גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נפגעתם מהסגר? חכו לנובמבר: המענק על שימור עובדים יתחיל רק עוד חודשיים

תוכנית הסיוע החדשה לעסקים מגיעה לאישור הממשלה ● החדשות הטובות: עידוד שמירה על תעסוקה ● החדשות הרעות: בירוקרטיה והליכים ממושכים שיקשו על עסקים רבים • סקפטיים? בצדק: לתוכנית ההחזרה מחל"ת תוקצבו 5.4 מיליארד שקל, מהם הועברו כ־4% בלבד

ישראל כ"ץ ובנימין נתניהו / צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות
ישראל כ"ץ ובנימין נתניהו / צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות

התוכנית הכלכלית החדשה לסיוע למשק בתקופת הסגר השני כוללת כמה הטבות למעסיקים, למשל מענק לכל מעסיק שלא יוציא עובדים לחל"ת. אבל, כדי להתחיל לבקש אותן, ייאלצו המעסיקים לחכות לאחרי החגים. הרבה אחרי החגים - 15 בנובמבר. התוכנית תוגש ביום ב' לאישור הממשלה. איך גובשה התוכנית ומה היא כוללת? "גלובס" מביא את הפרטים.

במו"מ לגיבוש התוכנית נכחו שר האוצר ישראל כ"ץ, שר הכלכלה עמיר פרץ והנגיד פרופ' אמיר ירון. הרעיון לתגמל מעסיקים שלא יוציאו עובדים לחל"ת הוצע כבר לפני מספר חודשים על ידי שר הכלכלה וכן על ידי נגיד בנק ישראל, אך כ"ץ בחר בתוכנית המענק לכל עובד שיוחזר מחל"ת.

הפעם כ"ץ השתכנע כי תגמול מעסיקים שלא יפטרו עובדים זו דרך נכונה, אך עדיין היו פערים בין המודל שמשרדו רצה ליישם לבין המודל שנגיד בנק ישראל ושר הכלכלה ביקשו ליישם.

מענק-שימור-עובדים-גדל-עם-הפגיעה-בעסק

בעוד כ"ץ הציע כי יחולק מענק של 4,000 שקל לכל עובד שלא יישלח לחל"ת, שר הכלכלה והנגיד דרשו כי המענק יעמוד על 5,000 שקל. בנוסף, אגף התקציבים סבר כי המענק ייקבע על פי מדרגות קשות יותר ממה שקיים כיום בהצעה.

כ"ץ הציג תחילה את המתווה של אגף התקציבים אך לבסוף תמך בהצעות שהנגיד ושר הכלכלה הציעו, ואגף התקציבים נאלץ להתיישר.

האם המענק יותנה במידת הפגיעה בעסק?

במסגרת התוכנית נקבע כי על כל עובד שלא יפוטר או יוצא לחל"ת מעבר למכסה מסוימת יקבל המעסיק תשלום של 5,000 שקל. המכסות נקבעו בהתאם למידת הפגיעה במחזור המכירות של העסק.

כך, עסקים שמחזור המכירות שלהם נפגע בשיעור של בין 25% ל-40% - יקבלו פיצוי על כל עובד שמעבר ל-80% ממספר העובדים שהעסיקו ערב הסגר. עסק שמחזור עסקיו נפגע ב-40% עד 60% יקבל מענק על כל עובד מעבר ל-70% (כלומר פיצוי של 5,000 שקל לחודש עבור כל עובד שמעל ל-70% ממצבת העובדים המקורית); נקבעה מדרגה של 55% עבור עסק שמחזור המכירות שלו נפגע ב-60% עד 80%; ומדרגה של 40% עבור כל עסק שמחזור המכירות שלו נפגע ב-80% או יותר.

בנוסף, נקבע כי המענק תלוי בזכאות של המעסיק למענק השתתפות בהוצאות קבועות. אם המעסיק לא היה זכאי למענק זה, הוא אינו זכאי למענק החדש לעידוד המשך העסקת העובדים.

עסק שקרס תחת המשבר הכלכלי. סגר סבב ב' / צילום: כדיה לוי, גלובס

מה נדרש בעל עסק למלא כדי לקבל מענק?

משרד הכלכלה יצר טופס פשוט יחסית לקבלת המענק, במסגרתו בעל העסק יידרש למלא מספר פרטים מזהים פשוטים ולצרף מספר מסמכים שמצויים בידיו. בין היתר, יצטרך בעל העסק למלא את שם העסק, פרטי קשר, מספר עובדים לפני משבר הקורונה ואחרי וכן לצרף טפסי 102 עבור כל עובד.

בנוסף, היות והמענק תלוי בזכאות של המעסיק למענק הוצאות קבועות (הפעימה השלישית ותוכנית המענקים עד מחצית 2021), יידרש המעסיק לצרף טופס זכאות למענק הוצאות קבועות.

בנוסף, דורשים במשרד הכלכלה גם הצהרת רואה חשבון או יועץ מס לגבי מצבת העובדים והשכר שהם מקבלים. מדובר בהצהרה לאימות הצהרות המעסיק בדיווחים הקיימים בטופסי 102.

איך נקבעת מצבת העובדים לפני המשבר?

על פי הצעת משרד הכלכלה לממשלה, תיבחן מצבת העובדים בספטמבר-אוקטובר 2020 (תקופת הסגר) אל מול מצב העובדים בחודשים ינואר ופברואר השנה, רגע לפני פרוץ המשבר. המעסיק יוכל לבחור האם להשוות את מספר העובדים לחודש ינואר או פברואר.

מתי תיפתח האפשרות להגיש בקשות למענק?

ב-15 בנובמבר אמורה להיפתח האפשרות להגיש בקשות למענק. במקביל יפרסם משרד הכלכלה נוהל מפורט המסביר למעסיקים מה נדרש מהם כדי לעמוד בתנאי המענק וכן הסברים כיצד למלא את טופס הבקשה. בנוסף, יפתח מוקד של משרד הכלכלה שנועד ללוות מעסיקים ולסייע להם במילוי הטפסים אונליין.

המענק יתפרסם באתר הסוכנות לעסקים קטנים של משרד הכלכלה, ובעמוד הפייסבוק של הסוכנות. כל הליך מילוי טופס הבקשה יהיה דיגטלי.

שלט "נחנקנו" על חלון עסק שסגר תחת הסגר השני / צילום: כדיה לוי, גלובס

יש תנאי זכאות חדשים לפיצוי על ירידת המחזור?

עסקים שמחזור המכירות שלהם ב-2019 היה עד 100 מיליון שקל ושספגו ירידה של 25%-40% ב-2020 יקבלו פיצוי של עד 10% מההוצאות הקבועות והירידה במחזור המכירות שהייתה להם (מה שמכונה מקדם ההשתתפות בהוצאות הקבועות ובמחזור העיסקאות).

עסקים שמחזור המכירות שלהם היה עד 200 מיליון שקל והפגיעה במחזור עמדה על 40%-60% יקבלו מענק של עד 20% מההוצאות הקבועות והפגיעה במחזור. עסקים (ללא הגבלת מחזור מכירות) שמחזור מכירותיהם נפגע בין 60% ל-80% יקבלו פיצוי של 35% ועסקים שספגו פגיעה של 80% ומעלה יפוצו בעד 50% מההוצאות הקבועות והירידה במחזור.

מי שישלחו עובדים הביתה יפסידו המענק?

ביציאה מהסגר הראשון הבטיחה המדינה מענקים לכל בעל עסקים שיקלוט עובדים שהוצאו לחל"ת. המענק הזה שהיה זכור בעיקר בגלל המאבק הקולני שניהל בעלי רשת פוקס הראל ויזל, עורר כעס מצד מעסיקים שלא שלחו עובדים הביתה. עבור אותם מעסיקים יוזם היום האוצר מענק שימור עובדים - אך מה לגבי המעסיקים שהחזירו עובדים ושולחים אותם שוב לחל"ת?

על-פי תנאי התכנית שאושרה הבטיחה המדינה לשלם למעסיקים סכום של עד 7,500 שקל כל עובד שיחזירו מחל"ת אחרי 1 ביוני (3,750 שקל עבור עובד שהוחזר במאי). המענק הזה משולם בארבע פעימות, בכל חודש רבע מהסכום. כדי להקל על מעסיקים שנאלצו לשלוח שוב עובדים הביתה הכניס האוצר חריג, שמאפשר להכיר בכך שהעובד עבד את מלוא חודש ספטמבר גם אם בפועל עבד בחודש זה 15 יום או יותר.

מה עלות התכנית הכלכלית החדשה?

עלות הצעדים החדשים ב-2020 מוערכת בכ-2.5 מיליארד שקל. העלות של מענקי שימור העובדים מוערכת בכמיליארד שקל, אך רוב הסכום ישולם כנראה רק ב-2021. העלות העיקרית בתוכנית היא הרחבת הזכאות למענק הוצאות קבועות לעסקים שמחזור המכירות שלהם נפגע ב-25% או יותר (ביחס למחזור המכירות ב-2019) - לעומת המגבלה הקודמת שדרשה פגיעה של 40% לפחות כתנאי לזכאות. העלות של הגמשת הזכאות מוערכת ב-2.4 מיליארד שקל ב-2020 ועוד 3.9 מיליארד ב-2021.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א; תמר פטרוליום זינקה ב-18%, נכסים ובנין ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% ● הפסקת הפעילות של אסדת תמר למשך 37 ימים פגעה ברווחי ישראמקו ● ווישור תמזג את ווישור ביטוח לתוך איילון ● בלידר שוקי הון צופים אינפלציה ברמה של 3.2% ומעדיפים אפיקים צמודים בשוק המקומי ● מיטב: יוון, איטליה ומדינות במזרח אירופה עשויות להיות יעד לפיזור השקעות מהמדדים היקרים בארה"ב

תחנת הכוח של OPC בחדרה / צילום: באדיבות החברה

למרות התנגדות שרי הממשלה: הוות"ל אישרה שתי תחנות כוח במרכז

הוועדה אישרה את הקמתה של תחנת הכוח ריינדיר במועצה האזורית דרום השרון וכן את הרחבתה של תחנת הכוח OPC חדרה ● הממשלה לא אישרה את שתי התוכניות הללו במאי האחרון, ואם חבריה יתנגדו שוב, הצעד יסתום עליהן את הגולל

ולדימיר פוטין בנאום לאחר הבחירות ברוסיה. נבחר ל-6 שנים נוספות / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

פוטין נבחר לנשיא בפעם החמישית. מה צפוי עכשיו לרוסיה?

בעוד שהניצחון של ולדימיר פוטין בבחירות לנשיאות רוסיה לא מפתיע, היקף הניצחון שלו - עם כ-88% מהקולות - עלול לתת לגיטימציה למורשת ולמלחמה התוקפנית שלו ● הקדנציה החמישית בתפקיד תתמקד ככל הנראה במלחמה באוקראינה - ובלוודא שהרוסים ימשיכו לתמוך בה

אירוע GTC 2024 של אנבידיה / צילום: באדיבות אנבידיה

בוול סטריט עוקבים מקרוב אחר הבשורות מהאירוע השנתי של אנבידיה

ענקית השבבים מקיימת בסן חוזה את הכנס הפיזי הראשון שלה מאז הקורונה ● ההכרזות של החברה באירוע עשויות לסמן את הכיוון הבא של הבינה המלאכותית

שיאן השכר בתקשורת נמצא במגזין אוטו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

2.7 מיליון שקל בשנה: זה כנראה איש התקשורת הכי עשיר בישראל

טל חמו, מנכ"ל מגזין הרכב "אוטו", מחזיק ב-20% ממניות מהמגזין שבשליטת מימון ישיר ● עפ"י תנאי העסקתו הוא זכאי, בין היתר, למענק חתימה של מיליון שקל ולמענק התמדה בסכום כפול ● המגזין הרוויח אשתקד 2.4 מיליון שקל

גל רכישות בסייבר הישראלי / אילוסטרציה: Shutterstock

הפרדוקס בענף הסייבר: איך קורה שחברה נמכרת בשווי של פי 100 מההכנסות שלה?

בחצי השנה האחרונה נרכשו שמונה סטארט־אפים ישראלים בתחום הסייבר - כולם בשווי שגבוה פי עשרות ביחס להכנסות שלהם ● הסיבה מאחורי האקזיטים הנדיבים: הענקיות הזרות בונות על המוצרים של החברות הצעירות, כהבטחה להגדלת המכירות ● האם זו רק ההתחלה?

טים קוק וסונדר פיצ'אי / צילום: Associated Press

"בלוקבסטר דיל": הדיווח שמקפיץ את מניית גוגל ב-5% במסחר המוקדם

מערכת ה-AI של גוגל עשויה להגיע למכשירי אפל כבר השנה, אם שיתוף הפעולה המתקיים בין החברות יושלם ● הדיווח על שיחות שיתוף הפעולה נחשף בבלומברג ומקפיץ את מניית אלפאבית בכ-5% במסחר המוקדם

יו''ר טקטונה, יריב גילת / צילום: יח''צ

ותודה לביטקוין: המניה בבורסת תל אביב שזינקה ב-271% בתוך שבוע

שווי השוק הנוכחי של טקטונה עומד על כ-170 מיליון שקל, עלייה של יותר מ-100 מיליון שקל בתוך שבוע ● בשבוע שעבר פרסמה את התוצאות הכספיות לסיכום שנת 2023, שמהן עלה כי עברה לרווח של 700 אלף דולר בסיכום אותה שנה

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

זו מנהלת השקעות החדשה של אלטשולר שחם. האם השינוי בדרך?

בית ההשקעות הגדול בישראל, אלטשולר שחם, הודיע לאחרונה כי לאה פרמינגר תחליף את דני ירדני בתפקיד סמנכ"לית ההשקעות ● יש המעריכים כי הרקע של פרמינגר בתחום האלטרנטיבי עשויה ללמד על שינוי במדיניות ההשקעה באלטשולר שחם

עו”ד יעקב אטרקצ’י, בעל השליטה ומנכ''ל אאורה / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

יעקב אטרקצ'י מפנק את המשקיעים בתשואה ומסדר משכורת נאה לבנו

מניית חברת הבנייה אאורה זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה ● כעת היא מפרסמת דוחות חזקים ולצידם מבקשת לאשר את תנאי העסקת בנו של הבעלים כמנהל חטיבת הנכסים המניבים עבור יותר מחצי מיליון שקל בשנה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

הבכיר שמסביר - כך ארה"ב מונעת מישראל להשיג את מטרות המלחמה

מאיר בן שבת, ראש המטה לביטחון לאומי לשעבר, משוכנע שהממשל האמריקאי לא מצליח להפנים את המשמעות הקיומית של מיטוט חמאס ● בשיחה עם גלובס הוא מדבר על חשיבות כניסת צה"ל לרפיח, ועל החזרת ההרתעה הצבאית למרות "המשקולות שביידן מציב על רגלי ישראל"

יניב פרטוש (מימין) וניב חורש / צילום: שי פרנקו

יניב פרטוש מונה למנכ"ל משותף בסוכנות הדיגיטל ארלו של ראובני־פרידן

פרטוש יכהן בתפקיד במקביל לניב חורש, מבעלי הקבוצה, שביצע את התפקיד עד כה לבדו ● במקביל למהלך בוצעה שורה של מינויים נוספים בסוכנות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: מיכל רז חיימוביץ', shutterstock

אלו חברות התעופה שהודיעו רשמית על חזרה לישראל. מה הן מציעות?

דלתא ואיזיג'ט הכריזו בשבוע שעבר על חידוש הטיסות לנתב"ג, והן מצטרפות לשורת חברות תעופה נוספות שיחדשו בקרוב את הטיסות ● למרות העלייה בהיצע הטיסות, המחירים נותרו גבוהים, ורוב החברות לא מציעות מבצעים משמעותיים ● מתי כל אחת צפויה לחזור לארץ, ומה כלול במחיר?

העסקאות ממשיכות ליפול / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: ניומד, ענבל מרמרי, איל יצהר, אלבטרוס, shutterstock,

הסכמי השלום עם האמירויות היו הבטחה כלכלית גדולה. אז למה כל העסקאות נופלות?

חברת הנפט של אבו דאבי תכננה לרכוש 50% מניו־מד יחד עם BP, אך הקפיאה את המו"מ בגלל המלחמה ● זו אינה הפעם הראשונה שהשקעה אמירתית לא מבשילה ● מאז הסכמי אברהם, הציפיות לגל עסקאות פגשו רגולציה ושיקולים ביטחוניים ● מנגד, התיירות פורחת והנוכחות האמירתית בקרנות ההון סיכון בעלייה

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

מפעילים לחצים אדירים: שרי הליכוד מתנגדים להקמת תחנת כוח חדשה

שרי הליכוד מפעילים לחצים אדירים אבל מנכ"ל מנהל התכנון נחוש לקדם תחנת כוח חדשה במטרופולין גוש דן ● עדיין לא ברור האם הצורך למנוע עלטה מאזרחי ישראל יגבר על שיקולים פוליטיים צרים; במשרד האוצר מזהירים מפגיעה משקית של מיליארדי שקלים ● וראש מטה התכנון מזהיר "מי שירים את ידו נגד יצטרך לתת הסברים בוועדת חקירה ממשלתית"

צ'אק שומר, מנהיג הסיעה הדמוקרטית בסנאט / צילום: ap, J. Scott Applewhite

החידה הגדולה של נאום צ'אק שומר: האם תם עידן התמיכה הדו־מפלגתית בישראל

הפעם האחרונה שבה ישראל נקלעה למרכזה של מחלוקת מפלגתית בארה"ב הייתה ב־1981, ומאז היא נהנית מהסכמה נדירה ● רוב היהודים נוהים זה שנים אחרי המפלגה הדמוקרטית ● השאלה הגדולה: האם הם יפנו לה עורף, או יסכימו עם ביקורתה על ישראל? והאם הם יתרמו כסף?

סניף של סופר פארם / צילום: בר - אל

מכה לסופר פארם: בוועדת הכלכלה מקדמים חקיקה שתחליש את כוחה

לפי הצעת החוק שמקדמת ועדת הכלכלה, בכל קניון חדש שייפתח בחמש השנים הבאות - חנות הפארם הראשונה בו לא תהיה של הרשת ● נכון ל-2021, נתח השוק הכספי של סופר פארם היווה כ-85% עם כ-7.5 מיליארד שקל הכנסות ●  לפי מרכז המחקר והמידע של הכנסת, רפורמות חלקיות בענף המזון שעסקו ביחסים בין הספקים לקמעונאים ובשקיפות מחירים הובילו לתוצאות חלקיות בלבד

אתר בניה בהולד / צילום: שלומי יוסף (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

קניתם דירה חדשה מקבלן? כנראה שלא תקבלו אותה בזמן

על רקע מחסור של עשרות אלפי עובדים בענף הבנייה, כמעט כל מי שרכש בשנים האחרונות דירה חדשה וטרם קיבל אותה, נמצא באי-ודאות לגבי מועד קבלת המפתח ● התוצאה: טריגר נוסף לעליית מחירי דירות יד שנייה

מטוסי F-35 / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

חרם הנשק על ישראל: המסלול העוקף של הולנד, הסכנה שאורבת באירופה

בניסיון לעקוף את החלטת בית המשפט שאין לספק חלקי F-35 לישראל, משרד הביטחון ההולנדי בודק אפשרות להעביר את החלקים לאיטליה או לארה"ב ● במקביל, ניצחון העתירה בבית בבית המשפט בהאג הובילה לשורת דרישות דומות בצרפת, בדנמרק, בבריטניה ובספרד

ג׳נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה / צילום: Reuters, Walid Berrazeg

האירוע שכל התעשייה חיכתה לו: אנבידיה מציגה את הדור הבא של הבינה המלאכותית

הכנס השנתי של החברה הלוהטת בעולם התקיים בסן חוזה, וסיפק שורה של בשורות מרכזיות ● מהדור הבא של שבבי הבינה המלאכותית, דרך שיתוף פעולה עם אפל ועד לחידושים בענף הרכב ● כל הפרטים מהאירוע השנתי של אנבידיה