גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבחירות אולי יידחו (בינתיים) אבל הכאוס התקציבי נשאר כשהיה

הצעה של סיעת דרך ארץ, לפיה מועד אישור התקציב יידחה ב־100 ימים, זוכה לתמיכתו של ראש הממשלה נתניהו ● אך כפי שהוכיחה היום המחלוקת בין נתניהו לגנץ, גם אם החוק יעבור, הצדדים יתקשו להגיע להסכמה על התקציב

ישראל כ"ץ, בנימין נתניהו, בני גנץ / צילום: עדינה ולמן-דוברות הכנסת, AP, אוליביה פיטוסי-הארץ
ישראל כ"ץ, בנימין נתניהו, בני גנץ / צילום: עדינה ולמן-דוברות הכנסת, AP, אוליביה פיטוסי-הארץ

הסכמת הליכוד להצעת החוק של סיעת דרך ארץ של שר התקשורת יועז הנדל וח"כ צבי האוזר, אינה פותרת את הפלונטר התקציבי, אך דוחה את ההליכה לבחירות. כך מעריכים בירושלים.

ואכן - המחלוקת היום בין בני גנץ ובנימין נתניהו הוכיחה כי הפלונטר התקציבי רחוק מסיום. היום דרש גנץ מנתניהו להעביר את החוק בתוך 24 שעות - כבר מחר בשלוש קריאות. המהלך אפשרי טכנית, וגנץ מבקש בכך להסיר לחלוטין ומיד את סכנת הבחירות ולא לגרור את הסכסוך על פני השבועיים הקרובים. בתגובה, אמר לו נתניהו: "אנחנו לא צריכים 24 שעות אלא 24 דקות להעביר את התקציב החד שנתי שהכין האוצר. יש לנו תקציב מותאם לקורונה וזה מה שצריך להעביר". 

לדחות את ההחלטה ב-100 ימים

סיעת דרך ארץ מציעה לתקן את חוק יסוד משק המדינה, הקובע כי הכנסת תתפזר אם תקציב המדינה לא יאושר בתוך 100 יום מהשבעת הממשלה. ממשלת נתניהו-גנץ הושבעה ב-17 למאי, כך שהמועד לפיזור הכנסת עומד על 25 באוגוסט. לאור השיתוק הפוליטי סביב השאלה האם לאשר תקציב ל-2020 או גם ל-2021, לא אישרה עד היום הממשלה את תקציב המדינה ולכן אין סיכוי לעמוד בדד-ליין הקבוע בחוק.

על-רקע זה הציעה דרך ארץ תיקון לחוק היסוד, שיקבע כי המועד האחרון לאישור תקציב המדינה בכנסת יידחה ב-100 יום. השבוע הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו על תמיכתו בהצעת החוק, שתוגש כעת לקריאה ראשונה בשם הממשלה.

כאמור הצעת החוק, אם תתקבל, דוחה את הספירה לאחור לקראת בחירות ופיזור הכנסת ב-100 יום, אך אינה מקדמת את הפיתרון למחלוקת הבסיסית שעיכבה את אישור התקציב עד עכשיו. השאלה המרכזית - האם לאשר כעת תקציב ל-2020 (כעמדת הליכוד) או גם ל-2021 (כעמדת כחול לבן) - טרם הוכרעה. כל עוד אין הכרעה בנושא, באוצר לא יכולים להגיש תקציב מדינה לאישור הממשלה, בין היתר משום שההחלטה על סדר היום לישיבת הממשלה מחייבת את הסכמת מנהיג כחול לבן בני גנץ. 

במשרד האוצר, בראשותו של השר ישראל כ"ץ, אומרים כי ניתן להגיש את הצעת תקציב המדינה ל-2020 כבר ביום א' הקרוב לממשלה, אם ההכרעה תתקבל השבוע. לאחר אישור הממשלה האוצר יזדקק לחודש נוסף על-מנת לפרק את התקציב לסעיפים ותתי סעיפים. במקרה כזה התקציב יונח על שולחן הכנסת ערב ראש השנה.

ההנחה היא כי הכנסת תזדקק ל-45 יום לכל הפחות על-מנת לסיים את הדיונים בתקציב ולהכין אותו לקריאה שנייה ושלישית, אולם סביר להניח כי הכנסת תזדקק ל-60 יום או יותר. באוצר מעריכים, כי אם יוחלט על פיצול התקציבים ניתן יהיה לאשר את תקציב המדינה 2020 עד סוף נובמבר.

לאישור כזה תהיה משמעות מעבר לעובדה, שהמדינה תתנהל במשך חודש שלם על בסיס תקציב מדינה מאושר. ראשית, אישור התקציב יחסוך קיצוצים רבים כבר בחודשים הקרובים, משום שהוא יאפשר לחשב הכללי לסגור את הפער שבין ההוצאה המותרת לפי תקציב מדינה המשכי, לבין הצרכים השוטפים של משרדי הממשלה. שנית, אישור התקציב יאפשר לחוקק את חוק ההסדרים של אגף התקציבים, המכיל כ-40 רפורמות בתחומים שונים ובהם קידום התחרות והדיגטיציה של שירותי הממשלה.

האם תקציב 2021 יאושר עד מרץ?

במקרה שיוחלט על פיצול בין תקציבי 2020 ו-2021, הליכי אישור תקציב המדינה ל-2021 יתחילו בדצמבר 2020 (באוצר לא יודעים לעבוד ולקדם במקביל שני תקציבים שונים). בחוות הדעת לשר האוצר בסוף יוני, הממונה על התקציבים שאול מרידור העריך כי ניתן יהיה לסיים את הליכי אישור תקציב המדינה 2021 בחודש ינואר. זאת, אם התקציב עצמו יאושר בממשלה לא יאוחר מ-24 בספטמבר. על בסיס חישוב זה, אם התקציב יאושר בדצמבר, לא ניתן יהיה לסיים את הליכי אישורו עד למרץ 2021.

המשמעות היא כי המדינה תשוב להתנהל על-בסיס תקציב מדינה המשכי בין החודשים ינואר-מרץ.

האפשרות השניה שעדיין עומדת על הפרק היא של אישור תקציב אחד לשנים 2020-2021. מאחר שהעבודה על תקציב 2021 הופסקה זמן קצר לאחר השבעת הממשלה בהוראת שר האוצר ישראל כ"ץ, יש צורך להשלים אותה לפני הגשת תקציב 2021 לאישור הממשלה. האוצר יזדקק לפי הערכות פנימיות לפרק זמן של שבועיים לפחות על-מנת להשלים את הכנת תקציב 2021, אם כי מרבית העבודה כבר נעשתה ולא יהיה צורך, למשל, בחוק הסדרים.

משום כך ניתן להעריך כי החלטה על אישור תקציב 2020-2021 כעת תגרור עיכוב של לא יותר משבועיים שלושה בלוחות הזמנים לעומת אישור תקציב 2020. 

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור"

השופט בדימוס ד''ר עדי זרנקין / צילום: פאול אורלייב

בן הבורר הוא בכיר בחברה מתחרה - האם זו עילה לפסילתו?

ביהמ"ש דחה את בקשת קבוצת סיגמא לפסול את הבורר ד"ר עדי זרנקין, שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, בשל טענה לחשש לניגוד עניינים, מאחר שבנו מכהן כבכיר ומחזיק במניות של חברה מתחרה לחברה שבלב המחלוקת

אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

המשנה לנגיד בנק ישראל: "לשקל הדיגיטלי תהיה השפעה על התחרות בבנקים"

אנדרו אביר אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כי בשבועות הקרובים בנק ישראל יוציא לדרך פרויקט טכנולוגי משמעותי, כחלק מתהליך בחינת ההיתכנות להנפקת מטבע דיגיטלי ● לפי התוכנית של בנק ישראל, "השקל הדיגיטלי יהיה פלטפורמה לחדשנות"

מפגינה באיסטנבול מניפה דגלי פלסטין בהפגנה למען עזה. בציבור הטורקי גוברות הקריאות לניתוק הקשרים הכלכליים עם ישראל / צילום: ap, Khalil Hamra

"מרמרה 2" ודיונים על הרחבת החרם: בטורקיה מחריפים את הטון נגד ישראל

ההחלטה של טורקיה לפגוע קשות בסחר עם ישראל נובעת גם מהאיסור הישראלי להצניח סיוע בעזה, אבל בעיקר מהדרתה מדיוני השיקום של עזה, שעשויים להכניס הרבה כסף למקורביו של ארדואן ● מהלומה נוספת לסחר עלולה להיגרם ממשט מתוכנן לרצועת עזה, שטורקיה תיטול בו חלק

בצלאל סמוטריץ' ובנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

קרן המטבע חותכת בחצי את תחזית הצמיחה של ישראל ב-2024

בעוד בנק ישראל צופה צמיחה שנתית של 2%, תחזית הצמיחה של קרן המטבע לכלכלת ישראל היא 1.6% בלבד ● לפי הקרן, התחזיות של ישראל נמצאות בסיכון בשל המלחמה בעזה ● בניגוד לכלכלנים רבים, רואה הקרן כי האינפלציה בישראל תתמתן ותגיע ל-2.4% בלבד ● הצמיחה העולמית צפויה לעמוד על 3.2% בשנה הנוכחית

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל / צילום: כדיה לוי

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל: "המלחמה הציבה את ההייטק הישראלי בפני דברים שלא ראו קודם"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל, אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כלי הבינה המלאכותית מנוצלים היטב על ידי יזמים ישראלים ● בהתייחסו למלחמה בישראל סיפר: "במהלך המלחמה ציפינו לראות האטה, אבל נהפוך הוא - ראינו עלייה בקצב הבקשות לתכנית"

חן חיים, סמנכ''לית התפעול של חברת הרחפנים XTEND ליאור סגל, מנכ''ל חברת גילוי הרחפנים, העין השלישית, חגי בלשאי, מנכ''ל חברת הרובוטיקה הצבאית רובוטיכאן בשיחה עם אסף גלעד / צילום: כדיה לוי

"פרדוקס": מנהלי חברות הרחפנים חשפו – זו הסיבה שסין מנצחת אותנו

חן חיים, סמנכ"לית התפעול של XTEND, ליאור סגל, מנכ"ל עין שלישית, וחגי בלשאי, מנכ"ל חברת רובוטיכאן, השתתפו בפאנל בכנס TECH IL של גלובס ● הם שוחחו עם אסף גלעד על הלקחים מהמלחמה, ולאן מתקדמת טכנולוגיית הרחפנים

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

ערן רביד, CIO, מקורות / צילום: כדיה לוי

ערן רביד, CIO במקורות: "המשכנו לספק מים גם למוצבים בצפון שנפגעו קשות בלחימה"

בחברת המים הלאומית מקורות מספקים מים, גם בשעות משבר ● ערן רביד CIO במקורות, הוצנח לתפקיד יממה אחרי פרוץ המלחמה ● במהלך כנס TECH IL של גלובס הוא הציג את דרכי ההיערכות הטכנולוגית של החברה לזמני משבר

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

שר המשפטים יריב לוין, יו''ר הוועדה לבחירת שופטים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המערכת קורסת תחת העומס, אבל הוועדה לבחירת שופטים לא מינתה שופטים

למרות שהייתה אמורה למנות שופטים לבתי המשפט המחוזיים בתל אביב, מרכז ולבית משפט השלום בירושלים, הוועדה לבחירת שופטים התכנסה אך לא בחרה שופטים חדשים ● השופטים בישראל דנים בעשרות ומאות תיקים בו זמנית, ובינתיים בתי המשפט נותרים במחסור גדול של שופטים וקורסים תחת העומס, כך שהציבור נפגע

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

איך נכשלו הרחפנים האמריקאים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה?

רוב הרחפנים הקטנים של חברות אמריקאיות נכשלו בביצועיהם מול הטכנולוגיה הרוסית, ונחשבים כעת ליקרים ונוטים לתקלות ● בהיעדר פתרונות מהמערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

צה"ל חיסל את מפקד גזרת החוף של חיזבאללה

שלושה נפצעו מפיצוץ שני כטב"מי נפץ בבית הלל, בלבנון דיווחו על הרוגים בתקיפת רכבים בדרום המדינה ● באיראן נערכים לתקיפה ישראלית, ומזהירים: "אנחנו מוכנים להשתמש בנשק שמעולם לא השתמשנו בו" ● פיקוד צפון תרגל מעבר משגרה לחירום "במתכונת פתע" ● איזיג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את כל הטיסות לישראל עד אוקטובר ● עדכונים שוטפים

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ