גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מרוסיה באהבה? הדגלים האדומים מעל פרשת המחשב של בנו של ביידן

בתחילת החודש פורסמה כתבה מרעישה ב"ניו יורק פוסט": העיתון השיג עדויות שמוכיחות לכאורה שבעוד שאביו כיהן כסגן נשיא, הוא נפגש איתו ועם ואיש עסקים אוקראיני ● רועי צינמן, לשעבר מפקד באמ"ן אומר כי הפרסום מעלה סימני שאלה באשר למעורבות רוסית בהשגת והפצת החומרים ● האזינו

ג'ו ביידן ובנו האנטר / צילום: Jonathan Ernst, רויטרס
ג'ו ביידן ובנו האנטר / צילום: Jonathan Ernst, רויטרס

לפני כשבועיים פירסם ה'ניו יורק פוסט' ידיעה מרעישה: העיתון השיג אימיילים, מיסרונים ותמונות של האנטר ביידן, בנו המתמודד מטעם המפלגה הדמוקרטית בבחירות לנשיאות, ג'ו ביידן. אחד האימיילים היווה הוכחה, לכאורה, לכך שביידן, בעודו מכהן כסגן נשיא, קיים פגישה עם בנו ועם איש עסקים אוקראיני שעבד איתו. הכותרת של ה"פוסט" הכתירה את האימייל כ"אקדח מעשן".

לכאורה, מדובר ב'הפתעת אוקטובר': אירוע המשנה את מהלך הבחירות ברגע האחרון. אלא שמהרגע הראשון התלוו אליו סימני שאלה. מקור המידע היה לכאורה מחשב נייד, שנמסר לחנות בתיקון מחשבים בעיר מגוריו של סגן הנשיא, על ידי אדם שהזדהה כהאנטר ביידן. אך בעל חנות המחשבים, עיוור למחצה לטענתו, לא זיהה אותו בוודאות.

החומרים הגיעו אל ה"פוסט" בידי רודי ג'וליאני, עורך דינו של הנשיא טראמפ ומקורבו - אלא שמסתבר, על פי ה"וושינגטון פוסט", שכבר בשנה שעברה הוזהר הבית הלבן שג'וליאני עשוי להיות מטרה למבצע דיסאינפורמציה רוסי. אחרי פרסום החומרים התפרסם מכתב של בכירים לשעבר בגופי המודיעין האמריקאים, כולל שלושה ראשי CIA בדימוס, שמדברים על חשש לניסיון רוסי להתערבות במערכת הבחירות.

"מעל כל הפרשה מתנוססים כמה דגלים אדומים מאוד מעניינים", כך אומר בראיון לפודקאסט "המדריך לטראמפיסט" של "גלובס", רועי צינמן, לשעבר מפקד יחידת האיסוף הגלוי באמ"ן, והיום יועץ לסטרט-אפים בנושאי איסוף מודיעין והשפעה ברשתות.

צינמן, שעדיין שירת באמ"ן בזמן הבחירות לנשיאות ב-2016, מזהה בפרשה הנוכחית שיטות פעולה, ויכולות, המאפיינים לדבריו את המודיעין הרוסי. ואם אכן מדובר בקמפיין "השפעה", הוא אומר, מדובר "בהצלחה אדירה".

המודיעין הרוסי שכלל את המשחק

"שירותי המודיעין הרוסיים מקיימים מבצעי הדלפה לפחות מאז שנות המלחמה הקרה", מסביר צינמן. "כשהרעיון הוא לקחת מידע אותנטי, שהושג באמצעים מודיעניים - פעם זה היה באמצעות סוכנים והיום באמצעות תקיפות סייבר - ולהלביש עליו איזשהו סיפור". גם מדינות אחרות לא בוחלות בקמפיינים כאלה, מבהיר צינמן, אבל "שירותי המודיעין הרוסיים שכללו את המשחק הזה לדרגה של אמנות".

"קודם כל, אין אקדח מעשן לכך שהרוסים פרצו להאנטר ביידן והביאו את החומרים. אבל יש פה כמה סימנים", פותח צינמן. ראשית, חלק מהחומרים לא נראים ככאלה שמקורם במחשב נייד, ו"אנחנו יודעים בוודאות שהייתה פריצה בתחילת השנה לבוריסמה" - חברת האנרגיה האוקראינית שהעסיקה בעשור הקודם את ביידן הבן.

בנוסף, "חלק מהחומרים נראים כמו תוצרים של פריצת סייבר. יש שם הודעות imessage, ובדרך כלל אנשים לא שומרים את הודעות הסמס שלהם על המחשב. יש שם גם מה שנראה כמו צילומי סלפי - וגם הם לא במצבים שבן אדם היה מצלם את עצמו בצורה יזומה. כלומר, יכול להיות שמישהו פרץ למצלמת הנייד וצילם. יש סיכוי לא קטן שחלק מהחומרים הם פריצה לנייד של ביידן".

היכולת לפריצה כזאת, אומר צינמן, בדרך כלל נמצאת בידי גורמי סייבר מדינתיים" - כולל קבוצת מבצעי הסייבר של המודיעין הרוסי. ויכולות כאלה נמצאות גם בידי חברות פרטיות, שמוכרות את שירותיהן למדינות.

לבסוף, אומר צינמן, באחד מצילומי המסך של ההודעות של האנטר ביידן שהגיעו לידי "פוקס ניוז" נראה צילום מסך של אייפון המחובר לרשת סלולארית רוסית. איך פרט מפליל לכאורה כזה מסתדר עם מבצע פריצה מתוחכם? מסתבר שכבר היו דברים מעולם. גם ב-2016, אומר צינמן, שירותי המודיעין הרוסים "ניסו להרחיק את עצמם, אבל מהר מאוד הצליחו לעלות על כך שמדובר ברוסים, באמצעות 'פירורי לחם סייבריים' שהם השאירו אחריהם".

"אבל גם אם נעשתה הטעות הזאת, עדיין אין כאן הוכחה חד משמעותית שמדובר במבצע פריצה של הרוסים", מדגיש צינמן. "ובנוסף יש אמירה של ג'ון רדקליף, ראש המודיעין הלאומי, שהוא אמנם מינוי פוליטי, לפיה אין ראיות שמדובר בפעילות דיסאינפרומציה רוסית. אם כי, אני מאוד בספק שהאנטר ביידן אכן הלך וביקש שישחזרו הארד דיסק הפגום".

רועי צינמן / צילום: שגב שושן

"גם אם החומרים הושגו במקור על ידי הרוסים", מדגיש צינמן, "מעורבים כאן הרבה שחקנים אמריקאים בתהליך ההפצה" - זאת להבדיל מקמפיין 2016. "יש בשרשרת את בעל חנות המחשבים, את ג'וליאני, עורך הדין של גו'ליאני, וכל גופי התקשורת שטיפלו בזה. נכון לעכשיו, אף אחד עוד לא ראה את הלפטופ, והחומרים לא פורסמו בצורה שקופה לחוקרים. זה יכול ללכת לשני כיוונים. אחד, זה בכלל לא הרוסים. כלומר, ג'וליאני השיג איכשהו את החומרים מהאקר או חוקר כלשהו, או שסיפור החנות נכון (למרות שאני מתקשה להאמין) - ופרסם אותם. לחלופין, אם באמת החומרים הושגו על ידי הרוסים, אז בניגוד ל-2016 יש פה שיתוף פעולה עם קמפיין השפעה רוסי, במודע או לא במודע".

התייחסות מסויגת ברוב העיתונים

הגילויים הנוכחיים זכו לכיסוי נרחב ב"ניו יורק פוסט" וב"פוקס ניוז", אבל להתייחסות מועטה ומסויגת בשאר תקשורת המיינסטרים. ולפחות מיד לאחר הפרסום, הרשתות החברתיות, ובראשן טוויטר, נקטו צעדים אגרסיביים על מנת למנוע את התפשטותו - כהפקת הלקחים מקמפיין 2016. אלא שלדברי צינמן, טקטיקת ההתמודדות הזאת הסתברה כבעייתית ביותר.

"מזה חודשים יושבים בפלטפורמות הרשת חוקרים ומומחים לדיסאינפורמציה, מנתחים מה יקרה באוקטובר לפני הבחירות, ומכינים תרחישים. למשל, תרחיש לפיו שבועיים לפני הבחירות מתפרסמת הדלפה גדולה שקשורה לדמוקרטים, וכוללת חומרים מאוד מרשיעים ומביכים, ואי אפשר לברר בדיוק מה המקור. מה שמחליטים בסוף אותן סימולציות הוא לבצע כל מיני פעולות עד שיתברר מקור המידע, כשהמטרה היא להאט את תפוצת המידע על גבי הפלטפורמות". וזה אכן מה שעשו בטוויטר, ובמידה מוגבלת יותר בפייסבוק.

מה שהמומחים לא חזו, אומר צינמן, הוא "שהפעם הפרסום יהיה בכלי תקשורת כל כך מרכזי כמו ה'ניו יורק פוסט'", כשבהמשך נוספים פרסומים באתר 'ברייטבארט'. כלומר, "התרחיש לא הביא בחשבון פרסום בכלי תקשורת כל כך מרכזיים שבעצם מעקר את היכולת לחסום אותו, מבחינת חופש הדיבור וחופש השיח. הפלטפורמות לא יכולות להילחם בעיתונות גרועה או בעיתונות בעייתית. ולכן הן עדכנו תוך 24 שעות את המדיניות שלהם".

"האפקט שנוצר היה שלילי בשני מובנים. הפלטפורמות גרמו למידע להיראות כמשהו מצונזר, מידע אסור - וזה מעודד את כל תומכי הקונספירציות. בנוסף, זה עורר הרבה כעס על הרשתות החברתיות מצד גורמים שמרנים, שאינם בהכרח טראמפיסטים שרופים, אלא שמרנים בסגנון 'מסיבת התה'".

ג'ו ביידן עצמו התייחס לגילויים כאל ניסיון השחרה וכאל קמפיין דיסאינפורמציה רוסי, והצהיר שלא היה מעורב בעסקיו של בנו. עוד הוא הכחיש שהפגישה המדוברת התקיימה - אבל לא התייחס בפירוט לכלל הגילויים לכאורה. כפי שגם הוסבר ב"וושינגטון פוסט", אומר צינמן, לא נכון מבחינת הצד המותקף לספק הכחשה מפורטת. "גם אם נניח שזה מבצע השפעה רוסי, כנראה ש-95%-99% מהחומרים הם אותנטיים. ככה מבצע כזה עובד. ואתה לא יודע מה יש בידי הצד השני. אולי תכחיש, ואז יזייפו אימייל שסותר בדיוק את מה שאתה מכחיש. אני יכול להבין למה קמפיין ביידן לא רוצה להיכנס ללופ הזה".

בסופו של דבר, יש לומר, כל הפרשה אינה מפתיעה במיוחד: הרי הניסיון להשיג מאוקראינה מידע נגד ביידן עמד במרכז משפט ההדחה של הנשיא טראמפ בסנאט. עד כמה הפרשה הנוכחית תשפיע על הבחירות? "אני איש מודיעין וטכנולוגיה", אומר צינמן, "וגם למומחים פוליטיים קשה להעריך את ההשפעה האמיתית של הדברים. עובדתית, אנחנו רואים שהסיפור הזה מאומץ על ידי חלקים נרחבים בתקשורת השמרנית. אם מישהו אכן עשה קמפיין "השפעה", ותכנן שהחומרים האלה יקבלו תפוצה נרחבת ויאומצו על ידי רוב הימין האמריקאי - אז זו הצלחה אדירה מבחינתו. האם בסוף זה מה שידחוף את אותו שמרן שלא כל כך אוהב את טראמפ לצאת מהבית ולשים פתק? נדע בעוד שבוע".

עוד כתבות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; מדד פוטסי חצה את שיא כל הזמנים לאחר 4 ימים רצופים של עליות

נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● עליות קלות על חוזים העתידיים בוול סטריט ● עליות במחירי הנפט ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1.5% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות