גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהלים חדשים, שוכרים בקשיים: איך ייראה העידן החדש של הקניונים

ההודעה שאורי קילשטיין, מס' 2 בשופרסל, נבחר לנהל את פעילות הקניונים של עזריאלי היא רק אחד מהסימנים של העידן החדש בענף ● כל ענקי הנדל"ן המסחרי החליפו ראשים בשנים האחרונות, לקראת ההתמודדות מול אתגרי האונליין, הקניות בחו"ל - וגם הקורונה

אדם עם מסכה הולך ליד קניוני עזריאלי בתל אביב / צילום: Corinna Kern, רויטרס
אדם עם מסכה הולך ליד קניוני עזריאלי בתל אביב / צילום: Corinna Kern, רויטרס

דנה עזריאלי, יו"ר קבוצת הנדל"ן המניב שייסד אביה, הטילה השבוע פצצה כשהודיעה במהלך שיאו של הסגר השני על הקניונים, כי היא ממנה את אורי קילשטיין במקומו של ארנון תורן לתפקיד מנכ"ל פעילות הקניונים של הקבוצה. הבשורה הזו, ולא פחות העיתוי שלה, הצליחו להפתיע את כל הצדדים - הן את צמרת שופרסל, הן את צמרת עזריאלי והן את בכירי הענף.

עתה יתיישב קילשטיין על כיסא המנכ"ל של אחת מקבוצות הקניונים הגדולות בישראל, באחת התקופות המאתגרות ביותר שידע הענף. זאת, לאחר המכה החריפה שספג בעקבות משבר הקורונה והסגר שהוטל על החנויות בארץ, אשר האיצו אתגרים שהיו קיימים עוד הרבה קודם - שינויים בהרגלי הצריכה שכוללים מעבר לקנייה מקוונת ותחרות מצד אתרי קניות בינלאומיים, בהם ניתן לרכוש ללא מע"מ בקניות מתחת ל-75 דולר.

לפחות אתגר אחד נבלם מבחינת הקניונים, נכון להיום, והוא היקפי הקניות האדירים שהישראלים נהגו לבצע בנסיעות לחו"ל. קילשטיין ינהל כ-18 קניונים ומרכזי קניות בישראל, בשטח כולל של כ-350 אלפי מ"ר וכ-1,900 שוכרים.

אורי קילשטיין / צילום: סיון פרג'

סוף תקופה (1): מנהלים חדשים בקבוצות הקניונים

המעבר של קילשטיין לניהול תחום הקניונים בקבוצת עזריאלי מסכם למעשה סבב של חילופים משמעותיים בכל קבוצות הקניונים הגדולות, ויחד איתו אפשר לסמן גם סיום של תקופה. אחרי שנים ארוכות של יציבות, בשנתיים האחרונות הספיקו להתחלף קודקודים בכל שלוש קבוצות מרכזי הקניות הגדולות.

בתחילת 2018 מנכ"ל עזריאלי הנוכחי אייל חנקין תפס את מקומו של יובל ברונשטיין שהחזיק חמש שנים בתפקיד. ביולי 2019 נרשמו חילופים בקבוצת ביג, כשחי גאליס נכנס לנעליו של איתן בר-זאב שעבר לשמש כיו"ר. באוקטובר 2019 נכנס אופיר שריד לנעליו של אבי לוי, מנכ"ל קבוצת מליסרון.

כל המנויים הללו היו של מנהלים שגדלו וצמחו לאורך שנים בתוך אותה קבוצה. עזריאלי בחרה לפעול בדרך אחרת ופנתה להביא מנהל מבחוץ, בתוך אחת התקופות המאתגרות בתולדות הענף.

דנה עזריאלי / צילום: רמי זרנגר

סוף תקופה (2): הכוח כבר לא נמצא רק בידיים של הקניונים

השינוי הזה גם מסמל אולי את סופו של עידן, שבו ידם של הקניונים הייתה תמיד על העליונה, תקופה שבה הם נתפסו בענף כמי ש"מחזיקים את המפתחות" - סוג של שליטים בלתי מעורערים. זה אולי סופה של תקופה שבה הקניונים היו מחוזרים ונחשקים וששכר הדירה בהם והעומס על הפדיון הלך וטיפס - לא תמיד בהלימה למציאות ולשינויים איתה התמודדו השוכרים שלהם.

נראה כי תור הזהב של הקניונים נמצא בדמדומיו. עתה, הראשים החדשים שמנצחים על הפעילויות הזו כבר לא יכולים לנוח על זרי הדפנה, ונדרשים להמציא את עצמם מחדש ולהביא פתרונות יצירתיים וחדשניים, אך כאלה שלא יידרכו על היבלות של השוכרים שלהן (למשל בדמות דוכנים שמביאים פדיון, אך חוסמים את החנויות שלהם).

נכון, עדיין ישנם כ-20 קניונים נחשקים ובולטים שהביקוש להתברג לתוכם במיקום נחשק יישאר קשיח. אך אותה קבוצה נחשקת מתחלקת בין קבוצות הקניונים הגדולות (וגם מחוץ להם), כשבמקביל קיים האתגר להתמודד גם עם היתר. עם הקניונים הקטנים יותר והנוצצים פחות, שלעיתים התשתיות שלהן שחוקות, שהמעליות בהן נתקעות או שהמדרגות הנעות שלהן לא זזות. שחלק מהשוכרים בהם מתקשים לייצר את הפדיונות שהיו נהוגים בעבר.

ולא, לא מדובר רק על קניונים שנמצאים בפריפריה. מדובר גם על קניונים בלב המדינה, אשר קבוצות האופנה הגדולות כבר זיהו שהפדיונות בהם יורדים בקורלציה ישירה להתחזקות הקניות באונליין בתחום האופנה, שעיקר הפדיונות שלהם, לפי מחקר שערכה ?? עבור "גלובס", מגיעים מאזור חיוג 03, כלומר מת"א וגוש דן.

המגמה הזו, לצד השפעות משבר הקורונה, מקלה על שחקניות כמו קסטרו או רנואר להרגיש בנוח יותר לעזוב קניונים כמו TLV בת"א או שבעת הכוכבים בהרצליה.

הכישורים הניהוליים: יתרון במסחר, חיסרון בנדל"ן

ונחזור לקילשטיין - ברמה הפרסונלית, מדובר במינוי מעניין - בחירה במנהל עם ניסיון של שנים בתחום קמעונאות המזון, הסחר, המכירה באונליין וכרטיסי האשראי. מינוי של אדם מוכר היטב לכל הספקים - קטנים כגדולים. כמשנה למנכ"ל וכמספר שתיים בשופרסל הוא נחשב למנהל מוערך הן בקרב מתחרים והן בקרב ספקים, ככזה שיש לו יכולות אנליטיות גבוהות. הוא אף סומן כמי שעשוי היה לתפוס ביום מן הימים את כיסא המנכ"ל בשופרסל, אם זה היה מתפנה.

עם זאת, קילשטיין לא מביא איתו ניסיון מובהק בחלק מהתחומים שבהם הוא עתיד לעסוק כעת: בעיקר נדל"ן. תחום זה בשופרסל מעולם לא היה תחת אחריותו, ובהתאם הוא מעולם לא נדרש לממשקים מול שוכרים ובראשם קבוצות בתחום האופנה או המסעדנות. אבל, לאור התמורות שתוארו כאן שמתרחשות בענף, לא בטוח שמדובר בחיסרון.

לקילשטיין אין ניסיון מובהק גם בתחום האופנה, שעד היום מהווה כ-70% מהתמהיל של הקניונים בישראל, מה שיכול להעיד על הרצון של דנה עזריאלי לשנות את תמהיל השוכרים בקניונים שלה - ימים יגידו.

הקשרים הישנים בשוק: עבודה מול שופרסל ומול H&M

שני ממשקים מעניינים גם חלקם קטן במארג הרחב צפויים להיות לקילשטיין. האחד, מול קבוצת שופרסל, ביתו ב-11 השנים האחרונות, ששוכרת ארבע חנויות במרכזים של קבוצת עזריאלי, הן תחת רשת שופרסל הוותיקה והן תחת רשת הפארם שלה Be. רשת הפארם נמצאת בתהליך צמיחה וזקוקה לדחיפה מהקניונים הגדולים כדי לשפר את פריסתה הגיאוגרפית במיקומים חלשים יחסית. קילשטיין למעשה יעבור לצד שיש לו השפעה ישירה על קבלת ההחלטות הזו.

אגב, היום גם ל-Be יש רק ארבע חנויות בקניונים של עזריאלי - במודיעין, עכו, בחיפה ובקרית אתא - והיא עדיין לא נכנסה לקניוני הדגל של הקבוצה באופן שיאפשר לה להתחרות בפריסה האדירה של סופר פארם. כעת יקבל קילשטיין מנדט להטות את הכף - לכאן או לכאן.

ממשק נוסף, הוא מול אחיו של קילשטיין - עמיחי קילשטיין, המשמש כיום כמנכ"ל קבוצת מאץ' ריטייל שבבעלות קבוצת יוניון של ג'ורג' חורש, והזכיינית הישראלית של הרשתות אייץ' אנד אם, אייץ' אנד אם הום, קוס, דייסו יפן, וגם מותגים נוספים שהחברה רוצה להביא לישראל, כמו אנד אדר סטוריז, תחתיה פועלות כיום כ-30 חנויות.

למרות הפריסה המצומצמת ביחס לענקיות מקומיות, כמו פוקס, גולף וקסטרו, המשקל הסגולי שלה כבד יותר, וזאת משום שבחלק ניכר מהקניונים החנויות של אייץ' אנד אם מהוות חנויות עוגן, הפרוסות על שטחים גדולים יחסים ונהנות מפדיונות גבוהים לצד תנאי שכירות נוחים יחסית במיקומים אטרקטיביים, בין היתר הודות לנחשקות שלה מאז עשתה עלייה לישראל לפני כעשור.

מסחר מקוון: האם המומחיות תבוא לידי ביטוי? 

תחום המסחר המקוון נחשב לחוזקה של קילשטיין, הודות לכך שהוא מגיע מחברה שמיצבה את עצמה כבעלת נתח הקניות הגבוה ביותר באונליין מתוך המחזור בישראל ואולי גם בעולם. עם זאת, התחום בעזריאלי לא חונה תחת האחריות של מנכ"ל הקניונים, תפקיד אליו הוא ייכנס בינואר 2021.

הפעילות הזו מנוהלת כיום באופן נפרד תחת החברה הבת עזריאלי קום, בניהולו עופר מרום, אשר מדווחת ישירות לדירקטוריון שלה בראשות דנה עזריאלי, ולא תחת מנכ"ל הקניונים כיום, כאמור ארנון תורן. בכל אופן, עזריאלי קום, גם על פי דוחותיה שלה, מגדירה את עצמה כמתחרה ישירה של אתר הסחר של שופרסל.

כך או כך, ברור כי מדובר בעידן חדש בקניוני עזריאלי, עם חילופים שמתרחשים בעיצומו של אחד המשברים הגדולים, אם לא הגדול שבהם, עבור הענף. נראה כי דנה עזריאלי מאמינה כי קילשטיין הוא האדם שיוכל לתת את הדחיפה קדימה שנחוצה כעת הקניונים של הקבוצה, ולהתמודד גם עם סגירות ועזיבות שעוד צפויים בעת הזו, וגם לייצר אטרקטיביות חדשה בעידן, שבו הודות לקורונה הקניונים הפכו למרחב שמעורר חשש להדבקה, בין היתר לאחר שהממשלה סימנה אותם ככאלה כשהקדימה לפתוח מרכזי קניות פתוחים בתום הסגר הראשון.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

בניין הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock, Fabio Nodari

לאחר התקיפה הישראלית באיראן: הבורסות יורדות, הנפט מזנק ומה צפוי לשקל?

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי מאבד כ-2.5% ● מחירי הנפט מזנקים: מחיר חבית ברנט קפץ ל-89 דולר ● מחיר הזהב בשיא של כל הזמנים ● הדולר צפוי להתחזק באופן משמעותי מול השקל

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?