גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השקעות זה לא שידוכים: חשבון נפש לקראת יום כיפור

בהשקעות המטרה אינה למצוא חברה שנתאהב בה, אלא כזו שבזכותה נרוויח כסף ● עם תחילת השנה החדשה, ראוי ליישם את מצוות "ואהבת לרעך כמוך" גם בעולם הפיננסים, ולאהוב את ההשקעות שלנו כמו שאנו אוהבים את כספנו

שדרות רוטשילד בתל אביב במהלך הסגר. ההשפעות הכלכליות עשויות להיות הרסניות   / צילום: Corinna Kern, רויטרס
שדרות רוטשילד בתל אביב במהלך הסגר. ההשפעות הכלכליות עשויות להיות הרסניות / צילום: Corinna Kern, רויטרס

"בעל חיים זקן זה, על עיניו הבהירות, חלם כנראה כל ימי חייו להקים מפעל בר קיימא. משלא הייתה לו אפשרות לבנות עיר או קתדרלה, קפץ על הגשר, ואתה היית רוצה שהוא יניח להרוס אותו?" (מתוך הספר "הגשר על נהר קוואי", פייר בול).

הספר "הגשר על נהר קוואי" מתאר את סיפורה של חטיבה צבאית בריטית הנופלת בשבי היפני בזמן מלחמת העולם השנייה. במהלך תקופת השבי, מחליט הגנרל שפיקד על קבוצת השבויים הבריטים לסייע ליפנים בבניית גשר מעל לנהר קוואי בתאילנד, למרות העובדה שהגשר מסייע ליפנים במלחמתם בבעלות הברית. הגנרל התאהב כל כך ברעיון של בניית הגשר, שהוא שכח שהמטרה היא לנצח במלחמה - ולא לנצח בבניית הגשר.

לא פעם בחיים עצמם קורה שמתחילים משימה, ובשלב מסוים מתאהבים במשימה ושוכחים למה בכלל התחלנו אותה. בשוק ההון, קורה לא פעם שמשקיעים או אנליסטים מתאהבים בפוזיציה או בחברה, ומתעלמים מכל מה שקורה מסביב. הם שוכחים מה הסיבה שבגינה בכלל משקיעים בשוק ההון: המטרה היא להרוויח כסף ולהשיא תשואה על הון שצברנו בעמל רב, ולא להשקיע בחברה פרטנית ולעקוב אחר גרף מחיר המניה שלה באפליקציות השונות.

רצוי לשנות דעה כשצריך

באופן אישי, שיניתי את דעתי לא פעם בהקשר של מגפת הקורונה. בתחילת השנה, כתבתי בטורים שפורסמו ב"גלובס" שהקורונה היא אירוע חולף שיישכח עד לסוף השנה. בהמשך, התברר כי מדובר באירוע שונה מהותית ממה שהמומחים בעיני עצמם בתחום המגפות הציגו בתחילת הדרך ("מומחים" שעדיין מוזמנים לאולפני החדשות, וחבל).

מטור שכותרתו הייתה "ישכחו את הקורונה עד לדצמבר", הכותרת השתנתה ל"על הקורונה ידברו גם ב- 2100". ציינתי שיש צורך בירידה של 30% במדדי המניות, כדי שיהיה מעניין להתחיל להיחשף לשוק. כשהבנק המרכזי בארה"ב התחיל במעורבות מסיבית בשווקים, שיניתי שוב את דעתי וחזרתי לכתוב על המלצות פרטניות. בעקבות שינוי הדעה מקצה לקצה בפרק זמן של פחות מחודשיים, הוטחה בי ביקורת שאני "חשבשבת" שמשנה את דעתה, אבל לא כך אני רואה את הדברים.

הדעות שלנו והניתוחים שלנו צריכים להסתמך על הנתונים ועל המציאות. השתנתה המציאות - שומה עלינו לשנות את דעתנו. הגישה שלפיה המציאות תתאים את עצמה לתפיסות שלנו, היא זו שבין השאר גרמה לזינוק בתחלואה בישראל - כל מגזר בטוח שהצדק עמו, והוא מוגן ממגפת הקורונה, ולכן אין הקפדה על הכללים הבסיסיים. חשוב להתפלל וחשוב ולהפגין, והכל חשוב. המטרה של התפילות היא להגן על עם ישראל, ומטרת ההפגנות לייצר מדינה טובה יותר - אבל שתי הפעולות האלה גם יחד מובילות לפגיעה בחוסנו ובביטחונו של העם היושב בציון. התאהבו בבניית הגשר, ושכחו שהמטרה היא לנצח במלחמה.

מקרה אבן בוחן לכך בעולם ההשקעות הישראלי ניתן למצוא בסיקור של חברת טבע. מניית טבע ירדה בכ-90% בחמש השנים האחרונות, אבל בכל נקודת מחיר שבה הייתה, המשקיעים והאנליסטים שכיסו את החברה טענו כי המחיר אטרקטיבי, ועכשיו-עכשיו הזמן לרכוש את המניה. לא מדובר במשקיעים או אנליסטים לא מקצועיים, אלא בבני אדם שעוקבים אחר החברה זמן רב והתאהבו בהשקעה בחברה על חשבון שיקולים אחרים.

מניית-טבע-תחזית-אנליסטים-מול-מחיר-בפועל

ארגנטינה והכאה אישית על חטא

לפני 15 שנים, במהלך תפקיד שמילאתי בחברת ייעוץ כלכלית, נאמר לי כי קל לייעץ, קשה ליישם. במרחק השנים, האמירה הזו עדיין תקפה, ולצערי, גם לגבי. קל לכתוב שאסור להישאב להתאהבות בפוזיציה, ומיד לאחר מכן למצוא צידוקים למה דווקא ביחס לפוזיציה שאני מאמין בה זו לא היסחפות, אלא ניתוח נכון ו"כוכבים שהסתדרו" להשקעה מצוינת.

לא משנה איפה ובאיזה מוצר פיננסי משקיעים, יש צורך לבצע בכל פעם בחינה מחדש של הנחות הבסיס. אבל לפני שנתיים, לאחר שארגנטינה הנפיקה איגרות חוב ממשלתיות הנקובות בדולר ארה"ב לתקופה של 100 שנים תחת כהונתו של הנשיא מאוריסיו מאקרי, הייתי בטוח שארגנטינה בדרך להיות סיפור הצלחה כמו ישראל לאחר יישום תוכנית הייצוב של שנות ה-80. התעלמתי מהעובדה שהמדינה נכנסת להסדר חוב מדי עשור בערך; התעלמתי מכך שהסקרים הצביעו על כך שמאקרי צפוי להפסיד בבחירות; והתעלמתי משאר הנתונים הכלכליים שפורסמו, והתייחסתי רק לנתונים שהיו נוחים לי. ביחס לכל נתון שסתר את הגישה שלי, הייתה לי תשובה מוכנה מראש. נשאבתי לרעיון שארגנטינה צפויה להיות ההשקעה של העשור הקרוב, עד ששכחתי גם אני שלפני שמשלבים להילוך ולוחצים על דוושת הגז, צריך להסתכל על הכביש כדי לוודא שאין לפני מכשולים.

אל-תבכי-עלי,-ארגנטינה-להתאהב-בפוזיציה-זה-מתכון-רע-בהשקעות

הצידוקים שאנחנו נותנים לעצמנו כשאנחנו משוכנעים שאנו צודקים, וכל האמת והשכל נפלו בחלקנו, גורמים לכך שהטעויות רק יישאו מחיר כבד יותר. כיום משקיעים רבים משוכנעים שיש צידוק לשווי הגבוה של רבות מהחברות, ושזה הגיוני שהקורונה עושה טוב לשוק המניות והאג"ח. מדובר באותם הטיעונים שבהם נעשה שימוש במהלך בועת הנאסד"ק בשנות ה-2000 העליזות.

כשמגיעה מפולת, זה קורה ברגע אחד, אין זמן להיערך לכך. במקרה של ארגנטינה, לאחר שמאקרי הפסיד בבחירות, האג"ח הממשלתיות קרסו והפזו הארגנטיני נחלש בכ-60% מול הדולר. הירידות האלה לא נפרסו על פני חודשים או שנים, זה קרה ביום אחד.

קטונתי מלומר שמפולת בשווקים בוא תבוא, ובשוק הנוכחי, שהוא שוק מווסת, אין לי יתרון ביכולת להעריך אם ומתי יהיו ירידות חדות בשווקים. אבל בניתוח מפוכח, אפשר לומר אמירה ברורה - והיא שהשווי הנוכחי של חלק לא מבוטל מהחברות לא משקף ערכים כלכליים, תחזית הכנסות כלשהי או יכולת ייצור תזרים ריאלית או תיאורטית.

דוגמה מובהקת לכך היא חברת טסלה, שאמורה לשנות את שוק הרכב ולהוביל לכך שיהיו כלי רכב אוטונומיים שיתופיים. אם טסלה תצליח במשימתה, אותו כלי רכב ישמש כמה בני אדם, ואז זה אומר שיצטרכו פחות מכוניות. אבל אם טסלה מוכרת כלי רכב, ובסוף יצטרכו פחות כלי רכב, אז המשמעות היא שאם המודל של החברה יצליח, שוק הרכב יקטן - וטסלה תמכור פחות מכוניות. מדובר בפרדוקס, שאני באופן אישי לא מוצא לו הסבר.

תכלה שנה וקללותיה ומגפותיה

הברכה הנהוגה עם תחילתה של שנה עברית חדשה, היא תכלה שנה וקללותיה ותחל שנה וברכותיה, מתוך תקווה ואיחולים שהקללות של השנה שעברה יסתיימו יחד עם השנה שחלפה לה, והשנה החדשה תביא עמה ברכות והצלחה. אבל קללות לא מתכלות מעצמן. לא קמים בוקר אחד, ופתאום כל הקשיים נעלמים, כל הצרות והרעות חולפות.

אם רוצים ששנת תשפ"א תהיה שנה נטולת קורונה, צריך לפתח חיסון. אם רוצים שההשפעות הכלכליות לא יהיו הרסניות, צריך לפעול בצורה שקולה עם אופק תכנוני של יותר מ- 24 שעות קדימה.

גם בחיים האישיים, כל קושי וקללה שהתמודדנו עמם בשנה החולפת תש"פ, תסתיים ותבוא לידי פתרון מוצלח, רק אם נתמודד עמה באופן ראוי בתשפ"א. בשנה הבאה עלינו לטובה, שרק נשכיל להתמודד נאותה עם הקשיים והקללות - שנזכור שבכל פעם שאנו מפנים אצבע מאשימה, שלוש חוזרות אלינו - ושממש לא משנה כמה מאשימים את כל העולם ואשתו בבעיות שאנו מתמודדים עמן, הפתרון מוטל רק על כתפינו.

שתהיה תשפ"א שנה של חוסן נפשי ושל תעצומות נפש, שיאפשרו לפתור את כל הסוגיות שנותרו פתוחות מהשנה הקודמת. שנה שבה נשכיל להתמודד עם כל אתגר שיוצב לפתחנו. ואם אפשר, גם שנה נטולת קורונה, אדרבא. שנה טובה וחתימה טובה. 

הכותב הוא מנכ"ל OXTP INVESTMENTS ומשמש מנהל תחום החוב בחברת Oscar Gruss. הכותב ו/או חברות קשורות עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים, לרבות אלו שהוזכרו בטור זה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האחים אמיר הגיעו לפשרה עם רשות ני"ע: מגדירים עצמם כבעלי השליטה בשופרסל

המשמעות היא שאישור תנאי השכר או מינויי מקורבים של האחים יצריכו כינוס של אסיפת בעלי המניות ואישור הצעדים הללו ברוב מיוחד ● האחים מטילים על עצמם את המגבלות באופן וולונטרי

חן חיים, סמנכ''לית התפעול של חברת הרחפנים XTEND ליאור סגל, מנכ''ל חברת גילוי הרחפנים, העין השלישית, חגי בלשאי, מנכ''ל חברת הרובוטיקה הצבאית רובוטיכאן בשיחה עם אסף גלעד / צילום: כדיה לוי

"פרדוקס": מנהלי חברות הרחפנים חשפו – זו הסיבה שסין מנצחת אותנו

חן חיים, סמנכ"לית התפעול של XTEND, ליאור סגל, מנכ"ל עין שלישית, וחגי בלשאי, מנכ"ל חברת רובוטיכאן, השתתפו בפאנל בכנס TECH IL של גלובס ● הם שוחחו עם אסף גלעד על הלקחים מהמלחמה, ולאן מתקדמת טכנולוגיית הרחפנים

דירות בשכירות בשדרות וושינגטון, תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

במקביל לעליית האינפלציה: יש מוקש ושמו מחירי השכירות

העלייה במחירי השכירות מגיעה, ולא במקרה, במקביל לעלייה חדה באינפלציה. מחירי שכר הדירה מהווים כרבע ממשקל מדד המחירים לצרכן ● אבל במשרד האוצר ממשיכים להתעלם מהסוגיה הבוערת

''מרמה במיליארדי אירו''. כרזת מבוקש של משטרת גרמניה בעניינו של יאן מרסלק / צילומים: (AP(Alexander Zemlianichenko, ויקיפדיה

האם האחראי לפשיטת הרגל הגדולה בתולדות גרמניה היה גם סוכן מודיעין רוסי?

התכתבויות שנחשפו בין יאן מרסלק, לשעבר סמנכ"ל חברת הפינטק הגרמנית וויירקארד שקרסה ואיבדה עשרות מיליארדים מכספי המשקיעים, לבין מרגלים רוסים, מראות כי פעל למען הקרמלין כבר מ־2014 ● מרסלק נמלט מהדין, אך עדויות חדשות מראות כי ארגן פריצות לבתי מתנגדי משטר, תיאם הברחת מחשבים מוצפנים לרוסיה וסייע לגנוב טלפונים של בכירים אוסטרים

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

איזי ג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את הטיסות לישראל עד סוף אוקטובר

אתמול הודיעה איזי ג'ט על השהיה זמנית של הפעילות לתל אביב וממנה עד 21 באפריל, אולם כבר אמש באתר החברה לא היה ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר. כעת הגיע האישור הרשמי ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

מייסדי אנטייטל - מימין: אבי זצר ורון נסים / צילום: דימה קרמינסקי

החזר של פי 10 על ההשקעה: חברת הסייבר אנטייטל נמכרת ב-150 מיליון דולר

חברת אנטייטל של היזמים רון נסים ואבי זצר הודיעה על רכישתה ע"י חברה אמריקאית בסדר גודל בינוני, BeyondTrust, שמבצעת כאן את הרכישה הראשונה שלה וצפויה להפוך את הפעילות הישראלית למרכז הפיתוח המקומי שלה ● נסים: "העסקה שנחתמה בתקופה זו משקפת כבוד למדינה"

השופט בדימוס ד''ר עדי זרנקין / צילום: פאול אורלייב

בן הבורר הוא בכיר בחברה מתחרה - האם זו עילה לפסילתו?

ביהמ"ש דחה את בקשת קבוצת סיגמא לפסול את הבורר ד"ר עדי זרנקין, שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, בשל טענה לחשש לניגוד עניינים, מאחר שבנו מכהן כבכיר ומחזיק במניות של חברה מתחרה לחברה שבלב המחלוקת

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: אנחנו משתדלים להציף גם סוגיות שלא מסוקרות ולראות גם את הדברים הטובים, ויש כאלה

בפתח כנס TECH IL של גלובס, הציגה מו"ל העיתון את העשייה של מדור הטק שלו וכן ציינה את השאיפה להציע לקוראים "מזון בריא למוח" ● בר און הציגה גם את תהליך דירוג 10 הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס, המבוסס על בחירות של קרוב ל־90 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בענף ההייטק הישראלי

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"