גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שופטת בית המשפט העליון בארה"ב רות ביידר גינסבורג נפטרה בגיל 87

גינסבורג, שהפכה בשנים האחרונות גם לאייקון תרבותי, נפטרה ממחלת הסרטן ● קידמה פסיקות ליברליות בעליון בסוגיות נפיצות בחברה האמריקאית: זכויות הפלה, נישואים חד מיניים ועוד ● "המשאלה הכי עזה שלי היא שלא יחליפו אותי בתפקיד עד שיושבע נשיא חדש", אמרה לפני מספר ימים

השופטת רות ביידר גינזבורג ז"ל / צילום: Cliff Owen, Associated Press
השופטת רות ביידר גינזבורג ז"ל / צילום: Cliff Owen, Associated Press

שופטת העליון רות ביידר גינסבורג מתה הלילה (שבת) בביתה בוושינגטון והיא בגיל 87 מסיבוכי מחלת הסרטן שממנה סבלה בשנים האחרונות.

גינסבורג, שמונתה לפני 27 שנים ב1993 לכהונה בבית המשפט העליון ונמנית על הצד הליברלי בו, הפכה בשנים האחרון גם לאייקון תרבותי עם שלל סרטים דוקומנטריים ועלילתיים בנוסף לספרי ילדים שנכתבו ונעשו עליה. כחלק מהאהבה והתעניינות הציבורית בה, יהודיה נמוכת קומת בגובה 1.55, היא זכתה לכינוי "Notorious R.B.G". (רפרנס לכינוי של הראפר "Notorious B.I.G").

הייתה אייקון תרבותי. ציור של רות ביידר גינזבורג בחנות במנהטן / צילום: Andrew Kelly, רויטרס

"זה לגמרי הגיוני שהשופטת גינזבורג הפכה לאייקון לדורות הצעירים יותר", אמרה עוד ב-2014 שופטת העליון אלנה כגן, "ההשפעה שלה על החוק האמריקאי ועל אמריקה בכלל היא יוצאת דופן בהיקפה... כעורכת דין ולאחר מכן כשופטת, היא שינתה את פניה של החקיקה נגד-אפליה".

"היא יכולה לקחת קרדיט על כך שהחוק במדינה הזו עובד עבור נשים", אמרה כגן ושהוסיפה עוד כי בעשותה כך גינסבורג גם סללה את הדרך לקריירה שלה.

מותה מגיע לאחר שבשנתיים האחרונות היא נכנסה ויצאה מבתי חולים בשל בעיות רפואיות שונות. משך כל הזמן הזה היא המשיכה להגיע לבית המשפט.

אלפים מילאו את רחבת בית המשפט העליון בארה"ב לאחר ההודעה על פטירת רות ביידר גינזבורג / צילום: Alex Brandon, Associated Press

נשיא בית המשפט העליון האמריקאית, ג'ון רוברטס, ספד לה אמש (ו'): "האומה שלנו איבדה משפטנית בעלת שיעור קומה היסטורית. אנו בבית המשפט העליון איבדנו עמיתה יקרה. היום אנו אבלים, אך אנו גם סמוכים ובטוחים כי הדורות הבאים יזכרו את רות ביידר גינסבורג כפי שהכרנו אותה - מגינת צדק נחושה ובלתי נלאית".

על פי דיווח ב-NPR, גינסבורג אמרה לנכדתה כמה ימים לפני שמתה כי היא מקווה שהיא לא תמות לפני שייבחר נשיא חדש לארה"ב. "המשאלה הכי עזה שלי היא שלא יחליפו אותי בתפקיד עד שיושבע נשיא חדש", היא אמרה לנכדתה על פי הדיווח. ולא בכדי. מותה של גינסבורג מפנה מקום חשוב מאוד בבית המשפט העליון. מותה, ואולי נכון יותר לומר תזמון מותה של השופטת גינסבורג הליברלית כאמור, עשוי לעצב בצורה דרמטית את בית המשפט העליון במדינה לאורך שנים. ההתעסקות במי ימלא את מקומה צפויה לתפוס כותרות ודיונים רבים כאשר יש עוד פחות מחודשיים על לבחירות לנשיאות ארה"ב.

רות ביידר גינזבורג ז"ל מציגה את גלימות השופטת שלה / צילום: Jonathan Ernst, רויטרס

הורים יהודים, מצטיינת בלימודים

גינסבורג נולדה בברוקלין בניו יורק בשנת 1933 למשפחה יהודית. האב היה מהגר מאודסה והאם נולדה להורים עם שורשים אוסטרים. כבר בילדותה הצטיינה רות בלימודיה ואת התיכון היא סיימה כבר בגיל 15. בשנת 1956 החלה גינסבורג את לימודיה בהארוורד - 1 מתוך 9 נשים בלבד בכיתה של 500 סטודנטים בסך הכל.

"איך הייתה ההרגשה להיות אחת מתשע נשים במחזור של יותר מ-500 גברים?", מעלה גינסבורג את השאלה בסרט דוקומנטרי שנעשה עליה לפני שנתיים, "הרגשתי שאני כל הזמן נבחנת. אז אם התבקשתי לדבר בכיתה, חשתי שאם לא אשיב תשובה נכונה, אני נכשלת לא רק אישית, אלא בשביל כל הנשים. גם הייתה לי תחושה לא נוחה שמפקחים עליי. בארוחה של הדיקן לכבוד הנשים שהתקבלו ללימודים בבית הספר למשפטים, הוא ביקש מכל אחת מאיתנו לקום ולהסביר לו למה אנחנו תופסות מקום שיכול היה לשבת בו גבר".

"נוחי בכוח". דמותה של רות ביידר גינזבורג מוקרנת על בית המשפט העליון / צילום: Andrew Kelly, רויטרס

למרות שסיימה במקום הראשון את לימודיה, היא התקשתה למצוא עבודה בתחום. בשנת 1960, לדוגמה, שופט העליון פליקס פרנקפורטר דחה את מועמדותה לסייעת משפטית אך ורק בגלל שהייתה אישה.

בשנת 1963, כשהיא בת 30 בלבד היא קיבלה מינוי של פרופסור בבית הספר למשפטים ראטגרס בניו ג'רזי. על פי פירסומים שונים, באותה שנה היום רק 20 נשים פרופסריות בכל ארה"ב.

ב-1972 הקימה גינסבורג קליניקה לזכויות נשים במסגרת הארגון האמריקאי לזכויות אזרח. גינסבורג עצמה טיפלה בתיקים שהמשמעות של ניצחון בהם ייצור תקדימים בעלי משמעות רחבה מאוד. התיקים האהובים על גינסבורג היו תיקים שבהם התקיימה אפליה מובהקת נגד נשים למשל בתנאי בלה ושכר (היא עצמה קיבלה שכר נמוך מעמיתיה כשמונתה לפרופסרית), הדרת והדחת נשים מתפקידים ומשרות.

עבודת הכנה יסודית

גינסבורג הייתה ידועה גם בזכות עבודת ההכנה המעמיקה שעשתה לפני שהציגה את התיקים בבית המשפט. בחירת התיקים עצמם היתה אחד התפקידים המשמעותיים ביותר בתפקידה כיועצת המשפטית של הקליניקה. היא הפכה לאדריכלית של אסטרטגיה משפטית להבאת תיקים לבתי המשפט שיבטיחו כי התיקון ה-14 לחוקה - זכויות שוות לנשים וגברים - תישמר ותאכף.

לאחר שמונתה ב-1993 על ידי הנשיא ביל קלינטון לבית המשפט העליון של ארה"ב ("אחרי שיחה של רבע שעה", הוא סיפר באחד הראיונות), גינסבורג קידמה פסיקות ליברליות-מתקדמות כולל בסוגיות שנחשבות נפיצות מאד בחברה האמריקאית: זכויות הפלה, נישואים חד מיניים, זכויות הצבעה, הגירה, שירותי בריאות ואפליה מתקנת.

רות ביידר גינזבורג בעת מינויה לבית המשפט העליון בארה"ב / צילום: Ken Heinen, Associated Press

למרות שפסקה בתיקים רבים, אחת מחוות הדעת הידועות ביותר שלה היא בתיק "ארה"ב נגד וירג'יניה", שם כתבה כי מדיניות הקבלה של גברים בלבד במימון המכון הצבאי של וירג'יניה אינה חוקתית שכן היא מדירה נשים מכיוון שאינן יכולות להיות ללמוד במוסד. "ההפרה החוקתית במקרה זה היא ההדרה הקטגורית של נשים מהזדמנות חינוכית יוצאת דופן שניתנה לגברים", כתבה ב-1996. בשנת 2015 הובילה גינסבורג את השופטים הליברליים בעליון בהצבעה בעד נישואים חד מיניים.

"אעבוד כל עוד אני יכולה"

בשנת 2018 ביקרה גינסבורג בישראל לרגל קבלת פרס מפעל חיים של קרן בראשית. בטקס היא אמרה כי היא "שופטת שנולדה, גדלה וגאה בהיותה יהודייה". גינסבורג הוסיפה כי "הדרישה לצדק, לשלום ולהשכלה נמשכת לאורך ההיסטוריה היהודית והמסורת היהודית. אני מקווה שבכל השנים שבהן יהיה לי המזל להמשיך לשבת על כס השיפוט, יהיו לי הכוח והאומץ להישאר חזקה ולשרת מטרה זו". באותו אירוע סיפרה גינסבורג כי בפתח משרדה ישנה תמונה ועליה נכתב בגדול ובשפה העברית: "צדק, צדק תרדוף".

רות ביידר גינזבורג ז"ל משקיפה מחלון בית המשפט העליון / צילום: Charles Dharapak, Associated Press

"לא פעם אמרתי שאשאר שופטת בעליון כל עוד אוכל לעשות את העבודה שלי במלוא הקיטור", אמרה בהצהרה ביולי 2020 לאחר שאושפזה. "אני עדיין מסוגלת לעשות את זה".

בשנת 2019 היא סיפרה באירוע עם קהל במועדון ייל, שהיא אוהבת להישאר עסוקה גם כאשר היא נלחמת בסרטן. "גיליתי בכל פעם מחדש שכשאני פעילה, אני הרבה יותר טובה מאשר כשאני מרחמת על עצמי". באותו אירוע היא אמרה לקהל שהיא חושבת שהיא תשרת בתפקיד בעליון עד גיל 90.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"