גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לראשונה בתולדותיו: ארגון הסחר העולמי עתיד לבחור אישה למנכ"לית

המדינות החברות בארגון יבחרו בימים הקרובים בין שרת האוצר לשעבר של ניגריה לבין שרת המסחר של דרום קוריאה

ארגון הסחר העולמי / צילום: שאטרסטוק
ארגון הסחר העולמי / צילום: שאטרסטוק

ארגון הסחר העולמי עומד לבחור בימים הקרובים את המנהלת הראשונה בתולדותיו, ולהציע בכך התחלה חדשה לגוף שנחלש מהמאבקים בין ארה"ב וסין במצב של משבר כלכלי עולמי.

הדיונים בין 164 חברות הארגון בעניין הבחירה בשרת האוצר לשעבר של ניגריה, נגוזי אוקונג'ו-איוואלה, או שרת המסחר הדרום קוריאנית יו מיונג-הי - היו אמורים להסתיים אתמול (ג'). בתהליך בחירה שאיננו הצבעה ישירה, ארגון הסחר יפרסם - אולי עוד היום - מי משתי המועמדות צברה תמיכה גדולה יותר. כך יוכל הארגון לבחור באופן רשמי את המנכ"לית החדשה שלו לפני הבחירות בארה"ב ביום שלישי הבא, שצפויות להשפיע על המתחים בסחר העולמי.

ההתמודדות על התפקיד, שהיתה בתחילה בין שמונה מועמדים, החלה כשהמנכ"ל רוברטו אזבדו מברזיל הודיע במאי שהוא יפרוש שנה מוקדם יותר, בין היתר כדי לאפשר הקמת הנהלה חדשה לפני כנסים חשובים של הארגון שמתוכננים להיערך בשנה הבאה.

אוקונג'ו-איוואלה, שבנתה תמיכה רחבה באפריקה, האיחוד האירופי והמדינות הקריביות, תהיה גם המנכ"לית האפריקאית הראשונה של ארגון הסחר, WTO. למרות שהיא מחזיקה באזרחות אמריקאית, היא לא זכתה לתמיכת ממשל טראמפ.

טראמפ מתלונן שארגון הסחר אינו הוגן כלפי ארה"ב, וכמה מהמחוקקים האמריקאים מציעים לפרוש מהארגון. וושינגטון חסמה מינויים של שופטים לבית הדין העליון של הארגון, כך שמדצמבר 2019, לבית הדין  Appellate Body אין מספיק שופטים להכרעות במחלוקות סחר גדולות.

סגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן לא דיבר הרבה על ארגון הסחר העולמי בקמפיין שלו, ורק הזכיר שממשל אובאמה זכה במחלוקות נגד סין במסגרת הארגון. ביידן אמר שאחת העדיפויות במדיניות המסחר שלו תהיה לעבוד עם בעלות ברית של ארה"ב, ולנקוט גישה רב-צדדית בעימות מול סין. זה יכול להתפרש כחידוש ההתמקדות בהפעלת לחץ על סין, במסגרת תפקיד פעיל של ארה"ב בארגון הסחר.

טוני בלינקן, תת שר חוץ לשעבר ואחד מיועציו הבכירים של ביידן, אמר באירוע של לשכת המסחר האמריקאית שהתקיים מוקדם יותר השנה שביידן מאמין שארגון הסחר זקוק לרפורמות מקיפות, אך הוא עדיין עשוי להיות אפקטיבי.

שתי המועמדות לניהול ארגון הסחר העולמי אומרות שהן יכולות להתחיל לשקם את האמון בין מדינות הארגון במטרה להשיב את מערכת הסחר העולמי למסלול, אחרי כמה שנים של מלחמות מכסים, הגבלות סחר ומה שמדינות מערביות רבות מגדירות כתחרות סינית לא הוגנת של קפיטליזם בחסות המדינה.

מומחי סחר מזהירים שלמנהל הארגון יש סמכויות מוגבלות, וקבלת ההחלטות בנושאי סחר מחייבת הסכמה פה אחד בין החברים.

"הארגון צריך להתבונן מעבר למסגרת הצרה של סחר"

אוקונג'ו-איוואלה, 66, בכירה לשעבר בבנק העולמי, התמקדה בניסיונה הניהולי ובהיותה יו"ר הברית העולמית לחיסונים, כרקע אידיאלי למקד מחדש את הארגון באתגרי הסחר של משבר בריאות עולמי.

נגוזי אוקונג'ו-איוואלה / צילום: AP Photo, AP

בתחילת שנות ה-2,000 היא קידמה את ניגריה בפני משקיעים והציעה ערבויות למנהיגים זרים שנלאו מהשלטון המושחת במדינה. היא ביקרה בבית הלבן ושכנעה את הנשיא ג'ורג' בוש להעניק לניגריה עתירת הנפט הקלת חובות, בנימוק שהכנסות הנפט בחלוקה לאוכלוסייה הגדולה הן רק 0.64 דולר לאדם ביום.

אחרי הכהונה השנייה שלה כשרת האוצר היא פרשה, ומאוחר יותר הפכה לחברת דירקטוריון בחברת טוויטר.

בראיון עם הוול סטריט ג'ורנל שפורסם אתמול היא אמרה שהארגון צריך להתבונן מעבר למסגרת הצרה של סחר, ולהתחבר למוסדות בין-לאומיים אחרים כדי לפעול בנושאים כמו גישה לחיסוני קורונה, במטרה לסייע לכלכלה העולמית להתאושש.

עדיפויות נוספות העומדות לנגד עיניה יהיו שיקום מנגנון פתרון הסכסוכים של הארגון, וצינון מתחי הסחר בין ארה"ב וסין. "אני חושבת שנצטרך לראות תחילה היכן ארה"ב וסין מסכימות, ולהתחיל מזה", היא אמרה.

שברו את תקרת הזכוכית לנשים

יו, בת 53, מביאה איתה 20 שנות ניסיון מסחרי בממשלת דרום קוריאה. בשנים האחרונות זה כלל הובלת דיוני סחר עם ארה"ב ומעצמות נוספות, וטיפול במחלוקת עם יפן על ההחלטה שהתקבלה בשנה שעברה להגביל יצוא חומרים תעשייתיים לדרום קוריאה. היא כיהנה גם כדיפלומטית בבייג'ין במשך שלוש שנים.

יו מינג-הי, שרת המסחר של דרום קוריאה / צילום: רויטרס

היא, כמו יריבתה הניגרית, שברו פעמים רבות את תקרת הזכוכית לנשים בהתקדמותן בקריירות הציבוריות שלהן. יו סיפרה על "משבר קיומי" בארגון הסחר. "ללא רפורמות", היא אמרה לכתבים באוגוסט, "תנאי הסחר העולמי הולכים רק להיות פחות משגשגים אחרי הקורונה". 

שתי המתמודדות ציינו כי את מנהיג הארגון הבא צריך לבחור על פי כישורים, אולם בהחלט הגיע הזמן שאישה תכהן בתפקיד.  "גם לפי מחקרים, בשום מקום לא נאמר שלגברים יש יכולת ההנהגה בלעדית", אמרה אוקונג'ו-איוואלה. "מלהיב שסוף סוף נשים יכהנו גם הן בתפקידים בולטים כאלו".

עוד כתבות

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

השופט בדימוס ד''ר עדי זרנקין / צילום: פאול אורלייב

בן הבורר הוא בכיר בחברה מתחרה - האם זו עילה לפסילתו?

ביהמ"ש דחה את בקשת קבוצת סיגמא לפסול את הבורר ד"ר עדי זרנקין, שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, בשל טענה לחשש לניגוד עניינים, מאחר שבנו מכהן כבכיר ומחזיק במניות של חברה מתחרה לחברה שבלב המחלוקת

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

צה"ל חיסל את מפקד גזרת החוף של חיזבאללה

שלושה נפצעו מפיצוץ שני כטב"מי נפץ בבית הלל, בלבנון דיווחו על הרוגים בתקיפת רכבים בדרום המדינה ● באיראן נערכים לתקיפה ישראלית, ומזהירים: "אנחנו מוכנים להשתמש בנשק שמעולם לא השתמשנו בו" ● פיקוד צפון תרגל מעבר משגרה לחירום "במתכונת פתע" ● איזיג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את כל הטיסות לישראל עד אוקטובר ● עדכונים שוטפים

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

איזי ג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את הטיסות לישראל עד סוף אוקטובר

אתמול הודיעה איזי ג'ט על השהיה זמנית של הפעילות לתל אביב וממנה עד 21 באפריל, אולם כבר אמש באתר החברה לא היה ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר. כעת הגיע האישור הרשמי ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האחים אמיר הגיעו לפשרה עם רשות ני"ע: מגדירים עצמם כבעלי השליטה בשופרסל

המשמעות היא שאישור תנאי השכר או מינויי מקורבים של האחים יצריכו כינוס של אסיפת בעלי המניות ואישור הצעדים הללו ברוב מיוחד ● האחים מטילים על עצמם את המגבלות באופן וולונטרי

מסמך סודי חושף: תפקידה של איראן בתדלוק ההפגנות נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: האופוזיציה האיראנית חשפה מסמך לפיו איראן עומדת מאחורי הפגנות אנטי-ישראליות ברחבי העולם, ביקרות על התפקוד של גנץ, גלנט ונתניהו והצעד הבא שארה"ב צריכה לעשות אחרי המתקפה האיראנית ● כותרות העיתונים בעולם 

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

ערן רביד, CIO, מקורות / צילום: כדיה לוי

ערן רביד, CIO במקורות: "המשכנו לספק מים גם למוצבים בצפון שנפגעו קשות בלחימה"

בחברת המים הלאומית מקורות מספקים מים, גם בשעות משבר ● ערן רביד CIO במקורות, הוצנח לתפקיד יממה אחרי פרוץ המלחמה ● במהלך כנס TECH IL של גלובס הוא הציג את דרכי ההיערכות הטכנולוגית של החברה לזמני משבר

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל / צילום: כדיה לוי

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל: "המלחמה הציבה את ההייטק הישראלי בפני דברים שלא ראו קודם"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל, אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כלי הבינה המלאכותית מנוצלים היטב על ידי יזמים ישראלים ● בהתייחסו למלחמה בישראל סיפר: "במהלך המלחמה ציפינו לראות האטה, אבל נהפוך הוא - ראינו עלייה בקצב הבקשות לתכנית"

ד''ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

זיו קציר: "בעולם מעריכים מאוד את הערך המוסף שאנו מביאים לתחום ה-AI"

ד"ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, הזהיר בכנס TECH IL של גלובס כי המרוץ העולמי לבינה מלאכותית מחריף: "כל מדינה מנסה לקחת את החלק הארי מהענף הצומח, ומי שלא רץ קדימה, משתרך מאחור"

מטוס של EasyJet / צילום: Shutterstock

איזיג'ט מבטלת טיסות עד סוף אוקטובר: איזה קווים יושפעו במיוחד?

ענקית הלואו קוסט רק החזירה פעילות לישראל, ותוך שבועיים ביטלה את כל הטיסות לארץ עד סוף אוקטובר ● המהלך צפוי להשפיע על כ־100 אלף נוסעים, שלדברי החברה יקבלו החזר כספי ● בשוק מעריכים כי הנפגעים העיקריים יהיו הקווים למערב אירופה

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"