גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביידן או טראמפ? המשקיעים בוחרים אסיה

בזמן שהבחירות לנשיאות בארה"ב מתקרבות, כלכלנים רבים סבורים כי השווקים באסיה מגלמים פוטנציאל השקעה מעניין ● הערכות אלה באות בעיקר על רקע ההתאוששות הכלכלית שמפגינה סין, והרגיעה הצפויה במלחמת הסחר במקרה שג'ו ביידן ינצח בבחירות

דונלד טראמפ נגד ג'ו ביידן / צילום: Associated Press
דונלד טראמפ נגד ג'ו ביידן / צילום: Associated Press

שבועות ספורים נותרו עד הבחירות לנשיאות ארה"ב, ורמת הדריכות בשווקים הפיננסיים נמצאת בשיאה. "משחק הניחושים" של וול סטריט על זהות המנצח, שבאופן מסורתי מעלה הילוך ככל שמתקרבים לנובמבר, תמיד נתפס בעיני המשקיעים כאירוע מהנה. לא יהיה מוגזם לטעון כי השנה הוא הפך למהנה אף יותר, לאור העובדה שתהליך ההצבעה מתנהל באופן מאוד לא שגרתי - תוך כדי "שגרת הקורונה".

שוק ההון מציע דרכים שונות ומגוונות "להמר" על תוצאות הבחירות. אחת מהן היא התאמת תיק המניות לתוצאות הצפויות. כמדי ארבע שנים, גם ב-2020 המשקיעים ניתחו את התוכניות הכלכליות של שני המועמדים כדי למצוא בהן "מטמונים" - ניירות ערך או מכשירים פיננסיים שייהנו משינוי מדיניות, שאותה תכתיב וושינגטון בארבע השנים הקרובות.

הסקרים והשווקים, נכון לאמצע אוקטובר, נותנים למועמד הדמוקרטים, ג'ו ביידן, סיכוי רב יותר להיכנס לבית הלבן, מאשר ליריבו הפוליטי והנשיא המכהן דונלד טראמפ. למשקיע שמוכן לאמץ את הסקרים, נותר רק "לתרגם" את השקפותיו הכלכליות של ביידן לשפת ההשקעות.

כשמדובר בבחירות אמריקאיות, אולי טבעי יותר לחפש הזדמנויות השקעה בתוך ארה"ב, אך לא מעטים מוכנים להעז ולהתרחק גם אל מחוזות רחוקים יותר, למשל לאסיה. בין אלה שבחרו לציין את השווקים האסייתיים, ניתן למצוא את BNP Paribas, קרדיט סוויס, ג'יי.פי מורגן ואחרים. הם זיהו במניות האזור פוטנציאל השקעה מעניין, שככל הנראה יבוא על חשבון איגרות החוב של אותן מדינות.

מדד_MSCI_Asia_ex_Japan

השפעה חיובית של הרחבה פיסקאלית

המשקיעים סבורים כי Blue Wave, רוב דמוקרטי בבית העליון ובבית התחתון, יסלול דרך מהירה לחבילת תמריצים מספר 2, אשר לה מחכים בקוצר רוח עסקים ואזרחים אמריקאיים. נציין כי סוגיית היקף החבילה הגיעה למבוי סתום בקונגרס הנוכחי, וחקיקתה נדחתה עד לאחרי הבחירות.

לפי הערכות של ג'יי.פי מורגן, אם לא תהיה הרחבה פיסקאלית נוספת ב-2021, ארה"ב עלולה למצוא עצמה עם "משקולת פיסקאלית" בסך של כ-4% תוצר, זאת אחרי שב-2020 היא נהנתה מ"זריקת עידוד פיסקאלית" של כ-4.8% תוצר.

בג'יי.פי מורגן מעריכים גם כי בטווח של 12 החודשים הקרובים, השפעה חיובית של הרחבה פיסקאלית תהיה גדולה יותר מהשפעה שלילית של העלאת שיעורי המס (שבאים לממן את המדיניות) ואם כן, צמיחת ארה"ב צפויה להאיץ.

כך או כך, ניתן לצפות כי ארה"ב תגרור אחריה כלכלות אחרות, למעלה או למטה. בתרחיש חיובי, התעוררות בפעילות העסקית צפויה "לשמן" את גלגלי הסחר הבינלאומי, שעליו נשענות מרבית הכלכלות האסייתיות.

במאמר מוסגר נציין, כי בהסתכלות קדימה, לטווח של עשר השנים הבאות, מתכנן ביידן הוצאה ממשלתית מסיבית, שתסתכם בכ-7 טריליון דולר. חלקים ממנה יופנו לשיפור תשתיות פיזיות, עם דגש על "כלכלה ירוקה", חלקים ילכו לשדרוג בתי ספר ומבנים ציבוריים, לשיפור מערכת הבריאות ולסעיפי רווחה שונים. השקעה בתשתיות, בין שאר הדברים, תייצר ביקוש למוצרי השקעה, לחומרי גלם ולסחורות, ואלה הן בשורות טובות לשווקים מתעוררים שמתמחים בכך.

צמיחת-התמג-במדינות-אסיה

 

ביידן ירגיע את מלחמת הסחר?

בשווקים מאמינים כי הניצחון של ביידן "ירגיע את הרוחות" בזירת סחר-החוץ ובעיקר יחליש את "גובה הלהבות" שפתח טראמפ מול בייג'ין. נדגיש כי לא בהכרח מדובר בשינוי קיצוני במדיניות. גם ביידן, בדומה לטראמפ, דוגל בגישת "Made in America" - כלומר, יפעל מתוך רצון להחזיר את הייצור האמריקאי הביתה.

ללא קשר לזהות הנשיא האמריקאי, שתי המעצמות ימשיכו להיות חלוקות בסוגיות של הפרת זכויות אדם, ריגול, מטבע חוץ וסחר בינלאומי, אבל ההערכה היא כי לפחות הרטוריקה תשתנה. המשקיעים מאמינים כי ביידן יפעל באופן ממלכתי יותר, צפוי יותר מראש ואולי זהיר יותר, ולו רק מתוך רצון לשיתוף פעולה בנושאים הקשורים לשינוי האקלים.

חשוב להזכיר כי Corporate America לא בהכרח שבעת רצון ממלחמת הסחר. באחרונה, כ-3,500 חברות אמריקאיות הגישו תביעה נגד הממשל האמריקאי, בטענה כי הטלת מכסים על יבוא מסין פגעה בפעילותן. בין החברות ניתן למצוא שמות כמו קוקה קולה, דיסני, פורד, Abott Laboratories ומאות עסקים קטנים.

התפתחות-צמיחת-התמג-והגידול-בנטל-החוב-בארהב

התאוששות של סין ושל אסיה כולה

הכלכלנים סבורים כי כלכלות אסיה, ובפרט סין, יובילו את ההתאוששות הגלובלית אחרי שיחלוף משבר הקורונה. שיפור במצב התחלואה של סין, לצד נתוני התוצר, הייצור התעשייתי, פעילות הצרכנים ומאזן סחר-החוץ שלה, כבר מעידים על יציאה נמרצת מהמשבר.

בקרן המטבע הבינלאומית (IMF) מעריכים כי סין תהיה הכלכלה היחידה בעולם שתצמח ב-2020 בכ-1.9%, וב-2021 כבר תאיץ לכ-8.5%. ללא קשר למלחמת הסחר ולתוצאות הבחירות בארה"ב, המשקיעים מזהים בסין ובאסיה כולה מעין קטר צמיחה עולמי. ללא קשר לקורונה, הישענותה של אסיה על ענף הטכנולוגיה מקנה לה פוטנציאל צמיחה לטווח הארוך.

ניתן להיחשף לשווקים האסייתיים דרך המדד MSCI Asia ex Japan. המדד מחושב בשיטת שווי שוק יחסי, והוא כולל 1,090 חברות (נכון לספטמבר 2020). סין היא המדינה הגדולה ביותר, בעלת משקל של כ-46.5%, טייוואן נמצאת במשקל של כ-14.2% וקוריאה הדרומית עם כ-13.4%.

ענפי הצריכה המחזורית והטכנולוגיה הם הענפים הגדולים ביותר, כל אחד במשקל של כ-20%. עם החברות הבולטות במדד נמנות ענקיות הטכנולוגיה, האינטרנט והטלקום, כמו עליבאבא, טנסנט, TAIWAN SEMICONDUCTOR MANUFACTURING, סמסונג, MEITUAN DIANPING ו-JD.

להלן כמה נקודות כלכליות וטכניות שפועלות כיום לטובתו של MSCI Asia ex Japan. 

■ האנליסטים צופים התאוששות מהירה יותר ברווחי החברות באסיה, לעומת ארה"ב.

■ המדד נסחר בפער מכפילים (עתידיים) של 6-7 נקודות בהשוואה ל-S&P 500.

■ המשקיעים מעריכים כי מערכת הבחירות בארה"ב צפויה להוביל להיחלשות הדולר מול שאר המטבעות בעולם; בדרך כלל דולר חלש מיטיב עם השווקים המתעוררים.

■ באחרונה המשקיעים מצאו את עצמם עמוק ב"פוזיציות יתר" על ארה"ב וב"פוזיציות חסר" על המדדים באסיה. נראה כי התקופה הקרובה יכולה להיחשב כהזדמנות לבצע איזון מסוים.

■ התאוששות בצמיחה מייצרת יתרון לענפים מחזוריים, שלהם משקל גבוה יחסית במדד האסייתי.

לסיכום, על רקע האי-ודאות הפוליטית סביב הבחירות בארה"ב, המשקיעים מביעים עניין במדדים של אזורים גיאוגרפיים אחרים. רבים סבורים כי השווקים באסיה מגלמים פוטנציאל השקעה מעניין נוכח התמודדות מוצלחת יחסית עם נגיף הקורונה, צפי לרגיעה בזירת הסחר, וכן לאור מגמת ההתאוששות הכלכלית שמפגינה סין.

עם זאת, לא מן הנמנע כי גם השווקים האלה לא יצליחו להישאר חסינים לטלטלות פוליטיות שמגיעות מוושינגטון. לפיכך, כמו תמיד, מומלץ להמשיך ולשלב שיקולים גיאופוליטיים יחד עם שיקולים כלכליים בבחירת אפיקי ההשקעות. 

הכותבת היא מנהלת מחלקת מחקר מדדים בקסם מדדים מקבוצת אקסלנס. לחברות מקבוצת אקסלנס ולמחזיקיהן יש עניין אישי בנושאים המוצגים לעיל. המידע האמור הוא למטרות מידע בלבד, ואין לראות בו הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה של ניירות ערך. אין לראות באמור ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם

עוד כתבות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

פתיחת מסחר אדומה באירופה; השקל מתייצב מול הדולר

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● מחיר הזהב בשיא של כל הזמנים

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"