גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ וביידן יוצאים למלחמת הפלחים הדמוגרפיים

הנשיא והטוען הדמוקרטי לנשיאות לוחמים על גילאי 65+, על גילאי 29-, על הנשים הלבנות מן הפרברים ועל קולות השחורים ● עיתונאי צעיר החוזר למחוז הולדתו בפנסילבניה מייעץ: אל תאמינו לסקרים

תור להצבעה בניו יורק, השבוע / צילום: JEENAH MOON, Associated Press
תור להצבעה בניו יורק, השבוע / צילום: JEENAH MOON, Associated Press

בשעה ששעון החול של הבחירות בארה"ב מתרוקן והולך, דונלד טראמפ וג'ו ביידן מנהלים שתי מערכות, שיש להן בהחלט נקודות חפיפה. אחת היא מערכה על פלחים דמוגרפיים; השנhיה היא מערכה על מדינות אינדיבידואליות. היעדים בשתי המערכות אינם מוכרחים לסתור אלה את אלה. אבל הם יכולים לסתור, הם עלולים לסתור, ואפשר שהם סותרים.

קחו למשל את קולותיהם של בני 65 ומעלה, אלה הנקראים באנגלית seniors. רובם חזרו והצביעו מאז 2004 לטובת הטוענים הרפובליקאים לנשיאות, גם כאשר הטוענים האלה הובסו במניין הקולות הכללי. דונלד טראמפ לא היה מנצח ב‏‏-2016 בלי תמיכתם. על פי הערכה מקובלת, היה לו יתרון של 9% על פני הילרי קלינטון בין גילאי 65+.

והנה, שני סקרים בולטים בתחילת החודש מצאו שהקערה התהפכה על פיה, ולביידן יש עכשיו יתרון מפליג, המתקרב ל-30%. סקרים אחרים הראו הפרשים קטנים יותר. אבל הסכמה רחבה שוררת, ש-65+ עורקים במספרים גדולים ממחנה טראמפ.

סיבה עיקרית יש אחת, מגפת הקורונה. הנשיא מפסיד קולות ואהדה כל אימת שהוא פותח את פיו ללגלג על תשומת הלב שהתקשורת מקדישה למגפה. "כל הזמן קוביד, קוביד, קוביד", הוא התלונן אתמול בפעם המי-יודע-כמה; הוא אפילו קרא לרשת סי-אן-אן "הממזרים האלה", על עודף הסיקור שהיא נותנת לקוביד. אגב, באנגלית 'ממזר' נחשבת למלה גסה, וחלק מן העיתונים נותנים רק את האות הראשונה שלה. אבל זה נשיא ששבר יותר מטאבו אחד בלשון הדיבור.

כיוצא בזה, הוא מסתכן בתגובת נגד רגשית של מצביעים מבוגרים כל אימת שהוא מלגלג על "הסניליות" של "ג'ו הישנוני". מודעת בחירות אחת מכיוונו הציגה את ביידן יושב בכסא גלגלים בבית אבות, מוקף בחולים ישישים. "ביידן למושב זקנים", אומרת המודעה.

סרקזם וגסות רוח אינם האמצעים היעילים ביותר לרכוש את לבם של מצביעים מבוגרים, גם אם אינם יושבים בכיסאות גלגלים. בחייהם, הקורונה אינה המצאה של המדיה. אבל טראמפ חושב שזו הדרך להלהיב את תומכיו הטבעיים, "הבסיס", שעזרו לו להפריך את הסקרים לפני ארבע שנים.

קלפיות מוקדמות בברוקלין, השבוע / צילום: Mary Altaffer, Associated Press

החייזרים הם אחרוני המהססים

הנה ההיגיון, החוזר ונשמע עכשיו כמעט מכל אסטרטג/מארגן/פעיל פוליטי: חלף עבר הזמן לשנות את דעתם של המצביעים. הסקרים (הסקרים, הסקרים, הסקרים… אולי תפסיק כבר לצטט אותם בדחילו ורחימו) מראים שמספר "המהססים" נע בין 3% ל-5%. בלשונו של יועץ בחירות רפובליקאי אחד, "מי שעדיין לא החליטו, אחת להם, או שהם אינם מתכוונים להצביע, או שעתה זה הגיעו מן החלל החיצון".

המטרה היא אפוא לא להטות את תומכי היריב אליך, אם כי זה כמובן יתקבל בברכה, אלא לשכנע את תומכיך לבוא להצביע. כישלונות החיזוי בסיבובי בחירות קודמים, לא רק ב-2016, נבעו בייחוד מהערכות שגויות לאו דווקא של כוונות ההצבעה, כי אם של סבירות ההגעה אל הקלפי.

זה קרה כמובן לפני ארבע שנים, כאשר סקרים במדינות יחידות חזרו והמעיטו מרמת מחויבותם של "לבנים ללא השכלה אקדמית", פלח דמוגרפי שתמך ברוב עצום בטראמפ. כיוצא בזה, לפני שמונה שנים סקרים ייחסו אדישות או כוונת הימנעות למצביעים שחורים והיספאנים, לרעת סיכוייו של הנשיא אובמה לחזור ולהיבחר. בשתי הפעמים, יותר מצביעים מן הפלחים האמורים הגיעו אל הקלפי, וטרפו את הקלפים.

הצבעה בדואר ביוטה, השבוע / צילום: Rick Bowmer, Associated Press

טראמפ סוחט את הלימון

המשימה היא אפוא לנסוך התלהבות בין תומכים קיימים, כדי שיגיעו להצביע. הבה נחשוב כאן על לימון, שטראמפ מנסה לסחוט ממנו כל טיפה. ניסיונו מראה לו שהתנהגות אבירית אינה מביאה מצביעים. במאבק על שמירת הפרשי ניצחון קטנטנים מ-2016 הוא חושב ששילהוב הקהל בעצרות הבחירות שלו ידביק בהתלהבות את תומכיו, ואת שכניהם של תומכיו, ואת בני-דודיהם של שכני תומכיו, והם יבואו.

רשימה מעניינת הופיעה ב"ניו יורק טיימס" ברביעי מאת עיתונאי צעיר, החוזר אל מחוז הולדתו בפנסילבניה לבדוק אם אמנם הצדק עם הסקרים המראים עריקה גדולה ממחנה טראמפ. ביקור המולדת שלו מביא אותו לפקפק בסקרים. הוא פוגש תומכי טראמפ ושלטי טראמפ באשר הוא הולך.

"הוריי, שהם גרושים ולא הסכימו על שום דבר זה 20 שנה, מתכננים להצביע בעד ביידן", הוא כותב. "הם אומרים שהם יוצאי דופן בחוגיהם החברתיים. אשתו של אבי תצביע בעד טראמפ בגלל תכנית הפנסיה שלה (הניזונה מעליות הבורסה), וכיוצא בזה כל חבריה. אמי אומרת כי רבות מחברותיה יצביעו לטובת טראמפ, והיא לא הצליחה למצוא גבר אחד ב- Bumble (אפליקציית דייטינג) שאינו מצביע לטובת טראמפ".

תור להצבעה בפלורידה, השבוע / צילום: Marta Lavandier, Associated Press

פרט חשוב אחד בדין-וחשבון האנקדוטי הזה הוא תמיכת חברותיה של אמו בטראמפ. הן שייכות לקטגוריה של נשים לבנות המתגוררות בפרברים. זו עכשיו הקטגוריה המבוקשת ביותר בבחירות. תמיכתן בטראמפ ב-2016 הייתה קריטית. עריקתן אל המפלגה הדמוקרטית בבחירות אמצע-הקדנציה של 2018 העבירה את השליטה בבית הנבחרים לידי הדמוקרטים. סקרים חזרו והראו בחודשים האחרונים שהנשים האלה פונות עורף לטראמפ. אם הסקרים החמיצו את העובדות בשטח, או אז מזומנת לכולנו הפתעה גדולה בשבוע הבא.

אולי תצביעו כבר, ילדים?

דיברנו כאן על מצביעים מבוגרים ועל נשים לבנות בפרברים. אלה כמובן אינם הפלחים הדמוגרפיים הקריטיים היחידים. הנעלם הגדול ביותר של הבחירות האלה הוא המצביעים הצעירים, בני 29 ומטה. בני השנתונים האלה נוטים ברוב גדול מאוד לדמוקרטים. אבל הם ידועים לשמצה בפסיביות הפוליטית שלהם.

בסקר של המכון לפוליטיקה בבית הספר ע"ש ג'ון קנדי באוניברסיטת הרווארד הם נשאלו לפני ארבע שנים על כוונותיהם. רק 47% אמרו שיצביעו בבחירות. שיעור ההצבעה הכללי ב-2016 עמד על 55.7%.

הפעם מראה אותו הסקר, כי 63% מבני 29 ומטה אומרים שהם "מתכוונים בהחלט להצביע". הסקר מצא, כי הצעירים האלה תומכים בביידן בשיעור של 63% לעומת 25%. מרכז המחקר פיו (Pew) מעמיד את חלקם של בני 29 ומטה על 17% מסך כל המצביעים.

כתב העת "פוליטיקו" פירסם השבוע נתונים השוואתיים על חלקם של הצעירים בין המצביעים המקדימים. הנתונים כמעט עוצרי נשימה. אנחנו רואים גידול של 750% בטקסס, 350% בפלורידה (שתי האחרונות הן המדינה השנייה והשלישית בגודל אוכלוסייתן, ושתיהן נמצאות בהישג ידם של שני הטוענים לנשיאות), 400% בצפון קרוליינה, כמעט 400% בג'ורג'יה, 1,200% (!) במישיגן, וכן הלאה.

למספרים האלה יש פוטנציאל יוצא מגדר הרגיל. אם לפני ארבע שנים הסקרים שגו בהערכה נמוכה מדיי על השתתפות "לבנים ללא תואר אקדמי", הייתכן שהם שוגים עכשיו בכיוון הפוך, וממעיטים מחלקם הצפוי של הצעירים? אם כך, אולי יתרונו של ביידן אפילו גדול ממה שהסקרים מראים.

גירעון 2016, יתרון 2020?

יש עוד נעלם חשוב אחד במשוואה: שיעור ההשתפות של שחורים. קטן מאוד הספק שרוב גדול של השחורים, או רובם העצום, יצביעו לטובת המועמדים הדמוקרטיים, מביידן ומטה. שחורים מצביעים לטובת הדמוקרטים בשיעור ממוצע של 85% מאז שנות ה-60, כאשר המפלגה התנערה מן ההפרדה הגזעית במדינות הדרום, ויזמה את החקיקה לטובת זכויות האזרח. לפני כן הרפובליקאים, הלוא הם "מפלגת לינקולן" משכבר הימים, היו כתובת טבעית יותר, לפחות בדרום.

השאלה אם כן אינה בעד מי יצביעו אלא אם אמנם יצביעו. ב-2016 הילרי קלינטון התקשתה להדביק את השחורים בהתלהבות בנוסח אובמה. ההצבעה לטובתה הייתה מסיבית, אבל שיעור ההצבעה היה קטן במידה שאפשרה את תבוסתה.

למשל, במילווקי, העיר הגדולה ביותר במדינת וויסקונסין, השתתפות השחורים פחתה מ-70% ב-2012 ל-61%, זאת אומרת 39 אלף מצביעים אבדו לדמוקרטים. ב-2016 קלינטון הפסידה את וויסקונסין בהפרש קטן מ-29 אלף. פירושים מיותרים.

העיתון הגדול ביותר בוויסקונסין, 'מילווקי ג'ורנל סנטינל', דיווח אתמול, תחת הכותרת "צלצול-ההשכמה של 2016", כי 113 אלף מעטפות הצבעה כבר הוחזרו אל ועדת הבחירות המקומית מתוך 152 אלף מצביעים שביקשו מעטפות כאלה. חלק הארי שלהם הם שחורים. הדמוקרטים שואבים עידוד ממהירות ההחזרה ומן הנפח שלה.

נתונים דומים מגיעים גם ממקומות אחרים שיש בהם ריכוזים גדולים של שחורים. ג'ורג'יה, ב"דרום העמוק" של ארה"ב, אמנם לא הצביעה בעד מועמד דמוקרטי לנשיאות מאז 1992, אבל היא נחשבת עכשיו למתנדנדת. כך לפחות מראים הסקרים. ב-2018 התמודדה שם אישה שחורה, סטייסי אייבראמס, על כהונת המושל. היא הפסידה בהפרש קטן יחסית, 55 אלף קולות מתוך כמעט ארבעה מיליון. אילו הצביעו יותר שחורים, אפשר שהיא הייתה עושה היסטוריה.

אייבראמס נרתמה מאז למאבק ארצי להגדלת מספר המצביעים השחורים. בג'ורג'יה עצמה המאבק הזה נושא כנראה פירות. מספר המצביעים המקדימים כבר עבר את סך כל המצביעים המקדימים של 2016. לפי מרכז מידע, האוסף את נתוני ההצבעה המקדימה ומנתח אותם, 737 אלף שחורים הצביעו בג'ורג'יה עד אמצע השבוע. זה מספר הגדול ב-8% אפילו מזה של 2008, כאשר ברק אובמה התמודד בפעם הראשונה על הנשיאות.

התוספת הזו אולי לא תעניק לביידן הפרש ניצחון בג'ורג'יה, אבל תקרב אותו לשם, ותעזור למועמדים דמוקרטיים לסנאט ולבית הנבחרים. התנודות בג'ורג'יה גם מאלצות את הרפובליקאים להקדיש לה תשומת לב ומשאבים, שהם היו מעדיפים להשקיע במקומות אחרים.

ביידן לוקה בעודף ביטחון עצמי?

ביידן בילה אתמול את יומו בג'ורג'יה, שזה כשלעצמו עניין הניתן לפירושים מנוגדים: אחד, שהוא בטוח במידה כזאת באחיזתו במדינות הקריטיות האחרות שהוא מוכן להקדיש זמן יקר למדינה מסופקת, שבוע אחד לפני סוף ההצבעה; שני, שעודף ביטחון חוזר ומעוור את עיני הדמוקרטים ארבע שנים לאחר שעודף ביטחונם הוביל אותם לתבוסה היסטורית.

עוד מעט נדע. סקרים מעטים מאוד נפלטו אתמול, והם מעידים על יציבות, זאת אומרת יתרונו המוצק של ביידן בעינו עומד, גם אם נרשם צמצום כלשהו במדינות הקריטיות.

סקרי מדינות מראים לכאורה שמצבי תיקו, או כמעט-תיקו, שוררים בארבע מדינות שהצביעו לטובת טראמפ ב-2016 (פלורידה, ג'ורג'יה, צפון קרוליינה, איווה); ושלביידן יש יתרון בשתי מדינות שבהן ניצח טראמפ (מישיגן ופנסילבניה).

יבול גדול של סקרים צפוי בהמשך השבוע, לפני שיישמע קול השופר. נתוני חצות בארה"ב (7 בבוקר בישראל ברביעי) הראו, כי 71 מיליון אמריקאים כבר הצביעו: כמעט 48 מיליון בדואר, 23 מיליון ויותר באופן אישי בקלפיות מקדימות. המספר הזה שקול כנגד 51.6% של כל מצביעי 2016. לאן יגיעו המספרים עד יום ג' הבא? אם זה יימשך בקצב הנוכחי, 90 מיליון הוא מספר לא בלתי אפשרי. הגיעו בנפשכם, 90 מיליון יצביעו לפני יום הבחירות. לא היה כדבר הזה. אפשר שהבחירות האלה יניבו שיא של כל הזמנים בשיעור ההשתתפות.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

טראמפ חוזר לתקוף נשים בקמפיין

מבקרי הנשיא טראמפ מאשימים אותו זה כבר במיזוגניה, אף כי הוא חוזר ואומר ש"איש לא מכבד נשים יותר ממני". המבקרים אומרים, שמערכת הבחירות של טראמפ ב-2016 אולי לא היתה מיזוגנית בתור שכזאת, אבל ניצלה שנאת-נשים אצל חלק מן הבוחרים. הם, ולעתים קרובות גם "הן", סלדו מפני הרעיון שאשה תהיה נשיאת ארה"ב.

בעימות הטלויזיה האחרון ביניהם, טראמפ התפרץ אל דברי קלינטון במלים "היא אישה מגעילה" (nasty woman). עצרותיו אז עמדו בסימן הקריאות "זרוק אותה לכלא" (lock her up).

ביום ג' חזר הנשיא אל ההרגל הישן. הוא תקף שתי נשים במכה אחת: את המועמדת הדמוקרטית לסגנית נשיא, קמאלה האריס; ואת המראיינת הוותיקה של סי.בי.אס, לזלי סטול, שעלתה על עצביו בשבוע שעבר.

"קמאלה", הוא קרא להאריס בלעג, "היא צחקה, הא-הא. חשבתי לעצמי, מה, משהו פגום גם אצלה?" הוא אמר לקהל שומעיו בפנסילבניה, "היא לא תהיה האישה הראשונה בנשיאות, אתם לא תוכלו להרשות את זה".

בעצרת במישיגן הוא חזר אל יעד חביב עליו: המושלת גרטצ'ן וויטמר. הוא תוקף אותה לא רק פוליטית אלא גם אישית, עוד מימי המגפה הראשונים. בחודש שעבר נחשף קשר של אחדים מתומכיו במישיגן לחטוף אותה. אבל זה לא שינה כהוא זה את סגנונו. "היא צריכה ללכת", הוא אמר לקהל, שהגיב בקריאות קצובות "זרוק אותה לכלא". הוא לא הסתייג.

קוביד, קוביד, קוביד בוויסקונסין

בשעה שהנשיא טראמפ מתלונן על עודף הסיקור של "קוביד, קוביד, קוביד" בכלי התקשורת העוינים לו, המגפה מתפשטת דווקא במדינות הקריטיות ביותר למסע הבחירות שלו.

כותרת ראשית בעיתון בוויסקונסין הודיעה "שיאי הווירוס נשברים". העיתון מייחס לשלטונות הבריאות של המדינה את ההזהרה מפני "תרחיש‏-אימים". ביום ג' מתו בה 64 בני אדם ודווחו 5,262 הידבקויות. אוכלוסייתה קטנה מזו של ישראל.

"שוב, היום הגרוע ביותר", מכריז העיתון הגדול בוויסקונסין, שבו נראה ראש העיר של מילווקי חולף על פני 600 כסאות ריקים המסמלים את מתי המגפה בעיר / צילום: צילום מסך

השלטונות המקומיים במחוז מרת'ון הזהירו מפני התוצאות של התקהלויות מכל סוג שהוא, העלולות להפוך הפצת-על של התפשטות הנגיף. זה היה רמז עבה לביקורו המתוכנן של סגן הנשיא מייק פנס אתמול.

וויסקונסין נמצאת על רשימת המדינות החשובות ביותר הן של דונלד טראמפ והן של ג'ו ביידן. תומכי טראמפ במדינה מנהלים מאבק ארוך נגד סגרים ונגד מסיכות.

עוד כתבות

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

המייסד של החברה בעלת הצמיחה המהירה בעולם מגלה את הסוד

הסטארט-אפ הראשון שהקימו נמכר למיקרוסופט, חברת אבטחת הענן שלהם מכניסה 350 מיליון דולר בשנה, ורק החודש הם עשו עסקת ענק נוספת ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Nathan Howard

ארה"ב: מדד הליבה של ההוצאה לצריכה פרטית ירד ל-2.8%, כצפוי

מדד ה-PCE החודשי ירד ל-0.3% לעומת 0.5% בחודש שעבר ● מזרחי טפחות: "אי ההפתעה תומכת להערכתנו בתוואי הפד הנוכחי" ● היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8% ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל