גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא פראיירים שיצאו מהמדבר: מה אפשר ללמוד מהביקור העסקי הראשון באיחוד האמירויות

המשלחת של אנשי העסקים הישראלים, שארגן בנק לאומי, חזרה עם הרבה אופטימיות מהביקור הראשון בדובאי ● "נוצר בסיס להרבה שיתופי פעולה ונפתחו הרבה דלתות, שאם החברות שהיו כאן יידעו למנף, זה יתורגם לעסקים משותפים"

בכיסאות הנוחים של המטוס החכור שהמריא מנתב"ג בתחילת השבוע, התרווחו זה ליד זה ישי דוידי (קרן פימי), הראל ויזל (פוקס), האחים זלקינד (קבוצת אלקו), בן המבורגר (הראל) תמיר כהן (שיכון ובינוי), רן שחם (אלטשולר שחם) ועוד עשרות מבכירי המגזר העסקי בישראל. הם לא עשו את דרכם לחתימה על עסקת ענק מעבר לים, וגם לא למסיבת חתונה של האלפיון העליון באי יווני (להזכירכם, אנו בימי קורונה), אלא לביקור עסקי ראשון באיחוד האמירויות, לצורך התנעת שיתופי פעולה עסקיים חדשים. 

בדרך חזרה לישראל, בתום יומיים דחוסים בפגישות עסקיות עם גורמים מקומיים, טקסים בהשתתפות אנשי ממשל בכירים ואפילו חאפלה בארמונו של שייח מקומי, סיכם אחד המשתתפים את החוויה: "כשאמרו לי שמדובר בנסיעה של יומיים, חשבתי שמדובר בנסיעת יח"צ. הרי לפיתוח של יחסים וקשרים עסקיים ראשוניים נדרשים בדרך כלל לפחות שבוע. בסופו של דבר, להפתעתי, נוצר בסיס להרבה שיתופי פעולה ונפתחו הרבה דלתות, שאם החברות שהיו כאן יידעו למנף, זה יתורגם לעסקים משותפים".

חלק גדול מהצלחת המפגש מייחס אותו איש עסקים לפועלו של היוזם ומוביל ביקור המשלחת באיחוד האמירויות - סאמר חאג' יחיא, יו"ר בנק לאומי, "שידע ליצור אצל הבכירים בצד השני אמון ורצון לעבוד אתו ועם שאר אנשי העסקים מישראל".

בנק לאומי הוא שאירגן את המשלחת, ואף חכר את המטוס לדובאי (בעלות מוערכת של כמה מאות אלפי שקלים). במהלך הביקור חתמו ראשי הבנק, המנכ"ל חנן פרידמן והיו"ר חאג' יחיא על הסכמי הבנות עם שני בנקים מובילים באיחוד האמירויות, שמיועדים לקדם את הקשרים העסקיים בין הצדדים, ולספק במשותף את הפלטפורמה הבנקאית הנדרשת לקיום קשרים אלה. 

"אלה לא פראיירים שיצאו מהמדבר"

לנוכח הפרסומים בימים האחרונים אודות ריבוי הסכמים לשיתופי פעולה עסקיים בין חברות מישראל ומאיחוד האמירויות, מתבקש לשאול האם אלה אכן ימומשו לכדי עסקים אמיתיים, ומיהן החברות הישראליות שיכולות לצאת מכך נשכרות? האם ההתלהבות שהפגינו הצדדים במפגשים ביניהם, עם החיבוקים והצילומים החגיגיים, אכן יתורגמו להשקעות משמעותיות וישפיעו לטובה על כלכלת ישראל? 

לדבריי דודי וירניק, איש עסקים בעל חברות בתחומי הטכנולוגיה, הביטחון, החקלאות, התעופה ועוד, "המקומיים מאוד התלהבו מאנשי העסקים שהגיעו מישראל, והבינו שיש עם מי לעבוד. צריך להבין שאנשי איחוד האמירויות מאוד מתוחכמים. אלה לא פראיירים שיצאו אתמול מהמדבר. הם משכילים, אוהבים ללמוד ויודעים לזהות מי בא לנצל אותם ומי בא לעשות איתם עסקים משותפים". הוא הוסיף כי "הדבר היפה במפגשים שהיו, זה שאף אחד לא הסתכל על הצד השני מלמעלה. שני הצדדים הסתכלו זה על זה בגובה העיניים, עם הרבה הערכה, וזה ייצור, לדעתי, שיתופי פעולה מוצלחים".

להתרשמות החיובית מהביקור מצטרף גם חיים שני, מייסד שותף בקרן ההשקעות בטכנולוגיה IGP: "התחושה היא שנכחנו באירוע היסטורי. הכי הרשים אותי זו התחושה שאחרי עשרות שנים של רצון בשלום אמיתי ויחסים קרובים במישור הכלכלי והתרבותי עם מדינה שכנה, יש כאן פוטנציאל שהדבר יקרה, בניגוד להסכמים קודמים שישראל חתמה. בעיקר היה מורגש הניגוד בין המציאות הקשה במדינה שלנו כיום, עם כל הבעיות והאתגרים, לבין עולם אחר, של חזון, הזדמנות, ושיתוף פעולה כלכלי עם שכנים קרובים במרחק של כ-3 שעות טיסה".

עד כמה זה יתורגם לעסקים משותפים?
שני: "בעסקים אין נסים, וישראלים כבר עושים עסקים כאן במשך שנים, בדרכים עקיפות. אבל העובדה שעכשיו, עם הסכם השלום, זה הופך לגלוי ופורמלי, פותח בפנינו יותר הזדמניות. במהלך הביקור נפגשתי עם כמה חברות, וההסתכלות שלהן היא על היותם שער כניסה לעסקים בהודו, באפריקה וכמובן לשאר כלכלות המפרץ. זה לא הוקוס-פוקוס, אבל הפוטנציאל על פני שנים יכול להיות משמעותי. יש כאן שילוב מעניין של הרצון להשתחרר מהתלות בתעשיית הנפט, ולפתח את הכלכלה באמצעות ניצול המיקום הגיאוגרפי בעזרת יכולות יזמיות וטכנולוגיה. זה לא יהיה מהיום למחר".

אחד ממאפייניה הייחודיים של כלכלת איחוד האמירויות הוא הסתמכותה הבלעדית על כוח עבודה זר, שמהווה יותר מ-90% מכוח העבודה במדינה. לדברי שני, "זה נותן חיוניות מעניינת ויקל מאוד על החיבור התרבותי עם ישראל. האנשים שם מגיעים מהרבה תרבויות שונות, ומאוד מתאימים לסגנון שלנו, בלי סחור-סחור. יש תקשורת טובה, והמייל שלי מלא בבקשות לפולו-אפס ושיחות וידאו על חברות שונות, בעקבות הפגישות שערכתי שם". 

מי ירוויח לדעתך מהקשר הזה?
"תהיה  כאן תרומה לשני הכיוונים - מצד אחד השקעות של גופים שלהם, בדומה לקרנות עושר וזרים אחרים שמשקיעים מישראל, ומעניין לא פחות יהיו שיתופי פעולה עסקיים עם  חברות ישראליות - למשל, בתחומי הלוגיסטיקה, הפיננסים או הטכנולוגיה, שמיועדים לאזור כולו".

וכיעד תיירותי?
"אני מנחש שזה יסקרן הרבה ישראלים להגיע לשם בדרך למזרח הרחוק או כיעד חופשה לכמה ימים. אבל בעיקר כנתיב טיסות למזרח של אל על או של אל על וחברת התעופה אמירטס, זה נשמע מעניין".

"זה תהליך של בניית אמון"

ראש החטיבה העסקית של לאומי, שמוליק ארבל, מדווח על עניין עצום בקרב החברות העסקיות לקוחות הבנק בחיבור עם איחוד האמירויות, ועל פניות רבות להצטרף למשלחת שנדחו בהיעדר מקום. לדבריו, "הלקוחות העסקיים מצפים מאיתנו גם לעזור להם להצליח בעסקים. כשרק עלה נושא ההסכם המדיני, חשבנו איך נוכל לפתוח להם דלת לפעילות עסקית עם איחוד האמירויות. רצינו לקצר להם את הדרך ולאפשר להם לפגוש את האנשים הרלוונטים לכך".

ארבל מדגיש כי "המבחן היה אם מי שהגיע לכאן הצליח לקדם את האג'נדה העסקית שלו בנסיעה - לפתוח רשת חנויות, שת"פ טכנולוגי, למכור ידע או לקבל השקעה. לכן הנגשנו לחברי המשלחת את הגופים והאנשים בממשל, בבנקים ובקרנות ההשקעה של האמירויות. לקוחות עסקיים גדולים שלהם, שנפגשו עם הלקוחות שלנו, החליפו כרטיסי ביקור, ונוצרו הרבה קשרים וחיבורים ועסקים. בסופו של דבר, אלה עסקים עם אנשים - וזה מה שמייצר פעילות עסקית".

וזה יתורגם לעסקים?
"אני בטוח שיהיו קשרי מסחר ועסקים בין הגופים פה ושם. השלום כאן יהיה לא רק מדיני, הם יבואו להשקיע בארץ, ייקנו טכנולוגיות וידע בתחומי מזון, בריאות, חקלאות ומים, שיש לנו בהם יתרון יחסי. בטוח שיהיו קשרים עסקיים מעבר לישראלים שיבואו לבקר כתיירים בדובאי ואבו דאבי". עם זאת, הוא מסייג, "זה תהליך של היכרות ובניית אמון. צריך להבין  את התרבות המקומית, הם רציניים ומסודרים. לא לרוץ מהר מדי, אלא יסודי ומדוייק". 

מלונות דובאי כמעט ריקים מאדם

אז מה רואים בדובאי? מדבר, ים, גורדי שחקים נוסח מנהטן, מלונאות פאר, מיטב מותגי היוקרה בסוכנויות הרכב וחנויות האופנה. ולמרות העושר העצום שנצבר באמירות, ניכר כי היא חווה כעת תקופה מאתגרת מבחינה כלכלית. זאת, בשל משבר הקורונה והצניחה במחירי הנפט - שהיווה את הבסיס לעושר שנצבר באיחוד האמירויות. בדובאי, אחת הערים המתוירות בעולם, המלונות כיום כמעט ריקים מאדם ומרכזי המסחר העצומים שוממים.

וירניק, שפועל לדבריו כבר כמה שנים באיחוד האמירויות, באמצעות חברה משותפת  עם אנשי עסקים מקומיים שעוסקת בתחומי ביטחון, חקלאות, תשתיות, רפואה, ולוגיסטיקה, מסכים ש"המצב הכלכלי לא מזהיר כאן כרגע. מחיר הנפט ירד, חברות התעופה מושבתות והשקעות גדולות לא ממומשות. הם לא צריכים לדאוג, אבל כן לתכנן. זה הזמן להשקיע ולחדש, לרכוש בזול את מה שצריך לעתיד - ואת זה הם עושים בחוכמה רבה".

מה מעניין אותם במיוחד ביחסים הכלכליים אתנו?
"הבטחה של אספקת מזון ומים מתמשכת באמצעות חקלאות מודרנית שמתאימה לאזור, חדשנות וטכנולוגיות שונות בתחומי הביטחון, הרפואה, התשתיות והפיננסים. להביא לכאן ידע לטובת ייצור מקומי כדי להקטין את התלות בנפט, ולהפוך בעזרתנו את איחוד האמירויות לסינגפור". 

מה יכול להרוס את העתיד הוורוד הזה? 
"פוליטיקה מהסוג הרע והתנהגות ישראלית סטייל חלק מהמבקרים בטורקיה - זה לא יעבור באמירויות, והתיירות תשפיע, בסופו של דבר, גם על יחסי המסחר. אם לא נתנהג ברמה הכי גבוהה, הם יגיבו ומייד. אי-אפשר להשתולל ולהרעיש כאן, ראית בעצמך כמה הכל נקי ומסודר. הם בחרו בשליט שינהל אותם כמו שצריך, שהם מעריכים, אוהבים ומעריצים אותו, ולפי התוצאות - בצדק". 

***גילוי מלא: הכותב השתתף במשלחת הישראלית לאיחוד האמירויות במימון מלא של "גלובס"

עוד כתבות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות