גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בים בם בום: איך הפך התירס לאבוקדו החדש

אחרי הקורונה יהיה גל של מסעדות יוקרה, מתנבא השף שחף שבתאי, ורואה במסעדה החדשה שלו, סנונית ראשונה ● אחד הכוכבים בתפריט הוא התירס, שעכשיו בשיאו ● גם בגרסת פנקוטה תירס עם פופקורן מקורמל

פנקוטה תירס ששודכה לפופקורן מקורמל  / צילום: ניצן רובין
פנקוטה תירס ששודכה לפופקורן מקורמל / צילום: ניצן רובין

ריח המים בהם נחלטים קלחי תירס עולה מהמטבח - והאף הראש נמלאים בזיכרונות קיץ. בקרב בני הדור שעוד טבוע בו זיכרון עמום של עונתיות קולינרית - לפני שתותים, פטל ואפילו אבוקדו היה אפשר להשיג לאורך כל השנה - הסיר הגדול שמתבשל בעצלתיים על הכיריים היה חלק בלתי נפרד מארוחת הערב המשפחתית בחודשי יולי-אוגוסט, בשיא עונת התירס.

"הקיבוץ שלי מלא עכשיו בתירסים. כל הגליל העליון, ממנו גם אני וגם עופר בן נתן, הקונדיטור שלנו, מגיעים. תירס דה בסט יש בגליל", אומר בגאווה השף המוערך שחף שבתאי. מולו שוקעת השמש על העיר הלבנה, מבעד לחלונות הגדולים של מסעדתו החדשה, "פופ נ' פופ" (Pop & Pope).

הווה: מסעדה חדשה. דווקא עכשיו

החלל רחב הידיים ממוקם בקומה ה-14 של הגשר המחבר בין מגדלי חג'ג', בקצה רחוב הארבעה התל אביבי ונפתח לקהל בשבוע שעבר בשעות הערב. בעוד שבועיים יפתח המתחם גם לעסקיות צהריים. את המתחם, כמו גם את המגדל כולו, כמו שמעידים שלטי הכניסה, עיצב בית ג׳ורג׳יו ארמאני - צוות מתת-המותג ארמאני קאזה, ליתר דיוק, המתמחה בעיצוב פנים.

בעיצוב פופ נ' פופ הושקעו לא פחות מ-30 מיליון שקלים - סכום שיא למסעדה בישראל, חסר תקדים במונחים מקומיים. רואים את ההשקעה בחלל: זהב, שיש, אריגי ג'אקרד, עיטורי במבוק אוריינטליים, גופי תאורה אימתניים. 2,200 מטרים רבועים, שמתחלקים בין מסעדה המשלבת אוכל אסיאתי עם חומרי גלם איטלקיים, בר עם מרפסת פתוחה ועוד בר סודי, ספיק איזי, המתחבא מאחורי אחד מקירותיו שייפתחו גם הם בעתיד הקרוב( וכן אולם אירועים.

השף, שמשמש גם כשף של חברת אל על, היה אמון עד לפני כשנה על תפריט מסעדת ניטן תאי בישראל. אחרי שעמד מאחורי מסעדות מצליחות בניו יורק, ברלין, הודו וצ׳כיה, בסין הוא מנצח כיום על מסעדת Mess, שנפתחה בסוף הקיץ הקודם במוזיאון לאמנות מודרנית בשנגחאי (עליה אמון היום יד ימינו מניטן תאי, השף אלירן גבריאל).

לפני כמה חודשים נקרא שבתאי לדגל ובחזרה מסין לרגל פתיחת פופ נ' פופ. שבועיים הפכו לחודשים ארוכים, שבהם קורקע השף המעופף לתל אביב והתמקד במתחם. "שמרתי על פרופיל נמוך בשנה האחרונה, אבל אני בעיקר כאן", אומר שבתאי ולא מוסיף פרטים על הניתוק המתוקשר מניטן תאי, שנסגרה לאחרונה. 

סיגרים במילוי אווז על מצע קרם תירס / צילום: ניצן רובין

השבוע הושקה המסעדה, עליה אמונים בפועל השף עודד שובל והקונדיטור הצעיר בן נתן, שעשה חיל בתקופת הקורונה עם פופ אפ מדובר של קרואסונים ממולאים. הם אגב מככבים בתפריט המסעדה, וגם בזה של המאפייה שעתידה להיפתח בשיתוף שבתאי בקומת הקרקע של מגדל חג'ג'.

שלוש ממנות הדגל של המסעדה הן מחווה לתירס הגלילי עליו גדלו שבתאי ובן נתן: שני פתיחים וקינוח, עם קריצה הומוריסטית שמשלבים בשובבות בין חומר הגלם הלטינו-אמריקאי במקורו למטבח של איטליה, אסיה וגם לזה הישראלי. כך מתחברים ריבועי פולנטה איטלקיים לרוטב מרק תירס סיני וסיגרים מקומיים במילוי אווז מפורק (שהפכו, משום מקום, לאחת המנות הטרנדיות ביותר במסעדות הארץ בשנה האחרונה, ולהן יוקדש מדור נפרד בקרוב).

הם מצטרפים לסלט שהוא טוויסט אסיאתי על ויטלו טונאטו (עגל ברוטב טונה), שם מחליף אווז את הבקר; פפרדלה מגיע עם בשר מפורק ברוטב אסיאתי. פנקוטה תירס שודכה לפופקורן מקורמל - מחווה רטרואית לחטיף המקומי שזכה לפופולריות בשנות ה-80 וה-90 של המאה ה-20.

פנקוטה תירס ששודכה לפופקורן מקורמל  / צילום: ניצן רובין

"תירס מעמק החולה פוגש בצק וונטון מסין ופולנטה מאיטליה", אומר שבתאי. חתימתו - טעמים מעודנים שמשלבים השפעות של מספר מטבחים יחד - ניכרת היטב במנות. הן מצדן מורכבות ומענגות ונהנות הפעם, כיאה להיכל המהודר, מצילחות מרהיב מתמיד. בקיצור: הרבה מים רתחו בסירים המקומיים, מאז התבשל התירס מהספר המפורסם, בים בם בם תירס חם.

עבר: התירס הוא אל

תירס הוא הגידול החקלאי הנרחב ביותר בעולם עם יותר מ-300 זנים בצבעים וטעמים שונים, שמשמשים להכנת קמח, אלכוהול, מספוא ואפילו דלק. מקורו בדרום מקסיקו, שם מגדלים אותו באופן סדיר מאמצע האלף החמישי לפני הספירה וברציפות מעל ל-6,500 שנה.

קצת אחר שבוית במרכז אמריקה - שם הוא מהווה עד היום אבן יסוד של המטבח המקומי - הגיע התירס לרמות הרי האנדים. עמי המאיה והאולמקים שתו אותו לשכרה, בישלו, טחנו ועיבדו אותו לקמח, והוא היווה זרז משמעותי להתפתחות כלכלתם. חשיבותו לבני המאיה הייתה כה מכרעת, שהוא נחשב לגידול קדוש, שממנו, כך האמינו, גם עשויים הם עצמם. הספרדים נחשפו לתירס מרגע בואם ליבשת אמריקה. הכנסייה חששה משילובו של הדגן האמריקאי במשטר התזונה הנוצרי, מתוך פחד שהניזונים ממנו יהפכו לאינדיאנים - והיא גם סירבה להכין ממנו את לחם הקודש.

מי שקיבל אותו בברכה ביבשת הישנה הייתה האימפריה העות‘מאנית, שהשכילה לגדל ולסחור בו. משם גם הגיע שמו לעברית - על שם תירס, נכדו של נוח שהתיישב בטורקיה של ימינו. כך נקרא הדגן ביידיש "חיטת תירס", ומשם התגלגל השם גם לעברית.

מקור זני התירס המתוקים שפופולריים בישראל הוא בחוף המזרחי של אמריקה. יערות בוראו שם לצורך גידולו בידי האינדיאנים מאות שנים לפני בוא הכובשים המערביים, אלפי שנים לפני עוגות הפולנטה שהציפו את ניו יורק ולוס אנג'לס.


עתיד: מסעדות יוקרה ותירס בצבעים

פופ נ' פופ היא סנונית ראשונה של מסעדות אולטרה-פרימיום בישראל, שיתמקמו במגדלי הפאר החדשים שמוקמים לאורך הצירים המרכזיים. "אני חושב שיהיה כאן גל של קולינריית יוקרה אחרי הקורונה", אומר שבתאי. "אמרו שמתחיל פה עידן חדש של אינטימיות ואחווה. כמו שזה לא קורה בפועל - זוהי אולי התקופה הכי אלימה מבחינת שיח ציבורי - כך גם לא תיעלם תעשיית הפרימיום. גם היום יש מקום לפופ נ׳ פופ ויש מקום למסעדות עם סטריט פוד".

מייסדי מסעדת פופ נ' פופ, משמאל לימין: עופר בן נתן שחף שבתאי ועודד שובל / צילום: ניצן רובין

אל פופ נ' פופ תצטרף בהמשך מסעדתו של יובל בן נריה, a, שהייתה אמורה להיפתח השנה ובהשקעה של 12 מיליון שקלים במגדל עזריאלי החדש על ציר בגין. כמה מסעדות נוספות שהיו צריכות להיפתח בגגות או במגדלים חדשים הוקפאו בעקבות המצב, אבל מתוכננות להיפתח ב-2021. הדגש ב-a של בן נריה הוא על אוכל אסיאתי שבו ישולב מנקאי - מזון-על חדש, עתיר חלבונים וערכים תזונתיים, שגידולו מפותח בישראל. את מנת התירס שבו הוא משולב אפשר כבר למצוא בטאיזו, והיא כוללת כיסונים ממולאים תירס טרי על קרם תירס עם חלב אורז ותיבול הל.

מתי המנה תוגש במסעדה? "80 מהתפריט כתוב ומוכן. כשהתמונה תתבהר קצת, ניתן פוש. בינתיים אני לא רואה סיבה למהר. השקענו כסף ומחשבה והדגש הוא הטווח הארוך", אומר בן נריה.

בינתיים תיפתח בקרוב בשרונה מרקט מסעדת מיאזקי של השף, שתכלול מלבד הראמן - אולי הטוב בישראל - גם מנות פיוז׳ן חדשות כמו קבבו-יאקי: קבב יפני בלחמניה אסיאתית.
ומה עם התירס? טוב, תודה, וגם הוא משתדרג. אחרי שכבש את לבבות הפודיז תירס "גילי" מתוק במיוחד, נכנסו בשנתיים האחרונות זנים צבעוניים מתוצרת מקומית: לבן, שמשמש בין השאר להכנת טורטיות מקסיקניות וכן זן סגול-צהוב-לבן, שניהם מתוצרת משק יעקובובסקי במושב צופית (חפשו בפייסבוק).

מתכון

עוגיות תירס זהובות

מתכון של עופר בן נתן, שמתבסס על תירס טחון דק ומיובש, בדומה לקינוחים טרנדיים ונטולי גלוטן שמככבים בארצות הברית. "את הרעיון לעוגיות האלה, שאני משלב בקינוח התירס, לקחתי מאל-איי", הוא מספר.

מרכיבים (לכ-30 עוגיות בקוטר 5 ס"מ):

110 גרם חמאה

120 גרם סוכר

1 ביצה

100 גרם קמח

60 גרם קמח תירס (פולנטה דקה)

1/4 כפית אבקת אפייה

1/4 כפית סודה לשתייה

1/2 כפית מלח

הכנה:

במיקסר עם וו גיטרה מאחדים יחד חמאה וסוכר עד לקבלת תערובת חלקה. מוסיפים ביצה וממשיכים לערבב עד שנטמעת בתערובת, במשך כדקה.

מוסיפים את כל שאר המרכיבים ומערבבים במיקסר רק עד לקבלת תערובת אחידה. מעבירים לשק זילוף ויוצרים עיגולים בקוטר 5 ס"מ.

אופים בתנור שחומם מראש לחום של 170 מעלות במשך 15 דקות. מצננים רבע שעה בטמפרטורת החדר לפני ההגשה.

עוד כתבות

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית