גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם ביידן ינצח את טראמפ? הנתונים היבשים מדברים

נותרו עוד כ-6 שבועות לבחירות. האם טראמפ עדיין יכול לנצח? ● מנקודת מבט של חקר השיווק, נכון לרגע זה, זו תהיה משימה קשה במיוחד שתלויה בעיקר בשפנים שיוציא מהכובע

העימות הראשון בין ג'ו ביידן ודונלד טראמפ  / צילום: Patrick Semansky, AP
העימות הראשון בין ג'ו ביידן ודונלד טראמפ / צילום: Patrick Semansky, AP

אתחיל בווידוי. במירוץ לנשיאות של 2016 הערכתי שהילארי קלינטון תנצח. טעות זו שהייתה מנת חלקם של עיתונאים, מומחים לפוליטיקה, וסוקרים גורמת לרבים להיזהר מאוד עם תחזיות למירוץ 2020. ועם זאת, כבר זמן מה ברור שמירוץ 2020 שונה דרמטית מזה של 2016 ולקראת הישורת האחרונה של המירוץ - כשברקע סדרת העימותים הטלוויזיונים - ובעזרת ניתוח המבוסס על כלים שיווקיים ודטא זמין, ניתן להעריך שהפעם ידו של המועמד הדמוקרטי תהיה על העליונה. להלן אציג סדרה של טיעונים מנקודת מבט של איש מחקר שיווקי: אדבר על סקרים, מגמות וזרמים תת-קרקעים, פלחי שוק ואפקטיביות של הקמפיין השיווקי, על רגשות והנעה לפעולה.

נקודת המוצא לדיון היא ה"טראומה" של אנשי הסקרים והתחזיות ב-2016. חשוב, עם זאת, לשים אותה בקונטקסט. רוב הסקרים דייקו - ברמה הארצית. תחזיות ה popular vote נתנו להילארי קלינטון יתרון של כ-3% והיא אמנם זכתה ביתרון של 2%. היכן נפלו אי דיוקים? בסקרים ברמת המדינות. ברמה המתודולוגית, סקרים אלה, בעיקר במדינות המתנדנדות, היו מעטים וחלקם לא לקחו בחשבון/שלטו על משתנים שהיום ברור לכל כי הם קריטיים לתחזיות הצבעה כגון השכלה. ברמה המהותית, סקרים הם כלי מחקרי המוגבל לסוגיות שעל פני השטח והם אינם מסוגלים לזהות זרמים תת-קרקעיים - כפי שאכן היו ב-2016.

לכן, כנקודה ראשונה וכאשר בוחנים את היתרון היציב הנוכחי של ביידן בסקרים (נכון לרגע זה, כ-7%) ומה המשמעות שלו ליום הבחירות צריך לקחת בחשבון שאנשי הסקרים והתחזיות למדו והשתפרו בשנים האחרונות. הניתוח של הסקרים, השקלול שלהם (ע"פ גודל מדגם, איכות חברת הסקרים), הכמות שלהם והשליטה על משתנים קריטיים כמו השכלה, בשילוב עם נתונים חיצוניים משמעותיים כמו מצב הכלכלה והמגיפה הופכים את התחזיות למדוייקות יותר. חשוב לזכור עם זאת שכדי לזכות בבחירות על המועמד לנשיאות לא רק לקבל את רוב קולות הבוחרים (the popular vote) כפי שגם קלינטון השיגה ב-2016 אלא להשיג התפלגות קולות שתיתן רוב אלקטרולי ע"פ חלוקה למדינות השונות (רוב של יותר מ-270 אלקטורים: the electoral college). לרפובליקאים יתרון מובנה במגרש האלקטורים (של 2-3% מכלל הקולות) ועדיין - גם עם לוקחים בחשבון טעויות דגימה - היתרון של ביידן כרגע אמור לצלוח גם אתגר זה.

הזרמים התת-קרקעיים: פחות סיכוי להפתעות

נקודה שניה היא סביב סוגיית הזרמים התת-קרקעיים. אולי הסקרים מפספסים שוב ועשויות להיות תנודות מפתיעות? ראשית, הפעם משמעותית יש פחות סיכוי להפתעות כאלה. נתון קריטי בולט ב-2020 יחסית ל-2016 הוא שיש הרבה פחות מצביעים מתנדנדים - והם אלה שזזו ברגע האחרון ב-2016 לתמוך בטראמפ. שנית, מומחים לא מצליחים למצוא תימוכין לתופעה הקרויה "מצביעי טראמפ ביישנים". אם כבר, ניתן למצוא ברשתות החברתיות (אם כי זה ממצא אנקדוטלי) "מצביעי ביידן ביישנים" בקרב מעוזים רפובליקאים. שלישית, טראמפ היה "מוצר חדש" ב- 2016, "מוצר" מסקרן, "מחוץ לקופסא". אפקט החדשנות דהה והמצביעים יודעים בדיוק מה הם מקבלים - לטוב ולרע.

בעימות הטלוויזיוני הראשון בין המועמדים טראמפ התנהג כצפוי ממנו - לא "נשיאותי", לא מנומס, תוקפני - לגמרי "מחוץ לקופסא" - אבל סקרים שהגיעו לאחר העימות מלמדים כי הגישה יוצאת הדופן שלו שהייתה אפקטיבית ב-2016 לא עובדת ב-2020.

נקודה שלישית מדברת על פלחי מצביעים שתמכו באופן גורף בטראמפ ב-2016 אבל חלקם עברו לתמוך בביידן. פלח משמעותי אחד הוא של העצמאיים (אלה שלא מזדהים כדמוקרטים או כרפובליקאים) - בקרבם יש רוב משמעותי לביידן. פלחים משמעותיים אחרים הם של גברים לבנים (גם ללא תואר אקדמי), מבוגרים מעל גיל 65, ונשים לבנות בהם יש תזוזות לטובת ביידן. בקרב פלח קבוצות המיעוטים ביידן מוביל בענק בקרב הקהילה השחורה אך יש לו חולשה מסויימת בקרב ההיספנים. גם בקרב אנשי צבא ו-veterans שרובם לא תמכו בקלינטון ב- 2016 הרוב ב- 2020 מעדיף את ביידן. ועם יש פלח אחד שקריטי לניצחון בבחירות - מדובר על אנשי הפרברים - בבחירות האמצע לקונגרס ב- 2018 הם כבר נתנו אינדיקציה למגמה משמעותית בקרבם תוך כדי הובלת "גל כחול" דמוקרטי.

הבעיה של טראמפ: אין אסטרטגיית מסרים אחידה

בהמשך לחשיבות פלח אנשי הפרברים, נקודה רביעית מדברת על המסרים האפקטיביים ביותר בקמפיין. סקרי עומק עכשוויים עם אוכלוסיית הפרברים מראה ששלושת הדברים שהכי מטרידים אותם הם: 1. המגיפה 2. המצב הכלכלי הבעייתי 3. המתח הבין-גזעי. סוגיות של "חוק וסדר" - כל עוד הן לא מגיעות לפתחם - פחות מטרידות אותם. המשמעות היא שהנשיא טראמפ - למרות שנתפס כחזק בצד הכלכלי - נכון לעכשיו אינו יכול לקדם מסרים אפקטיביים בשלושת התחומים האלה כי התוצאות בשטח נגדו. מעבר לכך הנשיא מתקשה לשמור על אסטרטגיית מסרים אחידה ועקבית מה שלא תורם ליכולת של הקמפיין שלו להיות אפקטיבי. בנוסף, למרות שמסורתית הרפובליקאים מגייסים יותר כספים מהדמוקרטים ומנהלים קמפיינים אפקטיביים בטלוויזיה וברשתות החברתיות, בחודשים האחרונים הקמפיין של ביידן גייס יותר כסף והשקיע בפרסום ובפעילות ברשתות יותר מהרפובליקאים. ואחרון חביב, יש לא מעט רפובליקאים מתונים שמשקיעים הרבה מאוד כסף ומאמצים בקמפיין שיווקי כנגד הנשיא - לדוגמא The Lincoln Project.

נקודה חמישית מדברת על יכולת הכיסוי של הקמפיינים השונים. מסורתית, הרפובליקאים לא היו צריכים להשקיע הרבה מאמץ שיווקי ותקציבים במדינות כמו טקסס, ג'ורג'יה, איווה וצפון קרוליינה - מדינות "אדומות", רפובליקאיות מאוד - מה שאיפשר להם לכוון מאמצים ותקציבים למדינות "סגולות" או "כחולות" ולהפתיע שם (וויסקונסין, מישיגן, פנסילבניה). במירוץ הנוכחי בכל ארבע המדינות ה"אדומות" שציינתי יש תיקו סטטיסטי בין שני המועמדים. גם אם יש סבירות גבוהה למדי שכולן בסופו של דבר יפלו בחיק הרפובליקאים, המשמעות היא שלקמפיין של טראמפ יש פחות תקציבים שיווקיים להפנות למדינות ה"סגולות". מעבר לכך, כרגע, בכל המדינות "הסגולות" (חוץ מאוהיו ופלורידה) יש יתרון לביידן שהוא מעבר לטעות הסטטיסטית (והוא אפילו לא צריך לזכות בכולן כדי לנצח בבחירות).

נקודה שישית מדברת על האפשרות במירוץ הנוכחי להצביע דרך הדואר. למרות הקשיים הלוגיסטיים ברשות דואר ועל כך שיש נתונים כי בהצבעה דרך הדואר נפסלות יותר מעטפות של קבוצות מיעוטים יחסית לכלל האוכלוסיה, עדיין בשל ריבוי החסמים על הצבעה של מיעוטים בארה"ב (בעיקר במדינות הדרום), הצבעה בדואר מורידה חלק מהחסמים הללו ואמורה לעבוד יותר לטובת המועמד הדמוקרטי.

נקודה שביעית מדברת על רגשות והנעה לפעולה. מירוץ 2016 עירב רגשות שליליים משמעותיים כנגד הילארי קלינטון. הדבר הוביל לכך שהרבה מהתומכים הטבעיים של הדמוקרטיים - צעירים, קבוצות מיעוטים - לא יצאו להצביע. לא הייתה אנרגיה חיובית סביב המירוץ של קלינטון. מירוץ 2020 מערב מועמד דמוקרטי - אמנם לא סוחף במיוחד - אבל relatable ובמפורש לא שנוא. איש מתון, עם סיפור משפחתי עצוב שאנשים מתחברים אליו, שצמח מרקע של מעמד ביניים בעיירה קטנה בפנסליבניה והמועמד הראשון לנשיאות בלי תואר מאוניברסיטת של ליגת הקיסוס (Ivey League). מעבר לכך, התקופה הנוכחית ששלחה למחאה ברחובות צעירים וקבוצות מיעוטים - קבוצות שההשתתפות שלהם בבחירות נמוכה מכלל האוכלוסיה - מאופיינת באקטיביזם חברתי עם הרבה אנרגיה שתתועל לפעילות בבחירות. מעבר לקרבות המסרים והרגשות - הנעה לפעולה היא מרכיב קריטי בבחירות וכרגע נראה שיש יותר אנרגיה ומוטיבציה בקרב הדמוקרטיים.

נותרו עוד כ-6 שבועות לבחירות. האם טראמפ עדיין יכול לנצח? הניתוח השיווקי שלהלן מלמד שנכון לרגע זה, זו תהיה משימה קשה במיוחד. הוא יצטרך לשלוף שורה של קסמים מהשרוול כגון חיסון לווירוס, וזינוק כלכלי מרשים, הוא יזדקק לג'ו ביידן חלש במיוחד בעימותים הטלוויזיוניים, ולכך שמסר ה"חוק וסדר" יתחיל לעבוד בקרב אוכלוסית הפרברים. ייתכן אף שהמאבק על המושב שהתפנה בבית המשפט העליון לאחר פטירתה של השופטת גינזבורג ישרת את טראמפ אם כי עדיין מוקדם לדעת. בשילוב עם ההטייה לטובת מערכת האלקטורים בארה"ב אולי יש לנשיא טראמפ עדיין אפיק פתוח לכהונה שניה (מודלים אגרגטיביים לחיזוי נותנים לו כרגע סיכוי של 23%). עם זאת, הנתונים והמגמות הנוכחיים מעידים שביידן קרוב יותר לנצחון מוחץ (landslide victory) מאשר טראמפ לכהונה שניה כנשיא. 

פרופסור אמיר גרינשטיין הוא מרצה וחוקר בתחומי השיווק הפרו-חברתי והיזמות באוניברסיטת Northeastern בבוסטון ו-VU באמסטרדם.

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית במסחר באירופה: החוזים העתידיים על וול סטריט אדומים

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על כ-87 דולר ● ירידות קלות בחוזים העתידיים על וול סטריט

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה