גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה הדבר הכי חתרני שעשיתי השבוע היה להיפגש עם מתווכת

דרור פויר מתעלם מהמציאות הנוכחית ומחפש דירה על בסיס תקווה לעתיד טוב יותר: סלון שיש בו אורחים, חדר שינה שיש בו רק לילות טובים וביטחון כלכלי שייאפשר לו לשלם על כל זה

דרור פויר/ צילום: יונתן בלום
דרור פויר/ צילום: יונתן בלום

א. מהמרפסת שלי אני צופה במאדים. כבר שבוע שאנחנו נפגשים בכל ערב בסביבות שמונה וחצי. בדרך כלל אני מגיע כמה דקות קודם (למה מי אני שאתן לכוכב לחכות?), תופס מקום טוב על הספה, בוחר פסקול שיתאים בדיוק ומרים את המבט מעבר לעץ הפיקוס הגדול והאהוב, אל השמיים.

מאדים מגיע בדיוק בזמן שלו, מפציע מעל העלווה הצפופה כשהוא בוהק בכתום מרהיב ויוצא למסלולו בשמיים, ממזרח למערב. הוא אומנם טס במהירות של כ-87 אלף קמ"ש, אבל מהמרפסת שלי נראה כאילו הוא לוקח את הזמן.

המרפסת שלי ומאדים קרובים במיוחד בתקופה הזו, כשהם שרויים במה שנקרא "נקודת הניגוד". כל כמה שנים מסתדרים המסלולים האליפטיים של שני הגופים, הכוכב והמרפסת, סביב השמש ושניהם מצויים בקו אחד משני צדדיה; מאדים בנקודה הכי קרובה לשמש, והמרפסת שלי בנקודה הרחוקה ביותר.

כשהשמש שוקעת במערב, זורח לו מאדים ממזרח, קרוב ובהיר מתמיד. אני יושב במרפסת והמרחק ביני למאדים בנקודת הניגוד הוא 62.7 מיליון קילומטרים סך הכול, פי 6 וחצי יותר קרוב מהמרחק המקסימלי בינינו, שמגיע ל-401 מיליון קילומטרים. הושט היד וגע בו.

אני מלווה את מאדים במבטי עד שהוא תופס גובה ויוצא מהמסגרת של המרפסת. מה איתך מחר, אני שואל את הכוכב לפני שהוא נעלם בקומה השלישית. ממשיך ללכת סחור-סחור, עונה מאדים. כמוני כמוך אחי, אני משיב, רק קצת פחות שנים. איך אתה עושה את זה? נכון שזה נראה משעמם לפעמים, מודה מאדים, אבל אם אתה שואל אותי - בטח שאני שואל! - הטריק זה למצוא מחדש את היופי בכל סיבוב.
הדברים רק נראים אותו דבר, מוסיף מאדים בשקט, האמת היא שהם משתנים כל הזמן. אבל מה קורה אם לא מצליחים לראות את היופי, אני שואל. תמיד יש עוד סיבוב, עונה מאדים, אבל אני חייב לזוז, ניפגש מחר. רגע-רגע, אני קורא לו לפני שהוא עובר לשכנים. מה? רק רציתי להגיד לך תודה שהזכרת לי להרים מבט אל השמיים.

מה זה שמיים, שואל מאדים.

אקט אופטימי בעולם פסימי / איור: תמיר שפר

ב. בימים אלה אני מחפש לנו דירה, אף שנכון יותר יהיה לומר שאני מחפש לנו מרפסת. הקורונה, אני למד, הקפיצה את הביקוש למרפסות, ואחיכם מכתת את רגליו ברחבי העיר. כבר הפסקתי לספור כמה דירות ראיתי וטרם מצאתי את המקום הנכון לראות ממנו את מאדים בנקודת הניגוד הבאה.

מה אתה מחפש כשאתה מחפש דירה? את העתיד. איזה עתיד? עתיד טוב, כמובן. אלא שלא קל לחפש את העתיד עכשיו, בטח לא עתיד טוב, כשכולם מבטיחים לך רק דבר אחד לגביו: שהוא יהיה הרבה, אבל הרבה, יותר גרוע. "הסגר השני חיסל את ניצני ההתאוששות בשוק העבודה הישראלי, והמצב נראה קשה מתמיד", כתב עמיתי עמירם ברקת השבוע ב"גלובס".

שוק העבודה בשפל וכמוהו הנפש, הנתונים מצביעים בבירור על התערערות במצב הרוח של הישראלי, ועל הפוליטיקה כבר אין מה לומר, כל יום שפל מקודמו. אין תוכנית, אין תקציב, אין מדיניות, אין תמריצים. "אין אפילו צעדים נקודתיים", כותב ברקת - אפילו לא נקודתיים! הכול קורס.

"התמוטטות היא רק עניין של זמן", כתב מבקר המדינה לא מזמן. הוא דיבר אומנם על כ-45 ק"מ של מצוקים מסוכנים ולא יציבים בחופי ישראל בין אשקלון לחדרה שהממשלה מתעלמת מהם (מפתיע!) - אבל מהו אדם אם לא תבנית נוף מצוקי מולדתו הנשחקים?

העצב מונח על הכול ונמצא בכול, כמו אבק, וכבר אין טעם לחזור על הדברים. כשאתה מחפש דירה אתה לא "רק" מחפש את העתיד, מתחת לזה אתה מניח - אתה חייב להניח - שהוא לא יהיה הרבה יותר גרוע.

לחפש דירה זה אקט אופטימי בעולם פסימי, כמעט הייתי אומר אקט חתרני אם הוא לא היה כל-כך בורגני. ובכל זאת, יש בו מן ההתרסה נגד המציאות: אתה חייב לנער את אבק העצב בכל פעם מחדש. בכל גרם מדרגות שבו אתה עולה, בכל כפתור של מעלית שעליו אתה לוחץ, בכל דלת שאתה פותח, בכל "פתרון אחסון" (למה לא לומר פשוט ארון?) שאתה בוחן, בכל ברז שאתה מסובב כדי לבדוק את הלחץ ובכל מרפסת שאתה יוצא אליה כדי לבחון את הנוף - על מנת לבצע כל אחת ואחת מהפעולות האלה, שלפעמים נעשות כמה פעמים ביום, אתה חייב לזנוח את הידיעה שיכול להיות רע.

כל קביעה עם מתווכת דירות היא הצבעת אמון בעתיד. כל תריס שאני פותח הוא אצבע בעינו של העצב. בכל חדר שינה לא מוכר שאני בוחן אני מדמיין רק לילות טובים ובכל סלון אני מדמיין אורחים, ובכל פעם שאני יוצא משם אני מדמיין שנוכל לשלם את זה.

ואחרי כל-כך הרבה דירות, שבכל אחת מהן אני מדמיין אופציה לעתיד קצת שונה, לפעמים גם העתיד הנורא והאיום שכולם מבטיחים לנו במציאות יכול להיראות כמו אופציה. לא חייב להיות רע, אתם יודעים.

כמו שאמר מאדים, הטריק זה למצוא מחדש את היופי בכל סיבוב. ואם לא מצאת בסיבוב הזה או בדירה הזאת, אז בדירה הבאה ובסיבוב הבא. העיקר זה לא להפסיק להסתובב ולא להפסיק לחפש את היופי, אחרת אתה סתם גוש חומר שנע בחלל במסלול אליפטי.

ג. ואם כבר העזתי להזכיר יופי - תחזירו את המוזיאונים והגלריות והספריות והתרבות! אני כל-כך צמא לתרבות גבוהה, הרגתם אותי עם הדיאטת זהו-זה שלכם, כמה אפשר לראות קאברים מתוקים? כמה אפשר לרדד את הכול? אני רוצה לעמוד מול ציורים ענקיים ולהסתובב סביב פסלים. אני רוצה לשמוע מוזיקה מקורית שמנוגנת חי. אני רוצה לראות סרט שישנה את חיי לכמה רגעים. כמה אפשר לטמטם את האנשים?

תראו מה קורה לנו: אנשים מתחילים לדבר על אוטונומיה! אוטונומיה לחרדים, לחילונים, לערבים - איזו שטות נואלת. עזבו את העובדה שאין לדבר כזה שמץ של סיכוי והיתכנות פרקטית, גם מבחינה חברתית ורוחנית - כן, רוחנית - מדובר לדעתי באסון לדורות עבור מדינת ישראל.

נכון, גם אני כועס על החרדים. בסדר, גם עם הבדואים בנגב או עם הדרוזים בגולן אין לי הרבה במשותף. יופי, גם ביצהר ואיתמר לא אמצא שותפים לדרך. אז מה? אני לא רוצה שהם ייעלמו מחיי לאיזו אוטונומיה דמיונית, אני רוצה שנמשיך לחיות ביחד עד שנדע להסתדר יותר טוב.

כן, מה רע בזה? לא פלא ששני גופי התקשורת שמקדמים את הרעיון הם "מקור ראשון" ו"הארץ", שני מעוזי אליטיזם. כמה חודשים של מגפה, ואנשים מתחילים לחשוב שהם יסתדרו לבד. אתם לא. כמה שנים של ראש ממשלה שמפריד ולא מושל, ואנשים באמת התחילו להשתכנע שאוטונומיה תעשה להם טוב. היא לא.

אוטונומיה, בוא, אנחנו בישראל. אתה חוצה את כל המדינה לפני שאתה מספיק להשלים את המילה אוטונומיה. רעיון רע. אנחנו קשורים זה בזה וסובבים זה את זה במסלול נצחי, לפעמים מתקרבים, לפעמים מתרחקים. אי אפשר להפריד בינינו כמו שאי אפשר להפריד בין כדור הארץ למאדים.

ד. למחרת בשמונה וחצי אני שוב על המרפסת, תפסתי מקום ובחרתי פסקול. מאדים מפציע מעל העלווה הצפופה של עץ הפיקוס הגדול והאהוב. הפעם הבאה שבה נהיה כל-כך קרובים, אני אומר למאדים, תהיה ב-11 בספטמבר 2035 ויפרידו בינינו רק 56.9 מיליון ק"מ. אם אתה אומר, עונה מאדים. על איזו מרפסת אשב בעוד 15 שנים, אני תוהה בקול, ותחת אלו שמיים?

מה זה שמיים, שואל מאדים.

עוד כתבות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"