גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשמקרי הקורונה בעלייה באירופה, בתי החולים ממהרים להיערך לחורף

שירותי הבריאות ברחבי אירופה מפיקים לקחים מהגל הקטלני הראשון באביב שעבר ● בתי חולים ברחבי היבשת אוגרים תרופות וציוד מגן ופועלים להגדלת מספר המיטות

צוות רפואי מטפל בחולה קורונה בבית חולים בבלגיה / צילום: Francisco Seco, AP
צוות רפואי מטפל בחולה קורונה בבית חולים בבלגיה / צילום: Francisco Seco, AP

הגל השני של הקורונה באירופה מחזיר את הלחצים על בתי החולים בערים האדומות ביותר, ומכריח מערכות בריאות ברחבי היבשת להיערך למצבי חירום בהתבסס על לקחים שהופקו מהגל הקטלני הראשון באביב שעבר.

בפריז בתי חולים אוגרים תרופות וציוד מגן כדי להימנע מהמחסורים שהיו בהם לפני חצי שנה. ברחבי ספרד, בתי חולים גיבשו "תוכניות הגמשה" להגדלת מספר המיטות לחולי קורונה. בלומברדיה בצפון איטליה, שבה פרצה המגפה באירופה בתחילת 2020, מערכת הבריאות נערכת להעברת חולים למרחבים מאולתרים, כדי למנוע הצפה של חדרי טיפול נמרץ, כפי שקרה באביב.

ההידבקויות עולות במהירות ברוב אירופה, אך הגל השני לא גורם עד כה לתמותה שאפשר להשוות לנתוני מרץ ואפריל. עליית ההידבקויות מאז הקיץ פגעה בצעירים רבים, שצפויים פחות לחלות קשה. הנתונים משקפים בחלקם את היכולת המשופרת של המדינות לאתר את הנגיף, בעוד שחלק נרחב מההתפרצויות באביב לא השתקף בנתונים הרשמיים. יותר חולי קורונה מקבלים טיפול מוקדם, ולכן פחות מהם מגיעים לחדרי טיפול נמרץ. אבל הגורמים המקילים הללו מתפוגגים כאשר מספר הנדבקים מסתחרר אל מעבר לשליטה, והנגיף תוקף שוב מבוגרים, כשמערכות הבדיקה, האיתור והבידוד החדשות באירופה מתקשות לעמוד בקצב.

הרופאים חוששים שהגרוע ביותר עוד לפניהם

צרפת דיוחה על 163 מקרי מוות מקורונה בבתי החולים ביום שלישי השבוע, מספר הגבוה ביותר מאז שהסגר הוסר במאי. בשבוע האחרון עלתה התמותה היומית על 100, עלייה של 50% מהשבוע שלפניו. זה עדיין רחקו מהנתונים של אפריל, שהגיעו אז
ל-400-600 מתים ביום.

באיטליה מתים כעת כ-70 חולים ביום. המדינה הצליחה לצמצם את התמותה לנתון חד-ספרתי באוגוסט, אך המאמצים נכשלו מאז. עדיין מדובר על תמותה נמוכה מאוד בהשוואה לאפריל, אז היא רשמה שיא של 900 ביום. בשתי המדינות, הרופאים חוששים שהגרוע ביותר עוד לפניהם.

"הגל הראשון גרם לנו תשישות, אנחנו עדיין עייפים ממנו מבחינה נפשית. רק הרעיון של לעבור את כל זה מחדש לא עולה על הדעת", אמר דניאל דה סילבה, מנהל יחידת הטיפול הנמרץ בבית החולים דלפונטן בפרבר סאן-דני בפאריס.

בארה"ב, שבה ההידבקויות עלו בשליש ב-3 השבועות האחרונים והתמותה נשארה יציבה יחסית, בתי החולים נוקטים אמצעים דומים לאלו שבאירופה, כולל אגירת תרופות וציוד מגן כמו מסכות. רופאים ואנשי מנהל אומרים שהם יהיו מוכנים יותר הפעם אם מספר המקרים יישאר גבוה, בזכות הידע על איך הנגיף מופץ ואילו תרופות הראו את התוצאות הטובות ביותר.

ממשלת צרפת התחייבה בקיץ להגדיל את ההשקעה במערכת הבריאות הלאומית, ולהגדיל את מספר העובדים ואת השכר בבתי החולים, אך יכולת הקליטה שלהם לא עלתה משמעותית בחודשים האחרונים. בסאן דני, מחצית ממיטות הטיפול הנמרץ כבר תפוסות על ידי חולי קוביד, ובית החולים ביטל טיפולים אלקטיביים רבים.

הרופאים בבית החולים אומרים שהם מכירים את הנגיף טוב יותר מאשר תחילת השנה, אך הם חוששים ממחסור בכוח עבודה ובמשאבים לטפל בעלייה הצפויה בכמויות החולים. "זה מתסכל, מפני שאנחנו יודעים לטפל טוב יותר בחולים כעת, אבל לא נוכל לעשות את זה", אמר ד"ר פרנסואה לאוט, מנהל מחלקת הקורונה.

בלומברדיה סביב מילאנו, מומחי בריאות חזו השבוע שמספר חולי הקורונה ביחידות הטיפול הנמרץ יעלה ל-600 בסוף אוקטובר, מ-120 כעת. רשויות הטילו בתגובה עוצר מ-11 בלילה, ועוד הגבלות מעבר להגבלות הארציות באיטליה.

ערים במחוז כמו ברגאמו שספגה את המכה הגדולה בגל הראשון רואות עד כה בסתיו פחות הידבקויות. "המצב בשליטה לפי שעה, אבל אנחנו בכוננות גבוהה בגלל העלייה במילאנו", אמר קרלו אלברטו טרסלבי, המנהל הרפואי של מערכת הבריאות הציבורית בברגאמו. "אנחנו מארגנים מחדש את בתי החולים שלנו כדי לעזור יותר למילאנו".

ייתכן שהעיר סופגת הפעם מכה קלה יותר מפני שתושבים כה רבים נדבקו בגל הראשון וכעת הם מחסונים במידת מה, אמר ד"ר טרסלבי. בנמברו, עיירה קטנה מחוץ לברגאמו שבה מתו 1.3% מהתושבים במרץ, למחצית מהתושבים שנבדקו ביולי היו נוגדנים לנגיף.

במדריד, אחת ממוקדי הגל השני באירופה, הלחצים כבר ניכרים בבתי חולים. חולי קורונה תופסים חמישית מן המיטות בכל בתי החולים באזור מדרד, ו-39% ממיטות הטיפול הנמרץ.

בית החולים גאורגיו מרניון, הגדול ביותר בספרד עם 1,150 מיטות, נאלץ לשגר חולים למלון סמוך ולבית חולים שדה צבאי בגל הראשון באביב. "קשה להעלות על הדעת מה עברנו ברגעים ההם", אמר חבייר מוניוז, המנהל הרפואי של בית החולים. אבל מערכת הבריאות הפגינה את הגמישות שלה, וכעת היא מוכנה יותר לגל הבא. בית החולים אגר ציוד מגן לארבעה חודשים בתפוסה מלאה, אמר מוניוז. עובדי הבריאות קיבלו הכשרה בהליכים חדשים ותמיכה במצבם הנפשי.

צוות רפואי מביא אדם חולה בקורונה לביה"ח במדריד / צילום: Juan Medina, רויטרס

המספרים עולים גם באנגליה ובפולין

צפון מערב אנגליה היא חממה נוספת של קורונה. מיטות טיפול נמרץ בליברפול, העיר המוכה ביותר, הן בתפוסה של 95% בימים האחרונים. חלק מהבעיה הוא שמיטות רבות התמלאו בחולים שדחו ניתוחים מוקדם יותר השנה בגלל הגל הראשון של המגפה, אמר טריסטן קופ, המנהל הרפואי של בתי החולים האוניברסיטאים בליברפול. "הפעם, בתי החולים הם בתפוסה רגילה או גבוהה, וחולי הקורונה הם תוספת לזה", הוא אמר. ניתוחים אלקטיבים לא דחופים כבר הופסקו במקומות רבים, כאשר בתי החולים מרכזים את מאמציהם בשמירה על טיפולי סרטן וניתוחים דחופים.

הלחץ על בתי החולים עשוי להגיע בקרוב לרמות קריטיות במדינות מרכז אירופה כמו פולין, שנמנעה מן הגל הראשון של הקורונה, אך מתמודדת כעת עם עלייה מהירה בתחלואה. הרשויות הורו לכמה בתי חולים לשחרר חולים רגילים בהתרעה קצרה ולהתקין את אמצעי הבטיחות הנדרשים לטיפול בחולי קורונה.

ביום שלישי השבוע בבית חולים קטן בעיר צ'רנקוב עדיין נבנו קירות אגף קורונה חדש שיאכלס 15 מיטות, זהו האגף השלישי שנבנה בשבוע. בחוץ המתינו אמבולנסים עם 15 חולים להשלמת העבודות, סיפרה המנהלת בוז'נה סדובסקה.

כמה רופאים בפולין נטשו את העבודה בטענה שאין להם תמיכה. בבית החולים צ'רניאקובסקי בוורשה, הצוות קיבל ב-9 באוקטובר הוראה ממשלתית: לקבל עשרות חולים קורונה מ-8 באוקטובר. "לאן נפנה את החולים ששוכבים כעת במיטות האלה?", אמר תומאש זיגל, שלדבריו התפטר מתפקיד המנהל הרפואי אחרי שבוע בתפקיד. "מי טיפל בחולים שאין להם קורונה, ושוללים מהם את המקומות האחרונים בבית החולים?".

עוד כתבות

מטולה בחודש האחרון / צילום: Reuters, Raphael Gotheil

הצפון בוער, היישובים ריקים - והממשלה "מנותקת קשר"

ראשי הרשויות בצפון דוחפים כבר זמן רב להקמת מנהלת מסודרת, בדומה למינהלת "תקומה" בעוטף עזה - אך גורמים המעורים בנושא אומרים: "זה לא על הפרק" ● בינתיים המלחמה נמשכת, והמציאות בצפון בלתי אפשרית

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בנעילת הבורסה; אופקו הלת' זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● הבורסה מסכמת את הרבעון הראשון: "מדדי ת"א-35 ות"א-90 רשמו תשואה חיובית של כ-5% וכ-11%, בהתאמה" ● זינוק של כ-50% בצבר ההזמנות של רפאל ● ביל אקמן: "מניית בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה" ● דלק תחלק דיבידנד בסך של רבע מיליארד דולר ● בנק ישראל לא יאפשר לאחים נאוי לשלוט בישראכרט עם שיעור החזקות נמוך מ-30%

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

ביל אקמן ואישתו נרי אוקסמן / צילומים: RICHARD BRIAN, רויטרס; ויקיפדיה, Noah Kalina

המיליארדר ביל אקמן: "בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה בגלל המלחמה"

אקמן ואישתו נורי אוקסמן רכשו בתחילת השנה כ־5% ממניות הבורסה תמורת כ־100 מיליון שקל ● "אני מאוד מתרשם מההנהלה, התוכניות העסקיות שלהם והיכולות הטכנולוגיות שלהם", כתב בציוץ ב-X

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה ירוקה בתל אביב; נובה מטפסת בכ-3%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.6% ות"א 90 עולה ב-0.4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה

השופט עוזי פוגלמן. דחה בקשה לדיון נוסף שהגישה המדינה / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

המדינה התנגדה לפצות אדם שקנה דירה ממתחזה - ונדחתה פעמיים בעליון

המדינה הגישה באופן חריג בקשה לדיון נוסף, בטענה כי הדרישה להציג צו ירושה מקורי תשפיע באופן שלילי על שוק הנדל"ן ● בשבוע שעבר בית המשפט העליון דחה את בקשתה

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

"נעביר את ההתייקרויות ללקוחות": בדיפלומט מזהירים מאפשרות של העלאות מחירים

יבואנית המזון והטואלטיקה פרסמה את תוצאותיה לשנת 2023 ולרבעון האחרון והציגה צמיחה בהיקפי הפעילות בישראל וכן בפעילותה העולמית ● למרות זאת - החברה הזהירה, שוב, מפני אפשרות להעלאת מחירים בהמשך השנה

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

אחרי שהפסידה 1.6 מיליארד שקל בשלוש שנים - פתאל חזרה לרווח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רונן חורש

האוצר על הצעת משרד הבינוי לעזור לקבלנים: "לא ישימה בעליל"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר כי יבוצע פיילוט לסיוע לקבלנים שיאחרו במסירת דירה בשל המלחמה, תחילה בשלוש ערים - בשדרות, בקריית שמונה ובשלומי • מנכ"ל האוצר הייזלר: "לא מכיר את ההצעה"

הדולר היה השנה מקלט בטוח ופתאום איבד גובה / אילוסטרציה: Shutterstock, Africa Studio

שני המטבעות האלו נחשבים למקלט בטוח, אז למה אחד צונח והשני ממריא?

הין היפני בשפל של 34 שנים והדולר מתחזק מול כל המטבעות ● קובי לוי ראש דסק אסטרטגיית שווקים בלאומי: "הין במגמת פיחות חדה, במקביל להחלטת הבנק המרכזי להעלות את הריבית לטריטוריה חיובית, הדולר התחזק על רקע נתוני מאקרו טובים"

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

בנייה חדשה בירושלים / צילום: Shutterstock

תל אביב מול ירושלים: הגרפים שמראים איפה שוק הנדל"ן צומח יותר

לפי נתוני הלמ"ס, אחת משש דירות שהחלה בנייתן אשתקד נמצאה בערים תל אביב או ירושלים, כשבאחרונה מדובר בהיקף שיא של 2.5% מהדירות הקיימות ● אבל כשברקע מגמת ההאטה הכללית, תל אביב הידרדרה למקום חמישי במספר העסקאות, בעוד שירושלים מובילה בבטחה

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבית משפט השלום צו חיפוש במשרד של שני עו"ד ● השניים טענו שהמסמכים נתפסו על ידי צו של בית משפט השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את הערעור שלהם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי