גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ד"ר ג'יין גודול חוגגת 60 שנה למחקר פורץ הדרך שלה ומודאגת מגורל השימפנזים: "הקורונה היא סיוט"

במקום לחגוג הקיץ 60 שנה למחקרה פורץ הדרך על שימפנזים, ד"ר ג'יין גודול בעיקר חוששת לגורלם: הם הראשונים להיכחד - היא מזהירה, אך גם מקווה שהמגפה היא ההזדמנות שלנו להציל את הסביבה

ד"ר גודול. "אנשים רואים שהבאנו את המגפה על עצמנו כשהתעלמנו מאזהרות המדענים" / צילום: AP - Jean-Marc Bouju
ד"ר גודול. "אנשים רואים שהבאנו את המגפה על עצמנו כשהתעלמנו מאזהרות המדענים" / צילום: AP - Jean-Marc Bouju

לשימפנזים לא חסרים אויבים. כריתת עצים, כרייה, בריאת יערות, האוכלוסייה האנושית ההולכת וגדלה, הסחר בחיות בר למאכל ובחיות אקזוטיות לצורכי מחמד, מחקר וגני חיות שמספקים תנאי גידול מכפירים - כל אלה צימקו את אוכלוסיות השימפנזים בעולם מיותר ממיליון בשנת 1900 לפחות מ-300 אלף היום, כך לפי האיגוד הבינלאומי לשמירה על הטבע. ואם זה לא הספיק, כעת נוספה לכל הגורמים האלה מגפת הקורונה.

"המגפה היא סיוט בשבילם, והאפשרות שנגיף קטלני יחסל עוד יותר מהזן הזה, שמצוי גם כך בסכנה, מפחידה עד מוות", אומרת חוקרת השימפנזים הנודעת ד"ר ג'יין גודול בשיחת טלפון מבית משפחתה שבבורנמאות, בריטניה.

לשימפנזים 99% מהדנ"א של בני האדם, ועל כן הם פגיעים למחלות אנושיות. אומנם עד כה לא דווח על התפרצויות קורונה בקרב שימפנזים, אבל נגיפי נשימה אנושיים הם כיום הסיבה העיקרית למותם, ועל כן הם כולם חשופים גם לקורונה. כדי למנוע הדבקה מדענים השהו את מחקרי הקופים הגדולים ברחבי אפריקה, כולל במרכז שהקימה גודול בפארק הלאומי גומבה סטרים בטנזניה.

זו הייתה אמורה להיות תקופה חגיגית עבור ד"ר גודול, 86. ברחבי העולם היו צריכים להתקיים אירועים לציון 60 שנה למחקר פורץ הדרך שלה על שימפנזים בטבע, שהחל ב-14 ביולי 1960. גודול, שרגילה לדלג על פני כדור הארץ 300 ימים בשנה בהרצאות ופגישות עם מנהיגים כדי לקדם פעילויות סביבתיות, מקדישה את מרצה כעת למטרות אחרות. בחודשים האחרונים היא מקצה חלק גדול מזמנה לניסיונות להשיג מסכות קורונה לתושבי טנזניה, לגייס כספים למיזמי שמירה על הטבע של מכון ג'יין גודול ולעודד את עובדיו בסקייפ וזום.

אבל לא כל החדשות רעות, היא ממהרת להוסיף. כיאה למי שהשתמשה במילה "תקווה" בכותרים של שלושה מספריה, ד"ר גודול מתאמצת למצוא נקודת אור. "אנשים רואים שהבאנו את המגפה הזאת על עצמנו כשהתעלמנו מאזהרות המדענים", היא אומרת. בעקבות כך, היא מקווה, קובעי המדיניות יבינו שגידול בהמות בחוות מפעל לא היגייניים, סחר בהן בשווקים צפופים מעודדים מעבר של וירוסים מבעלי חיים לבני אדם (לפי המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן, שלוש מארבע מחלות חדשות או מתהוות בבני אדם מועברות מחיות). "אני חושבת שזו קריאת השכמה", היא אומרת. את המלחמה בזיהום אפשר לראות כבר היום בערים שבהן נושמים התושבים אוויר נקי יותר ומצליחים לראות יותר כוכבים.

ד"ר גודול עם בעלה, 1973. "הגעתי לעולם כדי לעשות את מה שאני עושה" / צילום: AP

נערת השער של נשיונל ג'יאוגרפיק

ד"ר גודול, עושה רושם, עדיין לא מאמינה שחלום הילדות שלה לכתוב ספרים על חיות בר באפריקה התגשם. "הכול נפל במקום בחיים שלי, לא כך? זה מדהים", היא אומרת.
כילדה היא הוקסמה מעולם הטבע. היא חקרה אפרוחים, נתנה שמות לשבלולים, ליטפה תולעים והקדישה שנים לכלב שלה, ראסטי. מאחר שהיא מעולם לא שמעה על מישהו שחי בין יצורים פראיים, הגיבורים שלה היו פנטסטיים: ד"ר דוליטל, טרזן ומוגלי מספר הג'ונגל.

רבים צחקו כשהיא הכריזה שהיא מתכוונת לעבור לאפריקה. יועץ קריירה ניסה להטות אותה לצילומי חתולים וכלבים. אבל במשק הבית הנשי ברובו בבורנמאות, שבו חיה עם אמה (הוריה התגרשו במלחמת העולם השנייה), אחותה, סבתה והדודות, מעולם לא לעגו לה על השאיפות, שלא הלמו לכאורה לליידי. "הייתה לי אמא מדהימה", אומרת ד"ר גודול. "היא אמרה לי: אם את לא מוותרת, אולי את יכולה למצוא דרך. הלוואי שהיא הייתה בחיים כדי לדעת כמה אנשים אמרו לי: ג'יין, אני חייב להודות לך. מפני שאת עשית את זה, למדתי שגם אני יכול".

הפריצה הגדולה של ד"ר גודול הייתה בגיל 23, כשחברה הזמינה אותה לבקר בקניה. שם היא פגשה את הפלאונטולוג (חוקר מאובנים) הידוע לואיס ליקי, ולמרות צעירותה הרשימה אותו בידע שלה על הטבע האפריקאי ובסבלנות שלה למטלות משעממות לכאורה. ליקי חיפש מישהו למחקר על שימפנזים פראיים בשמורת הציד גומבי סטרים בטנגנייקה (היום טנזניה), שקיווה שישפוך אור על התנהגות אב קדמון משותף בתקופת האבן. הוא אהב את העובדה שמוחה של ד"ר גודול לא הושחת בידי "חשיבה רדוקציוניסטית" באוניברסיטה (היא לא יכלה לממן את שכר הלימוד).

כשליקי גייס כסף למחקר, ביולי 1960, היא חזרה לאפריקה בהיותה בת 26. מאחר שהרשויות הבריטיות לא אהבו את הרעיון של אישה צעירה לבדה בבוש האפריקאי (טנגנייקה הייתה המעוז האחרון של אימפריה מתפוררת), אמה של ד"ר גודול הצטרפה לתחילת המסע. הנוכחות שלה התבררה כרבת-ערך בחודשים המייאשים הראשונים, כשהשימפנזים לא הפסיקו לברוח. "היא הייתה שם עם מדורה קטנה, והייתה אומרת: את יודעת, ג'יין? את לומדת יותר ממה שנדמה לך".

למעשה, איש לא ידע הרבה על שימפנזים בטבע לפני כן, גם לא על הדרך ללמוד אותם, ולכן כמעט כל דבר שד"ר גודול ניסתה והכירה היה חדש. היא נתנה שמות לנושאי המחקר שלה והתיידדה איתם, הבחינה בין האישיות הנפרדת של כל אחד מהם, והאכילה אותם בבננות - פרקטיקות שעוררו כלפיה את כעסם של המבקרים.

היא הבחינה בשימפנזה שמשתמש בגבעולי עשב כדי לצוד טרמיטים מהתל שלהם. הגילוי הזה - שבני אדם אינם היחידים שמכינים כלים ומשתמשים בהם - גרם לאגודה הגאוגרפית הלאומית לממן את המחקר שלה ולשגר מפיק סרטים הולנדי הרפתקן, הוגו ואן לוויק, לתעד את ממצאיה. התיעוד שלו הניב ב-1965 סרט לנשיונל ג'יאוגרפיק מקוריין בידי אורסון וולס (גודול ולוויק גם נישאו ב-1964, גידלו ילד והתגרשו כעבור עשר שנים).

בהמשך השנים מצאה ד"ר גודול שהשימפנזים אוכלים גם בשר, משתפים פעולה בציד, עוסקים במלחמות שבטיות ומנהלים חיים חברתיים מאוד. כמה מדענים ביטלו את הממצאים הללו בשאלות על השיטות והמומחיות שלה; אחרים לגלגו עליה וכינו אותה "נערת השער של נשיונל ג'יאוגרפיק". ליקי, שחש שבת חסותו זקוקה לתואר כדי שייקחו אותה ברצינות, שכנע את אוניברסיטת קיימברידג' בבריטניה לאפשר לה ללמוד לדוקטורט באתולוגיה (התנהגות בעלי חיים בסביבתם הטבעית) ללא תואר ראשון.

האם היותך אישה היה מכשול בשדה הזה, שנשלט בידי גברים? "בדיוק להפך", אומרת ד"ר גודול. בהתחשב בהיסטוריה הקולוניאלית של טנגנייקה, עזרה לה העובדה שהיא הייתה "רק בחורה" ולא גבר לבן. לגבי הסרטים והצילומים שהפכו אותה ואת העבודה שלה למפורסמות היא תכליתית: "אם הרגליים שלי הן שעזרו לי להשיג כסף בשביל מה שרציתי לעשות, אז אני אסירת תודה להן".

ג'יין גודול בצעירותה. "יש חיות שניצלו מהכחדה ואזורים מוכים שחזרו לתמוך בטבע. אפשר לעשות דברים מדהימים" / צילום: Gettyimages/Anadolu Agency

התקווה קונה ביקוש גבוה

ד"ר גודול תכננה להקדיש את כל חייה לגומבי, אך במחצית שנות ה-80, בעקבות כנס שבו למדה על הסכנות שאורבות לשימפנזים, החליטה לשנות כיוון. "יצאתי משם פעילה", היא זוכרת.

במסגרת מכון ג'יין גודול היא מנהלת כיום אוסף של פרויקטים לקידום קיימות, כולל מקלטים לשימפנזים יתומים, תוכניות מאבק בעוני בטנזניה ואת תוכנית "שורשים וניצנים", המיועדת לצעירים ומופעלת ב-65 מדינות בעולם.

אבל יותר מכול גודול עסוקה במגפה. כעת, כשהכול וירטואלי, היא יכולה להעביר הרצאות מעוררות השראה בפני קהלים באירופה, הודו והמזרח התיכון בתוך כמה שעות זו מזו. "זה מתיש", היא מודה. אבל הכישרון שלה להעביר מסר מיידי על גורל הטבע וגם להפיח תחושת תקווה קונה לה ביקוש גבוה. "אני רואה כל כך הרבה אנשים מדהימים שעושים דברים מדהימים; חיות שניצלו מהכחדה, אזורים שהרסנו לגמרי ויכולים שוב לתמוך בטבע".

ועדיין, יש כל כך הרבה בעיות שטרם פתרה שהיא לא יכולה להאט את הקצב. "הגעתי לעולם כדי לעשות את מה שאני עושה. אני פשוט צריכה לתת את כולי".

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות