גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להכין את תיק ההשקעות ליום שאחרי הקורונה

בימים האחרונים מסתמן כי המאמצים של עשרות חברות בעולם למצוא חיסון לווירוס הקורונה מקרבים את היום שבו זה יקרה ● עד שיגיע החיסון, זה הזמן לנסות ולבדוק מהו הרכב תיק מניות שיהיה המתאים ביותר לעולם מחוסן מפני הנגיף

ניסוי בחיסון לקורונה באינדונזיה. גם ביום שבו יימצא החיסון, הצמיחה בתחום הציוד הרפואי לא תיעלם 
צילום: AP / Kusumadirezza
ניסוי בחיסון לקורונה באינדונזיה. גם ביום שבו יימצא החיסון, הצמיחה בתחום הציוד הרפואי לא תיעלם צילום: AP / Kusumadirezza

יותר מ-38 חברות שוקדות בימים אלה על פיתוח חיסון נגד קורונה, שיוכל לשחרר מיליארדי אנשים בעולם מסגר וממגבלות ריחוק חברתי. מתי יימצא החיסון הזה? איש אינו יודע, וההערכות נעות בין סוף השנה הנוכחית לבין סוף 2021.

בכל מקרה, אין ספק כי שוקי המניות יושפעו מהערכות לגבי יעילות החיסון, ולכן ניסיתי לבדוק איך כדאי שתיק המניות של המשקיעים ייראה ביום שאחרי הקורונה. ברור מאליו כי התיק הזה יכלול לא מעט סקטורים שתפקדו טוב פחות (במקרה הטוב) או אפילו גרוע (במקרה הסביר יותר), לצד סקטורים שתפקדו עד עכשיו מצוין וימשיכו לתפקד, להערכתי, גם ביום שהקורונה תיעלם.

הרכב-תיק-מניות-אופציונלי-לעידן-שאחרי-הקורונה

גידול בהשקעות בציוד רפואי יתמוך בביצועים

גם ביום שבו יימצא החיסון, הצמיחה החזקה בתחום הציוד הרפואי לא צפויה להיעלם. רק בשבוע האחרון קרא ארגון הבריאות העולמי לכל המדינות בעולם להשקיע במערכות הבריאות כדי להיות ערוכות טוב יותר למגפה הבאה. "הקורונה לא תהיה המגפה האחרונה", אמר מנכ"ל הארגון, "וכשהיא תגיע העולם חייב להיות מוכן יותר מאשר הפעם".

ההשקעות שאליהן מכוון ארגון הבריאות הן לא רק בצוותים רפואיים ובתי חולים, אלא גם בציוד רפואי ומכשור מתקדם. תחום זה חווה פריחה בעקבות הקורונה, כולל חברות המשקיעות בבדיקות קורונה וחיסונים.

כך לדוגמה, מניתוח הדוחות הכספים לרבעון השני בארה"ב, ראינו שבסקטור הבריאות היו חברות רבות שהפתיעו לטובה, ומי שבלטו במיוחד היו חברות שונות בתחום הציוד הרפואי עם צמיחה בהכנסות של 7.6% ועלייה של 31% ברווחים. לשם השוואה, ההכנסות של החברות בסקטור הבריאות כולו עלו בממוצע בכ-5% והרווח למניה ב-9%, וב-S&P 500 כולו נרשמה ירידה של 11% בהכנסות וירידה של 9% ברווח.

העובדה הזו מעניינת בהתחשב בכך שבסקטור המכשור הרפואי רבות מהחברות הן ותיקות ויציבות, נהנות מרווחיות איתנה וניתן לנתח את פעילותן ולהבין בדיוק ממה נגזר פוטנציאל הצמיחה שלהן.

בהסתכלות לטווח ארוך, אחד ממנועי הצמיחה ארוכי-הטווח של תחום הציוד הרפואי הוא העובדה שקהל היעד הולך וגדל. הזדקנות האוכלוסייה היא המגמה המשמעותית ביותר במאה הנוכחית, במקביל למגמה של חיים בריאים יותר ושיפור באיכות החיים. שתי המגמות האלה תומכות בהמשך עלייה בהוצאות בריאות, וכך גם ההשקעה בפיתוח מוצרים ושירותים שמסייעים בשמירה על בריאות תקינה.

חברות מבוססות שנפגעו עשויות לחזור בגדול

שניים מהסקטורים שמראים רווחיות טובה לאורך שנים, אך ספגו את הפגיעה הקשה ביותר מהקורונה, הם הפיננסים (בעיקר בנקים) והנדל"ן. בחלק מהמקרים, המניות בסקטורים האלה ירדו בשיעורים דו-ספרתיים גבוהים במהלך השנה הנוכחית, ומציאת חיסון תוכל להחזיר חלק גדול מהירידה, שכן היא תחזיר את הפעילות הכלכלית לרמה גבוהה יותר, תחזיר יותר עובדים למשרדים, תגרום מחדש עלייה בהוצאות, קניות ועוד.

כך לדוגמה ירדו רוב מניות הבנקים בישראל בשיעורים של בין 25% ל-30% מתחילת השנה. בהתחשב ברמת היציבות של הבנקים בישראל, ובפיקוח הרגולטורי ההדוק עליהם, סביר כי התאוששות בפעילות הכלכלית תבוא לידי ביטוי מהר מאוד במצבם של הבנקים ובשיפור ברווחיותם.

בנדל"ן, אחרי צניחה של 30% בממוצע במניות הסקטור ב-2020, הפיצול של הבורסה למדדים נפרדים לתחום המניב ולתחום הבנייה יחדד את ההזדמנויות בכל אחד מתתי-הסקטור האלה, ויחד עם התמחור האטרקטיבי שלהם ביחס לשנים האחרונות, ורמת הריבית הנמוכה שלא צפויה להשתנות בשנים הקרובות - ייתכן כי העיתוי הנוכחי מהווה נקודת כניסה מעניינת למדדים, שכרגע מתמחרים תרחיש פסימי במיוחד.

חזרה לשגרה תקפיץ מניות צריכה וקמעונות

כשבוחנים מי הסקטורים שספגו את הפגיעה האנושה ביותר, ניתן למצוא בין היתר תחומים כמו סקטור הפנאי, התיירות והתעופה, אשר המניות שם רחוקות עשרות אחוזים מרמתן ערב פרוץ המגפה. החיסרון המרכזי של החשיפה לתחום זה הוא, שכל התפרצות חוזרת של המגפה (שעשויה להתרחש גם במקרה שכבר יהיה חיסון, שכן לא כולם ימהרו להשתמש בו) - תביא לפגיעה מחודשת בענפים אלה. גם תנודתיות חדה במחירי הנפט עשויה לעשות זאת.

לפיכך, נראה כי יש עדיפות להיחשף לתחומים אלה בפיזור גדול יותר, באמצעות חשיפה, למשל, לתחום הקמעונות או הצריכה המחזורית, המציעים פיזור רחב דיו שיתאים לתרחישים שונים.

אם נבחן, למשל, את סקטור הצריכה המחזורית נגלה כי מתחילת השנה הוא עלה ביותר מ-18%, אך לצד חברות בתחום המסחר המקוון, כמו אמזון, שבלטו בביצועים חזקים השנה, תתי-סקטור רבים במדד בלטו בביצועים שליליים. כך לדוגמה, כל תחום ההלבשה (ירידה של יותר מ-4% השנה), תחום החלפים לרכב, שירד מעל 10%, תחום ההפצה והסיטונות שבלט בירידות חדות, תחומי הפנאי, התיירות, מלונאות, קולנוע, קמעונות, טקסטיל - כל אלה אמורים לבלוט לטובה ברגע שהכלכלה תשוב לפסים רגילים יותר.

ברבעון האחרון, שהחל ביולי, כאשר כלכלת ארה"ב יצאה מהסגר והחלה להתאושש לאט, ראינו שיפור משמעותי בביצועים של כל החברות בסקטור זה, וככל שתימשך ההתאוששות, וכאשר יימצא חיסון, גדלים הסיכויים לביצועים טובים עוד יותר.

חברות קטנות יחזרו לביצועים טובים מהגדולות

מניתוח הביצועים של החודשים האחרונים עולה כי את התאוששות השווקים הובילו חברות הטכנולוגיה הגדולות, כמו אפל, אמזון, מיקרוסופט, פייסבוק וגוגל, שעלו בעשרות אחוזים. במידה רבה, העלייה באה בזכות העוצמה שלהן והמשך הצמיחה גם בתקופת הסגר, בשל המעבר לעבודה מהבית וביקוש גובר למוצרים ולשירותים שלהן - מה שתומך בשמירה עליהן בתיק ההשקעות גם לאחר מציאת החיסון.

עם זאת, עוצמת חברות הטכנולוגיה הגדולות היא לא סיבה מספקת לזנוח את כל יתר סקטור הטכנולוגיה לטובתן, ופיזור ההשקעה לחברות נוספות עשוי להשתלם במיוחד בשל הפיגור של שאר החברות בסקטור - למרות שגם רבות מהן הפגינו צמיחה בהכנסות בדיוק מאותן סיבות.

ההיגיון הזה רלוונטי גם למדדים אחרים, כמו ראסל 2000 - מדד המייצג את החברות שעיקר פעילותן מתמקדת בתוך ארה"ב (בדומה למשל לת"א-90 אצלנו), כך שהשקעה בהן משמעותה השקעה בכלכלה האמריקאית.

הניסיון מלמד שבתקופות חיוביות לשוק, הביצועים של מדדי המניות של החברות הקטנות יותר (כמו ראסל 2000) עשויים להיות טובים יותר מאלה של המדדים של החברות הגדולות.

אגב, באופן דומה ניתן לבחון מדדי מניות משקל שווה (EW), שמקנים לחברות קטנות משקל דומה לזה של החברות הגדולות, ולכן נותנים להן עדיפות בביצועים בתקופות שבהן המניות הקטנות לוקחות את ההובלה.

מניות שווקים מתעוררים חוזרות לעניינים

מציאת חיסון לקורונה עשויה להתניע שורה של תהליכים חובקי עולם שיתמכו בכלכלות של השווקים המתעוררים. התאוששות בשוק חומרי הגלם בעקבות האצה עולמית בצמיחה, יחד עם חזרת התיירות העולמית, עלייה בהיקפי התנועה והטיסה בעולם ונכונות של יותר משקיעים להוציא מחדש כסף, ולהעלות את רמת הסיכון להשקעה גם לשווקים מחוץ לארה"ב - כל אלה צפויים להיות מתורגמים לעלייה בהשקעות במניות בשווקים המתעוררים. הנתונים שפורסמו השבוע בכלכלת סין, כולל צמיחה במכירות הקמעוניות - לראשונה השנה - וירידה באבטלה, עשויים ללמד כי המגמה כבר החלה.

כשבוחנים את הביצועים של השווקים המתעוררים, מגלים כי כל הגורמים האלה נתמכים גם במכפילי רווח עתידיים נמוכים יותר בשווקים אלה. כך למשל, מכפיל הרווח ל-12 החודשים הקרובים במדד השווקים המתעוררים של MSCI כיום הוא 17 בלבד, לעומת מעל 24 במדד S&P 500.

גם במבט היסטורי ניתן לראות כי משברים כלכליים מייצרים רוטציה בין שווקים מתעוררים למפותחים. עד התפוצצות בועת ההייטק בשנת 2000, מניות בארה"ב עשו תשואות עודפות על פני מתעוררים, מאז שנת 2001 ועד המשבר הפיננסי של 2008 השווקים המתעוררים הניבו תשואות עודפות משמעותיות, ומאז המשבר של 2008 ועד 2020 היה זה תורה של ארה"ב להוביל. מעניין יהיה לראות האם המשבר של 2020 יהווה שוב נקודת מפנה בהובלת שוק המניות העולמי. 

הכותב הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי בהראל פיננסים מקבוצת הראל ביטוח ופיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים המצוינים בטור זה, ו/או לנהל מכשירי השקעה בתחום הנזכר בו. אין לראות בטור זה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים והמיוחדים של כל משקיע

עוד כתבות

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

"נעביר את ההתייקרויות ללקוחות": בדיפלומט מזהירים מאפשרות של העלאות מחירים

יבואנית המזון והטואלטיקה פרסמה את תוצאותיה לשנת 2023 ולרבעון האחרון והציגה צמיחה בהיקפי הפעילות בישראל וכן בפעילותה העולמית ● למרות זאת - החברה הזהירה, שוב, מפני אפשרות להעלאת מחירים בהמשך השנה

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שביטלה עסקת רכישת דירות ב־97 מיליון שקל והשיא של רפאל

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: רפאל מסכמת שנה עם שיא בהכנסות ובצבר ההזמנות, הרווח של מיטרוניקס בירידה ומשק אנרגיה עברה לרווח של 1.6 מיליון שקל בזכות פרויקט יכיני, אזורים Living ביטלה רכישת 48 דירות בפרויקט בבני ברק וחברת הביטוח איילון עברה לרווח ● מדור חדש

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מהצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב; חברה לישראל קופצת ב-3%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.6% ות"א 90 נסחר סביב רמות הבסיס ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

נילי גולדפיין, ג'ודי (יהודית) אפרימי, ולימור שאקו בכנס משאבי האנוש / צילום: רמי זרנגר

הכלים שכל מנהל משאבי אנוש צריך לאמץ בעקבות המלחמה

הטראומה הקולקטיבית הציבה אתגרים חדשים בפני עולם העבודה הישראלי, בהיקפים עצומים ● הפתרונות להתמודדות עמדו בלב כנס שערכה השבוע ישראכרט לסמנכ"לי משאבי אנוש ● ישראל מתגייסת

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: קיסטון מציגה תוצאות חזקות בזכות אגד, הרווח הנקי של רציו ירד ל-127 מיליון דולר, אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, וכלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס ● מדור חדש

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

שר האנרגיה אלי כהן (משמאל) בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין ג'ורג' פפנסטאסיו / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

מתעלמת מטורקיה: ישראל מקדמת את חיבור רשת החשמל עם קפריסין ויוון

בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין, ג'ורג' פפנסטאסיו, דן שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן בנוגע לשיתוף פעולה בתחום האנרגיה ● השניים סיכמו כי פרויקט הכבל החשמלי התת-ימי שיחבר את רשת החשמל של ישראל לקפריסין וממנה ליוון, ואל רשת החשמל האירופית, יקודם בעדיפות גבוהה

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד