גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נפילה של 86% ביום: הסיוט של משקיעי הביומד שוב התממש

חברת הביומד הישראלית ביונדווקס נכשלה בניסוי - מסרה כי לא היה הבדל מובהק בין קבוצת הניסוי לקבוצת הביקורת ● לביונדווקס מפעל חיסונים מוכן אשר יוכל לעמוד לרשות חברות שייצרו חיסון לקורונה

רון בבקוב, מנכ"ל ביונדווקס / צילום: איל יצהר
רון בבקוב, מנכ"ל ביונדווקס / צילום: איל יצהר

מניית חברת ביונדווקס  הישראלית, הנסחרת בבורסת נאסד"ק (אך לא בבורסת תל אביב) , ירדה בסוף השבוע ב-86% בעקבות תוצאות שליליות בניסוי קליני (שלב III) שנערך במוצר המוביל שלה, חיסון רב-שנתי לשפעת.

קריסתה של מניית ביונדווקס מדגימה שוב כיצד יכולים משקיעים בתחום הביומד עתיר הסיכונים לאבד את עולמם ביום. אם הניסוי היה מצליח, משקיעי ביונדווקס היו יכולים כנראה לשלש או לרבע את כספם. אלא שהפעם זה לא הצליח - וכך 377 מיליון דולר (1.27 מיליארד שקל) התנדפו משווייה של ביונדווקס בין לילה ושווי החברה צנח ל-59 מיליון דולר בלבד.


כישלונות צורבים וצניחות חופשיות

כישלון זה מצטרף לשורה של כישלונות דומים שספגו משקיעי ביומד מישראל בשני העשורים האחרונים, בעיקר בנאסד"ק - לשם נמשכות החברות הנמצאות בשלב של ניסויים מתקדמים (ביונדווקס נמחקה מבורסת ת"א ב-2018). כמובן היו גם הצלחות, ומי שנכנס לחברות כמו קייט פארמה, נובוקיור או קריופארם, ראה תשואות שלחברות בסקטורים אחרים קשה להתחרות בהן. אבל כישלונות צורבים כאלה, עם צניחות חופשיות "ללא רצפה" של שווי המניות, הן בהחלט מאפיין ייחודי של התחום.

יש לציין כי גם העלייה במניית ביונדווקס הייתה מהירה: את מה שאיבדה המניה בסוף השבוע, היא טיפסה בחצי השנה שחלפה מאז מרץ האחרון. העלייה הדרמטית הזו מעידה שרוב המשקיעים במניה הגיעו ספציפית כדי להמר על הניסוי. הם ידעו, או לפחות היו אמורים כבר לדעת, לקראת מה הם הולכים.

למי שנמצא מספיק זמן בשוק המניות, האירוע של ביונדווקס מזכיר אירועים קודמים  מהימים הראשונים שבהם מניות של חברות ביומד ישראליות התחילו להיסחר בנאסד"ק. זכור במיוחד לאותם ותיקים המקרה של פארמוס, שהייתה "מניית העם" ב-2004, ואיבדה 75% מערכה ביום אחד. פארמוס, שפיתחה תרופות לטיפול בפגיעות ראש באמצעות נגזרות של חומרים הנמצאים גם בצמח הקנאביס - פיתוח של אבי תחום הקנאביס, פרופ' רפאל משולם מהאוניברסיטה העברית - הייתה הבטחה גדולה, אבל נכשלה כישלון חרוץ.

משקיעי פארמוס היו המומים מכישלון החברה. בראיון ל"גלובס" אמר אז אחד מהם, עינב כהן: "אני מכיר יועצי השקעות וברוקרים, היה להם אור בעיניים כשהם דיברו על פארמוס, והמניה עלתה ועלתה, ובפורומים היא כיכבה... כשהניסוי נכשל לגמרי, זה היה הלם. הלכו שנתיים של עבודה. עכשיו אני עושה חישובים מה יכולתי לעשות בכסף שהפסדתי".

כהן טען אז שאינו מצטער על השקעתו. "אתה מנסה 10 פעמים, ב-9 פעמים אתה נכשל, ובפעם אחת אתה לוקח את כל הקופה. אנשים אומרים 'גמרתי עם הבורסה', אבל כסף מתגלגל, בא והולך, וחלומות זה דבר גדול יותר מכל דבר אחר". כיום מנהל כהן את אתר ישראל בורסה ומלמד כיצד להשקיע בשוק ההון.

רוב מי שמצטרף להשקעה במניית ביומד לקראת ניסוי קליני, יודע שהוא עלול לאבד את כספו. למעשה, כמה משקיעי ביומד מנוסים, פיתחו אסטרטגיה של כניסה למניה כשהחברה רק נכנסת לניסוי, ויציאה עוד לפני פרסום התוצאות, במטרה לתפוס לא את רגע ההצלחה של הניסוי, אלא את גל העלייה שנובע מהגעת המהמרים.

נראה כי גם במניה של ביונדווקס זה כנראה מה שקרה. מהשיא שנרשם ביולי (ששיקף לחברה שווי של כמעט 600 מיליון דולר), ירדה מניית החברה ב-28%, לאחר שכמה מהמשקיעים ברחו לפני פרסום תוצאות הניסוי. ואולם, קבוצה זו לא היוותה את עיקר המשקיעים, ולמניה נשאר הרבה לאן לרדת אחרי הכישלון.

גם לאחר הצלחה בניסוי, לפעמים המניה לא עולה כמתוכנן, או עולה ויורדת לאחר מכן במהירות, בעת ש"המהמרים" שהגיעו להשקיע באירוע הבינארי מממשים רווחים ועוברים להימור הבא. בשלב הזה מגיעים משקיעים אסטרטגיים יותר, שמעוניינים ליהנות ממימוש ההבטחה הגלומה במוצר.

יש גם משקיעים שמנסים לנתח את פוטנציאל ההצלחה של המוצרים האלה עוד לפני היוודע תוצאות הניסוי, אף שהתוצאות אינן ידועות אפילו לחברה עצמה. כך למשל, אחד מכללי האצבע הוא כי מוצר בשלב מתקדם של הניסויים, שלא משך עניין מחברות פארמה גדולות, ושווי החברה הוא בתחום של כמה מאות מיליוני דולרים בלבד - סיכויי ההצלחה שלו נמוכים מ-50%, שהם כלל האצבע של הצלחה בניסוי שלב III.

חברות ישראליות רבות שמגיעות לשלבי ניסוי מתקדמים, עונות להגדרה הזו, ובאופן כללי, לחברות ישראליות בנאסד"ק יש רקורד של פחות מ-50% הצלחה בניסויים מתקדמים.


מריוס נכט נתן לחברה הזדמנות

ביונדווקס הוקמה ב-2003 לצורך פיתוח חיסון רב-שנתי לשפעת (שיחליף את החיסונים החד-שנתיים) על בסיס פיתוח של פרופ' רות ארנון, שהייתה שותפה גם לפיתוח תרופת הקופקסון של טבע. החברה הוקמה על ידי ד"ר רון בבקוב, שאחרי כעשור בתפקידי שיווק ופיתוח עסקי בחברות ביומד גדולות, ביקש להקים חברה משלו וקיבל את הזיכיון למוצר ממכון ויצמן.

המשקיעות העיקריות בחברה בתחילת דרכה היו קרן קדימה הייטק של יוסי בן יוסף (שניהל מאוחר יותר את חברת קדימהסטם הבורסאית), קרן קורוניס של אריק מסיקה וקרן רוזנרם של ד"ר יהושע רוזנברג ורויטל אבירם.

ב-2007 הייתה ביונדווקס אחת מחברות הביומד הצעירות הראשונות שהונפקו בבורסת תל אביב, תחת הכללים החדשים לחברות מו"פ שהותוו באותה השנה על ידי הבורסה במטרה למשוך אליה חברות ביומד מסוגים שונים. ואולם, הבורסה לא הצליחה לספק לחברה סכומי כסף משמעותיים. ביונדווקס נאלצה לבצע גיוסים חוזרים ונשנים, בשוויים יורדים והולכים, שהרחיקו ממנה משקיעים משמעותיים, ונראה היה כי לעולם לא תגיע אפילו לבדוק את המוצר שלה בשלב III.

מי שנתן לחברה, בסופו של דבר, את ההזדמנות היה מריוס נכט, ממייסדי צ'ק פוינט, שהשקיע בחברה באמצעות קרן aMoon הראשונה, שמומנה בעיקר מכספו. תמורת כ-20 מיליון דולר רכש נכט 42% מהחברה, הוביל להנפקתה בנאסד"ק ומחיקתה מבורסת ת"א, ובתוספת אשראי של 20 מיליון אירו מהאיחוד האירופי וגיוס של 10 מיליון דולר נוספים בנאסד"ק, הצליחה ביונדווקס לתת למוצר צ'אנס אמיתי לצאת לניסוי - שעלותו עשרות מיליוני דולרים. למרבה הצער, הניסוי נכשל.

מנכ"ל ומייסד החברה, בבקוב, לא ניסה לטשטש את הכישלון בהודעה. "אנחנו מאוכזבים מהתוצאות", אמר. "אני רוצה להודות לצוות ביונדווקס על המאמץ, ההתגייסות והתשוקה שלהם למשימה ב-15 השנים האחרונות. יחד שאפנו לפתח גישה חדשנית לבעיה עולמית עיקשת". בבקוב הדגיש כי המוצר לא היה יעיל כמוצר יחיד, כך שייתכן כי החברה תרצה להמשיך לבדוק את יעילותו בשילוב עם מוצרים נוספים, אבל הדבר לא נאמר. בתקווה להצליחת הניסוי, ביונדווקס כבר הקימה מפעל לייצור חיסונים, שייתכן כי כעת, לאחר התוצאות המאכזבות בניסוי, יעניין חברות שייצרו בעתיד חיסון לקורונה, אם וכאשר יצליח ניסוי במוצר זה.  

***גילוי מלא: מריוס נכט הוא בן הזוג לשעבר של ענת אגמון, מבעלות השליטה ב"גלובס". השניים מצויים במחלוקת אישית וכלכלית.

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ות"א 90 מאבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם