גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקות מהירות, מניעת אירועים ומרפאות שיטפלו רק בקורונה ובשפעת: כך מתכוננים בגרמניה לגל השני

הרשויות בגרמניה מגבשות אסטרטגיה להתמודד עם החורף ומתכוונות להגביר משמעותית את השימוש בבדיקות האנטיגן החדשות, המעניקות תשובה בתוך 15 דקות ● בנוסף ייפתחו מרפאות מיוחדות לאבחון חולי שפעת וקורונה ● מה ישראל יכולה ללמוד?

אנשי הצוות הרפואי בתחנת בדיקות הקורונה במתחם אוקטוברפסט במינכן מחכים לקחת דגימות ממתנדבים / צילום: Matthias Schrader , Associated Press
אנשי הצוות הרפואי בתחנת בדיקות הקורונה במתחם אוקטוברפסט במינכן מחכים לקחת דגימות ממתנדבים / צילום: Matthias Schrader , Associated Press

אף ששיעור התחלואה בה נמוך יחסית לשכנותיה האירופיות, גרמניה נערכת בימים אלה לאמץ אסטרטגיה מקיפה בניסיון למנוע התפרצות קורונה מחודשת וקטלנית בחורף הקרוב. שר הבריאות הגרמני יינס שפאן הציג בימים האחרונים את הצעדים הצפויים, ביניהם הסתמכות הולכת וגוברת על בדיקות האנטיגן המהירות שיצאו לשוק בשבוע שעבר, ופתיחת "מרפאות חום" שירכזו את הטיפול בחולי שפעת, צינון וקורונה בעלי תסמינים דומים.

אל תקימו פיל לבן אפידמיולוגי, אלא מערך קטיעת שרשראות חכם | אסף אוני, פרשנות

ביום שלישי כינסה קאנצלרית גרמניה אנגלה מרקל פסגה מיוחדת כדי לדון בצעדים נוספים למניעת תחלואה, כמו הגבלת האירועים במקומות סגורים ל-25 משתתפים לכל היותר, איסור על מכירת אלכוהול בלילה ועוד. "אם לא נפעל בנחישות", אמרה מרקל לפי דיווחים בתקשורת הגרמנית, "נמצא את עצמנו בחג המולד עם 20 אלף חולים ביום".

האסטרטגיה הגרמנית למאבק בקורונה בחורף הקרוב יכולה להוכיח את עצמה כרלוונטית גם למדינות אחרות המתמודדות עם התפרצות הקורונה, במיוחד לאור העובדה שגרמניה עד כה צלחה ללא תמותה עודפת משמעותית את הגל הראשון, ואפילו כיום מספר הנדבקים בה עומד על כ-2,000 ליום בממוצע, אחד הנמוכים ביחס לגודל האוכלוסייה באירופה.

אחד הצעדים המרכזיים ביותר, כפי שהודיע שפאן במסיבת עיתונאים, הוא שימוש מקיף בבדיקות האנטיגן החדשות, המצליחות לספק אבחון מהיר בתוך 15-30 דקות, ללא צורך במעבדה או במכשירים משוכללים ובעלות מופחתת. בניגוד לבדיקות ה-PCR הבודקות את קיומו של החומר הגנטי של נגיף הקורונה בדגימה, בדיקות האנטיגן בודקות את הימצאותם של חלבונים הקשורים לחלקים מהנגיף. השימוש בבדיקות אלו יהיה מוגבל בשלב הראשון למרפאות, קליניקות ולמרכזים רפואיים בלבד בגרמניה, ולא לשימוש ביתי. מדינת בוואריה כבר הודיעה על רכש של 10 מיליון בדיקות כאלו, שמיוצרות בין השאר על ידי חברות "רוש" השוויצרית, "אבוט" האמריקאית ואחרות.

"התקווה שלי לסתיו הקרוב הוא שכמו שראינו בקיץ מסיכות הגנה זרוקות בשולי הדרך ובשלוליות, בחודשים הקרובים נראה בכל מקום את המקלונים המשמשים לבדיקות האלו", אמר בראיון פרופ' כריסטיאן דרוסטן מהמרכז הרפואי "שאריטה" בברלין, המייעץ לממשלה בנושא המאבק בקורונה ונחשב למי שמקדם את השימוש בבדיקות אלה.

הגבלת מכירת אלכוהול אחרי 22:00

היום (ד') יתכנסו באופן וירטואלי שרי הבריאות של מדינות המחוז וידונו באימוץ צעדים נוספים. אחת היוזמות המרכזיות היא להגביל אירועים משפחתיים ל-25 בני אדם לכל היותר בחלל סגור ו-50 לכל היותר באוויר הפתוח. צעד זה הוצע בעבר אך נדחה, וכעת כל מדינת מחוז מחליטה על כך באופן עצמאי. פשרה מסתמנת היא שהדבר ייעשה רק במקומות שבהם התחלואה הולכת ועולה. צעד נוסף שנשקל הוא להגביל מכירת אלכוהול אחרי השעה 22:00. הצעד אומץ בהצלחה בהמבורג ונחשב לאחראי לשמירת נתוני תחלואה נמוכים בעיר, במיוחד בהשוואה לברלין.

הרשויות בגרמניה שמות דגש מיוחד על המשך הלימודים כסדרם השנה ועל שמירת מקומות העבודה פתוחים, ועד כה נראה כי פתיחת הלימודים לא הובילה במדינה לזינוק בתחלואה. כל זה עלול להשתנות בחורף, שבו לא ניתן לשמור על חלונות הכיתות פתוחים כפי שנעשה היום, וכאשר ברחבי גרמניה התושבים מתכנסים יותר ויותר בחללים סגורים ומחוממים. "אי אפשר לאוורר כל הזמן בחורף, כי במקום קורונה הילדים יחלו בדלקת ריאות", אמר רופא מומחה ממינכן לתקשורת הגרמנית.

בהתאם לכך, שרי הבריאות שוקלים להורות על שימוש במכשירים ניידים לטיהור אוויר העושים שימוש בפילטרי HEPA, כפי שקיים במערכות מיזוג מתקדמות במטוסים ובמפעלים מסוימים. מדובר במערכות יקרות יחסית. במקביל, ההמלצה העדכנית - שלא ברור כמה היא ישימה - של פורום שרי החינוך של מדינות המחוז היא לאוורר את הכתה מדי 20 דקות ל-2-3 דקות, ולהותיר את הדלתות והחלונות פתוחים לאוורור בהפסקה.

האחראי על תחום הבריאות במפלגת ה-SPD השותפה לקואליציה הציע גם כי המדינה תממן השנה את חיסוני השפעת לאוכלוסייה, ותספוג את העלות שגובות קופות החולים בדרך כלל. גם סוגיה זו צפויה לעלות לדיון. צעד נוסף שצפוי להיות מוכרז בשבועות הקרובים הוא הפניית החולים החשודים בקורונה או במחלות אחרות בעלות תסמינים דומים, כמו צינון או שפעת, ל"מרפאות חום" מיוחדות שבהן אפשר יהיה לספק במהירות אבחנה. הרעיון הוא למנוע הדבקה בקליניקות ובמשרדים של רופאי המשפחה בחורף הקרוב, וגם לרכז את הטיפול בחולי קורונה.

שמים  דגש על בדיקות מהירות

את מרבית העניין, עם זאת, מרכזות הבדיקות החדשות, שהושקו באיחוד האירופי רק בשבוע שעבר, ושנחשבות על ידי מומחים רבים ל"נקודת מפנה" במאבק בהתפשטות בנגיף הקורונה. גרמניה הייתה המדינה הראשונה באירופה שפיתחה את בדיקת ה-PCR לנגיף הקורונה, ואסטרטגיית הבדיקות המקיפה והמהירה שלה נחשבת לחלק מרכזי מהצלחתה למנוע תמותה עודפת. כיום המעבדות בה מבצעות 1.2 מיליון בדיקות בשבוע, אך שר הבריאות הבהיר כי במקביל לכך היא תגדיל משמעותית את ההסתמכות על בדיקות האנטיגן.

החוק הגרמני קובע כי במקרה של מגפה מסוכנת, יש לוודא את הרישום של החולים המאובחנים על ידי גורמי מקצוע, והרשויות לא מעוניינות שכל אדם ייבדק עצמאית ויוכל לדווח או לא על מחלתו. זו הסיבה שבשלב זה הבדיקות לא יהיו ביתיות. בימים האחרונים כבר נעשה שימוש בבדיקות מהירות אלה בחדרי מיון, כדי לספק אבחון זריז ולהפריד בין חולי קורונה לאחרים, וכן כאשר בתי חולים נדרשים לבצע אשפוז מהיר במחלקות קורונה בגלל המצב הרפואי של החולה, אך אין להם זמן להמתין לתוצאות בדיקת PCR.

פרופ' מלני ברינקמן ממרכז הלמהולץ למחקר נגיפים העריכה בראיון לטלוויזיה הגרמנית כי "בדיקות האנטיגן החדשות יכולות לאתר כ-96 מתוך 100 מקרים חיוביים", כלומר "לפספס" כארבעה מקרים בלבד. זהו שיעור מהימנות נמוך יותר מבדיקות ה-PCR, אולם לא באופן משמעותי. "זו אחת הסיבות שיש לבצע אותן על ידי עובדים רפואיים", אמרה, "גם מכיוון שהן דורשות הגעה למקום המתאים בחלל האף והפה וגם משום שאנשי הרפואה ערים יותר לקיומם של סימפטומים מחשידים לקורונה".

הערכות קודמות בגרמניה דיברו על כך שהבדיקות מצליחות לאתר כ-80% מהמקרים בלבד, כך שיעילותן עדיין צריכה להיבדק בשטח בשבועות הקרובים. מכון רוברט קוך הודיע כי "הערכה מהימנה" של יעילותן צפויה להתפרסם באוקטובר.

חברת התרופות השוויצית "רוש" מסרה ל"גלובס" כי כל מדינה המכבדת את סימון ה-CE האירופי בתחום הרפואה למעשה יכולה לעשות שימוש בהן. הבדיקה פותחה בשיתוף חברת SD Biosensor מדרום-קוריאה, שכבר הוציאה לשוק גרסה עצמאית ביולי האחרון. עלות הבדיקה בגרמניה לקליניקות, לפי הדיווחים בתקשורת, עומדת על כ-10 אירו ליחידה - נמוך יותר מעלותה של בדיקת PCR. בכל מקרה, הוסיפה פרופ' ברינקמן, "הבדיקות האלה הן צעד ענק קדימה, כי הן חוסכות זמן אבחון יקר".

המומחים בגרמניה העריכו כי הבדיקות החדשות יאומצו כחלק מהאסטרטגיה החדשה לשימוש בבתי אבות כדי למנוע חדירה של הנגיף אליהם, וגם בבתי ספר בתקופת החורף, משום שילדים נוטים לחלות במחלות וירליות ואחרות, ויש צורך לוודא במהירות כי אינם חולים בקורונה כדי לאפשר את המשך הלימודים.

בגרמניה, נכון לעכשיו, נחושים לא לנוח על זרי הדפנה של ההצלחה הראשונית של המדינה במאבק בנגיף, וערים לעובדה כי המצב יכול להשתנות במהירות. ישראל מוזכרת בתקשורת כדוגמה חיה לכך. "אנחנו חייבים לטפל במהירות במוקדי הדבקה המוניים מקומיים", אמרה מרקל לפי הדיווחים מתוך ישיבת מפלגתה, והזהירה מפני שאננות או הסרת ההגבלות, כפי שדורשים חלק מהפוליטיקאים. "פתיחת משחקי כדורגל לקהל היא בעדיפות שנייה", אמרה מרקל.

מה צפויה לכלול התוכנית הגרמנית?

● הרחבה משמעותית של השימוש בבדיקות אנטיגן מהירות (15-30 דקות)
● פתיחת "מרפאות חום" רק לחולים בעלי תסמינים של שפעת או קורונה
● ביטול אירועים המוניים כמו קרנבלים והופעות
● קיום של שווקי חג מולד רק באוויר הפתוח
● הגבלת אירועים בחלל סגור ל-25 בני אדם
● חלוקת חיסוני שפעת בחינם (לא סופי)
● איסור על מכירת אלכוהול אחרי 22:00 (לא סופי)

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה