גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא לבזבז משבר טוב: זו ההזדמנות להחזיר את שכר הספורטאים הבכירים לשפיות

היעדרות הקהל מהיציעים פוגעת אנושות בהכנסות הליגות והקבוצות ברחבי העולם, וכמובן שגם בישראל ● בשנים האחרונות צמח שכר השחקנים בעשרות אחוזים על חשבון השקעות בנוער ובמתקנים, והמשבר הוא הזדמנות להחזיר את הגלגל לאחור

ליגת האלופות השבוע. ההפסדים בינתיים לא מגולגלים לכוכבים / צילום: David Ramos, Associated Press
ליגת האלופות השבוע. ההפסדים בינתיים לא מגולגלים לכוכבים / צילום: David Ramos, Associated Press

1. כדי להבין כמה שנים לאחור חזר עולם הספורט בעקבות הקורונה אפשר להסתכל על מה שמתרחש בימים אלו בליגת הבייסבול האמריקאית (MLB). השכר הממוצע של השחקנים שיפתחו את עונת 2020 יעמוד על 1.29 מיליון דולר. זה נשמע אולי לא רע, אבל הפעם האחרונה ששילמו שכר כזה בליגה הייתה בשנת 1996.

בעלי הקבוצות ב-MLB, כמו בהרבה ליגות אחרות בעולם, יודעים ש"עונת הקורונה" תעלה להם ביוקר. ההערכות של הבעלים בליגת הבייסבול דיברו על הפסדים של 4 מיליארד דולר אם העונה תצא לדרך. במילים אחרות, הפסד ממוצע של כ-130 מיליון דולר לכל קבוצה.

הסיבה העיקרית היא כמובן שכר השחקנים - מרגע שהעונה יוצאת לדרך צריך לשלם שכר. מצד שני, איפה ההכנסות של הבעלים שישלמו את השכר הזה? מה יצא להם מזה שהליגה עובדת? כרטיסים ומנויים לא נמכרים, תאי הצפייה היוקרתיים ריקים, אי אפשר למכור בירה ונקניקיות באצטדיון. כך נוצר מצב מוזר שהבעלים מדברים בקול רם שהאופציה האופטימלית מבחינתם היא לסגור הכול עד יעבור זעם ויימצא חיסון.

כך החל מאבק שנראה כמו זירת מסחר בשוק בין ארגון השחקנים לבין הבעלים. השחקנים רצו לשחק כמה שיותר משחקים, מאחר שכל משחק שווה להם את חלקו מתוך עוגת השכר השנתית. הזמן עבר, נזרקו הצעות לשולחן, ובסופו של דבר הוסכם על עונה של 60 משחקים, במקום 162 משחקים בעונה רגילה. המשמעות: השחקנים איבדו 63% מהשכר השנתי, ובסך הכול הם יזכו ל-1.5 מיליארד דולר במקום 4 מיליארד דולר שאמורים היו לקבל העונה.

הקהל לא הזיל דמעה על השחקנים ותמך דווקא בבעלי ההון. אפשר להבין את זה - בליגות המקצועניות בארה"ב יש כיום 39 שחקנים שמרוויחים שכר שנתי ממוצע של 30 מיליון דולר, כולל חוזים כמו של קווין מהומס שחתם לאחרונה בקבוצת הפוטבול קנזס סיטי צ'יפס על חוזה של 503 מיליון דולר ל-12 שנים.

קורט בדנהאוזן כתב ב"פורבס" ש"שחקנים בליגת הבייסבול, שנהנים משכר שנתי ממוצע של 4 מיליון דולר לא צריכים סימפטיה, בזמן שיש 40 מיליון אמריקאים שנמצאים מחוץ לשוק העבודה בגלל מגפה העולמית".

אבל בכל זאת היה מעניין לראות את המספרים וכמה שווה עונה מקוצרת לשחקנים הגדולים. למשל, חמשת השחקנים שמרוויחים את השכר הגבוה ביותר בליגת הבייסבול יפסידו בעונה הזאת 108 מיליון דולר בתשלומי שכר בלבד. במקום שכר שנתי של 35-36 מיליון דולר הם יצנחו לאזור 12-13 מיליון דולר. רחמנות.

בכל אופן, זו הדרך של הבעלים להקטין את ההפסדים שלהם: לכווץ את הליגה כמה שניתן על מנת לא לשלם שכר לשחקנים.

2. אופ"א מזהירה בכל שנה מחדש ששכר השחקנים הפך לגורם המרכזי המסכן את קיומן של קבוצות הכדורגל באירופה. לפני קצת פחות מעשור עמד סעיף השכר בכדורגל האירופי על שיעור מסוכן של כ-65% מההכנסות, הרבה מעל המודל "המומלץ" של סביבות ה-50%. אחרי שהוכנע מעט בזכות רגולציית הפייננשל פייר-פליי של אופ"א הוא שוב במגמת עלייה ומאיים לפרוץ את רף ה-65%.

בתקופת הקורונה עסקו בקבוצות האירופיות בהתקוטטות מול השחקנים על קיצוץ בשכר. בקבוצה הזאת קיצצו יותר, בשנייה פחות. ההתקוטטויות האלו בעיקר המחישו מדוע מודל השכר האמריקאי הוא טוב יותר - הוא מעוגן בהסכמים קיבוציים והשינוי בשכר צמוד להכנסות של הקבוצות. כלומר, בתקופות כמו הקורונה המנגנון פועל באופן כמעט אוטומטי ומקטין את שכר השחקנים במקביל לירידה בהכנסות של הבעלים.

טורקיה וישראל בראש

בשגרה המודל האמריקאי מייצר פלטפורמה כלכלית שכולם נהנים ממנה: שכר השחקנים בכל הליגות האמריקאיות הגדולות מזנק לשמים (כאמור, חוזים של חצי מיליארד דולר לשחקן נחתמים), ובמקביל גם הבעלים נהנים מההחזקה בקבוצה - בעונת 2019 מתוך 123 הקבוצות בארבעה הליגות המקצועניות הגדולות NBA , NHL , NFL , MLB ) 114 את העונה ברווח תפעולי. הרווחים השנתיים הקבועים הללו מקפיצים את שווי הקבוצות, ואם מישהו מהבעלים בארה"ב בוחר באקזיט זה נראה למשל כמו העסקה למכירת יוסטון רוקטס מה- NBA - קבוצה שנרכשה בשנת 1993 ב-85 מיליון דולר ונמכרה בשנת 2017 עבור 2.2 מיליארד דולר.

בכדורגל האירופי מדברים כבר שנים על כך שהיו רוצים להפעיל מנגנונים של הגבלות שכר, אבל חוקי חופש העיסוק של האיחוד האירופי מונעים מהלך כזה. וכך במהלך הקורונה כל קבוצה צריכה לעשות את מלחמת השכר לעצמה. השבוע אפשר היה לראות את העיוותים שנוצרים - ארסנל האנגלית, שהודיעה כי נפגעה מהקורונה באופן חמור במיוחד, דיווחה על כך שהיא מתכוונת לפטר 55 עובדים מהמועדון, זאת בזמן שבאותם ימים ממש דווח כי המועדון מנהל מו"מ להעלאת שכרו של הכוכב פייר אובמיאנג לסביבות 250 אלף ליש"ט לשבוע כדי למנוע ממנו לעזוב.

3. גם בישראל סעיף השכר בכדורגל הוא בעייתי. דוח הבנצ'מרקינג של אופ"א לשנת 2020, חושף כי 78% מההכנסות של קבוצות הכדורגל מופנים לשכר השחקנים. טורקיה היא היחידה שמקדימה את ישראל ברשימה, והכדורגל שלה נמצא בקריסה בדיוק בגלל זה.

בישראל נראה שהקורונה באה בדיוק בזמן כדי להחזיר את העסק לפרופורציות. כדי לקבל את רשת הביטחון מהאוצר בסך 75 מיליון שקל לעונה הבאה נדרשו הקבוצות להציג הסכמים חדשים שמראים קיצוץ של 30% בשכר השחקנים. חלק מהן ניצלו את הסיטואציה המשברית עד הסוף והנהיגו קיצוצים של 50% לקראת העונה הקרובה. אם כבר, אז כבר. 

החדשות בקצרה

1. קבוצת הבייסבול שעקפה את טראמפ

דונלד טראמפ חתם בשבוע שעבר על צו נשיאותי שאוסר תוך 45 ימים על חברות בארה"ב לחתום עסקאות עם החברה הסינית המפעילה את אפליקציית טיקטוק. ומה עושה בתגובה קבוצת הבייסבול ניו יורק יאנקיז - אחד ממותגי הספורט הכי אמריקאים - ממהרת לחתום על עסקת חסות בסך 10 מיליון דולר עם טיקטוק.

בתקשורת האמריקאית מדווחים כי המו"מ בין הצדדים מתנהל כבר כחצי שנה, אבל היאנקיז היו נחושים להשלים אותו למרות הצעדים האחרונים של טראמפ בשל הרצון לקרוץ לקהל הצעיר. ההערכה היא כי היאנקיז מיהרו לחתום על ההסכם לפני שהצו הנשיאותי ייכנס לתוקף.

הבייסבול האמריקאי סובל אולי יותר מכל ענף אחד מבריחה של קהלים צעירים. הגיל הממוצע שצופה בליגת הבייסבול האמריקאית, לפי מחקרים שנעשו שנים האחרונות, עומד על 57 - הענף "הזקן" ביותר מכל ליגה אחרת בארה"ב.

היאנקיז נחשבים לקבוצות הספורט בעלת השווי השני הכי גבוה בעולם הספורט - מוערכת ב-5 מיליארד דולר לפי "פורבס", והכניסה ב-2019 סך של 683 מיליון דולר.

2. נותני החסויות כבר לא שומרים אמונים

אם בעבר הנטישה של מכבי ת"א בכדורסל את עלית אחרי 39 שנים נראתה כמו רעידת אדמה, המעבר השבוע של המועדון לחסות ראשית עם פלייטיקה אחרי חמש שנים עם פוקס נראית כמו עוד אירוע שגרתי בחייו של מועדון ספורט. ממש כמו שנדיר למצוא כדורגלנים או כדורסלנים שנתקעים קריירה שלמה בקבוצה אחת, גם קבוצות ספורט לא רואות שום יתרון בנאמנות לנותן חסות ספציפי.

בשני העשורים האחרונים הולכים ומתקצרים משך ההסכמים שנחתמים בין חברות מסחריות לקבוצות ספורט, ועל פי הערכות נגיף הקורונה יאיץ תחלופה וחתימת הסכמים חדשים. למשל, בקרב מגזרים עם נוכחות חזקה בשוק הספורט כמו חברות תיירות ותעופה, שספגו מכה אנושה ולא יוכלו להמשיך ולשלם מיליוני דולרים בשנה בתמורה לנוכחות על חזית חולצת המשחק.

המועדון היחיד כמעט בעולם הספורט המקצועני ששומר על אמונים ברמה היסטורית עם שני נונתי החסות הגדולים שלו הוא באיירן מינכן - ההסכם עם חברת ההלבשה אדידס שהחל ב-1973 הוארך עד שנת 2030, וההסכם עם נותנת החסות הראשית דויטשה טלקום שהחל ב-2002 ירוץ לפחות עד שנת 2023. במקרה של אדידס מדובר ביותר מחסות - הקבוצה גם מחזיקה ב-8.3% ממניות באיירן מינכן. 

עוד כתבות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים