גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוד לא אורזים, אבל מתכננים: תשע תחזיות לענף התיירות

חברת Booking.com ערכה מחקר בקרב כ-21 אלף מטיילים מ-28 שווקים, ושאלה אותם בנוגע להעדפות שלהם ● מחצית מהמטיילים לא ירגישו בנוח לנסוע עד שיהיה חיסון לקורונה ● נקודת האור: 65% מהמטיילים הגלובליים העידו שהם מחכים לרגע שבו יוכלו לחזור לנסוע ולטייל

הדיוטי פרי בנתב"ג, כיום / צילום: כדיה לוי, גלובס
הדיוטי פרי בנתב"ג, כיום / צילום: כדיה לוי, גלובס

מטיילים ליד הבית, מחפשים בטיחות ומתרחקים ממקומות הומים - מה מאפיין את התיירות בעידן הקורונה? חברת Booking.com ערכה מחקר בקרב כ-21 אלף מטיילים מ-28 שווקים, כולל ישראל (עם 500 משיבים) וגיבשה תשע תחזיות לעתיד ענף התיירות. אחד הממצאים הבולטים מהמחקר נוגע לציפייה הדרוכה של הציבור לחיסון: מחצית מהמטיילים ברחבי העולם, כולל בישראל טענו שלא ירגישו בנוח לנסוע עד שיהיה חיסון או טיפול לקורונה. ענף התיירות מסתגל למציאות החדשה, כזו שמשנה את הרגלי הצריכה ואת העדפות התייר לנוכח המתרחש כיום.

1. החלום לטייל לא פג

נקודת האור עבור העוסקים בענף מתמקדת ברצון הצרכנים להמשיך לטייל ולראות עולם. 77% מהמטיילים הישראלים וכ-65% מהמטיילים הגלובליים העידו שהם מתרגשים לקראת הרגע שבו יוכלו לחזור לנסוע ולטייל. המטיילים הישראלים והגלובליים, העידו שב-12 החודשים אחרי שיוסרו הגבלות הנסיעה, הם מתכננים לצאת לאותו מספר של טיולים וחופשות (בתוך המדינה ובחו"ל) כמו בשנה שלפני המגיפה (מרץ 2019-מרץ 2020).

המגפה אמנם סגרה אותנו בבית אבל היא העירה את הדחף לראות עולם: 41% מהישראלים ו-53% מהמטיילים הגלובליים ציינו שכעת הם רוצים לראות אפילו יותר מהעולם. 35% מהישראלים אמרו שהם רוצים לטייל יותר בעתיד כדי לפצות על הזמן שהם הפסידו ב-2020. המספר הזה עומד על 42% בקרב המטיילים הגלובליים. וזה לא הכל: 40% מהישראלים (38% מהמטיילים הגלובליים) מתכוונים לנסוע לחופשה כדי לפצות על אירוע חגיגי שהם פספסו בגלל הקורונה (דוגמת יום הולדת עגול או חתונה), ו-34% מתכוונים להזמין מחדש חופשה שהם נאלצו לבטל (40% בקרב המטיילים הגלובליים). הרצון הזה מחייב את חברות התיירות להמציא את עצמן מחדש, וחלקן כבר עושות זאת.

2. תמורה לכסף

הנזקים הכלכליים שחוללה הקורונה גורמת לצרכנים לחשוב אחרת. אין ספק כי משוואת התמורה בעד הכסף תהיה פקטור משמעותי עבור המטיילים, יותר מבעבר. 67% מהמטיילים הישראלים ו-62% מהמטיילים הגלובליים ציינו שהם יהיו יותר מודעים למחיר כשהם יתכננו חופשה. התמורה שהצרכנים מחפשים לא קשורה רק למחיר: 85% מהישראלים, ו-75% מהמטיילים הגלובליים, העידו על חשיבות השקיפות בפלטפורמות ההזמנות באשר למדיניות הביטול וההחזר הכספי. לתשומת לב העוסקים בענף: 67% מהנשאלים הישראלים אמרו שהם יזמינו רק מקומות אירוח עם אפשרות להחזר כספי.

3. תיירים מקומיים

תיירות הפנים התחזקה. הנופשים שהיו סגורים במדינותיהם "גילו" את אתרי התיירות הקרובים לביתם. ההערכות הן שהמגמה הזו תימשך, אולם בצורה מדודה: 31% מהמטיילים הישראלים (47% מהגלובליים) מתכננים לטייל במדינה שלהם בטווח הזמן הבינוני (7-12 החודשים הקרובים), 26% מהם (לעומת 38% מהגלובליים) מתכננים לעשות זאת גם בטווח הרחוק (לאחר יותר משנה). תיירי הפנים הובילה למגמה נוספת: בבוקינג מזהים עלייה ניכרת בחיפוש אחר מקומות לינה המאפשרים להביא את חיות המחמד.

4. מתכננים תוכניות

אנחנו ממשיכים לצרוך תוכן על נסיעות ותיירות, לתכנן תוכניות לחופשה הבאה ולשתף אחרים בחלומות שלנו - נטייה זו, כך מעריכים תמשיך לצמוח. 92% מהישראלים ו-95% מהטיילים הגלובליים, חיפשו נחמה בימי הסגר על ידי חיפוש יעד לחופשה.

5. בטיחות וניקיון מעל הכול

84% מהישראלים השיבו שבכוונתם להיות זהירים יותר ולהגן על עצמם מפני הנגיף. המטיילים מצפים שהעוסקים בענף התיירות יעזרו להם להתמודד עם השגרה החדשה הכולל מניעת התקהלות או עטיית מסכה. 74% מהישראלים ו-70% מהמטיילים בעולם מצפים שהאטרקציות התיירותיות יתאימו עצמן להנחיות (ריחוק חברתי). שיעור דומה יזמינו מקום אירוח שמדיניות הבריאות וההיגיינה שלו ברורה.

בתוך כך, התיירים צפויים להתנייד אחרת: 46% מהנשאלים בעולם אמרו שהם לא ישתמשו בתחבורה ציבורית כדי לא להיחשף לקורונה. מי שיצא מורווח מכך הן חברות השכרת הרכב. גם הרגלי הטיסה ישתנו - כפי שהתרגלנו לחלוץ נעליים או להסיר חגורה כחלק מבדיקות הבטיחות שנכנסו לשגרת הנוסעים אחרי פיגוע התאומים, נתרגל להליך הכולל בדיקות קורונה בנמלי התעופה. 81% מהישראלים ציינו שלא תהיה להם בעיה לנסוע ליעדים שעושים בדיקות קורונה עם ההגעה ו-67% ציינו שיעטו מסכה באזורים ציבוריים. כצפוי חובת הבידוד עם החזרה מביקור במדינות מסוימות מתקבלת בפחות הבנה: רק 15% מהישראלים יהיו מוכנים לנסוע לטייל במקום שבחזור ממנו יצטרכו להיכנס לבידוד.

6. מתעוררים לעולם אקולוגי יותר

למרות שההתמודדות עם מגפת הקורונה הובילה לגידול בצריכת פלסטיק ומוצרים מתכלים (מסכות, כפפות וכד') הנוסעים לא זנחו את המודעות האקולוגית וההשפעה של התיירות על הסביבה. 55% מהישראלים ושיעור דומה מהמשיבים הגלובליים ציינו שבכוונתם לטייל בצורה אקולוגית, 68% מהמטיילים בישראל אף מצפים שתעשיית התיירות תציע אפשרויות אקולוגיות יותר ופחות מזהמות.

יש בכך יתרון בעיקר לערים שסבלו מ"תיירות יתר" (ונציה, ברצלונה, ליסבון וכד') משום שכמחצית מהמטיילים ציינו כי יעדיפו לטייל ביעדים אלטרנטיביים על פני יעדי פופולאריים, בהתאם לנטייה הזו, 70% מהמטילים הישראלים ו-63% מהמטיילים בעולם, לא מעויינים לבקר באטרקציות תיירותיות עמוסות. האתרים הללו יצטרכו לנהל את שעות הביקור ולווסת את העומסים, כפי שחלקם עשו לפני המשבר (מגדל אייפל).

7. הנוודים הדיגיטליים

העבודה מרחוק הפכה לנחלת הרוב ועבור רבים זה לא עומד להשתנות. בחודשים האחרונים חל גידול בהיקף ה"נוודים הדיגיטליים", אלו שיכולים להתנייד עם הלפטופ ומינימום ציוד ולעבוד מכל מקום. גם ממצאי המחקר מצביעים על כך שאנשים רוצים לנסוע לפרקי זמן ארוכים ולשלב עבודה ונופש. 37% מהמטיילים בעולם שוקלים להזמין מקום אירוח כדי שיוכלו לעבוד ממקום אחר, לעומת 15% מהישראלים בלבד. כדי למשוך את הנוודים הדיגיטליים מקומות האירוח כבר התחילו להבליט את שירותי המשרד שלהם לרבות פינות ישיבה, אינטרנט איכותי וכד'.

8. ההנאות הקטנות

לצפות בשקיעה או לטייל בשכונה שלא נחשפתם אליה בעיר מגוריכם, ההנאות הקטנות מקבלות משמעות: בבוקינג מזהים עלייה בהמלצות שניתנות על דברים לכאורה קטנים, כמו טיול ברגל (94%), לשאוף אוויר נקי (50%) או לטייל בטבע (44%). 65% מהמטיילים יחפשו חוויות קטנות בחופשתם הבאה, כמו לבלות זמן בחוץ או להיות עם המשפחה.

השאיפה לפרטיות על פני להתקהלות מובילה לעלייה בחיפוש אחר מקומות אירוח ביתיים: 35% מהישראלים ו-42% מהמטיילים הגלובליים ציינו שהם מעדיפים להתארח בבית נופש או בדירה במקום בבית מלון.

9. טכנולוגיה זמינה

הטכנולוגיה מקבלת מקום של כבוד בתיירות: היא תאפשר למזער מגע בין אנשים (בסוגיות שירות, צ'ק אין וכד'), לנהל את סוגיות הבריאות (דרכון רפואי דיגיטלי), להזמין מקום באתרים או במסעדות והיא תוכל גם לייעל תהליכים בנמלי תעופה. 61% מהישראלים רוצים יותר מכונות בשירות עצמי במקום דלפקים בנמלי התעופה, 65% מהישראלים אף ציינו שהם מתרגשים מהמחשבה על כך שבעתיד הטכנולוגיה עשויה להפוך את חוויית הנסיעה שלהם ליותר מותאמת אישית.

עוד כתבות

איתמר דויטשר, מנכ''ל קבוצת אלקטרה / צילום: טל גבעוני

מנכ"ל אלקטרה קיבל מעל 100 מיליון שקל בשמונה שנים; מה עשתה המניה?

ענקית התשתיות מקבוצת אלקו סיימה את השנה החולפת עם רווח נקי של כרבע מיליארד שקל ● המנכ"ל איתמר דויטשר קיבל שכר בעלות של כ-20 מיליון שקל

שאול גולדשטיין מנכ''ל חברת נגה - ניהול מערכת החשמל / צילום: ענבל מרמרי

הקץ להפסקות חשמל? זה הפתרון של המדינה

חברת נגה העבירה את תוכניתה לאגירת כ-2,500 מגה־וואט במתקנים ברחבי הארץ ● המהלך מאפשר לשמור הספק שלא נצרך ולהזרימו בעת הצורך

יאיר לפיד, יש עתיד / צילום: כדיה לוי

האם עסקת שליט בוצעה זמן לא רב לפני הבחירות לכנסת?

יש קשר בין עסקת גלעד שליט מ־2011 לבחירות שהתקיימו ב־2013? אנחנו לא מצאנו כזה ● המשרוקית של גלובס

הכישלון הכפול של אלקטרה צריכה בתחום המזון / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: ישראל הדרי, שירה ספיר, גלית חתן

ההבטחה הכפולה התנפצה: המספרים מאחורי הכישלון של סבן אילבן וקרפור

עד לפני שנתיים אלקטרה צריכה נראתה כמו הבטחה גדולה בתחום קמעונאות המזון עם שתי השקות גדולות שעמדו לפתחה: סבן אילבן וקרפור ● אבל דוחות החברה חושפים: הרשתות הבינלאומיות צוברות הפסדים של עשרות ואף מאות מיליוני שקלים, וסבן אילבן אף עשויה להיסגר ● וגם: התיאבון שפגע באחים זלקינד

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שביטלה עסקת רכישת דירות ב־97 מיליון שקל והשיא של רפאל

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: רפאל מסכמת שנה עם שיא בהכנסות ובצבר ההזמנות, הרווח של מיטרוניקס בירידה ומשק אנרגיה עברה לרווח של 1.6 מיליון שקל בזכות פרויקט יכיני, אזורים Living ביטלה רכישת 48 דירות בפרויקט בבני ברק וחברת הביטוח איילון עברה לרווח ● מדור חדש

השופט עוזי פוגלמן. דחה בקשה לדיון נוסף שהגישה המדינה / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

המדינה התנגדה לפצות אדם שקנה דירה ממתחזה - ונדחתה פעמיים בעליון

המדינה הגישה באופן חריג בקשה לדיון נוסף, בטענה כי הדרישה להציג צו ירושה מקורי תשפיע באופן שלילי על שוק הנדל"ן ● בשבוע שעבר בית המשפט העליון דחה את בקשתה

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

שעות של הכרעה במשבר חוק הגיוס: יהדות התורה איימה לפרוש מהממשלה

יממה לפני המועד האחרון בהחלט שבו אמורה הממשלה לגבש מתווה גיוס חדש לציבור החרדי, התייעצויות רבות – אבל בלי הסכמות • מסתמן: הממשלה תבקש הארכה של 10 ימים נוספים מבג"ץ • יהדות התורה איימה: אם ההחלטה תעבור כפי שהיא - נפרוש מהממשלה

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

ארגון הטרור שהצטרף לחזית נגד ישראל, והדרישה של גרמניה מאזרחים חדשים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארגון הטרור הסוני "הקבוצה האסלאמית" מצטרף לחיזבאללה בשל המלחמה בעזה, הקואליציה נגד החות'ים לא עומדת במשימה ובגרמניה דורשים מאזרחים חדשים לענות על שאלות על ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

אילן ששון, מנכ''ל ובעלי רום כנרת / צילום: אלון רון

נאמני חברת הנדל"ן שקרסה חושפים: החוב מגיע ליותר ממיליארד שקל

עורכי הדין שמייצגים את נושי חברת הנדל"ן רום כנרת ביקשו מבית המשפט לדחות את הצעת הרכישה שהוגשה, בטענה כי היא "חסרת ערך" מול ההיקף העצום של תביעות החוב, שעומד על פי 5 מההערכות הקודמות ● "ההצעה תוריד לטמיון את המאמצים להצלת הפרויקטים ותזיק פי כמה וכמה למעורבים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

אייל אלחיאני, מנכ''ל ומייסד טריא. / צילום: איל יצהר

רשות ניירות ערך מסתייגת מהטיפול של טריא בכמחצית מהכנסותיה

ההסתייגות של הרשות נובעת מ"אופן הטיפול החשבונאי" של חברת ההלוואות החברתיות בהכנסות שנבעו לה מקבוצות רכישה של נדל"ן ● מדובר בסכומים שמצטברים לכ־109 מיליון שקל ● היקף בקשות המשיכה מהפלטפורמה עמד אשתקד על 1.7 מיליארד שקל

עובדי חברת הביומד גמידה סל / צילום: איל יצהר

חברת הביומד גמידה סל תהפוך לפרטית ותפטר 25% מהעובדים

קרן הייברידג' משתלטת על גמידה סל באמצעות המרת אג"ח ותהפוך אותה לחברה פרטית ● מנכ"ל החברה אבי ג'נקינס: "החיפוש שלנו אחר חלופה אסטרטגית לא הניב תוצאות" ● המניה צונחת ביותר מ-80%

דונלד טראמפ / צילום: ap, John Locher

הנפקת Truth הניבה לטראמפ כמעט 4 מיליארד דולר במניות. מתי הוא יוכל לממש אותן

חברת האם של Truth Social החלה להיסחר היום תחת הטיקר DJT, ראשי התיבות של טראמפ ● החלטות מפתח יתקבלו על ידי חברי דירקטוריון, ביניהם בנו של דונלד טראמפ וחברי קבינט לשעבר

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רונן חורש

האוצר על הצעת משרד הבינוי לעזור לקבלנים: "לא ישימה בעליל"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר כי יבוצע פיילוט לסיוע לקבלנים שיאחרו במסירת דירה בשל המלחמה, תחילה בשלוש ערים - בשדרות, בקריית שמונה ובשלומי • מנכ"ל האוצר הייזלר: "לא מכיר את ההצעה"

מרוואן עיסא / צילום: מתוך הרשתות החברתיות

דובר צה"ל מאשר: חוסל מרוואן עיסא, סגנו של מוחמד דף

כ-50 רקטות שוגרו לעבר יישובי הצפון, אזעקות הופעלו בקצרין ובגליל העליון • טילים שוגרו מלבנון ליחידת הבקרה האווירית במירון, צה"ל: לא נגרם נזק • פצמ"ר פגע ביקב במושב אביבים שבגליל העליון, שריפה פרצה במקום • הנשיא הרצוג: "עלינו להביא את סינוואר - חי או מת" • עדכונים בולטים

שר האנרגיה אלי כהן (משמאל) בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין ג'ורג' פפנסטאסיו / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

מתעלמת מטורקיה: ישראל מקדמת את חיבור רשת החשמל עם קפריסין ויוון

בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין, ג'ורג' פפנסטאסיו, דן שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן בנוגע לשיתוף פעולה בתחום האנרגיה ● השניים סיכמו כי פרויקט הכבל החשמלי התת-ימי שיחבר את רשת החשמל של ישראל לקפריסין וממנה ליוון, ואל רשת החשמל האירופית, יקודם בעדיפות גבוהה

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבית משפט השלום צו חיפוש במשרד של שני עו"ד ● השניים טענו שהמסמכים נתפסו על ידי צו של בית משפט השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את הערעור שלהם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

נילי גולדפיין, ג'ודי (יהודית) אפרימי, ולימור שאקו בכנס משאבי האנוש / צילום: רמי זרנגר

הכלים שכל מנהל משאבי אנוש צריך לאמץ בעקבות המלחמה

הטראומה הקולקטיבית הציבה אתגרים חדשים בפני עולם העבודה הישראלי, בהיקפים עצומים ● הפתרונות להתמודדות עמדו בלב כנס שערכה השבוע ישראכרט לסמנכ"לי משאבי אנוש ● ישראל מתגייסת