גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רוצה לישון על זה: הסינים דרשו מידע על תיירים, בכיר ב-Airbnb בחר להתפטר

בפלטפורמת שיתוף הבתים, שעומדת לפני הנפקה לפי שווי של 30 מיליארד דולר, טוענים כי הם שומרים על שקיפות מול המשתמשים ● אולם כשקצין FBI לשעבר פנה לאחד המייסדים בעניין הדרישה הסינית, התשובה הייתה: "אנחנו לא כאן כדי לקדם ערכים אמריקאים"

תן בלצ’רסיק, ממייסדי Airbnb. רוב הלקוחות לא מודעים לכמות המידע עליהם שמגיע לסינים / צילום: Reuters, ISSEI KATO
תן בלצ’רסיק, ממייסדי Airbnb. רוב הלקוחות לא מודעים לכמות המידע עליהם שמגיע לסינים / צילום: Reuters, ISSEI KATO

כש-Airbnb ביקשה להנפיק מניות, אמרו בחברה שהיכולת שלה להמשיך לעשות עסקים בסין היא גורם סיכון למותג ולרווחיות שלה. הכניסה לשוק הסיני הציתה ויכוחים בין בכירי החברה, העוסקת בשיתוף בתים ברחבי העולם, עד כדי כך שאחד המנהלים הבכירים עזב באופן פתאומי בשנה שעברה, כך על פי אנשים המכירים את Airbnb.

במאי 2019 שכרה החברה את שירותיו של שון ג'ויס, סגן מנהל מחלקה לשעבר בבולשת הפדרלית של ארה"ב, לתפקיד "קצין אמון ראשי", שמהותו הייתה לשמור על בטיחותם של המשתתפים בפלטפורמה. לדברי מקורבים לעניין, הוא התפטר בתוך שישה חודשים, על רקע חששותיו לגבי הדרך שבה החברה משתפת את הממשל הסיני במידע לגבי מיליוני המשתמשים שלה.

מינויו של ג'ויס לתפקיד עורר הדים בשעתו. הקצין הבכיר לשעבר ב-FBI החל לחשוש שהחברה אינה שקופה לגבי המידע שהיא חולקת עם הממשלה הקומוניסטית של סין, כולל על אזרחים אמריקאים השוהים במדינה, אומרים המקורבים. הוא גם הביע חשש ממה שהוא הגדיר כמוכנות של Airbnb לשקול בקשות מידע אפילו יותר מעמיקות מצד הסינים.

ממעקב אחר הודעות החברה עולה כי החל מ-2016 הודיעה החברה למשתמשים שהיא חולקת מידע עם המשטר הסיני. ובכל זאת, ג'ויס האמין שרוב האנשים המשתמשים ב־Airbnb אינם מודעים לכמות המידע שהחברה חולקת עליהם, שכלל מספרי טלפון, כתובות דואר אלקטרוני והודעות שנשלחו בין החברה למשתמשים, אמרו שניים מהמקורבים לנושא.

ניק פאפאס, דובר Airbnb, אמר שהחברה מצייתת לחוקים הרלבנטיים, להנחיות ולדרישות שמוצגות בפניה כאשר היא מקבלת בקשת מידע, בדומה לרשתות מלונאות מערביות אחרות הפועלות בסין. "אנו מחויבים להיות שקופים מול הקהילה שלנו, ולגלות את מדיניות המידע שלנו באופן ברור לכל המארחים והמתארחים, על ידי הצגת הודעה ברורה למשתמשים כאשר הם נמצאים בפלטפורמה ודרך התראות רבות אחרות", אמר פאפאס בהודעה. מדיניות מסירת המידע הייתה בתוקף לפני שהצטרף לחברה ג'ויס "והיא ממשיכה עד היום".

כשנשאל על ידי הוול סטריט ג'ורנל על העניין, אמר ג'ויס שלו ולחברה היו "חילוקי דעות לגבי ערכים", וסירב לפרט מעבר לכך.

סיכון למוניטין

בקיץ 2019 פנו פקידי ממשל סינים ל-Airbnb בבקשה לקבל יותר מידע על משתמשים, כולל יותר "מידע בזמן אמת", כגון מתי משתמש מבצע לראשונה הזמנה. ג'ויס חשש ששיתוף מידע כזה יאפשר לממשלה הסינית לעקוב אחרי משתמשים, ולסכן אוכלוסיות מיעוט כמו המוסלמים באויגור.

הוא השמיע את חששותיו באוזני מנהלים בכירים, כולל בפגישה בקיץ 2019 שהשתתפו בה המנהל הבכיר בריאן צ'סקי, והמייסד המשותף נתן בלצ'רסיק, שמוביל את החטיבה של החברה בסין. בעוד הבכירים היו קשובים לחששותיו של ג'ויס, אחד מהם אמר שהדיונים התקיימו בתקופה שהם חששו כי לא יוכלו להמשיך לנהל את עסקיה הנרחבים של החברה בסין.

"איננו כאן כדי לקדם ערכים אמריקאים", אמר בלצ'רסיק לג'ויס, על פי אנשים המקורבים לשיחה. ג'ויס התפטר אחרי כמה שבועות.

בלצ'רסיק וצ'סקי סירבו להגיב לכתבה. דובר של חברת Airbnb הודה בכך שסין העבירה בקשה כזו, אך אמר שבחברה לא משתפים מידע בזמן אמת.

בתוך חברות אמריקאיות רבות קיים ויכוח כיצד לעשות עסקים באופן אחראי בסין, שוק הצריכה הגדול ביותר בעולם. לדברי פקידים אמריקאים העוסקים בביטחון, מדובר בסיכון גדול בעיקר עבור חברות טכנולוגיה מעמק הסיליקון, מפני שהמידע שנמצא בידיהן ומעניין את הסינים, יכול לשמש למעקב אחריהן.

סוכנויות ממשלה סיניות יכולות לבקש ולנטר מידע מחברות בינלאומיות ומקומיות, כך אומרים יועצים ואקדמאים החוקרים את סין. חברות אירוח כמו Airbnb מוגבלות בתקנות ובחוקים נוספים החלים על תעשיית התיירות, ונדרש מהן לדווח לרשויות אכיפת החוק ורשויות מקומיות אחרות על נתונים כמו לוחות זמנים של נסיעות תיירים, אומרים מומחי מדיניות.

לקראת ההנפקה המתוכננת לחודש הבא, הודיעה Airbnb למועצת אגרות החוב והבורסה שהיא עלולה להפסיק לעבוד בסין, אם לא תעמוד בדרישות שיתוף המידע של הממשלה שם. בחברה הצביעו גם על סיכון למותג ולמוניטין שלה, אם לא תעמוד בדרישות הסיניות.

עבור חברות סיניות הפועלות בסין "שום דבר אינו שחור לבן, בייחוד כשזה מגיע לגישה של הממשלה למידע", אמר סאם סאקס מאוניברסיטת ייל בשימוע בסנאט שנערך השנה, ועסק בביטחון מידע בסין. הדיון על האופן שבו מידע של אזרחים אמריקאים משותף עם סין הגיע לקדמת הבמה בקיץ, כאשר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ דרש שאפליקציית שיתוף הוידיאו הפופולרית טיקטוק תימכר, מפני שחברת האם הסינית שלה, בייטדנס, עלולה לשתף מידע הקשור לאמריקאים עם הממשלה הסינית. טיקטוק אמרה בתגובה שלעולם לא תשתף מידע של אמריקאים עם הממשלה הסינית.

מידע על משתמשים "הוא משהו שחברות צריכות להגן עליו טוב יותר, מפני שהסינים צוברים עוד ועוד ממנו", אמר ג'ון דמרס, המשנה לתובע האמריקאי לענייני ביטחון לאומי, בדיון שנערך השנה. "יש לזה ערך מודיעיני אדיר לסינים בבואם לבנות את כלי האינטליגנציה המלאכותית שהם בונים". בשגרירות הסינית בוושינגטון סירבו להגיב על כך.

חשיבות השוק הסיני

Airbnb, שהיא הפלטפורמה הגדולה ביותר לשיתוף בתים בארה"ב, צפויה לצאת להנפקה בסוף השנה לפי שווי של כ־30 מיליארד דולר. עסקי החברה בסין גדלו בקצב אסטרונומי בשנים האחרונות, ועלו מכמה אלפי בתים רשומים בסוף שנת 2014 לכ-370 אלף נכסים רשומים בספטמבר האחרון, על פי מחקר של חברת AirDNA, החוקרת את שוק ההשכרה לטווח קצר.

הצמיחה של החברה בסין הייתה אחד משבעה מדדים שעל פיהם נקבעו בונוסים למנהלים הבכירים של Airbnb בסוף שנת 2019, על פי הדיווח האחרון של החברה לרשויות המס האמריקאיות. פרמטרים אחרים היו ביטחון בשימוש בפלטפורמה, וצמיחה בחטיבות "הבית" ו"חוויות" בחברה.

ג'ויס פרש מהבולשת הפדרלית בשנת 2013, אחרי שכיהן תחת מנהל הבולשת דאז רוברט מולר וניהל חברת אבטחת סייבר פרטית בשם PricewaterhouseCoopers, לפני שנכנס לתפקיד ב־Airbnb. אחרי שעזב את חברת שיתוף הבתים, חזר לחברת PwC.

אנשים שעבדו עמו בממשל מתארים אותו כאדם ישר, ולדבריהם הוא לא היסס לבטא את חששותיו בקול רם בפני המנהלים הבכירים, כאשר האמין שיש נהלים שאינם אתיים או שמסכנים את ביטחונה הלאומי של ארה"ב.

כשהיה בחברת Airbnb התנגד ג'ויס לבקשת הממשלה הסינית שהחברה תתחיל לספק מידע מרגע שמשתמש מבצע הזמנה ברשת, לעומת מתן המידע רק ברגע שלקוח נכנס פיזית לבית ששכר דרך Airbnb, אמר אחד האנשים המכירים את ג'ויס. הבקשה חרגה ממה שביקשו מ־Airbnb לפני שהצטרף ג'ויס לחברה וגם ממה שחברות אירוח אחרות עושות, אמרו יועצים ואנשים אחרים המצויים בדברים.

בחברה מודיעים לתיירים לסין ולמארחים סינים במהלך תהליך הרישום באתר ש־Airbnb משתפת מידע עם הממשלה הסינית, אך לא אומרים מתי מתחיל איסוף המידע, כך לפי בדיקה של ההודעות המופיעות באתר שלה ולפי ההתראות שהיא שולחת למשתמשים.

הקצין הבכיר לשעבר ב-FBI האמין שבסידור כזה, הסינים יכולים לנבא טוב יותר את תנועותיהם של תיירים במדינה ולוודא את מיקומם העתידי. את החששות האלה הציג ג'ויס לצ'סקי ולבכירים אחרים בחברה. הוא התפטר באמונה שב־Airbnb היו על סף קבלת החלטה להסכים לדרישה הסינית, אמר אדם המקורב לנושא. לא ניתן היה לבדוק אם בחברה שינו את השיקולים לגבי שיתוף מידע בעקבות התפטרותו.

דובר Airbnb פאפאס אמר בתגובה כי "זה שגוי לרמוז שאנחנו עומדים להסכים לדרישה. אנחנו לא משתפים מידע כאשר מתבצע רישום של חדר, ואין לנו כוונה לעשות זאת. זו מדיניות שאנו עקביים לגביה כבר שנים. כאשר אנו משתפים מידע, אנחנו לא משתפים את התאריך והשעה". 

עוד כתבות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש