גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קו תל אביב - דובאי: כמה תעלה טיסה ואיך יראה העידן החדש בעולם התיירות הישראלי

הישראלים כבר מדמיינים את יעד התיירות החדש שנפתח להם עם מלונות הפאר שקיימים בנסיכויות ● בעולם התעופה אופטימיים ומצפים לטיסות מת"א לאמירויות כבר בשנה הקרובה ● ויש פוטנציאל מעניין בהחלט גם לתיירות נכנסת ● צ'ק אין לסופ"ש

בכירים בענף התעופה באמירויות על רקע מטוס אייר אמירייטס / צילום: Kamran Jebreili, AP
בכירים בענף התעופה באמירויות על רקע מטוס אייר אמירייטס / צילום: Kamran Jebreili, AP

העידן החדש שנפתח עם העולם הערבי דרך ההסכם, שייחתם בקרוב עם איחוד האמירויות, עשוי להוות בשורה מרעישה לענף התיירות והתעופה. זאת בהנחה כמובן שחברות התעופה אתיחאד ואמירייטס ייכנסו באופן קבוע ללוח הטיסות בנתב"ג. לחלום מותר והפעם נראה שהגשמתו קרובה מתמיד.

בחודש מאי האחרון נרשמה היסטוריה תעופתית בחסות קורונה אשר ריגשה את חובבי התעופה והספוטרים (צלמי התעופה), כאשר מטוס של חברת התעופה אתיאחד נחת בנתב"ג בטיסה מאבו דאבי. אמנם, דובר על טיסות מטען, אלא שהמטוס נחת על אדמת ישראל במלוא הדרו והלוגו שלו (ולא במטוס לבן נטול סמלים כפי שטסה חברת התעופה המצרית אג'יפט אייר). טיסת המטען הזו פתחה שביב של תקווה שיום יבוא ומטוסי החברה עוד יתמלאו בנוסעים בקו אבו דאבי-תל אביב. ההסכם מקרב את החזון ויש להניח שבשנה הקרובה זה עוד יקרה, כלומר בגלוי ומעל פני השטח. כדי שזה יקרה נניח גם שהישראלים יוכלו לקבל ויזת תייר בקלות ולא להקשות על התיירות הנכנסת משם שהיא בעיקר תיירות דת.

מפנטזים על קו ת"א-דובאי

שתי חברות תעופה מעניינות במיוחד פועלות באיחוד האמירויות: אתיחאד איירוייז היא חברת התעופה הלאומי של אבו דאבי והיא אחת החברות המעוטרות בעיקר בכל הנוגע למחלקות העסקים והראשונה שלה. לחברה צי של כ-100 מטוסים בגיל מוצע של פחות מ-6 שנים (מה שמעניק לה פרסים ודירוגים גבוהים בקרב נוסעים). ב-2019 היא הטיסה 17.5 מיליון נוסעים וממוצע התפוסה שלה היה 79%. היא טסה ל-84 יעדים ב-55 מדינות וכעת נקווה שמדינה נוספת מהמזרח התיכון תצטרף לרשימה זו.

חברת התעופה הגדולה יותר המגיעה מנסיכות האמירויות היא אמירייטס שבסיס האם שלה ממוקם בדובאי. החברה זוכה בעקביות בתארים כחברה הטובה בעולם ונחשבת לכזו שמעניקה את השירות הטוב ביותר. ב-2019 הטיסה החברה 56 מיליון נוסעים והצי שלה מונה 270 מטוסים. היא טסה ל-157 יעדים ומעסיקה קרוב ל-60 אלף עובדים.

גורמים בענף התעופה אופטימיים באשר לקיומן של טיסות מתל אביב באמצעות אחד מהחברות הללו לפחות כבר בשנה הקרובה. "כבר יש התעניינות", אומר גורם אחד שמעריך שתוך חצי שנה אפשר להשיק קו בין המדינות גורם אחר סבור ש"גם אמירייטס וגם אתיחאד לא ציפו לכך. נצטרך ללמוד את התוכניות שלהן ולהבין והן לא בהכרח ימהרו".

מומחה התעופה והתיירות יוסי פישר משוכנע שטיסות יהיו לא רק לנתב"ג "לימים, כשיוקם שדה תעופה משלים ברמת דוד טיסות מאבו דאבי יוכלו לנחות גם שם. ביקרתי פעמיים ב-UAE ופוטנציאל התיירות לשם מישראל יכול להגיע ל-300 אלף נוסעים בשנה הראשונה ואפילו לחצי מיליון בשנה השנייה".

מסלול הטיסה שיחלוף מעל סעודיה וירדן בדרכו לתל אביב יהיה כ-3.5-4 שעות. טיסה מאבו דאבי לעמאן אורכת 3 שעות והיא מתומחרת ב-500-600 דולר בחברות הלגאסי ויש להניח שטיסות לתל אביב יהיו במחיר כזה לפחות. "אני מעריך שבשלב ראשון אתיחאד, חברת הדגל של האמירויות תטוס לכאן ואחריה אולי נראה גם חברת חסך כמו Air Arabia (חברת לואו קוסט שהושקה לאחרונה וש-51% ממנה בבעלות אתיחאד, מ' ר' ח') או אפילו טיסות של וויז אייר שפתחו לאחרונה בסיס באבו דאבי. השאלה הגדולה היא האם הסעודים יאפשרו לחברות התעופה הישראליות לטוס לאמירויות מעל שטחם האווירי, אין לי ספק שלחברות מהאמירויות הם יאפשרו". אומר פישר.

החברות הישראליות שואפות להדדיות בהסכמים תעופתיים אבל הן כבר יודעות שבמציאות אין הדדיות כזו - טורקיש איירליינס למשל ששולטת בקו לאיסטנבול בשעה שהחברות הישראליות ובראשן אל על לא מורשות לטוס לשם. בחסות קורונה התרחשה עוד היסטוריה קטנה כאשר אל על קיימה טיסות מטען בקו תל אביב ואיסטנבול ואחרי כעשור נחתו מטוסים הנושאים את דגל ישראל בשדה באיסטנבול, אבל בכל נוגע לטיסות נוסעים לא נראה שהתמונה תשתנה והקו הזה ייפתח גם לחברות הישראליות. חוץ מטורקיש גם חברת התעופה הטורקית פגסוס מבצעת טיסות בקו.

גם בכל הנוגע לקווים להודו מרגישה אל על היטב מהי אפליה כאשר אייר אינדיה קיבלה היתר לקצר את הטיסות שלה בקו תל אביב-דלהי באמצעות מעבר מעל שמי סעודיה בשעה שאל על נדרשת למעקף. המשמעות במשך הטיסה היא של כשעה וחצי לכיוון. זה משמעותי בעלויות ובתמחור לנוסעים.

בעמוד הפייסבוק של דיילי אל על עלתה מודעה היתולית של השקת טיסות לאבו דאבי ודיילות אל על לבושות בהתאם - ועל זה נאמר שמותר לחלום.

פוטנציאל ליעד חדש?

הישראלים כבר מדמיינים את יעד התיירות החדש שנפתח להם על מלונות הפאר שקיימים בנסיכויות אבל פוטנציאל מעניין בהחלט נפתח גם לתיירות נכנסת. יוסי פתאל, מנכ"ל לשכת מארגני תיירות נכנסת מייחל ליום שבו הוא יארח קבוצות של תיירים מהנסיכויות אולם הוא סבור שזה לא יקרה מהר "ולא בגלל הפוליטיקה. לפני פוליטיקה צריך שתהיה כדאיות כלכלית ואנחנו בתוך משבר עמוק שבו כולנו מנסים במקרה הטוב לחזור לקווים רווחים". לדברי פתאל, "כניסה של חברת תעופה מהאמירויות לכאן מהפן הכלכלי היא מהלך אסטרטגי ארוך טווח שבעת המשבר הזאת חברות תעופה לא עושות. מה שמוביל לפתיחת קווים זה בעיקר שיקולים כלכליים אז להערכתי לא נראה קו כזה בשנה הקרובה. עם זאת כדאי לזכור שעוד לפני משבר הקורונה מאות אלפי ישראלים טסו באמצעות חברות התעופה של האמירויות בטיסות קונקשן".

פתאל מזכיר כי חברות תעופה מאיחוד האמירויות נכנסו שותפות ואף רכשו חברות תעופה אירופאיות "במטרה להציע טיסות המשך". אחת הדוגמאות לכך היא אליטליה שב-2014 רכשה אתיחאד 49% מהמניות שלה (האיחוד האירופי לא מאפשר לחברה זרה להחזיק ברוב המניות של חברות אירופאיות) ובינתיים הולאמה על ידי ממשלת איטליה בכדי להצילה. פתאל מעריך שהחברות שישאפו להרחיב את קווי התעופה שלהם "בעתיד יכנסו גם לישראל והן יהיו אגרסיביות וירצו להראות דומיננטיות בשוק. בטווח הארוך אלו חדשות רעות לאל על מכיוון שהן ינגסו בתנועה למדינות במזרח הרחוק באמצעות טיסות קונקשן, קווים שהם חשובים ורווחיים לאל על". בהקשר הזה התחרות אגב אינה רק מול אל על, גם לטורקיש איירליינס שחזקה מאוד בטיסות קונקשן לנוסע הישראלי תהיה סיבה לדאוג וכמוה לחברות התעופה מהמזרח הרחוק, קתאי פסיפיק, היינאן ואחרות.

את דברי פתאל מחזק ד"ר ערן כתר, יועץ וחוקר תיירות במחלקה לניהול תיירות ומלונאות במכללה האקדמית כנרת, "כינון היחסים בין ישראל והאמירויות הוא לא רק הזדמנות פוליטית-מדינית, אלא גם הזדמנות תעופתית ותיירותית. לאמירייטס יש פריסה רחבה של יעדים באסיה, לרבות בהודו, סין ויפן, אשר יאפשרו נגישות משופרת למוקדי עסקים מרכזיים. לתיירות הפנאי, אמירטס יכולה להציע נגישות נוחה ומהירה ליעדי טיול ונופש מרכזיים כגון תאילנד, הודו, וייטנאם, הפיליפינים והאיים המלדיביים. כל אלה, בטיסה מזרחה וללא צורך לעשות עיקוף דרך שדות האב אזוריים כגון איסטנבול ופרנקפורט אשר משרתים את ישראל כיום".

לדבריו, "חשיבות נוספת של כינון היחסים היא בפתיחת השוק הישראלי לתיירות נכנסת מנסיכויות המפרץ, ובכך התחלת מימוש הפוטנציאל של ישראל לתיירות עלייה לרגל מוסלמית, המכונה 'תיירות חלאל'. בישראל כמה מוקדי תיירות חשובים (לרבות ירושלים, חברון ועכו), זיקה חברתית ותרבותית לעולם האסלאם, ותשתיות תיירותית המותאמות היטב לתיירים אשר שפתם ערבית ומקפידים על חוקי האסלאם".

עוד כתבות

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

עליות קלות באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין