גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועדת הכספים אישרה את התקציב ההמשכי העומד על 11 מיליארד שקל

התקציב לשנת 2020 יעמוד על 410.8 מיליארד שקל ● חברי הליכוד בוועדת כספים כעסו על כך שכל הכספים הקואליציוניים של המפלגה הוזרמו לטובת מטרות הבית היהודי

ועדת הכספים בראשות משה גפני, היום / צילום: דוברות ועדת הכספים
ועדת הכספים בראשות משה גפני, היום / צילום: דוברות ועדת הכספים

ועדת הכספים אישרה את התקציב ההמשכי העומד על 11 מיליארד שקל. במסגרת זו, יעמוד התקציב לשנת 2020 על 410.8 מיליארד שקל, שמורכבים מתקציב 2019 (399.8 מיליארד  שקל), בתוספת 11 מיליארד השקל במסגרת תוכנית הפעולה הממשלתית, שאישרה הממשלה לאחרונה.

תוספת 11 מיליארד השקלים מיועדת לצרכים הבאים: 3 מיליארד שקל למשרד הביטחון, כ-2.9 מיליארד שקל עבור הוצאות מחויבות של הממשלה, בהן הסכמי ייצוב מול קופ"ח, המשך תוכניות משרד החינוך, פיתוח תשתיות תחבורה, ותקציב השכלה גבוה. כמיליארד שקל תוספת למשרדי הממשלה בהתאם לתוכניות עבודה שונות של המשרדים, כ-940 מיליון שקל מענק חד פעמי לאוכלוסיית הנכים, כ-940 מיליון שקל ליישום הסכמים פוליטיים בעלי משמעות תקציבית. כ-710 מיליון שקל תמיכות במשרדי הממשלה השונים, כ-500 מיליון שקל להמשך תוכניות חינוכיות במשרד החינוך, כ-380 מיליון שקל להעלאת יהודי הפלאשמורה, כ-300 מיליון שקל למענקים לרשויות המקומיות, לתמרוץ דיור ופיתוח הרשויות, וכ-200 מיליון שקל ליישום מגוון החלטות ממשלה - פיתוח אזור ים המלח, הקמת מרכזי חוסן, סיוע ליושבי עוטף עזה, תוכנית לפיתוח ולהעצמת היישובים הדרוזים והצ'רקסיים, ולפרויקט דרך חדשה.

במסגרת התקציב נכללים כמעט מיליארד שקל לטובת כספים קואליציוניים וכן כ-90 מיליון שקל לתקצוב החינוך המיוחד שבזרם החינוך המוכר שאינו רשמי. לאור דרישות חברי ועדת הכספים ומאבק שניהלו במשך חודשים ארוכים, סוכם עם האוצר על תקצוב ילדי החינוך המיוחד במוכש"ר, במסגרת התוספת לתקציב 2020.

במהלך הדיון הציגו מספר חברי ועדה תוכניות ושימושים שונים שלא תוקצבו בבסיס התקציב לשנת 2019 ולא קיבלו מענה גם בתוספת התקציבית שאושרה היום. בנוסף עלו טענות מצד חברי ועדה, כי הפירוט שהעביר משרד האוצר בטרם הדיון, למרות מספר הרחבות שבוצעו בו לבקשת ועדת הכספים, עדיין אינו מספיק, וקראו לא לאשר את התוספת עד לקבלת פירוט רחב הרבה יותר, ברמת התוכניות הספציפיות להן מיועדים הכספים.

ממלא מקום הממונה על התקציבים באוצר, יוגב גורדוס, ענה לטענות לחוסר שקיפות ביעדי התקציב, לדבריו "אנחנו מביאים פירוט מאוד מאוד מדוקדק, לוח הזמנים נקבע בצורה מאוד דחוקה, ביקשתם פירוט יותר מפורט, וניסינו לענות על כל מה שאפשר במסגרת היכולות שלנו". גרדוס הציג את הערכת האוצר כי בהנחה שבאמצע השנה הבאה תחל יציאה מהמשבר, הגירעון כאחוז מהתוצר יעמוד על 13.4% ב-2020, על 9.5% ב-2021, על 5.7% ב-22, ועל 5.3% ב-23. 

הדיון נפתח בתחזית קודרת של משרד האוצר

הדיון של ועדת הכספים הבוקר נפתח בתחזית קודרת של גורדוס, בעקבות השפעת הקורונה על הכלכלה בישראל: "אנחנו לא מאשרים כאן תקציב, אלא מגדילים את מסגרת התקציב, ובמסגרת הזו של התקציב ההמשכי אנחנו מביאים פירוט שלא היה קיים מעולם. אנחנו מעריכים שתהיה התאוששות בשנה הבאה אבל גם אז לא נגיע לרמה שבה היינו ב-2019. המשק איבד שנתיים של גידול בתוצר ויש פה בור גדול של הכנסות ממסים שאיבדנו השנה וזה ישפיע על התקציבים של השנים הבאות".

עוד אמר גורדוס כי "ישראל נכנסה למשבר הזה במצב כלכלי טוב: יחס החוב תוצר היה נמוך. אבל נכנסנו עם בעיה של גירעון מבני והדבר הזה ילווה אותנו אחרי שהמשבר יגמר. אנחנו מנסים בממשלה לא להגדיל את הגירעון המבני. צריך לזכור שאנחנו סוחבים איתנו גירעון מבני גבוה. בשנה הבאה נהיה 80% ביחס חוב תוצר, במדינות אחרות שאנחנו בהשוואה אליהן היחס חוב תוצר נמוך משמעותי משלנו. ניצלנו חלק גדול מהיכולות שלנו כבר עד עתה".

גורדוס התייחס להיעדר התקציב נוכח המשברים הפוליטיים ואמר כי "היה לנו קשה לעמוד ב-400 מיליארד שקלים (תקציב 2019). אנחנו היינו צריכים 420 מיליארד כדי לעמוד בדרישות ועכשיו נוצר פער מול ה-411 שכן אושרו בממשלה".

יועמ"שית הוועדה שגית אפק ציינה כי ככל שלא יהיה תקציב קבוע המצב ילך ויחמיר. גורדוס הוסיף כי "חשבנו שבשל היעדר תקציב צריך להגדיל את המסגרת. אבל אנחנו מבינים את ההיבטים האחרים של הצורך באישור התקציב".

מוקדם יותר בירך יו"ר הוועדה גפני, שחזר מחופשת מחלה ממושכת בעקבות אירוע לבבי, את יועמ"שית הוועדה שגית אפק על שעמדה מול משרד האוצר בדרישת הוועדה את הפירוט המלא של הכספים בתקופה שבה חלה: "אני רוצה לברך את היועמ"שית של הוועדה שלולא היא, לא היינו מקבלים פירוט. היא עמדה על העניין ואני גיביתי אותה ואני מבקש להבא להביא פירוט שנדע על מה מדובר".

אפק עצמה התייחסה לטענות חברי הכנסת על אי שקיפות בנוגע ליישום ההסכמים הקואליציוניים ואמרה כי "בתקציב המשכי לא חל הסעיף שצריך להציג את ההסכמים הקואליציוניים במליאה כי זה לא חוק תקציב. את השקיפות הזו תקבלו פעמיים גם מהאוצר וגם בדיון שיהיה פה. הממונה על התקציבים ייתן את הפירוט".

גפני התייחס לטענות נגד הסכומים הגבוהים בהסכמים הקואליציוניים שקיבלו החרדים ואמר: "הראשונים שנפגעים מכך שאין תקציב הם אלו שלא נמצאים בבסיס התקציב. צריך לקחת את זה בחשבון. יש שם את מוסדות המוכר שאינו רשמי - יש שם אנשים שלא יקבלו משכורת. ויש גם את נושא החינוך המיוחד שהתחייבנו להם ואין לזה כסף".

גורדוס: "נדרשים תיקונים קבועים לחוק היסוד. אם נכנס ל-2021 עם תקציב המשכי נצטרך להסתדר עם פחות מ-400 מיליארד שקל (תקציב 2019) וזה תלוי באם יאושר תקציב 2020".

על תקציב 2021 אמר גורדוס שהם "עובדים על הכנת תקציב 2020 וגם תקציב 21. נהיה מוכנים לכל דבר שיוחלט על ידי הדרג הפוליטי". אך התשובה לא שכנעה את ח"כ תמר זנדברג שטענה כי "אין עבודה על התקציב הבא, לא 2020 ולא 2021", ואליה הצטרף יו"ר הוועדה גפני ונוספים.

עו"ד גלעד ברנע המייצג את תנועת אחריות לאומית שעתרה נגד אישור התקציב ההמשכי אמר כי "התוכנית שמוצגת פה היא בקושי רשימת מכולת, זה לא מפורט ואין פה כלום. המשמעות היא ש-11 מיליארד שקלים, כספי ציבור, אתם משאירים צ'ק פתוח לממשלה ולחשב הכללי וזה לא עומד במבחן חוק היסוד".

ח"כ סמוטריץ' יצא נגד דבריו של עו"ד ברנע בוועדה: "מה עושים פה הכנה לדיון בבג"ץ? למה זה נדרש?" וח"כ קטי שטרית הצטרפה לדבריו "למה אני צריכה לשמוע אותו פה? שיילך לבית המשפט".

"לא אמורה להיות בעיה לקבל את הפירוט. אנחנו רוצים לדעת לאן הולך הכסף"

במהלך הדיון יצאו חברי הכנסת נגד משרד האוצר שלא הביא פירוט נדרש של כל ה-11 מיליארד שקלים ודרשו לדחות הצבעה עד לקבלתו. ח"כ מיקי לוי, שמשתתף בדיון בזום, אמר "אסור לאפשר את ההצבעה על אישור התקציב לפני שנקבל את הפירוט החסר של כמה מיליארדים שלא קיבלנו מהאוצר עדיין. אמרה את זה גם יועמ"שית הוועדה".

לדבריו הצטרף ח"כ רם בן ברק שדרש לדחות את ההצבעה עד לקבלת פירוט מלא של הכסף: "אנחנו בתקציב המשכי, לא אמורה להיות בעיה לקבל את הפירוט. אנחנו רוצים לדעת לאן הולך הכסף".

לאחר הפסקה קצרה חזר היו"ר גפני ואמר: "ישבתי עכשיו עם אנשי משרד האוצר אחרי שדרשנו שילדי החינוך המיוחד במוסדות המוכר שאינו רשמי יקבלו 18 מיליון שקלים - קיבלנו את זה. זה נמצא בתקציב. אני רואה בזה הישג גדול של הוועדה. אני משבח את שר האוצר ואנשי משרד האוצר". גפני מבקש לקטוע את הדיון עד לאחר סיום המליאה שנפתחה הבוקר והיא תתחדש בצהריים.

חברי הליכוד: "מתייחסים אלינו כאל חותמת גומי"

חברי הליכוד בוועדת כספים התערמו על כך שכל הכספים הקואליציוניים של המפלגה הוזרמו לטובת מטרות הבית היהודי ומאיימים שלא לתמוך בקואליציה בהצבעה על התקציב. ח"כית בוועדה אמרה ל"גלובס" כי במקום להעביר את התקציבים הללו לטובת ראשי רשויות מהליכוד ומטרות בפריפריה, הכסף הוקדש למטרות שהם לא עודכנו עליהם. "לא עדכנו אותנו בכלום ומתייחסים אלינו כאל חותמת גומי", ציינה.

מאחורי הקלעים ולקראת הדיון שצפוי להתחדש בשעה הקרובה מנסה מרכז הקואליציה בוועדה ח"כ אופיר כץ לתווך בין חבריו למפלגה לבין שר האוצר כ"ץ בניסיון להגיע להסכמות ולייצר הישגים גם עבור חברי הליכוד במסגרת ההעברות הקואליציוניות. כזכור, הבית היהודי חברה לליכוד לאחר הבחירות האחרונות ונתניהו עצמו התחייב בפני הציונות הדתית שידאג עבור כל צרכי המגזר במסגרת מלחמתו מול מפלגת ימינה. על פי ההערכה הצדדים צפויים להגיע להסכמות עוד לפני ההצבעה.

עוד כתבות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר