גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פערים מסחריים, קשיים רגולטוריים והגורם האנושי: עסקת קשת-אקספון התפוצצה

לאחר חודשים ארוכים של משא ומתן מורכב, קשת החליטה שלא להיכנס כשותפה בחברת אקספון ● אחד הגורמים המשמעותיים בטרפוד העסקה היה הגורם האנושי: ככל הנראה הבעלים של אקספון חזי בצלאל התקשה לוותר על השליטה בחברה

חזי בצלאל / צילום: רמי זרנגר
חזי בצלאל / צילום: רמי זרנגר

הקשיים בגיוס משקיע, החסמים הרגולטוריים, אי הוודאות בנוגע לכדאיות הכלכלית והגורם האנושי עשו את שלהם: ל"גלובס" נודע כי לאחר חודשים ארוכים של בדיקות ומו"מ מורכב, עסקת אקספון-קשת, במסגרתה אמורה הייתה קשת להיכנס כשותפה באקספון ירדה מהשולחן, והעסקה לא תצא לפועל.

בינואר 2020 חתמו קשת ואקספון על מזכר הבנות שאפשר להן לפתוח בדיקת נאותות בדרך לעסקה שבה תהפוך קשת לבעלת כ-40% ממניות אקספון. על פי העסקה שהתגבשה, קשת אמורה הייתה לשלם על המניות בעיקר בזמן אוויר ובפרסום, חלק קטן גם בכסף "אמיתי", ובעיקר לסייע בגיוס משקיע פיננסי שירכוש 20% ממניות אקספון.

החיבור בין קשת לאקספון אמור היה להוליד פלטפורמה של שידור טלוויזיה באינטרנט (OTT) כלומר שירות סטרימינג אפליקטיבי ללא צורך בטכנאים וללא צורך בממירים ובהתקנה בבית הלקוח.

במהלך הזה אקספון, בעלת המותג הסלולרי WE4G המזוהה בעיקר כמותג מחיר, אמורה הייתה לחזק את מעמדה בשוק התקשורת בכך שתוכל להציע חבילות משולבות של טלוויזיה ואינטרנט - מוצר שקיים אצל כל המפעילים האחרים וחסרונו מותיר את אקספון בנחיתות.

יישור הקו עם השוק אמור היה להתרחש ללא הצורך של הבעלים להזרים כסף למיזם, כי ההשקעה אמורה הייתה להיות בירידה בבעלות והכנסת השותפים, שיזרימו כסף לטובת מימון הפעילות החדשה. 

עבור קשת המהלך אמור היה לייצר זרוע הפצה נוספת לתוכן שהחברה מייצרת, שבה גם אפשר לגבות על התוכן תשלום במודלים חדשים, למשל באמצעות דמי מנוי, ולא כפי שמקובל בטלוויזיה רק מתשלום עבור פרסום.

למרות מזכר ההבנות שנחתם בין הצדדים והקונים הפוטנציאליים עימם התנהל מו"מ, כבר עם חתימת מזכר ההבנות הצבו סימני שאלה משמעותיים בנוגע לסיכוי שהעסקה אכן תצא לפועל.

סימני השאלה עסקו בחשש של המתחרות הוט, yes, פרטנר וסלקום מכך שהמיזם המשולב יעשה לתחום החבילות את מה שהמותג הסלולרי עשה למפעילים בתחום השיחות - יפעל בגזרת המחיר וישחק את הרווחיות שממילא נשחקה.

החשש הביא להעברת מסרים של גורמים בשוק לקשת על המחיר שהיא עלולה לשלם גם בתקציבי פרסום שיופנו לערוץ, וגם בפעילות נגדה מול הרגולציה אם העסקה תצא לפועל ותאושר.

בנוסף' התווספו שאלות רגולטוריות שנותרו לא פתורות כמו למשל האם ניתן יהיה לשנות את איסור הבעלויות הצולבות בין ערוצי הברודקאסט לטלוויזיה בתשלום, והאם הממונה על התחרות תאשר את החיבור לאור הדומיננטיות של קשת בשוק הפרסום והתוכן.

הגורם האנושי הכריע את הכף

אבל נראה שאחד הגורמים המשמעותיים בטרפוד העסקה היה הגורם האנושי: לפי המתווה אמור היה חזי בצלאל, בעל השליטה באקספון, לרדת לשיעור החזקה דומה לקשת ולוותר על השליטה בחברה לטובת שותפיו.

כבר עם חתימת מזכר ההבנות היו גורמים בשוק שטענו שבצלאל הוא אדם שקשה לעשות אתו עסקים, ועל אחת כמה וכמה בעסק שעליו בנה את חלומו להיות מפעיל בשוק התקשורת בישראל, ולכן גם אם הוא מבין באופן רציונלי את ההכרח בהכנסת משקיע פיננסי (בהנחה שהוא לא רוצה או לא יכול להשקיע את השקעות המיליונים שנדרשות כדי לייצר לחברה אופק) ברגע האמת הוא לא יעמוד בכך ויטרפד את העסקאות שיובאו לו. במבחן התוצאה של העסקה עם קשת - כנראה זה מה שקרה.

נזכיר כי רק לפני ימים ספורים הודיע יעקב נדבורני, מי שכיהן כמנכ"ל החברה בחמש השנים האחרונות והוביל אותה לכניסה לתחום הסלולר ולהסכם שיתוף רשת עם סלקום, על פרישתו.

נדבורני עזב את התפקיד בעיתוי קריטי מבחינת החברה. אקספון נמצאת בעיצומה של היערכות לדור החמישי במסגרת הרשת המשותפת עם סלקום, והיא נכנסת לתקופה של אי ודאות על רקע התוכנית של משרד התקשורת לבטל את הפיצול הנהוג בישראל בין ספק לתשתית באינטרנט, מה שמחייב מעבר לפעילות מלאה במסגרת שוק סיטונאי על גבי רשת בזק. מדובר בסוגייה חשובה מאוד לעתידה של אקספון. נדבורני גם היה מי שריכז את העבודה על העסקה לכניסת קשת כמשקיע אסטרטגי.

מאקספון לא נמסרה תגובה. בקשת בחרו לא להגיב.

עוד כתבות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה