גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משקיעים בעתיד: לאן מועדות פניהם של השווקים הפיננסיים בארה"ב

מצב של נשיא דמוקרטי וסנאט רפובליקאי עלול ליצור שיתוק, אבל גם להקשות על הידוק הרגולציה על חברות הטכנולוגיה ● בינתיים טראמפ הוא הנשיא עד ינואר, והכלכלה צפויה לקבל תמריץ משמעותי

דונלד טראמפ מול ג'ו ביידן / צילום: Associated Press
דונלד טראמפ מול ג'ו ביידן / צילום: Associated Press

משהו מוזר קורה בשבוע האחרון בשווקים. לכאורה, התרחיש הכי בעייתי שעליו דיברו בשווקים מתממש, ועם זאת השווקים טסים לשמיים. ננסה להבין ולעשות סדר: מה התוצאות המסתמנות במרוץ לבית הלבן אומרות על הכלכלה והשווקים?

ממה שאנו יודעים עד כה, אם עתירותיו של מחנה טראמפ לא יעברו בבית המשפט העליון (ויש כאן סימן שאלה גדול, שכרגע לא מתייחסים אליו מספיק), ביידן צפוי להתמנות לנשיא בינואר 2021. עם זאת, תוצאות הבחירות לקונגרס ולסנאט מבטיחות כמעט שהיכולת של הדמוקרטים לממש את האג'נדה שלהם בתחומי המיסוי, הבריאות, איכות הסביבה, ההגירה ועוד, תהיה נמוכה.

הדמוקרטים איבדו בבחירות חלק נכבד מהרוב שלהם בקונגרס, והסנאט בסבירות גבוהה יישאר רפובליקאי. נוסף על כך, חשוב להזכיר כי אחרי מינוי השופטת איימי קוני-ברט לבית המשפט העליון, ביצרו השמרנים את הרוב שלהם בערכאה החוקית הגבוהה ביותר. כלומר, לדמוקרטים יש את הבית הלבן והקונגרס, ולרפובליקאים את הסנאט ואת בית המשפט העליון.

במצב שכזה, אפשר לומר ממשל מפולג - שבו היכולת לעשות מהפכות כמעט אפסית - במאזן הכוחות הפוליטי המסתמן מערכת האיזונים והבלמים בשיטה האמריקאית מבטיחה כמעט קיפאון.

ובכל זאת, יש גם איזו מגפה קטנה ב-2020, שדורשת סיוע פיסקאלי שלא ניתן כבר מאוגוסט. תחת "גל כחול" דמוקרטי, חבית הסיוע הייתה צפויה להיות עם תג מחיר גבוה במיוחד, מה שכמובן כבר לא יקרה. כעת, כשהמכשול הפוליטי מאחוריהם, צפויים שני הצדדים להגיע להסכמה על חבילת סיוע "צנועה", שיכולה להיות בסביבות 1-1.5 טריליון דולר.

בהנחה שארה"ב לא הולכת לסגרים בקרוב, משהו שלא צפוי לקרות כל עוד טראמפ בשלטון (עד ינואר2021), הכלכלה צפויה לקבל תמריץ בסדר גודל משמעותי של כ-3%-4.5% תוצר, וזאת כאשר התוצר האמריקאי כיום נמוך ב-3.5% מרמתו טרם המשבר. כלומר, ארה"ב, שכבר היום נראית הרבה יותר טוב ממדינות אחרות בעולם בכל הנוגע לחזרתה של הפעילות הכלכלית, צפויה עוד לתת תמיכה פיסקאלית מאוד גדולה לציבור במהלך החודשים הקרובים.

מה צפוי לתוכניות של ביידן?

ומה בנוגע לשאר התוכניות של ביידן? בלי שליטה בסנאט אין לדמוקרטים יכולת להעביר את "התוכנית הירוקה החדשה", אין יכולת לעשות את הרפורמה במערכת הבריאות, לא תהיה העלאת מס חברות ולא העלאת שכר מינימום. איפה ביידן כן יוכל לפעול? ככל הנראה בתחומי הרגולציה, בעיקר על ענפי האנרגיה והבנקים.

בגזרת מלחמת הסחר מול סין, המדיניות של ביידן עדיין לא מאוד ברורה, אך מה שכן ברור הוא, שהיא תהיה שונה לחלוטין מגישתו של טראמפ, לטובה ולרעה. מצד שני, ברור שמול האירופאים כל מתח סביב הסכמי הסחר צפוי להיעלם, ושיתוף הפעולה בין ארה"ב ובין אירופה יתהדק.

אז אחרי שאמרנו את כל זה, אולי אפשר להבין מדוע - למרות שלקח זמן רב להגיע לתוצאות, ולמרות שהקרב המשפטי על הנשיאות עוד לפנינו - השווקים כבר מתמחרים את ביידן כנשיא, עם איזונים חזקים מצד הרפובליקאים שלא יאפשרו לו לממש את האג'נדה עד הסוף.

לפחות היסטורית, ממשל מפולג בארה"ב הוא חדשות טובות, ודווקא מיטיב עם השווקים. אם בודקים את שוק המניות האמריקאי בתקופות של בית נבחרים מפוצל (קונגרס וסנאט לא בידי אותה מפלגה), מגלים שהוא הניב תוצאות טובות יותר בהשוואה לקונגרס אחיד.

בשורה התחתונה, נראה כי המשקיעים משוועים למעט ודאות, ונראה שאחת מהעננות הגדולות ביותר של השנה האחרונה, הבחירות בארה"ב, מתחילה להתפוגג. במילים פשוטות - ככל שנתרגל למציאות הקורונה, והשווקים אכן מתרגלים, נראה חזרה לבסיס מבחינת המניע של השווקים. רווחיות, נתוני מאקרו, מדיניות פיסקאלית ומדיניות מוניטרית.

ברמה הסקטוריאלית, לראייתנו נשיאות ביידן צפויה להיטיב עם חברות הטכנולוגיה יותר מכהונה שנייה של טראמפ, במיוחד לאור האירועים שהיינו עדים להם במהלך מערכת הבחירות. נשיאות של ביידן בקונגרס מפולג תתקשה להגביר את הרגולציה על חברות הטכנולוגיה הגדולות. בנוסף, מדיניות נוקשה יותר של ביידן בנוגע להתמודדות עם הקורונה עשויה להביא לסגרים נוספים גם בארה"ב ב-2021, תרחיש שאם יתממש, צפוי להמשיך לתמוך ברווחיות של חברות הטכנולוגיה.

המסע של מניות ההייטק צפונה

מניות ענקיות הטכנולוגיה זינקו בסוף השבוע שלאחר הבחירות, וחזרו להיסחר ברמות שיא, או לכל הפחות מאוד קרוב אליהן, אך גם רמת התנודתיות רשמה עליית מדרגה. נזכיר שאת המסע שלהן צפונה עשו חברות הטכנולוגיה מאז הנפילות בחודש מרץ על רקע הפוטנציאל לצמיחה מואצת בפעילות שלהן, בשל התפתחות מגפת הקורונה בעולם, לצד ההרחבות המוניטריות שהזרימו מזומנים לשוקי המניות בכלל ולמניות הטכנולוגיה בפרט.

מסע זה לא נגדע על רקע הדיונים בקונגרס והחששות שהתגברו בנוגע להידוק הרגולציה סביב החברות הללו, שחלחל בתקופה האחרונה, על רקע העלייה החדה בסקרים שסימנו את ביידן כנשיא הבא, והציפייה הנגזרת, ככל הנראה, לרוב של דמוקרטים בקונגרס ובסנאט. חששות אלו קיבלו ביטוי שטחי מאוד במסחר במניות בימים שלפני הבחירות, שהוביל לתנודתיות ולירידות קלות באופן יחסי בחמש מניות ההייטק הגדולות.

עם התבהרות התמונה בסוף השבוע בנוגע לתוצאות הבחירות, הבורסות חזרו לרשום עליות חדות, ומניות הטכנולוגיה זינקו בתגובה לבחירה בביידן. על פניו הסיטואציה מעלה תהיות, שכן הדמוקרטים הם דווקא אלו שקראו לפרק את ה-big giants, במיוחד על רקע חקירות ממושכות מצד הקונגרס.

הוועדה להגבלים עסקיים בבית הנבחרים האמריקאי התכנסה בחודש שעבר, לאחר חקירה ארוכה שניהלה, במטרה לדון באפשרות לפרק את ענקיות הטכנולוגיה, ובכך להגביל את כוחן, שעלה באופן דרמטי במרוצת השנים - או לכל הפחות להגביר בשלב הראשון את האכיפה, ולהדק את הרגולציה סביבן, במטרה להגן על הצרכן.

העליות שנרשמו לאחר הבחירות התחלפו בשבוע האחרון באווירה קצת יותר מגומגמת, אך עדיין מניות הסקטור נסחרות סביב רמות השיא, שמלמדות שתור הזהב שחוות חברות המגזר ככל הנראה עדיין לא הגיע לקיצו, ולמרות החשש מעליית כוחם של הדמוקרטים, ומהתחלפות הנשיא בבית הלבן, דווקא ניצחונו של ביידן, שלצדו צפויה לכהן קמלה האריס בתפקיד סגנית הנשיא, הוא חדשות מצוינות עבור חברות ה-FAANG (פייסבוק, אמזון, אפל, נטפליקס וגוגל), במיוחד כאשר ככל הנראה יש רוב לרפובליקאים בקונגרס, ונראה שהדבר יקשה מאוד על העברת רפורמות וחקיקות חדשות בבית הנבחרים של ארצות-הברית.

מצב זה בעצם מסנדל את הרשות להגבלים עסקיים בבואה לקבוע שיש לפרק את ענקיות ההייטק. חשוב לציין כי האריס תמכה בעבר ברפורמות הקשורות בהצרת צעדיהן של ענקיות הטכנולוגיה, אך באופן מתון ביחס לאחרים, ואפשר למצוא ציטוטים לא מעטים שלה מלפני חודשים ספורים בלבד, שבהם היא טוענת כי יש מקום לתת לחברות הטכנולוגיה להמשיך לפרוח ולגדול.

הערכות אלו, לצד העובדה שהדמוקרטים איבדו חלק נכבד מהרוב שלהם בקונגרס, ושהסנאט ככל הנראה יישאר רפובליקאי, עשויות להקשות על העברת החלטות כבדות משקל, כפי שציינו.

תחת הנחה זו, שלפיה במבנה ההנהגה הנוכחי האחיזה של המחוקקים תיחלש, יכולות ענקיות הטכנולוגיה להמשיך במסען צפונה באין מפריע, ולהצליח שוב להתחמק מציפורני הרגולציה, שגם כך לא עומדת בקצב הפיתוח, ולא מצליחה להדביק את השינויים הטכנולוגיים שמובילים לשינויים בדפוסי ההתנהלות של החברות מול האזרח הקטן.

גם הצפי לשינוי במדיניות הטיפול של הממשל בקורונה בארצות-הברית, כדי להוריד את רמת התחלואה, יכול להתפרש כחיובי עבור ענקיות הטכנולוגיה, שעשויות להמשיך ולצבור כוח על רקע המגפה - דרך הרחבת השירותים הדיגיטליים והעלייה בשימוש ברשתות החברתיות, שהאיץ את ההתפתחות הרב-שנתית למספר חודשים בחסות התפשטות המגפה. כל אלו עשויים להמשיך ולהדק את האחיזה שיש לענקיות הטכנולוגיה ביומיום של הצרכן, ולהוביל להמשך התרחבות הפעילות שלהן בעולם.

כל אלו מתחברים לברכות החמות לביידן ולהאריס שצויצו בטוויטר בסוף השבוע על-ידי מייסדים ומנכ"לים של הענקיות ודומיהן. 

הכותבים הם מנהל מחלקת מאקרו בפסגות ומנהלת מחלקת מחקר בפסגות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם, או תחליף לשיקול דעתו של הקורא, והוא אינו הצעה לרכישת ניירות ערך

עוד כתבות

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

אילוסטרציה: shutterstock

הסעיף "הקטן" בעסקת נדל"ן שיתחיל לסבך אתכם עם רשות המסים

באילו מקרים השחקנים בשוק הנדל"ן "בני חורין" מהקשר שנכפה עליהם ככלל עם רשות המסים? ● גלובס עושה סדר בזכויות החוזיות והתנאים שמשחררים אתכם מחובת הדיווח לרשויות המס, לפחות בשלב עריכת החוזה

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה