גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זוכר את נובמבר: טראמפ לוחץ על כפתורי הסנקציות, מכסי-העונשין והצווים המנהליים

פחות מ-90 יום לפני הבחירות, הנשיא משתמש בכל סמכויותיו, ואולי גם בלא־סמכויותיו, כדי לשנות את סדר היום ● הוא מעניש בנשימה אחת את "המפלגה הקומוניסטית של סין" ואת בעלת הברית ההיסטורית קנדה ● הקנדים המנומסים מחליטים הפעם להיות פחות מנומסים ולהשיב עין-תחת-עין

הנשיא טראמפ עומד ברקע פסלי ראשי הנשיאים של ארה"ב, של הר ראשמור המפורסם / צילום: Alex Brandon, Associated Press
הנשיא טראמפ עומד ברקע פסלי ראשי הנשיאים של ארה"ב, של הר ראשמור המפורסם / צילום: Alex Brandon, Associated Press

אין זה מקרה שנשיאים אמריקאים נחשבים לבעלי סיכויים עדיפים, כאשר הם מבקשים לעצמם כהונה שנייה. ב-100 השנה האחרונות רק שלושה נשיאים שנבחרו פעם אחת לא הצליחו לחזור ולהיבחר פעם שנייה.

העגה הפוליטית מייחסת את ההצלחה הזו ל"יתרון הכהונה" (incumbency). היתרון כולל כמובן את הכוח הכרוך בנשיאות, אבל גם את ההילה הנקשרת בה. הסירוב לחזור ולבחור נשיא הוא קצת יותר מדיי רדיקלי בשביל רוב האמריקאים. אולי הם טועמים בו את טעם התזת ראשו של המלך, או לפחות רואים בו ביטוי קיצוני של חוסר נימוס.

אין זה אלא מובן מאליו, שנשיא השוחר בחירה חוזרת מתפתה להשתמש בכוח הנתון לו, כדי לשפר את סיכוייו. למען האמת, כמעט כל מה שמתרחש תחת השגחתו של נשיא שוחר-בחירה מעורר את החשד שהוא מנצל לרעה את סמכותו. זה 50 שנה שהאופוזיציה ממתינה בחיל ורעדה ל"הפתעת אוקטובר", שבה הנשיא ינסה לטרוף את הקלפים ברגע האחרון. זה יחסית קל, מפני שהנשיא הוא זה המחלק את הקלפים.

ב-2012, ג'ק וולץ', הגורו המהולל של התעשייה האמריקאית, אפילו החשיד את ברק אובמה ואת "נערי שיקגו" (עיר מגוריו של הנשיא דאז ומקור היסטורי של שחיתות פוליטית) בזיוף נתוני התעסוקה, כדי לשפר את סיכויי בחירתו החוזרת. זה היה חסר כל שחר, אם כי מאימתי שחר הוא תנאי הכרחי לחיוויים פוליטיים.

"תיאוריית האיש המשוגע"

שלושה חודשים ופחות לפני הבחירות לנשיאות, הנשיא טראמפ מעורר את הרושם הגובר, שהוא מוכן ללחוץ על די הרבה כפתורים כדי להיטיב את סיכוייו.

הסקרים חוזרים ומראים שהוא נמצא בעמדת פיגור (בין 6.4% ל-7.4% בשני מדדי הסקרים המצוטטים ביותר). גם אם הוא מכחיש את הסקרים וגם אם סקרים תמיד ראויים לספקנות, שוררת הסכמה רחבה שמסע הבחירות שלו נקלע לצרות. אם ידוע לו איך להפוך את היוצרות, מוטב לו למהר ולהחיל את נוסחת הפלא ללא דיחוי. יום הבחירות בארה"ב הוא אמנם בנובמבר, אבל ההצבעה, באמצעות דואר ובאמצעות קלפיות מיוחדות, מתחילה כבר באמצע ספטמבר.

נכונותו המשוערת של טראמפ ללחוץ על כפתורים מדווחת באופן דרמטי בספר חדש, "תיאוריית האיש המשוגע: טראמפ נגד העולם", מאת ג'ים שוטו, הכתב לענייני ביטחון של רשת סי.אן.אן. שטוען, כי יועצי הנשיא נמנעים מלהניח אופציות צבאיות על שולחנו מתוך חשש שהוא יתחיל מלחמה.

טראמפ אינו הנשיא היחיד, שהוחשד בנכונות לכופף את הביטחון הלאומי לצורכי בחירתו החוזרת. החשד הזה אפילו העניק השראה לקומדיה הוליוודית, "לכשכש בכלב" (1997), בכיכובם של רוברט דה נירו ודסטין הופמן, על מלחמה מבוימת נגד אלבניה, כדי להבטיח את בחירתו החוזרת של נשיא, ששערוריית מין מעיבה עליו.

השעה עשר בבוקר, איפה ילדיכם?

מלחמה אינה האופציה היחידה הנתונה לנשיא, וכמובן גם אינה האופציה הנוחה ביותר. אם לחיצת הכפתורים נועדה לעורר תשומת לב, או להסיח את הדעת מעניינים חשובים אחרים (קורונה, אבטלת המונים, תסיסה גזעית), דונלד טראמפ כבר עומד בעיצומן של הלחיצות.

בשבוע שעבר הוא אסר מלחמה על אפליקציות סיניות, טיקטוק ו-WeChat. הן לא הפריעו לו עד כה, אבל עכשיו הוא מתאר אותן כפלטפורמות ריגול של "המפלגה הקומוניסטית הסינית".

המפלגה הזו תמיד הייתה ציר המשטר בבייג'ינג, אבל רק בחודשים האחרונים ממשל טראמפ התחיל לנקוב בשמה במקום להשתמש בנוסח הסטנדרטי של "ממשלת סין". המטרה ברורה: לחזק את הרושם שמאבק של אמריקה אינו רק נגד ארץ עוינת אלא גם נגד אידיאולוגיה עוינת.

הנץ האנטי-סיני הבולט ביותר בבית הלבן, היועץ הכלכלי פיטר נבארו, השתמש בשבוע שעבר בשורה מפורסמת מן הרפרטואר החינוכי האמריקאי. הוא צייץ, "עכשיו עשר בבוקר, האם המפלגה הקומוניסטית הסינית יודעת איפה נמצאים ילדיכם?" (השורה המקורית נולדה לפני 60 שנה כתשדיר שירות, "עכשיו 10 בלילה, האם אתם יודעים איפה נמצאים ילדיכם?"). הרמז הוא, שהשימוש באפליקציות מתוצרת סין מסכן את שלומן של משפחות אמריקאיות.

אם זה נכון, לא ברור מדוע היו נחוצות שלוש שנים וחצי כדי לגלות את זה. נבארו, פרופסור לכלכלה, נחשב למוח שמאחורי מלחמת הסחר של טראמפ נגד סין. הוא בילה כמעט את כל הקריירה האקדמית שלו באזהרות נוקבות מפני מזימותיה של בייג'ינג.

רוב הזמן הזה קולו של נבארו קרא במדבר אבל נראה שטראמפ האזין, לפחות במידת מה. הנשיא מעולם לא התעניין בזכויות אדם בסין, או באיזשהו מקום אחר, בוודאי לא בתור שכאלה. הוא השתמש בהן פה ושם כדי להשיג יתרונות פוליטיים או עסקיים.

עד משבר הקורונה, זכויות האדם בסין עניינו רק כמה לבלרים במחלקת המדינה, אלה המופקדים מתוקף חוק על הכנת דוח שנתי על מצב זכויות האדם בעולם. ג'ון בולטון, שהיה במשך שנה ויותר יועצו של טראמפ לביטחון לאומי, כותב בזיכרונותיו (שהתפרסמו ביוני), כי טראמפ חלק מחמאות לנשיא סין שי ג'ינפינג על כליאתם של מאות אלפי אויגורים, מוסלמים דוברי טורקית, בחבל שינג'יאנג. כיוצא בזה, טראמפ גם נמנע במשך חודשים מלגנות את הדיכוי הסיני בהונג קונג.

והנה בסוף השבוע שעבר הוא הטיל סנקציות על שורה של אנשי ממשל סיניים המעורבים ברדיפות האתניות והפוליטיות. אחת הנענשות היא קארי לאם, מושלת הונג קונג, העושה שם את דברה של בייג'ינג.

מדוע עכשיו? מפני שזה הזמן ללחוץ על כל כפתור, כדי לנסות ולשנות את המשוואה הפוליטית הפנימית בארה"ב.

"קנדה מנצלת אותנו"

ביום ה' שעבר, טראמפ הטיל מכסים של 10% על יבוא אלומיניום מקנדה. זה קרה חודש אחד בלבד לאחר שנכנס לתוקפו הסכם סחר חדש עם קנדה ועם מקסיקו. את ההסכם הישן, מ-1994, טראמפ נהג לתאר כ"הסכם הסחר הגרוע ביותר בהיסטוריה".

את ההודעה על מכסי העונשין טראמפ השמיע במדינת אוהיו, במהלך ביקור במפעל של Whirlpool, היצרנית הגדולה ביותר של מכונות כביסה, מדיחי כלים ותנורים בארה"ב. בחירתו של הנשיא הייתה קצת משונה. המכסים החדשים יחייבו את החברה הזו להעלות מחירים או לספוג עלויות. ממילא, תחרותיותה תפחת. נראה שלהיטותו של הנשיא להפגין דאגה למקומות עבודה באזור מסורתי של תעשיה כבדה, שהוא זקוק עד ייאוש לקולותיו, השפיעה לרעה על יכולת ההיסק שלו.

את המכס החדש על קנדה הוא הסביר בלשון ההפלגה האופיינית לו. "קנדה מנצלת אותנו, כרגיל", הוא אמר, "ניצול שלא ייאמן". הוא האשים את קנדה, יצרנית האלומיניום הרביעית בגודלה בעולם, שהיא הורסת את תעשיית האלומיניום האמריקאית.

קנדה מיהרה להגיב. סגנית ראש הממשלה, כריסטיה פרילנד, שייצגה את קנדה במשא-ומתן על הסכם הסחר, הודיעה כי באמצע ספטמבר קנדה תטיל מכסי עין-תחת-עין על יבוא מארה"ב, בהיקף של 2.7 מיליארד דולר אמריקאיים. "אנחנו לא נסלים, אבל גם לא נתקפל", היא אמרה.

זו לשון קצת יותר תקיפה ממה שהעולם החיצון רגיל לשמוע מן הקנדים המנומסים. ראש ממשלת חבל אונטאריו, העשיר ביותר בקנדה, הרחיק לכת עוד יותר. הוא קרא לקנדים להחרים יבוא מארה"ב באשר הוא. כך מתחילות מלחמות סחר, וכך מתרופפות בריתות היסטוריות.

הצרכן האמריקאי הוא שישלם את המחיר, אמרה פרילנד. "כל אמריקאי שיקנה פחית בירה, או סודה, או זוג אופניים, יסבול".

אמריקאים יסכימו איתה. הביקורת על המכסים של טראמפ הייתה כללית ומיידית. היא כללה למרבה העניין גם את הרוב הגדול של יצרני אלומיניום בארה"ב, שעליהם המכסים נועדו להגן.

טראמפ הטיל מכסים על אלומיניום קנדי עוד ב-2018. הוא התפאר אז שהכסף זורם אל האוצר האמריקאי. זה כשלעצמו נכון, אבל מקור הכסף לא היה קנדה, אלא הצרכן המקומי או היצרן המקומי. חברות הבירה, למשל, שילמו חצי מיליארד דולר יותר על פחיות. מחירים של מוצרי חשמל גדולים האמירו.

אין זה אלא עניין טבעי בשביל הנשיא טראמפ להאשים בעלת ברית ותיקה ונאמנה של ארה"ב ב"ניצול" וב"הריסה". מבחינתו אין כל הבדל בין סין לקנדה, ובשתיהן אפשר לטפל באותם האמצעים.

האמריקאים חוזרים ולומדים מה רבת כוח היא כהונת הנשיא, בייחוד אם מנוי וגמור איתו להשתמש בסמכויות הנתונות לו במפורש ולנסות ולהשתמש בסמכויות שאינן נתונות במפורש. האמצעי העיקרי הוא "צו מינהלי", שנשיאים מוציאים כאשר אין להם רוב פרלמנטרי. צו מינהלי הוא בעצם חקיקה בלי חקיקה. אתמול הודיע טראמפ שהוא עוקף את הקונגרס, ומשעה גבייה של מס הכנסה במקור, כדי להקל על נפגעי הקורונה. סביר להניח שהצו המנהלי הזה יגיע לבית המשפט.

כל יום בדרך אל השלושה בנובמבר מעניק לנשיא הזדמנויות להתגרות בגורל, ובסקרי דעת הקהל. חזקה עליו שהוא ישתמש בהן, לטובתו או לרעתו.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק מאבד 2.2%, נטפליקס יורדת בכ-9%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד