גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחזית לעשור הבא: במה כדאי להשקיע בעולם של חוסר ודאות?

בבנק ההשקעות השווייצרי פיקטה מעריכים כי התשואות השנתיות של המניות עשויות להגיע ליותר מ-10% בממוצע ב-10 השנים הבאות ● למי שמוכן לקחת סיכון, החוב בשווקים המתעוררים ואג"ח "זבל" מציעים פוטנציאל גדול יותר

פסל השור במרכז המסחרי בשנחאי / צילום: Aly Song, רויטרס
פסל השור במרכז המסחרי בשנחאי / צילום: Aly Song, רויטרס

תכנון של הקצאת נכסים אסטרטגיים הוא אחד הצעדים החשובים בכל תהליך השקעה, והוא דורש בחינה קפדנית וקבלת החלטות טקטיות, שישפיעו על הביצועים לטווח הארוך. אף שאנו נמצאים בשטח לא מוכר, ויחלפו עוד כמה שנים עד שתוצאות מגפת הקורונה יובנו במלואן, נוכל לנסות ולחזות את ציפיות התשואה ל-10 השנים הקרובות - תקופת הזמן הרלוונטית ביותר לביצוע השקעה אסטרטגית.

המיתון הפתאומי והאגרסיבי, שנגרם בעקבות הקורונה, סיפק תנופה נוספת למומנטום שהיה קיים עוד לפני כן בכלכלה ובשוקי ההון. פעולותיהם של הבנקים המרכזיים הם הייצוג הטוב ביותר לכך, כשאמצעי תמרוץ שהתנערו מהם בעבר, כמו התיאוריה המוניטרית המודרנית ושליטה על עקומת התשואה, צוברים אטרקטיביות. למעשה, עברנו לשיטה של מדיניות מוניטרית הנשלטת בידי החובות - שמטרתה לבלום ביעילות את עליית התעריפים. הקורונה תזרז את המעבר לגישות חדשות במדיניות כלכלית, תוך קביעת מדיניות לא שגרתית שתבטיח ריבית נמוכה לאורך זמן.

הבנת שינויים בשיטות כלכליות חיונית להבנת הדינמיקה של כלכלה ואינפלציה, ששולטים במגמות באפיקי ההשקעות השונים. הדוגמה הכי ברורה לשינוי שיטה כלכלית היא בסין, שם צמיחת התמ"ג השנתי צנחה מ-12% במונחים ריאליים בתחילת שנות ה-90, לפחות מ-7% אחרי 2015, וצפויה לרדת לסביבות 4% במהלך 10 השנים הבאות. בזמן שאנו בפיקטה צופים שהאינפלציה בסין תגדל לממוצע שנתי של 3%, קרוב לוודאי שנישאר בשיטה של אינפלציות נמוכות בכלכלות מרכזיות בעולם.

ואולם, ההזרמה המאסיבית של כסף נזיל מהבנקים המרכזיים אל תוך המערכות הפיננסיות כדרך להתמודדות עם השפעות הקורונה על השווקים, תוביל לשחיקה ופיחות במטבע - וסיכוי מוגבר לשינוי השיטה הכלכלית לכיוון רמות גבוהות יותר של אינפלציה עולמית.

התרחיש העיקרי שצופים כלכלני בנק ההשקעות פיקטה (Pictet), הוא שנישאר בשיטה כלכלית המונעת על ידי הצמיחה כתוצאה מיזמות, שתימשך עקב התערבות מוגברת של הבנק המרכזי. התרחיש השלילי שלנו בפיקטה מצביע על הסיכון שצורות שונות של פופוליזם, הצומחות במהלך תקופות כמו זו, מאיימות על צמיחת התמ"ג לטווח הארוך.

המשקיעים יצטרכו להתרגל לתנודתיות גבוהה יותר בשנים הבאות, עם עלייה בתדירות ובעוצמה של ירידות זמניות. כתוצאה מכך, על גיוון וסלקטיביות להישאר בראש במערך השיקולים של המשקיעים, והם יצטרכו לשנות את גישתם ולהיות סובלניים ללקיחת סיכון. אנו רואים כלכלה התנהגותית גדלה והולכת ברלוונטיות שלה במגמה לשיפור התשואות של התיקים.

הצורך המאסיבי בהשקעות ברחבי העולם בעתיד הקרוב קובע שתשתיות כתחום השקעה אינן עוד מגמה זמנית. חוסר יכולתו של המגזר הציבורי לממש השקעות אלה במלואן דורש משחקנים פרטיים למלא את הפער שנוצר. הקשר ההדוק של מגזר נכסים זה עם יעדים לפיתוח בר-קיימא שקבע האו"ם (השקעות ESG) הופך אותו לאטרקטיבי למשקיעים בעלי מודעות לסוגיות של אחריות תאגידית. הביצועים החזקים שהושגו ב-10 השנים האחרונות (8.5% בממוצע) צפויים להמשיך בקצב בריא, אם כי איטי יותר בעשור הקרוב (5.6% בממוצע).

גורמי צמיחה ארוכי טווח יחזרו לחזית

מגפת הקורונה הובילה לעלייה בציפיות התשואה על נכסים פרטיים, ובאופן פרדוקסלי על מניות. בפיקטה אנו צופים כי התשואות השנתיות הממוצעות למניות ב-10 השנים הבאות יכולות להגיע ליותר מ-10% (במונחים דולריים). המשך התשואות הנמוכות של איגרות החוב, ככל הנראה, יגדיל את גורם המשיכה של המניות.

במקביל, בלימת תעריפי הריבית פירושה ירידה בסיכויי ההחזר של אג"ח ממשלתיות ומזומנים. מבחינת מזומנים, המחקר של פיקטה מראה כי ב-30 השנים האחרונות, התשואות ממנו היו צנועות מאוד בתקופות שאחרי אינפלציה. אם מביאים בחשבון מיסוי, התשואות הריאליות במזומן נראות אפילו פחות מושכות.

התרחיש המרכזי הוא שחלק מהכלכלות המרכזיות יישארו במשטר אינפלציה נמוך. עם זאת, קיימת גם האפשרות ש"ההזרקות" המאסיביות של כספים נזילים הקשורות למגפה, יובילו לשינוי השיטה לעבר רמות גבוהות יותר של אינפלציה עולמית, שייגרמו על ידי שחיקה במטבעות.

מגפת הקורונה משנה את מסלול הכלכלה העולמית, שאמורה לחזור לעצמה בעוצמה מלאה בשנת 2021, לאחר התכווצותה השנה. סין אמורה להתאושש במהירות יחסית ולחזור לגדילה האיטית והמאוזנת שלה, בזמן ששינויים מבניים בתוכה ממשיכים. עלייה קלה בצמיחת הפריון המונע על ידי טכנולוגיה, מובילה את כלכלני פיקטה להיות החלטיים יותר מהמוסדות הרשמיים בארה"ב בנוגע לסימנים החיוביים לטווח הארוך והבינוני למשק האמריקאי.

מחיר הזהב עשוי להפיק תועלת מירבית משינוי המדיניות המוניטרית (ואולי גם משטר האינפלציה), עם ממוצע תשואה שנתית צפוי של יותר מ-4% (במונחים דולריים). מנגד, מזומן כבר אינו השחקן החזק ביותר. כפי שצפו כלכלני פיקטה בעבר, גם כעת אנו סבורים כי לפנינו תקופה של ריסון כלכלי, בניסיון לשמור על עלויות חוב נמוכות עבור ממשלות וחברות. לכן, אנו מעריכים כי התשואות השנתיות הריאליות הממוצעות יהיו שליליות בעשור הקרוב גם עבור הפרנק השווייצרי וגם עבור האירו, בעוד הדולר האמריקאי מציע תשואה נמוכה של 0.6% בשנה. המשקיעים יצטרכו לשקול אלטרנטיבות נזילות אחרות כדי לשפר את מזלם במהלך תקופה של ריבית אפסית.

מעמדן של אג"ח ממשלתיות יוטל בספק

עבור משקיעים שמוכנים לקחת את הסיכון ולהיפתח לאפיקים חדשים, החוב בשווקים המתעוררים ואיגרות חוב עם תשואה גבוהה (אג"ח "זבל") מציעים הזדמנות גדולה. התפנית במדיניות המוניטרית גם מוכיחה שהשקעה באמצעות קרנות נותרה סוג ההשקעה האסטרטגי הנכון ביותר, עם אופק לתשואה דו-ספרתית.

על רקע ירידת התשואות מסוגי הנכסים המסורתיים, כמו איגרות חוב ומזומנים, המשקיעים ימשיכו להימשך לאפשרויות שיכולות לשפר את סיכויי הגיוון בתיק שלהם. כשרווחי החברות יירדו באופן משמעותי כתוצאה מנגיף הקורונה, התוצאה תביא לעלייה בציפיות התשואה, לעומת ההכנסה ממניות בצורת דיבידנדים, שתרד.

לחץ ממושך כלפי מטה על שיעורי הריבית יביא לכך שאג"ח ממשלתיות מרכזיות יניבו תשואות שנתיות זעומות או אפילו שליליות בממוצע ב-10 השנים הבאות. שיעורי ריבית נמוכים בהתמדה מקבלים הגנה מועטה מאג"ח ממשלתיות כאלה, שאפילו עלייה קלה באינפלציה עלולה לערער. מעמדן כ"מקלט בטוח" עשוי אף הוא להיות מוטל בספק.

בשעה שהתחזית החלשה לאג"ח ממשלתיות תשפיע על דירוג ההשקעה שלהן, נראה כי ציפיות התשואות ארוכות-הטווח לאג"ח בעלות תשואה גבוהה (אג"ח "זבל") יזכו לשיפור כתוצאה מהאירועים האחרונים. התשואות הצפויות מחובות בשווקים המתעוררים נראות גם אטרקטיביות יותר למשקיעים שמוכנים לסבול את הסיכון.

הפוטנציאל המופחת של תיקי 60/40 מסורתיים (60% מניות ו-40% אג"ח) בגלל דעיכת התשואות מהאג"ח, יגביר את הדחיפות למצוא גישות חלופיות להקצאת נכסים אסטרטגית. להשקעה המשלבת חשיפה כבדה למניות פרטיות, נכסים ריאליים ואסטרטגיות השקעה רווחיות ארוכות-טווח, יש פוטנציאל להגדיל את התשואות לטווח הארוך.

חרף אקלים כלכלי חסר יציבות כעת, משקיעים שיבחנו את מכלול הגורמים המשפיעים לטווח הארוך, כמו גיוון תיק ההשקעות, גמישות מחשבה, ביצוע פעולות דינמיות ויצירתיות ולקיחת סיכונים, יוכלו לצפות לתשואות גבוהות. 

הכותב הוא ראש הקצאת נכסים ומחקר מאקרו בבנק ההשקעות השווייצרי פיקטה (Pictet Wealth Management), המספק שירותי ניהול הון, ניהול נכסים והשקעות חלופיות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות או תחליף לייעוץ/שיווק, המתחשב בנתונים של כל אדם או תחליף לשיקול דעתו של הקורא, והוא אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך.

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת