גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלון מאסק מבטיח: נפחית את עלויות הסוללות ונמכור רכבים ב-25 אלף דולר

באסיפה של בעלי מניות שהתקיימה במעין "דרייב אין" במפעל החברה, המשקיעים ציפו למחיר נמוך יותר של הרכב החשמלי ● המחיר הממוצע של דגם 3 של טסלה עמד על 50 אלף דולר. מאסק: היכולת להוריד את המחיר תגיע מירידה בעלות היצור של הסוללות

אלון מאסק / צילום: Aly Song, רויטרס
אלון מאסק / צילום: Aly Song, רויטרס

מנכ"ל טסלה, אלון מאסק, הבטיח אתמול מכונית חשמלית ב-25 אלף דולר בלבד, שתתבסס על שיפורים שיוזילו את מחירי הסוללות, ותמחק את יתרון המחיר הנוכחי של מכנויות הבנזין.

"אחד הדברים שמטרידים אותי הכי הרבה הוא שעדיין אין לנו מכונית בהישג יד אמיתי, וזה משהו שנעשה בעתיד", אמר מאסק באסיפת בעלי מניות שנראתה יותר כמו קולנוע דרייב-אין. "כדי לעשות את זה, אנחנו צריכים להוריד את עלות הסוללות".

עלות הסוללות נתפסת כמכשול העיקרי להנגשת הרכבים של טסלה, כאשר החברה מפתחת מכונית נוסעים זולה מ-35 אלף דולר. מאסק אמר שהפיתוחים החדשים לא רק ינמיכו את עלויות סוללות החשמל אלא גם יגדילו את טווח הנסיעה ביותר מ-50%. טסלה זולה תהיה מוכנה בעוד כשלוש שנים, לדבריו.

החלום של מכונית חשמל זולה נשאר זמן רב בגדר חלום. דגם 3 של טסלה הובטחה תחילה במחיר של 35 אלף דולר, והיא הוצעה לזמן קצר במחיר זה, אך נמכרה במחיר ממוצע של כ-50 אלף דולר.

"יום הסוללה" החל זמן קצר אחרי שמאסק דיבר באסיפת בעלי המניות השנתית של טסלה, הראשונה מאז מגיפת הקורונה. אחרי שטסלה העלתה את משלוחי המכוניות שלה ב-50% בשנה שעברה, מאסק אמר שהוא צופה עלייה של 30% עד 40% השנה, למרות שהיא תהיה "השנה הקשה ביותר בתולדות החברה". לטסלה יש סדרה של רווחי שיא, ומפעל חדש שלה בסין כבר החל לפעול.

קולנוע הדרייב אין של טסלה

אסיפת בעלי המניות, שנדחתה בגלל הקורונה, נערכה במגרש במפעל של טסלה בפרמונט, קליפורניה. מספר מוגבל של בעלי מניות ישבו במאות מכוניות טסלה שחנו לפני במה שעליה הוצגו מוצרים עתידניים של החברה.

מאסק כינה את האירוע "קולנוע הדרייב-אין של טסלה". הוא התלוצץ ש"קצת קשה לי לקרוא את התגובות של הנוכחים כשכולם במכוניות", למרות שהוא התקבל במקהלה של צפירות תמיכה. אפשר היה לעקוב אחרי האירוע גם באינטרנט.

לפני האירוע פיזר מאסק רמזים על האתגרים שבפני החברה. "עם יצרני התאים (תאי הסוללות) שלנו שעובדים במהירות מקסימלית, אנחנו רואים עדיין מחסורים משמעותיים ב-2020 ומעבר לה, אם לא ננקוט פעולה בעצמנו", הוא צייץ שלשום בטוויטר, למרות שאמר שטסלה תקנה יותר תאים מהספקים שלה.

טכנולוגיית הסוללה היא שיקוי הקסם שמאחורי מהפכת הרכב החשמלי. כאשר יותר יצרני רכב כזה מתחרים בשוק ומנסים לשכנע לקוחות לנטוש את רכבי הבנזין שלהם, החברות צריכות להתגבר על שני המכשולים הגדולים ביותר בדרך לביקוש המוני: מחיר וביצועים.

טסלה נהנית מריצה חזקה. ביולי היא דיווחה לראשונה על רצף של ארבעה רבעונים רווחיים, ושנת 2020 אמורה להיות שנת הרווח הראשונה שלה, לפי סקר אנליסטים של FactSet . "העתיד נראה מבטיח מאד מנקודת מבט של רווחיות שנתית", אמר מאסק באירוע אתמול.

הרווח, שנבע במידת מה גם ממכירת נקודות זיכוי על אי פליטת גזים מזהמים ליצרניות של מכוניות בנזין, נרשם למרות סגירה זמנית של פעילות טסלה במפעל העיקרי שלה בפרמונט שבעמק הסיליקון. רשויות מקומיות הורו על סגירת רוב העסקים כדי לבלום את התפרצות הקורונה. מאסק התנצח עם הרשויות ופתח מחדש את המפעל, כשהוא קורא לרשויות לעצור אותו, מה שלא קרה.

המפעל הראשון של טסלה מחוץ לארה"ב

טסלה נהנתה גם מפתיחת המפעל הראשון שלה בחו"ל בשלהי 2019 בסין, ומדגם Y של רכב שטח שהחל להימכר במארס. ההזמנות לדגם זה עוד לפני המגיפה עזו לשמור על קצב המסירות כאשר קוני רכב רבים היו תקועים בבתיהם.

בתחילת אפריל עצרה טסלה את פרסום הנחיות מסירת הרכבים שלה לשנה זו, שלפיהן הייצור יעלה ב-36% לפחות ב-2020 ויימסרו מעל 500 אלף כלי רכב. באותה עת אנליסטים הזהירו שטסלה לא תעמוד ביעד הזה בגלל המגיפה. כעת הם פחות בטוחים בכך. טסלה מסרה רק כ-180 אלף כלי רכב בינואר-יוני, ואנליסטים צופים שהיא תמסור שיא של 144 אלף כלי רכב ברבעון הנוכחי ו-179 אלף בשלושת חודשי השנה האחרונים.

הביצוע הזה עורר ביקוש אדיר למניית טסלה, שעלתה השנה פי ארבע בערך, והפכה את החברה ליצרנית הרכב בעלת השווי הגבוה בעולם, למרות שמחזורי הייצור שלה עדיין נמוכים בהרבה מאלו של יצרניות כמו טויוטה, פולקסווגן וג'נרל מוטורס. למרות הרווחים שהיא הציגה, טסלה לא נכללה במדד 500 P&S , מה שאכזב רבים מהמשקיעים האופטימיים בה.

השאיפות של מאסק לייצור של מיליוני מכוניות בשנה הניעו אותו להרחיב עד יותר את יכולת הייצור. טסלה מקיימה את המפעל הראשון שלה באירופה בשולי ברלין, והחלה לעבוד על מפעל נוסף בארה"ב, בטקסס.

אבל טסלה ניצבת גם בפני אתגרים בכוח, כולל תהיות לגבי הביקוש במיתון העולמי, כל עוד מכוניותה נמכרות במחירי פרמיה למכוניות עם מנוע שריפה פנימית. היא גם פועלת בשוק תחרותי יותר שבו היריבות משיקות יותר דגמים אלקטרוניים.

למרות שמאסק התקשה לעיתים בנושא הייצור, אתמול הוא נשמע אופטימי כהרגלו. "בסופו של דבר, לכל חברת רכב תהיה מכונית חשמל לטווח ארוך, אבל לא כל חברה תהיה נהדרת בייצור", הוא אמר.

עוד כתבות

מרואן עיסא. האם חוסל? / צילום: מתוך הרשתות החברתיות

מספר 3 בחמאס ואחד מאדריכלי ה-7 באוקטובר: מי היה מרוואן עיסא?

תקיפה נרחבת בנוסיראת בשבוע שעבר נועדה לחסל את מרוואן עיסא, סגן מפקד גדודי עז א־דין אל־קסאם וכעת בחמאס בודקים האם הוא אכן חוסל ● זהו ניסיון החיסול השני שלו של עיסא, שהתחנך מגיל צעיר במוסדות שמזוהים עם האחים המוסלמים

ראש הממשלה בנימין נתניהו וקנצלר גרמניה, אולף שולץ, בפגישתם היום / צילום: קובי גדעון-לע''מ

קנצלר גרמניה שינה את הטון. האם ישראל תאבד את הידידה החשובה באירופה?

קנצלר גרמניה אולף שולץ התייצב בביקור רשמי לצד ישראל, אך שינה את הטונים מבעבר ● הוא הטיל ספק בתועלת הפעולה הצבאית ברפיח בשל ריבוי הרוגים פלסטינים והזהיר מפני אסון הומניטרי ברצועה ● במקביל, מדינות באיחוד מקדמות החלטות אנטי-ישראליות

תמונות החטופים מה-7 באוקטובר / צילום: Reuters, SUSANA VERA

מהומות בירושלים: מפגינים חסמו רכבים של שרים בדרך לקבינט

הרמטכ"ל מסר הצהרה מיוחדת לתקשורת שבה התייחס לשורה של נושאים ● בני משפחות חטופים מפגינים סמוך לקריה בתל אביב ולקריית הממשלה בירושלים ● גלנט: "בזכות הפעולה הקרקעית הגענו למידע שהביא לסיכולים ולהצלחות - זה נכון לצפון עזה, למחנות המרכז בנוסיראת' ולרפיח" ● דיווח: בעזה מודים - מרוואן עיסא נפגע בתקיפת צה"ל ● עדכונים שוטפים

הצבת מיגוניות בתחנות הסעה ביישובי קו העימות על ידי הקרן לידידות / צילום: רענן כהן, הקרן לידידות

בעקבות ההסלמה בצפון, הקרן לידידות תציב 123 מיגוניות באזור

המיגוניות יוצבו בתחנות הסעה שטרם מוגנו ב־42 יישובים, בהם נהריה, מעלה יוסף ומעלות תרשיחא ● עלות הפרויקט עומדת על 6.7 מיליון שקל, והוא נעשה לבקשת ראשי הרשויות באזור ● ישראל מתגייסת

גל רכישות בסייבר הישראלי / אילוסטרציה: Shutterstock

הפרדוקס בענף הסייבר: איך קורה שחברה נמכרת בשווי של פי 100 מההכנסות שלה?

בחצי השנה האחרונה נרכשו שמונה סטארט־אפים ישראלים בתחום הסייבר - כולם בשווי שגבוה פי עשרות ביחס להכנסות שלהם ● הסיבה מאחורי האקזיטים הנדיבים: הענקיות הזרות בונות על המוצרים של החברות הצעירות, כהבטחה להגדלת המכירות ● האם זו רק ההתחלה?

ערן וולף. פרש מתפקיד מנכ''ל מימון ישיר אחרי 18 שנה / צילום: גבע טלמור

בגלל הריבית והמלחמה: ההפרשות להפסדי אשראי של מימון ישיר הוכפלו

חברת המימון לרכב הגדולה בישראל הפרישה אשתקד כמעט רבע מיליארד שקל להפסדי אשראי, בעיקר בגלל השפעות הריבית הגבוהה ● ברבעון הרביעי גרמה המלחמה להחרפת קשיי הלווים והגבייה, והרווח כמעט נעלם

עו”ד יעקב אטרקצ’י, בעל השליטה ומנכ''ל אאורה / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

יעקב אטרקצ'י מפנק את המשקיעים בתשואה ומסדר משכורת נאה לבנו

מניית חברת הבנייה אאורה זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה ● כעת היא מפרסמת דוחות חזקים ולצידם מבקשת לאשר את תנאי העסקת בנו של הבעלים כמנהל חטיבת הנכסים המניבים עבור יותר מחצי מיליון שקל בשנה

החשיפה לישראל השתלמה בפברואר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

זו שהפתיעה ואלו שאיכזבו: מאחורי המהפך בשוק הגמל בפברואר

קופות הגמל וקרנות ההשתלמות רשמו תשואה חיובית יוצאת דופן בפברואר ● בכלל, שזינקה לפסגה, שמרו על חשיפה לבורסה בת"א גם ברגעי השפל - "מאמינים בשוק המקומי" ● מנהלי השקעות על הפתיחה הפושרת של חודש מרץ: "טבעי שאחרי עליות כל כך חזקות, לוקחים קצת אוויר"

ולדימיר פוטין בנאום לאחר הבחירות ברוסיה. נבחר ל-6 שנים נוספות / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

פוטין נבחר לנשיא בפעם החמישית. מה צפוי עכשיו לרוסיה?

בעוד שהניצחון של ולדימיר פוטין בבחירות לנשיאות רוסיה לא מפתיע, היקף הניצחון שלו - עם כ-88% מהקולות - עלול לתת לגיטימציה למורשת ולמלחמה התוקפנית שלו ● הקדנציה החמישית בתפקיד תתמקד ככל הנראה במלחמה באוקראינה - ובלוודא שהרוסים ימשיכו לתמוך בה

לימסול, קפריסין. מקלט המס הכי נגיש לישראלים / צילום: Shutterstock

רשות המסים פתחה במבצע לאיתור נכסים ביעד ההשקעה הפופולרי

רשות המסים פתחה במבצע לאיתור נכסים, הכנסות וחברות של ישראלים בקפריסין, שהפכה ליעד השקעה פופולרי הודות למדיניות מס אטרקטיבית ● גורם ברשות: "חברות רבות רשומות בקפריסין כשהשליטה והניהול מתבצעים מהארץ" ● עסקי הנדל"ן להשקעה בסכנה למיסוי של עד 50%

כלי רכב. החברות מכרו פוליסות ביטוח חובה כפולות / צילום: Shutterstock, alexfan32

חברות הביטוח ישלמו פיצוי של 20 מיליון שקל למבוטחים: זו הסיבה

רשות שוק ההון חשפה כי חברות ביטוח חייבו מבוטחים בתשלום על שתי פוליסות על רכב אחד ● הסכומים שיושבו למבוטחים נוגעים לשנים 2015-2019 בלבד, ולכן אם הבדיקה תורחב, הסכומים עשויים לעלות ● החברות נדרשו לבדיקה עצמאית לאיתור מקרי כפל גם בגין תקופות נוספות

הדרך הברורה ביותר לנצל טרנד, היא לא תמיד גם הטובה ביותר / אילוסטרציה: Shutterstock

היי צ'אט GPT, למה קרן הסל שלי לא טסה כמו מניית אנבידיה?

להצטרף לטרנד ה־AI עשוי להיות יותר מורכב משחשבתם ● קרנות סל המתמחות בטכנולוגיות משבשות לדוגמה נוטות להקצות משקל זהה לכל החזקותיהן והן משתרכות מאחור כשמניות ההייפ טסות קדימה ● ייתכן שהדרך ליהנות בעתיד מיתרונות הבינה המלאכותית תהיה שונה לחלוטין

אתר בניה בישראל / צילום: שלומי יוסף

השרים כבר חגגו, אבל רק 1,000 עובדים זרים הגיעו לישראל

מספר עובדי הבנייה הזרים שהגיעו מתחילת המלחמה עומד על כ-1.5% בלבד מהכמות המתוכננת, אך שרי הפנים והבינוי והשיכון כבר חגגו בקבלת פנים

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

מפעילים לחצים אדירים: שרי הליכוד מתנגדים להקמת תחנת כוח חדשה

שרי הליכוד מפעילים לחצים אדירים אבל מנכ"ל מנהל התכנון נחוש לקדם תחנת כוח חדשה במטרופולין גוש דן ● עדיין לא ברור האם הצורך למנוע עלטה מאזרחי ישראל יגבר על שיקולים פוליטיים צרים; במשרד האוצר מזהירים מפגיעה משקית של מיליארדי שקלים ● וראש מטה התכנון מזהיר "מי שירים את ידו נגד יצטרך לתת הסברים בוועדת חקירה ממשלתית"

אמנון שעשוע, מייסד ומנכ''ל מובילאיי / צילום: מובילאיי

מובילאיי סוגרת יחידה ומפטרת 130 עובדים, מתוכם כ-90 בישראל

חברת הטכנולוגיה לרכב מובילאיי סוגרת את יחידת ה-After Market ומפטרת כ-3.5% ממצבת העובדים בחברה ● אמנון שעשוע, מנכ"ל החברה: "המשך פעילות היחידה כבר אינו כדאי"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שבה כל עובד עשירי היה במילואים: הסיפורים מאחורי הדוחות בת"א

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: התחזית האופטימית של מנכ"ל תדיראן להמשך וחברת ה-IT אברא טוענת - 10% מהעובדים היו במילואים, וההכנסות נפגעו ● מדור חדש

קייט מידלטון, נסיכת ויילס / צילום: Shutterstock

התמונה הערוכה של הנסיכה קייט רק הגבירה את חרושת השמועות סביבה

הנסיכה קייט רק ניסתה לכבות את חרושת השמועות. התמונה שלה עשתה את ההפך • המשרוקית של גלובס

מטוסי F-35 / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

חרם הנשק על ישראל: המסלול העוקף של הולנד, הסכנה שאורבת באירופה

בניסיון לעקוף את החלטת בית המשפט שאין לספק חלקי F-35 לישראל, משרד הביטחון ההולנדי בודק אפשרות להעביר את החלקים לאיטליה או לארה"ב ● במקביל, ניצחון העתירה בבית בבית המשפט בהאג הובילה לשורת דרישות דומות בצרפת, בדנמרק, בבריטניה ובספרד

תחנת הכוח של OPC בחדרה / צילום: באדיבות החברה

למרות התנגדות שרי הממשלה: הוות"ל אישרה שתי תחנות כוח במרכז

הוועדה אישרה את הקמתה של תחנת הכוח ריינדיר במועצה האזורית דרום השרון וכן את הרחבתה של תחנת הכוח OPC חדרה ● הממשלה לא אישרה את שתי התוכניות הללו במאי האחרון, ואם חבריה יתנגדו שוב, הצעד יסתום עליהן את הגולל

תל אביב. החלטת ביהמ''ש הפחיתה משמעותית ואף ביטלה תשלום היטלי השבחה ברבעים 3 ו-4 / צילום: שלומי יוסף

עיריית תל אביב או בעלי הדירות: מי ינצח במאבק ששווה מיליארדים

לאחר שביהמ"ש ביטל היטלי השבחה לרובעים 3 ו-4 בת"א בהיקף של מיליארד שקל לפחות, עיריית ת"א מנסה להילחם על גביית הכספים והגישה בקשת ערעור לעליון ● לטענת העירייה, כיום ישנם 1,900 הליכי ערר על גביית היטלי ההשבחה ברובעים אלה