גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המטרה של פרופ' רוני גמזו: הורדה דרמטית של התחלואה תוך שלושה שבועות

איך מקימים מערך לקטיעת שרשרת ההדבקה כשרמת התחלואה כה גבוהה, האם מודל הרמזור יכול לעבוד, והאם שווה בכלל לפתוח את בתי הספר ב-1 בספטמבר • הפרויקטור במרוץ נגד הזמן

שלושה שבועות חלפו מאז שמונה פרופ' רוני גמזו, מנכ"ל בית החולים איכילוב, לתפקיד פרויקטור הקורונה. מאז, מדי יום, הוא פונה לאזרחים ומפציר: 'סגר הוא מוצא אחרון, צריך לעשות הכל כדי להימנע מחזרה אליו'. לטענת גורמים במערכת הבריאות רק במספר של 200 חולים קטיעת שרשרת ההדבקה יכולה להיות אפקטיבית אבל האם הדבר אפשרי בתוך שלושה שבועות, עוד לפני פתיחת שנת הלימודים?

האם במצב הנוכחי בכלל אפשר לחיות לצד המגפה ולהימנע מסגר נוקשה? הדעות בנושא חלוקות, ובינתיים ישראל מאבדת זמן יקר.

מערך לקטיעת ההדבקה - אפשרי בכלל?

רק חצי שנה לאחר פרוץ המשבר החלה ישראל לבנות את מערך החקירות האפידמיולוגי המשמעותי הנדרש לה. סמכויות תפעוליות הועברו למפקדת "אלון" בצה"ל, הפועלת תחת הנחיות משרד הבריאות. כאלף חיילי מילואים של פיקוד העורף גויסו לתפעול המפקדה, ובקרוב יגויסו כאלפיים נוספים.

הקמה של גוף הפועל באופן יעיל עלולה לקחת זמן רב, לא כל שכן הכשרת כוח אדם לתחום שאיננו עוסק בו. פרופ' אלי וקסמן ממכון ויצמן, העומד בראש הצוות המייעץ למל"ל, מסביר כי מוקדמת השעה לתלות תקוות במערך האפידמיולוגי. "מערך קטיעת שרשראות הדבקה יכול לתפקד בצורה יעילה ולהוות מרכיב עיקרי בבלימת התפשטות המגיפה כאשר מספר החולים היומי אינו עולה על כ-200, וגם אז מדובר באתגר לא מבוטל", מסביר וקסמן. "כשמדובר באלפים ביום, זה לא יכול לעבוד".

לפי וקסמן, חקירות אפידמיולוגיות בהיקף של אלפי חולים ישלחו לבידוד כמויות אדירות של אזרחים ויפגעו במשק. מה אפשר לעשות? "החמרה מהירה של צעדי הריחוק החברתי לצורך דיכוי מהיר של המגפה תקטין משמעותית הן את המחיר הבריאותי והן את המחיר הכלכלי לאורך זמן".

מודל הרמזור - האם זו שיטת הניהול הנכונה?

לצד קריאתו לציבור להסתגל לשגרת הקורונה החדשה, הודיע הפרויקטור גמזו על אימוץ "מודל הרמזור". הרעיון הוא לייצר שותפות ואחריות מקומית, ולתמרץ את התושבים וראשי הערים להוריד את התחלואה ולגלות ערבות הדדית לסביבתם הקרובה. סמכויות מסוימות שיקבעו בהמשך יועברו לשלטון המקומי, בעוד שערים ייצבעו באדום, כתום, צהוב, ירוק או לבן, לפי פרמטרים שונים הנוגעים לרמת התחלואה בעיר. הצבע "שתקבל" עיר יקבע את ההגבלות או ההקלות בשטחה.

גיבוש המודל דורש זמן, והוא יוצג רק בעוד כשלושה שבועות. רן קוניק, ראש עיריית גבעתיים, מסביר שאין מנוס מהעברת הסמכויות לרשות המקומית, ושכך דרשו ראשי הערים מן היום הראשון. "השיטה הזו תגביר את אחריות העיריות שהיה להן קל לומר 'זה לא אנחנו', וגם את התחרות ביניהן כדי לעזור לעסקים המקומיים כדי לא להיכנס לבעיה כלכלית", אומר קוניק. "יש כרגע חוסר אמון מוחלט של הציבור בשלטון המרכזי: אין משילות והוא לא יציב. הציבור כן סומך על ראשי הערים. אבל כדי שהמודל הזה יצליח, צריך לתת לנו סמכויות ויכולת לקבל החלטות".

בניית המודל כרוכה במתן מענה לשאלות מהותיות שעל הפרק; האם ראשי ערים ירצו להפוך להיות 'השוטר' של עירם, ולנהל את המתרחש בה עד כדי להיות חתומים על סגר מקומי? מהם הפרמטרים המספריים שיקבעו את צבע העיר? ומעל הכל; כיצד מונעים מעבר של הנגיף מעיר לעיר? הרי תושבים הגרים בעיר כתומה, יכולים לעבוד בעיר ירוקה או לצאת לבלות בה - קיים קושי מהותי בתיחום תנועה בין ערים.

בתי הספר: עדיף להתחיל אחרי החגים?

האתגר הגדול ביותר העומד על הפרק הוא פתיחת שנת הלימודים ואיתה חזרתם של 1.8 מיליון תלמידים לכיתות. בתודעה עדיין צרוב הזיכרון של החזרה לשגרה בתום הגל הראשון, שנעשתה באופן לא מבוקר והובילה להדבקה בבתי הספר שהתפשטה לקהילה.

שר החינוך יואב גלנט אמר השבוע כי כל יום שבו מערכת החינוך מושבתת עולה למשק הישראלי 320 מיליון שקל, והכריז ששנת הלימודים תפתח כסדרה. אלא שנכון לשעה זו נמצאת על השולחן האפשרות לדחות את החזרה ללימודים עד לאחר חגי תשרי, במקביל לניסיונות למתן את התחלואה. אפשרות נוספת היא שתחילה יחזרו ללימודים רק ילדי הכיתות הנמוכות.

מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דוד התריעה כי בתי הספר והמורים לא יוכלו לעמוד בכלל הדרישות שהציג משרד החינוך, וגם מתווה החזרה דורש, לדברי מנכ"ל משרד החינוך, גיוס של כ-13 אלף מורים והכשרה מהירה שלהם.

גם מודל הרמזור המתגבש יצטרך לכלול התייחסות לניהול מערכת החינוך: כוונתו של גמזו היא לא לאפשר פתיחת מסגרות בערים אדומות. לדברי ראש עיריית גבעתיים רן קוניק, גבעתיים, "מתווה החזרה של משרד החינוך לא אפשרי. שיטת הקפסולות היא עבודה בעיניים - הילדים מתערבבים אחד עם השני בהפסקות או מחוץ לבית הספר. יכול להיות שכרגע, עדיך שלא לחזור ללימודים עד אחרי החגים".

אופציית הסגר: הציבור בנוי לעוד אחד?

אופציית הסגר, לפי פרופ' גמזו, מונחת על השולחן כאפשרות של אין ברירה. פרופ' חגי לוין, אפידמיולוג בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטה העברית והמרכז הרפואי הדסה, לא תומך בסגר מלא.

לדבריו, "לסגר יש נזקים קטסטרופליים מוכחים. סגר הוא פעולה זמנית. היא במקרה הטוב מורידה את התחלואה באופן זמני, אבל אם אתה לא קובע כללים חברתיים שמאפשרים חיים אבל מצמצמים בצורה דרמטית את ההדבקה, ומחזק את מערך החקירות והבדיקות בכוח אדם ומשאבים ההולמים לצרכים - אז תחזור מהר מאוד לאותו המצב".

אז מה עושים? "לפי פרופ' לוין, "המפתח להצלחה הוא שינוי הנורמה החברתית ויצירת סביבה תומכת המאפשרת חיים עם הקורונה תוך מינימום מגע פיזי הדוק בין אנשים. יש לפעול עם הציבור ולא נגד הציבור". 

עוד כתבות

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב