גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לסטודנטים בסין נמאס מריחוק חברתי. אז הם התחילו לתקוף את הממשלה

20 מיליון סטודנטים חזרו לקמפוסים בסין, וכחלק מהמלחמה בקורונה החליטו חלק מהאוניברסיטאות לכלוא את הסטודנטים בקמפוס בלי אפשרות לצאת ולהיכנס ● הסטודנטים הסינים טענו שהסגר פוגע בהם כלכלית ותזונתית ומחאה שהתארגנה במוסד אחד הובילה לשינוי

מצלמות לזיהוי פנים בשערי אוניברסיטת פקינג. עשרות אוניברסיטאות בסין הצטיידו במערכות כאלה כדי לנטר את הסטודנטים / צילום: רויטרס
מצלמות לזיהוי פנים בשערי אוניברסיטת פקינג. עשרות אוניברסיטאות בסין הצטיידו במערכות כאלה כדי לנטר את הסטודנטים / צילום: רויטרס

בסוף ינואר השנה, כאשר מגפת הקורונה הייתה עדיין בחיתוליה, כיכבו ברשתות החברתיות סרטונים מרגשים של תושבי העיר ווהאן הנצורים קוראים יחד קריאות עידוד מחלונות ביתם. ווהאן "ג'יה יו", מילולית "הוסיפו שמן" סוג של קריאת תמיכה סינית, צעקו התושבים הנצורים יחד במפגן של נחישות ופטריוטיות.

השבוע, שמונה חודשים מאוחר יותר ועמוק לתוך המגפה, כיכבו ברשת הסינית סרטונים מסוג אחר של קריאות מהחלון. הפעם היו אלו סטודנטים באוניברסיטה ללימודים בינלאומיים בעיר שיאן בצפון-מערב המדינה, שצעקו מחדרי המעונות שלהם במשך חצי שעה, מ-23:30 ועד חצות. במקום קריאות עידוד פטריוטיות, הסטודנטים התמקדו בצעקות "פתחו את הסגר" זועמות.

הסטודנטים הצועקים מחו על מדיניות העוצר שמנהיגה האוניברסיטה, שבמסגרתה נאסר עליהם לצאת ולהיכנס מהקמפוס. מלבד הגבלת התנועה המעיקה, הסטודנטים טענו שהתקנות הנוקשות פוגעות בהם תזונתית וכלכלית. איסור היציאה מחייב אותם לרכוש מזון רק בסופרמרקט או בקפטריות בתוך הקמפוס, שמוכרות למוצרים ברמה נמוכה ובמחיר מופקע. ואולי אפילו יותר חשוב, הסטודנטים האשימו כי הסגר מגביל את יכולתם לקבל חבילות שקנו דרך האינטרנט, השיטה הפופולרית ביותר לעשות שופינג בקרב צעירים סינים. סטודנטים סינים נחשבים בדרך כלל לצייתנים מאוד, אבל הפעם הגיעו מים עד נפש.

מצלמות בכל פינה שבודקות את החום

מגפת הקורונה אמנם החלה בסין, שהשתיקה אותה זמן ארוך מדי לפני שהודתה בבעיה, אך כיום סין היא אחת המדינות הנקיות ביותר מקורונה בעולם. המדינה מדווחת מדי יום על מספרי נדבקים נמוכים מאוד שרובם המכריע נדבקו בחו"ל ולא בתוך סין. למרות זאת, גם בסין מבינים שכל עוד המגפה ממשיכה לככב בשאר רחבי העולם, גם הם אינם חסינים מהתפרצות נוספת, והשבוע אמר בהרצאה ג'ונג וונחונג, מבכירי המומחים הסינים לקורונה, כי בלתי נמנע שסין תחווה גל שני של המגפה בחורף הקרוב.

בעקבות הירידה החדה במספר הנדבקים, רוב סין חזרה לשגרה מלאה והחיים מתנהלים כמעט כמו בעבר, ומרבית האנשים הפסיקו אפילו להקפיד על עטיית מסכות. אלא שבתוך סין האוניברסיטאות נותרו הגופים הזהירים ביותר, ששומרים על המגבלות הנוקשות ביותר בטיפול בקורונה, מחשש להתפרצות מחודשת בקמפוס. החשש אינו בלתי מבוסס כיוון שהסטודנטים במעונות גרים בצפיפות רבה, ארבעה ולפעמים שישה בחדר אחד, מה שהופך את הקמפוסים לסכנה פוטנציאלית בימי מגפה.

האוניברסיטאות הסיניות חזרו לפעול במתכונת לימודים רגילה בתחילת ספטמבר, אחרי שמאז פרוץ הקורונה הפעילו לימודים מרחוק. 20 מיליון הסטודנטים הסינים חזרו לקמפוסים שמחים ומאושרים לפגוש את החברים הישנים אחרי זמן ארוך בבית, אך הם גילו במהרה שמצפות להם כמה הפתעות, כמו למשל מצלמות חדשות שהותקנו בכל פינה.

עשרות אוניברסיטאות ברחבי סין ניצלו את הפגרה בלימודים כדי להצטייד במערכות טכנולוגיות משוכללות המבוססות על זיהוי פנים. באוניברסיטת המדע והטכנולוגיה של מחוז ליאונינג בצפון-מזרח סין למשל שילמו 62 אלף על מערכת מצלמות שמזהה את הסטודנטים ובודקות את החום שלהם מרחוק. המערכת יכולה לזהות את הסטודנטים אפילו עם מסכה והיא שומרת את נתוני חום הגוף של הסטודנטים למשך 30 יום.

באוניברסיטת נאנצ'אנג בדרום סין הוציאו סכום נמוך יותר של 23 אלף דולר על מערכת שעוקבות אחרי התנועה של הסטודנטים. מערכת נוספת שרכשה אוניברסיטת טיינג'ין מחייבת את הסטודנטים לדווח על מצבם מספר פעמים ביום. אפילו מקלחת הפכה למשימה לא פשוטה לסטודנטים, כשסבבים תכופים של חיטוי במקלחות יצרו עומס ותורים.

המצלמות אינן הבעיה היחידה של הסטודנטים הצעירים. בחודש מרץ הורה משרד החינוך הסיני לאוניברסיטאות לאסור על סטודנטים לצאת מהקמפוס ללא סיבה מוצדקת כחלק מצעדי המלחמה בקורונה. מאז המשרד אמנם הגמיש מעט את עמדתו ואיפשר לאוניברסיטאות הסיניות לקבוע מדיניות עצמאית, אך מוסדות אקדמיים רבים העדיפו לשמור על גישה זהירה במיוחד.

אוניברסיטאות מסוימות הסתפקו בהגבלת אירועים או בדרישה מסטודנטים שבאו מערים אחרות להיכנס לבידוד של שבועיים לפני שהם מגיעים לשיעורים. באוניברסיטאות אחרות הסטודנטים הורשו לצאת רק פעם אחת ביום מהקמפוס, כל עוד הם מודיעים לבית הספר מתי הם יוצאים ולאן. באוניברסיטת פקינג היוקרתית בבייג'ינג סטודנטים שנתפסים יוצאים בלי להודיע או באמתלה שקרית מקבלים אזהרה, ואחרי שתיים שלוש אזהרות יורחקו ל-15 יום מהלימודים.

ההגבלות הנוקשות האלו הזרימו לא מעט תמונות וסרטונים משעשעים לרשת, בהם נראים סטודנטים שמנסים להימלט מהקמפוס בדרכים יצירתיות - קפיצה מעל החומות המקיפות, זחילה מתחתן ולפעמים אפילו שייט בסירה באגם סמוך. רבים מהסטודנטים נמלטו כדי לאכול במסעדות בחוץ אחרי שמאסו בחדר האוכל. ההגבלות המחמירות גם הפרידו לא פעם בין זוגות אוהבים ובתמונה רומנטית במיוחד שנפוצה ברשת נראה זוג סועד יחד משני צידי גדר האוניברסיטה, הסטודנטית בפנים ובן זוגה בחוץ.

המורים יכולים לצאת משערי הקמפוס

מאז תחילת שנת הלימודים האקדמית השמיעו סטודנטים ביקורת נגד ההגבלות ברשת. טענה מרכזית של הסטודנטים הייתה כי האוניברסיטאות מתנהלות בסטנדרט כפול, כאשר הן מאפשרות למורים ולעובדי סגל לצאת ולהיכנס לקמפוס, בעוד הם עצמם חסומים. הביקורת גברה לקראת החג הלאומי הסיני, חופשה בת שמונה ימים שמתחילה ב-1 באוקטובר. הסטודנטים חוששים שיצטרכו לבלות גם אותה בקמפוס.

בין גולשי האינטרנט הסינים היו כאלה שלא הזדהו עם הסטודנטים והאשימו אותם בכך שהם פוגעים במלחמה בקורונה וצריכים להיענש, אך הרוב הראו סימפתיה למצבם. בסקר בעניין שערכה התקשורת הסינית, 93% מהמשיבים אמרו שהם לא מבינים מדוע התנועה של הסטודנטים מוגבלת ואילו אנשי הצוות מקבלים תנועה חופשית.

הביקורות האלה חלחלו בהדרגה לחלק מהרשויות. במחוז ג'יאנגשי במזרח סין רשויות החינוך ביקשו בשבוע שעבר מהאוניברסיטאות לאפשר לסטודנטים בעלי קוד ירוק תקין באפליקציית הבריאות וללא חום לצאת מהקמפוס.

במקביל גם משרד החינוך בבייג'ינג קרא לאוניברסיטאות להקל על היציאה של הסטודנטים לצורך התמחות, חיפוש עבודה וסיבות אחרות. לי יי, סגן מזכיר משרד החינוך בבייג'ינג, אמר כי "צריכה להיות יותר תקשורת והבנה הדדית בין הסטודנטים לצוות". באותה הנשימה משרד החינוך קרא להרחיב את הלימודים הפטריוטים לסטודנטים דרך הדגשת סיפורי גבורה של צוותי רפואה מול המגפה, כדי לחזק את רוח הלחימה שלהם.

גם באוניברסיטה ללימודים בינלאומיים בשיאן ההנהלה נסוגה במהירות בעקבות מופע הצעקות המתוזמן של הסטודנטים, שהם הבטיחו להמשיך להציג מדי יום. האוניברסיטה הודיעה כבר למחרת כי תפשט את הליך קבלת אישור יציאה וכניסה לקמפוס, אף שהסטודנטים עדיין מתבקשים להישאר בעיר. בקמפוס גם יוקם מרכז קניות שיהיה פתוח 24 שעות ביממה, והאוניברסיטה תפקח על הקפטריות שניצלו את המצב להעלות מחירים.

הרשויות בקמפוס ידאגו אפילו שהסטודנטים יוכלו לאסוף את החבילות שקנו באינטרנט בצורה נוחה ומסודרת בקמפוס. מי היה מאמין שאפילו בסין מחאה עוזרת לפעמים. 

עיקרי ההגבלות באוניברסיטאות הסיניות
> איסור כניסה ויציאה חופשית מהקמפוס ללא סיבה מוצדקת
> פיזור מצלמות לזיהוי פנים ומדידת חום
> חובת בידוד של שבועיים על סטודנטים שחזרו מערים אחרות
> 15 יום הרחקה מהלימודים למי שהפר פעמיים את הכללים

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"