גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפרופ' הישראלי, בדיקת הקורונה המהירה ואישור ה-FDA: האיש מאחורי הפיתוח שיכול לשנות את כללי המשחק

הוא רק בן 36, ובשנים האחרונות ניסה לפתח מכשיר ביתי בגודל כף יד לגילוי מחלות מין • אבל אז הגיעה הקורונה ואיתה ההזדמנות הגדולה: מייסד Visby Medical אדם דה לה זרדה מספר ל"גלובס" על הפיתוח שכל העולם ממתין לו, ומה הסיכויים שהמוצר יגיע בקרוב לישראל

מכשיר ה-PCR הממוזער של חברת ויסבי (Visby Medical), של פרופ’ אדם דה לה זרדה (בעיגול) / צילום: רויטרס
מכשיר ה-PCR הממוזער של חברת ויסבי (Visby Medical), של פרופ’ אדם דה לה זרדה (בעיגול) / צילום: רויטרס

מה אם הייתם יוצאים לדייט ולוקחים איתכם מכשיר קטן. בתחילת הדייט הייתם נבדקים במכשיר, ואחרי חצי שעה הייתם מראים לדייט את התשובה - חף ממחלות מין. אה, וגם מקורונה.

התרחיש הזה הוא רק אחד השימושים הפוטנציאליים במכשיר ה-PCR הממוזער של חברת ויסבי (Visby Medical), שהקים בארה"ב הישראלי פרופ' אדם דה לה זרדה. בדיקת PCR, זו שמשמשת גם לאבחון קורונה, יכולה לזהות באופן מדויק את זהותו של כל חיידק או וירוס שהאנושות כבר מכירה. היום הבדיקה מבוצעת במעבדות ענק ואורכת כמה שעות.

דה לה זרדה מצא דרך להאיץ את הבדיקה וגם למזער אותה למכשיר ידני אישי. זו הפעם הראשונה שבה פותח מכשיר PCR ממוזער, והתוצאה אמורה להגיע תוך חצי שעה. בשבוע שעבר קיבלה החברה אישור FDA לבדיקת הקורונה שלה, והיא מקווה לקבל בקרוב אישור דומה לבדיקות שלה למחלות מין שאותה הגישה לאישור כבר לפני כמה חודשים. הבדיקה לקורונה, כמו כל המוצרים לקורונה, נכנסה למסלול המהיר.

הבדיקה לקורונה יכולה להיות גיים-צ'יינג'ר בהתמודדות עם המחלה. דה לה זרדה מדגיש כי מי שעשה בדיקת PCR לקורונה ויצא שלילי, לא יהיה מדבק בשעות הקרובות, כנראה אפילו עד 24 שעות. הוא עלול להיות מדבק מחר, אם נחשף למחלה בימים האחרונים והווירוס כרגע מנסה למצוא אחיזה בגופו. לכן בדיקה שלילית לא פוטרת את הנחשפים לחולי קורונה או את בעלי התסמינים מבידוד.

אולם, אם אתם רוצים לפגוש את ההורים המבוגרים, לבקר במחלקה האונקולוגית, ללכת למשמרת בטיפול סיעודי בבית אבות, לצאת לחתונה או מועדון או לעלות לטיסה - בדיקה שלילית שאורכת חצי שעה ומבוצעת במקום, יכולה בהחלט להיות הפתרון.

בתרחיש האופטימי ביותר, אם כל אדם היה יכול לעשות בדיקה כל יום, ולצאת מהבית רק אם הוא שלילי - היינו מחסלים את המגפה בלי חיסון ובלי תרופות. זה כנראה תרחיש שלא ניתן להגיע אליו בקצב היצור הנוכחי ובעלות היצור של הבדיקה של ויסבי, אבל היא כן יכולה לאפשר תרחישים של "אירוע נקי מקורונה" או "מתחם נקי מקורונה" עבור מי שמוכן לשלם.

הצורך: אבחון מדוייק ומהיר

דה לה זרדה התפרסם כפרופסור הכי צעיר באוניברסיטת סטנפורד. "היום אני לא", הוא אומר במבוכה. "כבר גדלתי". היום הוא בן 36.

"אני מדען ברקע שלי", הוא מספר בשיחת זום עם "גלובס" ממקום מושבו בעמק הסיליקון. אבל העבודה האקדמית לא סיפקה אותו. "התוצר של מדען הוא מאמרים, אבל יש משהו מאוד לא מספק בלכתוב מאמר בתחום רפואי, ושם לעצור. סבא שלי, שהוא ניצול שואה והיה איש מאוד פרקטי, שמע שאני הולך להיות מהנדס ואמר 'אתה רוצה לבנות מכשירים? אז תבנה מכשירים שאנשים ישתמשו בהם'. זה משהו שנשאר לי בראש, והחלטתי שאני רוצה להבין איך לבנות חברות".

הוא הצטרף כיזם הבית (Entrepreneur in residence) לקרן הון סיכון בעמק הסיליקון, ויחד איתם הגדיר את הצורך בהשקעה בחברת אבחון רפואי, שתצליח לאפיין מחלות זיהומיות, עוד לפני מתן הטיפול. "היום תחום המחלות הזיהומיות הוא היחיד שבו נותנים טיפול, עוד לפני שהאבחון הושלם. קרה שהגעתי עם הבת שלי לחדר מיון ולא ידעו לומר לי אם היא שאפה חפץ זר לריאות, שזה מצב מאוד מסוכן כי הוא יכול להוביל לדלקת ריאות שיכולה להיות קטלנית, או שיש לה וירוס שגם הוא יכול להיות מסוכן. כדי לראות אם היא שאפה חפץ, היה צריך לעשות לה ניתוח גישושי, שזה לא דבר של מה בכך עבור תינוקת. רק אחרי 24 שעות חזרו עם התשובה, ואז החל הטיפול הנכון בווירוס".

האירוע התרחש בבית החולים של סטנפורד, אחד הטובים והמתוקצבים בעולם, ובכל זאת הבדיקה הגיעה מאוחר כל כך שהיה צורך להחליט החלטות טיפול משמעותיות בלי המידע השלם. הצורך הוגדר כאבחון מהיר ומדוייק של מחלות זיהומיות.

"ראיתי מעל 50 חברות במשך שנתיים", אומר דה לה זרדה. "אבל אף אחת לא נתנה גם דיוק וגם מהירות". בבדיקת ה-PCR לקורונה, שלמדנו להכיר מקרוב ולעומק בחודשים האחרונים, נהוג לבצע תהליך של חימום וקירור של הדגימה כ-40 פעמים, אומר דה לה זרדה, כשהמטרה היא לעודד את הקוד הגנטי של הווירוס להשתכפל. משך הבדיקה מושפע פשוט ממהירות החימום ומהירות הקירור.

"מה קורה תנסי לקרר כוס קפה, ואז היא תישפך לך על השולחן", שואל דה לה זרדה, "היא הרי תתקרר בשנייה כי שטח הפנים גדל. ולמרבה ההפתעה, לא חשבו לעשות את זה ל-PCR". כך פותח למעשה המכשיר שמגדיל את שטח הפנים של הדגימה ובכך מקצר את זמן החימום והקירור הנדרש.

דה לה זרדה מתייחס לטענה שלפיה הבדיקות בישראל רגישות מדי ומייצרות יותר תשובות חיוביות. "בדיקת ה-PCR מאוד מדוייקת בלומר לנו אם יש או אין וירוס. עדיין לא ברור מה המשמעות של כמות קטנה מאוד של וירוס והאם אדם כזה מדבק. אבל הווירוס נמצא שם. אלא אם מדובר בזיהום במעבדה, אבל מעבדות יודעות לזהות זיהומים". המכשיר של ויסבי הוא חד-פעמי, בין היתר מהסיבות האלה - למנוע זיהומים.

השינוי: ואז הגיעה הקורונה

האבטיפוס של המכשיר פותח ב-2014. "והוא היה ענק, אבל כמהנדס כבר ידעתי שאפשר למזער אותו. ב-2018 סיימנו את המוצר, שנועד לאבחון מחלות מין. הבעיה האדירה במחלות מין, שהן המחלות הכי נפוצות לבדיקה בארה"ב - כ-50 מיליון בדיקות מעבדה בשנה - היא שחולים רבים לא באים לבצע את הבדיקה, וגם מי שבאים, לפעמים נעלמים. וכך, אנחנו מאבדים חלק מהחולים שקיבלו תשובה חיובית, אבל אי אפשר לטפל בהם כי מרוב בושה הם ניתקו את הקשר. המטרה שלנו, בשלב הראשון, היא בדיקה בקליניקה של הרופא שנותנת תוצאות מייד, ומאפשרת להוציא לאותו אדם מרשם מייד, ולעצור את שרשרת ההדבקה".

בניסויים ב-2,000 נבדקים מול PCR קלאסי, הסתבר כי המכשיר נותן את אותה התוצאה. "הגשנו את הבדיקה ל-FDA ואז אמרנו - מה עוד נפתח עד שהם יחזרו אלינו? הרי המוצר מתאים לכל וירוס וחיידק. ואז הגיעה הקורונה".

אז קיבלתם את אישור ה־FDA ואתם עוברים ליצור המוני?
"כן, יצור המוני. זה נשמע רומנטי, אבל זו עבודה קשה. שרשראות האספקה עכשיו זה עניין מסובך. לא רק שהווירוס הרס המון שרשראות אספקה בכל העולם, אלא שאנחנו גם מתחרים על החומרים מול כל מי שמפתח בדיקות PCR לקורונה בכל העולם. אבל אנחנו נשקיע עכשיו במהלך הזה כמה חודשים ועשרות מיליוני דולרים. גדלנו ל-350 איש שעובדים מסביב לשעון ואנחנו ממשיכים לגייס אנשים הכי מהר שאנחנו יכולים.

"את השיווק נתחיל מהמקומות בהם המוצר הכי נחוץ: בתי אבות סיעודיים, מכוני סרטן, מכוני דיאליזה. נגדיל כושר יצור מהר כדי לעשות כמה שיותר אימפקט, אבל אני מקווה שלא נהיה בשוק הזה שנים".

למה?
"אוי ואבוי לעולם אם זה יהיה העסק שלנו. אנחנו בונים את החברה ליישומים רבים נוספים. הדבר הבא הוא כנראה רגישות לאנטיביוטיקה, כלומר להבין לאיזה אנטיביוטיקה חיידק מסויים רגיש כדי לתת אותה מייד, ולא בתהליך של ניסוי וטעייה. זה דבר שהיסטורית PCR לא עושה, אבל אנחנו הראינו היתכנות בתחום הזה לפני כמה חודשים. לעומת הקורונה שהשביתה אותנו אבל היא גם תיעלם, עמידות חיידקים לאנטיביוטיקה זו בעיה שתימשך, לכן זו המחוייבות שלנו כחברת טכנולוגיה לפתח מכשירים לבעיה הזו".

מה המחיר שבו יימכר המכשיר. הוא יאפשר לאנשים באמת להיבדק בבית לפני שיוצאים?
"אם נייצר הרבה מאוד מיליונים של מכשירים, זה לא מחוץ לתחום".

על השאלה מתי הבדיקות המהירות יגיעו לארץ - גם לאור הציוץ של סגן שר הבריאות יואב קיש מהליכוד, לפיו "נבחנות בתחום הבדיקות טכנולוגיות ישראליות חדשניות פורצות תחום" - ענה דה לה: "אין תגובה". 

ויסבי מדיקל
שנת הקמה: 2012 ● בחברה עובדים כיום כ-350 איש ● היא פיתחה מכשיר אישי מתכלה בגודל כף יד, שמאפשר לקבל תוצאות בדיקת קורונה מהימנות תוך חצי שעה, וקיבלה בשבוע שעבר אישור חירום מה-FDA ● באפריל השנה בוצע סבב גיוס של 165 מיליון דולר, ובסך הכל גייסה עד היום 300 מיליון דולר ● בשני הסיבובים הצטרפה קרן ההון סיכון של פיטנגו ישראל, בנוסף למשקיעים נבחרים בארה"ב, בכללם בית החולים הידוע סידרס סינאי ( Cedars Sinai) וקרנות הון סיכון מובילות בתחום הרפואי

איתי הראל, שותף מנהל בקרן פיטנגו / צילום: תמר מצפי, גלובס

30 דקות - זוז!

איך מתבצעת הבדיקה

א. בדיקת מטוש (כרגע על ידי צוות רפואי. בהמשך על ידי הנבדק עצמו)
ב. הכנסת הדגימה לתוך הקופסה
ג. לחיצה על כפתור
ד. הנוזל מן המטוש זורם לתוך הבאריות שבתוך המכשיר ועובר תהליכי חימום וקירור
ה. תגובה כימית במכשיר בודקת נוכחות של הווירוס
ו. קבלה ופענוח של התוצאה

עוד כתבות

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

לאחר התקיפה הישראלית באיראן: הדולר מזנק ל-3.82 שקלים

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי מאבד כ-2.5% ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● מחיר הזהב בשיא של כל הזמנים

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

לרכב הזה יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות