גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בקרוב: גוף ממשלתי לאיתור שת"פים והשקעות מהאמירויות יפתח סניף בת"א

מדובר במשרד בינלאומי ראשון של משרד ההשקעות באבו דאבי (ADIO), גוף ממשלתי של הנסיכות העוסק בחיפוש שיתופי פעולה והשקעות ● על פתיחת המשרד הוחלט בעקבות מגעים עם Invest in Israel במשרד הכלכלה והתעשייה ועם עוד גופים ישראליים תוך מיקוד בתחומי חדשנות וטכנולוגיה

תיירים על חופי אבו דבי, איחוד האמירויות / צילום: Kamran Jebreili, AP
תיירים על חופי אבו דבי, איחוד האמירויות / צילום: Kamran Jebreili, AP

ההיבטים המעשיים של הקשר העסקי-פיננסי בין ישראל לאמירויות נכנסים להילוך גבוה. משרד ההשקעות באבו דאבי (ADIO), גוף ממשלתי של הנסיכות העוסק בחיפוש שיתופי פעולה והשקעות, יפתח בחודשים הקרובים את המשרד הבינלאומי הראשון שלו בתל אביב. על הפתיחה הוחלט בעקבות מגעים עם Invest in Israel במשרד הכלכלה והתעשייה בישראל ועם עוד גופים ישראליים תוך מיקוד בתחומי חדשנות וטכנולוגיה. במסגרת השיח זוהו תחומים מתאימים במיוחד לשיתוף פעולה אפשרי בין במגזרים כמו טכנולוגיה חקלאית, ביו-רפואה וייצור מתקדם.

שר הכלכלה והתעשייה עמיר פרץ במעורב במהלך אמר כי הוא משוכנע שצעד זה יתרום לחיזוק הדיאלוג הכלכלי בין ישראל ואבו דאבי, ולקידום שיתוף הפעולה בין העמים.

ד"ר טאריק בין הנדי, מנכ"ל ADIO, אמר: "זהו שיתוף פעולה חשוב בין אבו דאבי לישראל בנושאים כמו טכנולוגיה חקלאית, למשל, כמו גם ביצירת המצאות וחידושים שניתן לייצא והינם רלוונטיים למדינות עם תנאי אקלים דומים. הקמת נציגות בישראל היא הצעד החשוב הבא להגשמת חזון זה ותאפשר לנו להמשיך ולהתמקד במגזרים צומחים בעלי פוטנציאל השפעה חיובי עצום על האזור כולו".

גשר תיווך וסיוע לחברות ישראליות המחפשות קשר עסקי לאמירויות

המהלך הזה מתקשר למסעם של האחים אופיר ומתן נאה בר נוי, מקימי חברת ההשקעות Emirates-Israel investments group, שנועדה בדיוק למטרה הזו. היא הוקמה במהירות הבזק זמן קצר לאחר ההכרזה, ומתכוונת להיות גשר תיווך וסיוע לחברות ישראליות המחפשות קשר עסקי לאמירויות. לחברה מייעץ מי שהיה מנכל משרד התקשורת מתי כהן, ושותף בה איש העסקים הישראלי-קנדי ברנרד סנד. בשיחה עם "גלובס" הם מספרים על שורת פגישות עם נציגים של קרנות השקעות, בנקים וחברות יבוא אמירתיות, להם הם מציעים שורה של חברות ישראליות המבקשות למכור את תוצרתן או לעניין השקעות. בשיחה מדובאי אומר אופיר בר נוי כי "גם קודם המרחב הזה היה מעניין ועם פרוץ השלום היה ברור שההזדמנות הגיעה, וזה הזמן להיכנס".

בפגישותיהם בימים האחרונים עלו כמה תחומי עניין ותובנות מעניינות לרבות קידום מהיר של התיירות בין המדינות, לרבות נכונות להכשיר בתי מלון לאורחים יהודים דתיים.

ביקוש רב בתחום האנרגיה המתחדשת

ככלל, המהירות שבה מתקדמים ונוצרים הקשרים בין חברות ואנשי עסקים ישראלים לאמירתיים, מפתיעה את כל הצדדים. נכון שהקשרים המסחריים קיימים כבר יתר משני עשורים, אבל כעת כשהלגיטימציה ניתנה, הסכרים נפרצו. לפי מידע הזורם מגורמים שונים כמו איגוד לשכות המסחר, התאחדות התעשיינים, משרד החוץ, וגם גורמים אמירתיים, מדובר בשיטפון של ממש בפניות ליצור קשרים בין אנשי עסקים חברות קרנות וגופים פיננסיים משתי המדינות.

"בתוך שבוע קיבלנו יותר מאלף פניות לסייע ביצירת קשר וקבלת אשרת עסקים לכניסה לאמירויות מאנשי עסקים ישראלים, וזה לא כולל את אלה בעלי הדרכונים הזרים שלא נזקקים לאשרה כזו", אומר ל"גלובס" פקיד בכיר במשרד בחוץ העוסק בנושא. משלחת של בנק הפועלים נמצאת שם כעת ועוד אחת של בנק לאומי תגיע לשם בשבוע הבא. בשתי המשלחות שולבו אנשי עסקים בכירים ובדרך עוד משלחות חברות מתחומים רבים.

ההזדמנויות, כך נראה, רחבות במיוחד. לדברי האחים בר נוי כוונתם לנצל את פתיחת השערים לאמירויות גם לעוד עולמות, למדינות המפרץ, לעולם הערבי ככלל וגם למדינות אפריקה, שם לאמירויות קשרי מסחר ענפים. מהפגישות והמגעים עד כה, הוא מספר על ביקוש רב לטכנולוגיות בתחום האנרגיה המתחדשת - סולארית בעיקר, חקלאות מתקדמת ושיטות השקיה וטיפול במים, סייבר, פינטק ומדיטק.

אחת העסקות המתהוות היא של חברת האנרגיה הירוקה הישראלית "נופר", המתמחה בייצור חשמל מפאנלים סולארים. החברה, מהבולטות בתחומה, מתהדרת בהשקעות בשווי של כמעט חצי מיליארד שקל והיא מקווה לחוזי הקמה של חוות סולאריות במדינה המדברית, וגם להשקעות בפיתוחים טכנולוגיים של התחום הזה. לדברי בר נוי, פתרון הסולאר מתאים במיוחד לאזורים המרוחקים במדינה, לחוות חקלאיות ועוד.

המסע של האחים בר נוי נושא פירות מהירים ולבד מנופר, יש שלוש עסקאות אפשריות הנמצאות בשלבי הבדיקה ההדדית המקדמית. התובנה המעניינת בנושא היא שמדובר במתקני אנרגיה סולארית לשימוש עצמי ולא למכירה למערכת החשמל האמירתית. הרגולציה שם לא מאפשרת מכירה כזו ולכן ההתמקדות היא בפתרונות לחברות פרטיות עם מתקנים גדולים זוללי אנרגיה, חוות חקלאיות גדולות, מגדלים ומתחמי בנייה גדולים וגם בתים פרטיים .

עלות החשמל באמירויות כמעט זהה לישראל

מסתבר באופן מפתיע כי למרות הנפט הזול, התעריפים שגובה חברת החשמל הממשלתית גבוהים. 0.44 דירהאם לקוט"ש, כלומר כמעט חצי שקל, עלות כמעט זהה לחשמל הישראלי, הנחשב יקר. עלות החשמל הסולארי מוערכת במעט יותר ממחצית הסכום הזה ולאור צריכת החשמל הגבוהה במיוחד (מזגנים הפועלים 24 שעות בכמעט כל ימות השנה, בשל מזג האוויר) ההתעניינות הרבה.

מנגד, בגלל שכרגע אין רגולציה המאפשרת מכירת חשמל לחברה המקומית, בניית חוות סולאריות גדולות היא רק בטווח הארוך. עוד תחום של יצור חשמל בשימוש במשאבי טבע הוא טורבינות רוח, שאמורות להיות מוצבות בראשי המגדלים, שם יש רוח מספקת לתצרוכת החשמל המקומית.

מנגנון מיסוי שונה ומורכב

תחום אחר ומעט מפתיע במדינה, המוכרת בזכות המגדלים המפוארים שלה, הוא בקרת הבנייה. מסתבר שאיכות הבנייה שם, לפחות בחלק מהפרויקטים, ירודה והממשלה בעיקר מחפשת חברות עם התמחות בבקרת בנייה ושיטות בנייה מתקדמות. עם זאת לפי התרשמות הצוות הישראלי הזה, דווקא ההשקעות בסטארט-אפ, נראות פחות אטרקטיביות למגזר הפרטי האמירתי ויותר לקרנות הגדולות הממשלתיות. הם מחפשים חברות שכבר הוכיחו את עצמן ויש להן מוצרים מוכנים ומוצלחים.

עם האחים בר נוי נמצא גם ד"ר אמיר חנצ'ינסקי, שותף במחלקת המיסוי הבין לאומי ב-EY בתל אביב. לדברי חנצ'ינסקי, באמירויות יש מנגנון מיסוי שונה ומורכב. ראשית, איחוד האמירויות הוא פדרציה של 7 נסיכויות שבהן כללי מס מעט שונים וישנו גם שוני באגרות כמו האגרות להקמת חברות. הוא מזכיר כי אף ששיעור המס באמירויות נמוך, חברות ישראליות מחויבות בתשלום המס בישראל ולכן מחויב תכנון מס בינלאומי מדויק. הרגולציה באמירויות מחייבת לרוב, למעט באזורי הסחר החופשי, שותף מקומי המחזיק בלפחות מחצית הבעלות וזכויות הניהול. לכאורה חיסרון, אך לדברי חנצ'ינסקי, זהו דווקא יתרון המאפשר יציאה מכללי המס של "חברה נשלטת זרה".

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-3.5%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"