גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ת"א הייטק: הכירו את שש מניות הטכנולוגיה שהצטרפו למדד הדגל של הבורסה

התפשטות וירוס הקורונה הביאה לשינוי בטעמי המשקיעים בבורסת תל אביב ● בעקבות זאת, חלה מיני-מהפכה בהרכב של מדד הדגל בבורסה, עם לא פחות משש מצטרפות חדשות, שחמש מהן נכללות בו לראשונה - החל בתחילת שבוע המסחר הנוכחי

הבורסה בתל אביב/ צילום: איל יצהר
הבורסה בתל אביב/ צילום: איל יצהר

התפשטות וירוס הקורונה, שהפך סדרי עולם בחודשים האחרונים, הביאה עמה, בין השאר, גם לשינוי בטעמי המשקיעים בבורסת תל אביב. שינוי זה ייצר כמה מניות "כוכבות" חדשות בזירת המסחר המקומית, והוביל למיני-מהפכה בהרכב של מדד הדגל בבורסה, עם לא פחות משש מצטרפות חדשות, שחמש מהן נכללות בו לראשונה - החל בתחילת שבוע המסחר הנוכחי.

מדובר בחברות אופקו, אנרג'יקס, מיטרוניקס, מטריקס, נובה וסאפיינס - כולן, לפי הגדרות הבורסה, נכללות בענפי הטכנולוגיה השונים - תחום הנהנה מעדנה גם בעולם, בעיקר בארה"ב. מניות הטכנולוגיה הגדולות בוול סטריט שוברות שיאים ומושכות את המדדים המובילים למעלה - מה שמקווים המשקיעים שיקרה כעת גם במדד ת"א-35, בסיוען של המצטרפות החדשות.

מתחילת השנה ועד כה מסכמות המצטרפות החדשות למדד הדגל תקופה חיובית למדי - וכמגמה, מניותיהן מציגות תשואות נאות, בטווח דו-ספרתי של 30%-80%. אף שכמה ממניות אלה ספגו ירידות משמעותיות עם פרוץ משבר הקורונה, הן הצליחו להתאושש מהן במהירות.

תשואות אלה שולחות לא מעט מאותן חברות להיסחר סביב רמות שיא, ומבליטות את מניותיהן גם ביחס לשלושת מדדי הטכנולוגיה בבורסה, שמתחילת השנה טיפסו ב-30%-40% (ובולטים ביחס לביצועי שאר המדדים בת"א). הקפיצות במניות אלה הובילו את שוויין של החברות לטווח המתחיל ביותר מ-5 מיליארד שקל ומגיע עד לכ-7.5 מיליארד שקל.

בין שש החברות בולטת אופקו - היחידה מבין המצטרפות החדשות לת"א-35 שכבר נכללה בעבר במדד הדגל של הבורסה. מניית אופקו זינקה בקרוב ל-300% מתחילת השנה, למחיר המשקף לה שווי שחצה רף של 13 מיליארד שקל - ומציב אותה סמוך לעשירייה הראשונה בין חברות ת"א-35.

המצטרפות החדשות למדד

אף שהמשותף לכל המצטרפות החדשות למדד הדגל של הבורסה הוא היכללותן בענפי הטכנולוגיה השונים, הן עוסקות בקשת נרחבת של פעילויות, הכוללות מדעי חיים, קלינטק, שירותי מידע, אלקטרוניקה, אופטיקה ומוליכים למחצה. מחצית מבין אותן מניות (נובה, אופקו וסאפיינס) הן דואליות, הנסחרות גם בארה"ב.

מה חשוב לדעת על המצטרפות החדשות למדד ת"א-35? הנה כמה דברים מעניינים.

אופקו: בזכות הבדיקות לקורונה

אופקו  היא הבולטת מבין המצטרפות החדשות למדד מבחינת שווי השוק שלה, המתקרב ל-13.5 מיליארד שקל, ומבחינת ביצועי מנייתה, שזינקה קרוב ל-300% מתחילת השנה.

רק בתחילת אפריל קבעה מניית החברה, שנמצאת בשליטת המנכ"ל פיליפ פרוסט (לשעבר יו"ר טבע), רמת שפל שבה לא שהתה שנים ארוכות, על רקע דעיכת מוצרים חדשים שהביאה לשוק והתכווצות רשת המעבדות שלה, ביורפרנס (Bioreference). ואולם, מגפת הקורונה תמכה בשינוי הכיוון החד והמהיר שהציגה אופקו, שהחליטה על פיתוח בדיקות לווירוס הקורונה ושיווקן דרך רשת המעבדות שלה - מה שהזניק את מנייתה מנקודת השפל שרשמה בתחילת אפריל, בקרוב ל-370%.

כחלק מהחלטתה על כניסה לפעילות הקשורה לקורונה, החליטה אופקו לעצור תהליך שיקום שביצעה ברשת המעבדות, שסבלה משינויים בשוק, ותחת זאת הסתערה על ההזדמנות שייצרה לה הקורונה, והכניסה במלוא המרץ את המעבדות שלה לתחום הפעילות הקשור לווירוס.

בשלב הנוכחי, החלטתה של אופקו נראית מוצלחת למדי, ובתקופה האחרונה עדכנה החברה, בין השאר, על בחירתה להיות זו שתבצע את כל בדיקות הקורונה של ליגות הכדורסל, הפוטבול והכדורגל המקצועניות בארה"ב, לאחר ההחלטה להחזיר אותן לפעילות, וכן קיבלה הזמנות לביצוע בדיקות לצוותי בתי אבות וגם לבדיקה סרולוגית לקורונה שפיתחה.

אנרג'יקס: "הייפ" סביב אנרגיה ירוקה

תחום האנרגיה הירוקה הוא אחד מענפי הפעילות הנהנה מ"הייפ" מתמשך בבורסת תל אביב. העוצמה שמפגינו המניות המובילות בענף מתחילת השנה (זינוק של עשרות אחוזים), תמכה גם בהצלחת הנפקתן של שתי חברות חדשות ביוני האחרון (דוראל ומשק אנרגיה), והיד עוד נטויה.

אנרג'יקס , שיוזמת, מפתחת ומנהלת מתקנים לייצור חשמל ממקורות אנרגיה מתחדשת ומוכרת חשמל המיוצר במתקנים אלה, נהנית, כמו מתחרותיה, מהתגברות הדומיננטיות בייצור החשמל באמצעות אנרגיה מתחדשת. מניית אנרג'יקס, שקפצה בכ-55% מתחילת השנה, נסחרת בימים אלה סביב רמת השיא, המשקפת לחברה שווי שוק נוכחי של כ-7.5 מיליארד שקל.

כמו בענפים אחרים, גם עבור חלק מחברות האנרגיה הירוקה המשבר היווה הזדמנות, ובשיאו, בחודש מרץ, הגיע שיעור ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות בישראל לכ-27%, לעומת כ-10% בימי שגרה.

הצטרפותה של אנרג'יקס לת"א-35 מהווה נדבך נוסף בהתבססות של פעילות חברות האנרגיה הירוקה אל מול דעיכת שוויין של חברות האנרגיה המסורתיות, שבלט במשבר האחרון בעקבות קריסת מחירי הנפט והגז בעולם. משבר זה, שפגע משמעותית במצבן הפיננסי של חברות האנרגיה הוותיקות, גרר גם ירידות חדות במניותיהן והוביל לדחיקתן של שותפות דלק קידוחים ובעלת השליטה בה, קבוצת דלק, וכן של מניית בזן ובעלת השליטה בה, החברה לישראל, מחוץ למדד המוביל, אחרי שנים ארוכות שבהן היו חלק דומיננטי ממנו.

מיטרוניקס: החצי המלא של הבריכה

עם פרוץ המשבר בשווקים, גם מנייתה של מיטרוניקס לא הצליחה לעצור את הסחף, ועד לנקודת השפל שקבעה במרץ השלימה צלילה של קרוב ל-40% מתחילתה של שנת 2020. ואולם מאז, הצליחה להתאושש בצורה מרשימה, עם קפיצה של כ-180% בערכה מנקודת השפל, ובסך הכל היא מציגה טיפוס נאה של כ-80% מתחילת השנה, ששלח אותה בתחילת אוגוסט לרמת שיא ולשווי חברה נוכחי של כ-5.6 מיליארד שקל.

כמי שמפתחת ומשווקת רובוטים לניקוי בריכות שחייה, גם סביב פעילותה של מיטרוניקס התעוררו במהלך המשבר לא מעט סימני שאלה, וכפי שמציינת החברה בדוחותיה הכספיים שפורסמו במאי, היא "מביאה בחשבון היתכנות גבוהה לצמצום בחודשים הקרובים בפעילות המכירות שלה בתחום הרובוטים לניקוי בריכות ציבוריות", וכן במערכות לגילוי טובעים (פוסידון) בבריכות ציבוריות.

ואולם, נראה כי בשלב הנוכחי המשקיעים מסתכלים בעיקר על ההזדמנויות הגלומות במניית החברה, הנמצאת בשליטת קיבוץ יזרעאל. מיטרוניקס מעריכה בדוחותיה, בין השאר, כי "בעלי הבריכות הפרטיות יגבירו את השימוש בהן בתקופת המשבר" - מה שמאפשר לה את "צמצום הסיכונים שבהמשך התפשטות הנגיף".

לצד זאת, בסיכום הרבעון הראשון של השנה הציגה מיטרוניקס  המשך צמיחה במכירות ושיפור הרווח הנקי, בזכות היערכות מוקדמת למשבר, כפי שדיווחה החברה, וכעת ממתינים המשקיעים לתוצאות הרבעון השני, הצפויות להתפרסם בשבוע הבא.

מטריקס: הנציגה הבכירה של ה-IT

חברת מטריקס, בדומה לסאפיינס, היא גם חלק מקבוצת פורמולה, והיא ספקית של פתרונות IT מגוונים. מניות מגזר ה-IT בבורסה נהנות ממומנטום חיובי בשנים האחרונות, ולמרות ירידה מסוימת בתחילת משבר הקורונה הן התאוששו במהרה.

גם מניית מטריקס  רושמת עלייה של 31% מתחילת השנה, אחרי שמתחילת 2020 ועד לנקודת השפל שלה במרץ צללה בכ-35% - משם ועד כה היא מציגה התאוששות של יותר מ-100%, אחרי שמוקדם יותר החודש קבעה רמת שיא.

מטריקס, בניהולו של מוטי גוטמן, היא חברת ה-IT הגדולה בבורסה, עם שווי שוק נוכחי של קרוב ל-5.6 מיליארד שקל, כאשר שווי ההחזקה של פורמולה עומד על 2.7 מיליארד שקל.

מטריקס הודיעה לפני כחודש על רכישת השליטה בחברת גסטטנרטק, המספקת שירותי הדפסות ומיכון משרדי, תמורת 49.8 מיליון שקל. זו הרכישה השלישית של מטריקס בשנתיים האחרונות.

נובה: ברמת שיא של כל הזמנים

נובה, המנוהלת על ידי איתן אופנהיים, מספקת פתרונות מדידה לתחום בקרת תהליכי הייצור בתעשיית הסמיקונדקטור. החברה נסחרת במקביל בבורסות נאסד"ק ותל אביב, ושווי השוק שלה 5.4 מיליארד שקל, אחרי עלייה של כ-46% במחיר המניה מתחילת השנה. המניה נסחרת כיום סביב רמות שיא של כל הזמנים, אחרי שמתחילת השנה ועד לנקודת השפל במרץ איבדה כ-25%, ומשם השלימה קפיצה של כ-85%.

נובה  פרסמה בשבוע שעבר את הדוחות הכספיים שלה לרבעון השני, שבו הכנסות החברה צמחו ב-22% ל-62.6 מיליון דולר, והרווח הנקי Non-GAAP גדל ב-53% ל-13.8 מיליון דולר.

במהלך הרבעון השני דיווחה נובה כי נבחרה על ידי אחד מיצרני השבבים המובילים לספק לו פתרונות מטרולוגיה אופטיים. החברה אמנם לא דיווחה מי היצרן, אבל ההערכות היו שמדובר באינטל.

סאפיינס: רוכשת גם בתקופת משבר

חברת סאפיינס מקבוצת פורמולה מספקת פתרונות תוכנה עבור חברות ביטוח. מניית החברה עלתה מתחילת השנה ב-36%, והיא נסחרת ברמות שקרובות לשיא של 20 שנה, אם כי המחיר עדיין רחוק מהשיאים שנרשמו בימי בועת ההייטק.

גם סאפיינס  לא הצליחה להתחמק מגל הירידות שנרשם במשבר, והשילה מערכה יותר מ-30% מתחילת השנה ועד למרץ, אבל מאז הכפילה את ערכה. שווי השוק של סאפיינס עומד כיום על כ-5.3 מיליארד שקל, ושווי ההחזקה של בעלת השליטה, חברת פורמולה מערכות, הוא כ-2.5 מיליארד שקל. מנכ"ל החברה הוא רוני על-דור, שמוביל אותה כבר כ-15 שנים.

למרות המשבר, סאפיינס ממשיכה באסטרטגיית הרכישות שלה - ועל רקע הרכישה האחרונה שביצעה, של חברת דלפי מארה"ב, היא העלתה את התחזית השנתית שלה. באחרונה גייסה סאפיינס 60 מיליון דולר בהנפקת אג"ח.  

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בריאיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

עבודת פרך: כך בונים את גשר המסילה הארוך בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?