גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנסים להפוך את הלימון ללימונדה: כך נערכים בישראל לחגי הקניות בצל הקורונה

רגע לפני פתיחת עונת החגים בארה"ב, גם בישראל מצפים לגידול במכירות, לא בלי חששות מוקדמים ● סקר שערכה Google מעלה כי בזמן הקורונה זירת המסחר המקוון שינתה סדרי עולם, אולם גם בה היו מי שהרוויחו יותר - ומי שפחות

קניות מקוונות / צילום: SHUTTERSTOCK
קניות מקוונות / צילום: SHUTTERSTOCK

יריית הפתיחה להנחות המסורתיות של נובמבר-דצמבר כבר בפתח. לעסקים נפתחת הזמנות לפצות על השנה העגומה וכעת הם מחכים לראות האם הקונה הישראלי ישנה את הרגלי הצריכה שלו וייתן השנה גרייס לסוחרים המקומיים. הדבר לא תלוי רק בצרכן - עד כמה מוכנים הסוחרים הישראלים בפלטפורמה הדיגיטלית ועד כמה הקורונה תשפיע על הרגלי הצריכה.

עוד לפני הבלאק פרידיי (27.11) וסייבר מאנדי (30.11) יקוו הסוחרים הישראלים לקבל תשומת לב מהקונים במסגרת ימי השופינג IL של גוגל (10-11.11) שמרכזים מבצעים מקרב סוחרים מקומיים בתזמון שנקבע ביחד עם יום הרווקים הסיני (11.11) שבו מככבים האתרים הסינים בראשם עלי אקספרס. בשנה שעברה בדיוק ביום הזה יצאה אמזון במבצע שילוח חינם בניסיון (שהצליח) להסיט את הצרכנים לכיוונה. הגל הבא יימשך בהנחות חג המולד וסוף השנה.

בדואר ישראל מצפים לגידול של כ-3.5% בהיקף החבילות של קניות נובמבר-דצמבר לכ-15 מיליון חבילות שיגיעו מחו"ל במשקל כולל של כ-4,000 טון המשקף עלייה של 11% לעומת אשתקד. הדואר אמון על החלוקה של הרוב הגדול של הקניות שמשוגרות בשילוח רגיל, כולל אלה של אמזון. עיקר הקניות של הקונים הישראלים עדיין מבוצעת באתרים הבינלאומיים אם כי בדואר גם מזהים גידול של 30% בהזמנות של דואר שליחים עבור מוצרים שנרכשים בארץ.

תמונת המצב בקרב העסקים הקטנים והבינוניים

ב-2019 חולקו בדואר 68 מיליון חבילות שהוזמנו מחו"ל. השנה הצפי הוא לירידה בעקבות האטת הקניות שהושפעה גם ממדיניות הפסקת השילוח הבינלאומי בקרב אתרים רבים בתחילת המשבר. בחודש יוני חודשה רוב הפעילות אולם עדיין קצב הקניות השנתי ישקף ירידה אחרי שנים של עלייה עקבית.

האתרים הפופולאריים מהם קונה הציבור הישראלי לפי הדואר הם עלי אקספרס, איביי, אמזון, נקסט ואסוס. הסגר בימי קורונה הביא לעדנה לעסקים המקוונים כשהקונים העתיקו את הרגלי הקנייה שלהם לדיגיטל - כעת מעריכים שאותו גל יימשך ואף יגדל במסגרת מבצעי נובמבר.

"העונה למעשה כבר התחילה"

איליה קרטוב, מנכ"ל eBay לשווקים המתפתחים סבור ש"בהתחשב בגידול הדו-ספרתי במסחר המקוון העולמי (26% ברבעון השני באיביי למשל), ווליום הקניות החיובי יימשך בחגי הקניות הקרובים". גם המוכרים מבינים את זה, מאז חודש מרץ ועד אוגוסט הצטרפו 15 אלף מוכרים ישראלים לפלטפורמת המכירות העולמית.

חמי כץ מנכ"ל נמוגו, סטארט אפ בתחום האי-קומרס מעריך שלא רק שהיקף הקניות אלא שתחרות המחירים תחריף. לדבריו, ב-2019 היקף המכירות המקוונות הגיע ל-40% מסך המכירות בבלאק פרידיי, השנה המציאות בצל הקורונה תדחוף לצמיחה בקנייה המקוונת על פני החנויות הפיזיות כשהיא תכניס לעולמות המקוונים גם צרכנים דיגיטליים פחות כמו בני 65 ויותר. "בסקר שערכנו לאחרונה עלה כי בצל המצב הכלכלי ואי הוודאות במשק, עבור 51% מהקונים המחיר הוא השיקול החשוב ביותר בקנייה, יותר מאיכות ומוניטין המותג (14%) או מזמן ונוחות האספקה (21%)". כץ מזכיר כי את יריית הפתיחה למבצעי התקופה התחילה אמזון עם הפריים דיי שהתקיים ב-13-14 באוקטובר, חמישה שבועות לפני בלאק פרידיי "הרשתות הגיבו במבצעים וגם הם הציגו זינוק במכירות. עונת מכירות סוף השנה מתארכת והיא צפויה השנה להיות 'שטוחה' בנוגע לימי השיא ולשיעור ההנחות. העונה למעשה כבר התחילה".

חגיגת הקניות של נובמבר חולשת על מוצרים בקטגוריות שונות אם כי מסורתית מוצרי החשמל והאלקטרוניקה מככבים בעונה זו לצד פריטי אופנה, צעצועים, פריטים לבית ומה לא. למעשה בשנים האחרונות כפי שמדווחת הרשת מחסני חשמל קניות נובמבר הפכו מבחינת העסקים בענף לימי השיא, יותר ממכירות חגי תשרי ופסח. גם היצרניות מחכות לגזור את הקופון: כדי לעודד את הקונים הן מתזמנות השקות של מוצרים לתקופה זו - אפל שכבר יצאה עם דגמי אייפון 12 שינחתו בארץ באמצע נובמבר, גלקסי עם דגמי ה- S20E, קונסולות המשחקים של פלייסטיישן 5 ומיקרוסופט ועוד.

הנתון המעניין שרוב החברות עדיין לא הפנימו

האם העסקים בישראל נערכו לקראת חגי הקניות או שהם עלולים להישאר מאחור? מסקר שערכה Google עולה גידול ביכולות המסחר האלקטרוני לצד חוסר וודאות ואילוץ לסגור עסקים. לארבעה מכל עשרה עסקים בישראל יש יכולות מכירה אונליין אלא שנתון עגום קובע שאחד מכל שישה עסקים שוקל לסגור פעילותו באופן מידי. הסקר נערך בקרב 330 עסקים קטנים ובינוניים בישראל, שליש מהם פעילים במכירות מקוונות.

מממצאי הסקר עולה כי אחד מכל ארבעה עסקים דיווח על השפעות חמורות של הקורונה על פעילותו; 69% מהנשאלים בסקר העידו כי הקורונה השפיעה עליהם לרעה, לעומת 11% בלבד שחוו השפעה חיובית כתוצאה מהקורונה ו-20% שהעידו כי לא חשו כל השפעה.

האינטרנט שהפך להיות זירת המסחר העיקרית בעקבות ההגבלות וסגירת העסקים, שינה סדרי עולם אלא שהיא לא תקפה לכל העסקים: עבור 62% מהעסקים המכירה המקוונת רלוונטית ועבור 38% היא אינה רלוונטית. ל-30% מהעסקים הייתה מכירה מקוונת לפני הקורונה, 12% פיתחו לאחרונה את הפעילות המקוונת ול-20% אין מכירה מקוונת אך הם היו מעוניינים לפתח.

לא כל מי שנמצא בזירה המקוונת הצליח לכסות על נזקי הקורונה: 36% מהעסקים שמוכרים אונליין דיווחו על ירידה במכירות, 21% מתוכם דיווחו על ירידה של 40% לפחות.

21% מהעסקים שמוכרים באונליין דיווחו כי היקף המכירות שלהם לא השתנה ו-26% מהעסקים דיווחו על עלייה במכירות - כאן בולטת נוכחות של עסקים שהיו במסחר האלקטרוני עוד לפני הקורונה. בקרב עסקים שלא היו בזירה המקוונת צוינו האמצעים הכלכליים כחסם העיקרי להיכנס לאונליין יחד עם זמן למידה ממושך.

הקורונה האיצה תהליכים בעולמות המסחר ובהרגלי הצריכה. עסקים שהשכילו להבין את חשיבות השירות על אחת כמה וכמה בתקופה הזו ידעו לשלב כלים שיאפשרו לתת שירות תחרותי גם מרחוק. הצרכנים יוכלו להעיד שרוב החברות עדיין לא הפנימו את הנושא וגם חווית הקניות מרחוק נפגמה, בחסות קורונה ובכלל (המתנה ממושכת לחבילות, חבילות שלא הגיעו ליעדן וכד'). בסקר של גוגל העידו 90% מהעסקים ששירות ותקשורת דיגיטלית עם לקוחות הוא הכלי החשוב ביותר שעליהם לפתח, כלים נוספים הם השקעה במיתוג דיגיטלי כמו צילום, לוגו ועיצוב (74%) ודף או פרופיל עסקי ברשת חברתית (73%). אלא שחשיבות לחוד ויישום לחוד: מסקנת המחקר של גוגל היא שרק חלק קטן מהעסקים הקטנים והבינוניים בישראל מפתחים כלים ויכולות דיגיטליות בזמן של חוסר וודאות ומשבר פיננסי.

ומה קורה בעולם? ממחקר שערכה חברת מקינזי עולה כי הצרכנים והעסקים לא רק שמתרגלים למציאות החדשה אלא שגם מצליחים להפיק את יתרונותיה: לפי המחקר העולמי של מקינזי שני שליש מהעסקים ומהצרכנים מרוצים מהאינטראקציה הדיגיטלית עם עסקים על פני אינטראקציה אנושית. הסיבה העיקרית היא שמירה על מרחק ומינימום מגע אנושי אבל כשהשירות המרוחק יעיל הלקוחות נהנים מיתרונות (זמינות, מידע נגיש וכד). המחקר גם מצביע על האמון שהצרכנים רוכשים לזירה המקוונת - 32% מהנשאלים במחקר העולמי אמרו שאין להם בעיה לקנות באונליין מוצרים בסכומים שנעים בין 50 אלף ל-500 אלף דולר באונליין. 

עוד כתבות

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

מנות במחתרת התאילנדית / צילום: דניה ויינר

אחת המסעדות התאילנדיות הטובות בישראל מסתתרת בכלל בחצר של בית

עגלת קפה שמגישה מאפה פיסטוק נדיר, מרכז הוליסטי שגם הציניקנים יתמסרו לו, מיזם אמנות נשי ומסעדה שאפשר למצוא בה בננה לוטי משובחת ● יום בפרדס חנה כרכור

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

לוחם אגוז נהרג ו-16 נפצעו בדרגות שונות בדרום רצועת עזה

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה ●  גורם אמריקני: ישראל שיתפה עם ארה"ב חלקים מסוימים מהתוכנית ההומניטרית שלה ברפיח  ● בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים