גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כל מה שתיירים ישראלים צריכים לדעת לקראת נסיעה לאמירויות

איך מתנהגים במפגש עם הרשויות בנסיכויות, איך דובאי ואבו דאבי מקבלות תיירים והאם כדאי לדבר עם המקומיים? ● לקראת הפתיחה הרשמית של התיירות ההדדית בין ישראל לאיחוד האמירויות, גיבשנו רשימה שכל תייר שמתכוון לנפוש באמירויות צריך להכיר ● צ'ק אין לסופ"ש

אמירתי שומר על ההנחיות במלון בדובאי / צילום: Jon Gambrell, Associated Press
אמירתי שומר על ההנחיות במלון בדובאי / צילום: Jon Gambrell, Associated Press

בשבועות הקרובים תיפתח רשמית התיירות ההדדית בין ישראל ובין איחוד האמירויות, יעד מסקרן ומעניין שעד לאחרונה היה שמור מתחת לרדאר או לבעלי אזרחות זרה.

ההתרגשות גדולה. באיחוד האמירויות מחכים לישראלים ושם מתייחסים לתיירות כאל משאב כלכלי חשוב ולכן התיירים ימצאו שפע של בילויים, מלונות פאר, שירות ברמה הגבוהה ביותר, וכל זה במרחק של שלוש שעות טיסה מתל אביב.

הכול נשמע טוב ויפה, וגם המחירים (בינתיים בחסות קורונה) משקפים תמורה טובה בעד הכסף, אלא שכדאי להכיר גם את התרבות של המדינה המארחת שאותה היטיב לתאר מנהל תחום התיירות במשרד התרבות והתיירות של אבו דאבי, עלי אל שאייבה בראיון ל"גלובס" - "באבו דאבי יש 1.5 מיליון תושבים בעלי אזרחות מ-200 מדינות, אנחנו יודעים איך לקבל תרבויות שונות ואנחנו פתוחים ומכבדים כל אדם. אנחנו מאמצים שינויים, תראו נשים בביקני בחוף הים או נשים מכוסות מכף רגל ועד ראש - שתי הדרכים מקובלות כאן, אבל - בדיוק כמו בכל מדינה אחרת, אנחנו מצפים שיכבדו את החוקים והתקנות שלנו".

הציפייה הזו לגיטימית בהחלט והיא מחייבת מכל נוסע ישראלי להכיר מה מותר ובעיקר מה אסור ולשמש לא רק כשגריר טוב אלא בעיקר לא להסתבך עם הרשויות. הציפייה היא שהמשמעת הציבורית שנשמרת על ידי המקומיים תכובד גם על ידי התיירים.

איחוד האמירויות בנויה משבע אמירויות, אבו דאבי ודובאי הן שתי המוכרות וסביר שיהיו היעד העיקרי לתיירים הישראלים, שם יש יותר פתיחות ככל שהתיירים מגיעים יותר ויותר.

חשוב לדעת, בכל האמירויות מתנהלים על פי השריעה, חוקי ההלכה האיסלמית. השבוע, ביקרתי לגיחה קצרה באבו דאבי במסגרת משלחת של אנשי תיירות ותקשורת. תמיד רציתי לבקר באמירויות וחזרתי בתחושה שנפתח לנו יעד תיירותי מעניין ומרשים מאוד. יעד שהישראלים יכולים לאהוב בקלות כל עוד הכול נקפיד כולנו להתנהל בלי התחכמויות מיותרות.

כיום אגב באבו דאבי יש חובת בידוד של 14 ימים לכל התיירים שגם עוברים בדיקת קורונה אחרי הנחיתה - נוספת לזו שעשו במדינתם. לכן, בסיור שנערך לנו בעיר, נשמרו כללי הבידוד במסגרת "קפסולה" ובעיקר התרשמנו ממה שיש לבירת האמירויות להציע דרך סיורים באוטובוס.

המדריכים שליוו אותנו הדגישו כמה כללי אצבע ובעזרתו של דודו דהן, מומחה לדובאי בחברת ספיריט הפקות עולם, גיבשנו רשימה שכל תייר שמתכוון לנפוש באמירויות צריך להכיר:

1. לא מסרבים להזדהות בפני שוטר. דהן מדגיש: "אם ניגשים אליכם שוטרים או נציגי הממשל, חשוב לענות בצורה מכבדת. לא לצחוק או להפוך את הסיטואציה ל"מסתלבטת". מספקים את כל הפרטים ולא מתווכחים אם מקבלים קנס". בנוסף, לא מצלמים שוטרים או אנשי ממשל, ובכלל גם את המקומיים לא מצלמים בלי רשות. לדברי דהן העונשים על מפרי החוק יכולים להיות כבדים "משתדלים לא להכניס תיירים למעצר אבל לא יהססו לשים חותמת שחורה בדרכון שתאסור כניסה בעתיד ולגרש תיירים".

שוטר בדובאי / צילום: Ahmed Jadallah, רויטרס

2. האיסור החמור ביותר - סמים. אין מה להתחכם ולא כדאי למתוח את הגבולות בנושא הזה.

3. אלכוהול - להסתובב שיכורים ברחוב היא התנהגות שעשויה להוביל לענישה כבדה. נהיגה בשכרות היא אחת העבירות החמורות ביותר. אסור להסתובב במתחמים ציבוריים, כולל ברחוב או בחופי הים עם בקבוקי אלכוהול בכל שעות היממה. אפשר לשתות בברים, במסעדות, במועדוני לילה או בבתי מלון. אלכוהול מוגש לבני 21 ומעלה.

4. הקפדה על נוהלי הקורונה - באמירויות לא מחפפים. סימוני הרצפה במקומות ציבוריים דוגמת שדה התעופה הם לא קישוט. כל אדם מתבקש לעמוד בנקודה המסומנת ולשמור על מרחק. מסכה עוטים על הפה ועל האף, לא על הסנטר ולא על הפה בלבד. הקנס למפרים: 3,000 שקל. "ואין מה להתווכח או לבקש 'לוותר לי הפעם'", אומר דהן.

עלי אל-שייבה, מנהל התיירות והשיווק במשרד התרבות והתיירות של אבו דאבי / צילום: מיכל רז-חיימוביץ, גלובס

5. המטבע המקומי הוא דירהם, ששווה לשקל אחד. מנעד המחירים הוא עצום, אפשר למצוא שווארמה ב-8 שקלים ואת המאכל המקומי מג'בוס (אורז ובשר או דגים) גם ב-20 שקל למנה. בקבוק קוקה קולה עולה כ-4 שקלים. אגב כל רשתות המזון המהיר המוכרות נמצאות באמירויות, לצד מסעדות מכל מטבח - מהודי עבור באמריקאי ועד לבנוני.

6. כשרות - מיום ליום הופכת לפופולרית יותר ויותר ואף בדרגה של כשרות מהודרת, בבתי המלון וגם בחלק מהמסעדות אפשר למצוא מזון כשר.

רב יוצא מתוך מסעדת KAF הכשרה במלון ארמני בדובאי / צילום: Kamran Jebreili, Associated Press

7. חיי לילה - יש מועדונים, ברים ומסעדות בהם גם מוגש אלכוהול. אשרף המדריך שליווה אותנו התגאה כי "אנחנו המדינה הטובה ביותר בעולם בכל הנוגע לנתוני פשיעה. תיירים, כולל נשים לבד יכולים להרגיש הכי בטוחים בעולם ולהסתובב בלי חשש ברחובות העיר בכל שעות היום".

8. תחבורה ציבורית - יש אוטובוסים אמנם אבל ההמלצה של אשרף היא להתנייד במוניות גם לאור מחיר הנסיעה הנמוך (יש גם אובר), המלצה אחרת שלו היא לשכור רכב, כולל האפשרות להתנסות ברכבי יוקרה או ספורט, דוגמת פרארי ושות'. המחיר לליטר דלק אגב הוא 2 שקלים.

9.  שיח עם מקומיים - כן! "יש פה את תרבות האירוח של הבדואים", הסביר אשרף "תגלו עד כמה האמירתים מסבירי פנים ונחמדים". מהממשקים שהיו לי, הוא צודק. חשוב לדעת שהיות שרוב הנמצאים באמירויות הם זרים, האנגלית שגורה בפי כל.

מופע לתיירים במרינה בדובאי / צילום: Kamran Jebreili, Associated Press

10. לינה ביחד לזוגות לא נשואים - זוגות לא נשואים יכולים להזמין חדר ביחד בבית מלון (בעבר לא היה ניתן) ומזוגות חד מיניים מצופה ללון במיטות נפרדות (טווין). זוגות מכל המינים לא יכולים להפגין חיבה או להתרועע יחד ברחוב.

11. לבוש: הציפייה של האמירתיים היא ללבוש מכבד. לא יוצאים עם בגדי הבריכה או הים לרחוב, לא עם גופיות דקיקות או מכנסונים ולא בלבוש צמוד מדי. אפשר ללבוש חולצות קצרות או שמלות אבל כאלה שלא חושפים כתפיים. לא רק במקומות קדושים, גם בכניסה למרכזי הקניות יש שילוט שמבקש לכבד את הנחיות הלבוש שמוקפדים אף יותר באיזורים הפחות מתוירים כמו דובאי העתיקה. בחופי הים אפשר ללבוש בקיני.

12. רואים לכם - את כל המרחבים הציבוריים מרשתות מצלמות כך שאם ביצעתם עבירה יש לצפות שלא תחמקו מעונש והרשויות תמצא אתכם. "עברתם על מהירות בנהיגה? תדעו שהקנס של 600 דולר כבר מוכן והוא בדרך, גם לתיירים", אומר דהן. גם השארת פסולת בחוף הים למשל היא עבירה שצפוי עליה עונש, וגם היא כנראה מצולמת.

13. קניות - המחירים לא מוצגים על גבי מרבית המוצרים, אולי משום שלמקומיים לא ממש משנה כמה עולה התיק או הבגד. בחנויות לא מתווכחים על המחירים ובשווקים אפשר- וגם זה בכבוד. המע"מ באמירויות עומד על 5%, תיירים יכולים לקבל החזר בשדה התעופה.

רובע השופינג החדש של דובאי. מאות מיליוני דולרים הושקעו / צילום: Kamran Jebreili, Associated Press

14. סממנים יהודיים - אפשר להסתובב עם כיפה, לבוש דתי או מגן דוד. באמירויות מכבדים אנשי דת. עד לאחרונה הדבר היה בעייתי, גם לנוכח היחס העובדה שישראל לא הוכרה כמדינה ידידותית או בכלל (בספרי הלימוד של הילדים ישראל אפילו לא הופיעה במפה).

15. לא לדבר סרה על המנהיגים ועל בני המלוכה. ההמלצה היא להימנע מדיבורים על איסלאם, על פוליטיקה ועל כל מה שקשור להנהגה אותה המקומיים מכבדים מאוד.

16. אין קזינו - במסגרת חוקי השריעה ההימורים אסורים.

17. טיפ לנותני שירות - מקובל לתת טיפ של 10% למלצרים ולנותני שירות אחרים. באמירויות יש כוונה לצמצם את השימוש במזומנים ולעבור לתשלומים דיגיטליים, גם אז אפשר להוסיף שירות ואף מקובל.

***גילוי מלא: הכותבת הייתה אורחת של החברות איתיחאד וקבוצת ממן וטסה במימון מלא של "גלובס"

עוד כתבות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול