גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פחות יעיל מפייזר ומודרנה, אבל עם יתרונות בלוגיסטיקה ובמחיר: כל מה שצריך לדעת על החיסון של אסטרהזנקה

הוא צפוי להיות זול משמעותית מהמתחרות, ואם בוחנים רק את אחת מקבוצות המינון, החיסון של אסטרהזנקה מתגלה כיעיל ב-90%, בדומה ליעילות של החיסונים של פייזר ומודרנה ● כל הפרטים החשובים מהניסוי של ענקית הפארמה הבריטית

חיסון קורונה של אסטרהזנקה / צילום: שאטרסטוק
חיסון קורונה של אסטרהזנקה / צילום: שאטרסטוק

חברת אסטרהזנקה הודיעה היום (ב') כי החיסון שלה לקורונה ( Covid-19) יעיל במניעת הידבקות במחלה. החיסון הציג יעילות של 70%: 30 מהמתנדבים בניסוי שבסופו של דבר בכל זאת חלו בקורונה היו בקבוצת הניסוי, בעוד 101 היו בקבוצת הביקורת. התוצאות הנוכחיות הן רק מן הזרוע הבריטית של הניסוי, בה השתתפו 10,000 איש. תוצאות נוספות מן הניסוי המלא הנערך גם בארה"ב, בו משתתפים כ-40,000 איש נוספים, צפויות בהמשך.

אם היה זה החיסון הראשון שהיה מגיע לתוצאות מניסוי מתקדם, אלה היו נחשבות תוצאות מצויינות, שכן חיסון כזה יכול להוריד משמעותית את קצב ההדבקה במחלה, עד כדי הדעכתה. אולם, התוצאות הללו פחות טובות מאלה שהשיגו שתי החברות מודרנה ופייזר, אשר פיתחו חיסונים המבוססים על טכנולוגיה של mRNA, בעוד החיסון הנוכחי מבוסס על וירוס מהונדס גנטית. 

יש לציין כי בניסוי של אסטרהזנקה השתמשו החוקרים בשני מינוני חיסון שונים. על פי הדיווח, אחד המינונים היה אפקטיסי ב-62% והשני ב-90%. כך, ייתכן ששימוש במינון השני בלבד, יביא את החיסון לרמות אפקטיביות דומות לאלה של החיסונים של פייזר ומודרנה. 

עם זאת, התוצאות הללו, לגבי המינון המוצלח יותר, פחות ודאיות מן התוצאות שהתקבלו עד כה בניסויים של פייזר ומודרנה. הניסוי של אסטרהזנקה שהסתיים היום, נערך ב-10,000 מתנדבים. מהם רק 2,741 קיבלו את המינון שהשיג את התוצאה הטובה יותר.

לרוב, אם התוצאה הטובה יותר מתקבלת דווקא במינון הנמוך יותר, יש יותר סיכוי כי זו טעות של הניסוי ולא תוצאה מהותית, ובעיקר כשזו גם קבוצת הניסוי הקטנה יותר. לכן כדי להצהיר בלב שלם על תוצאה של 90%, עדיף לחכות לתוצאות נוספות.

נזכיר כי פייזר פנתה בשבוע שעבר למנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) בבקשה לקבל אישור חירום לשימוש בחיסון שלה, לפני כן החברה עדכנה על יעילות של 95% במניעת קורונה בניסוי החיסון שלה עם חברת התרופות הגרמנית ביונטק. מודרנה דיווחה בשבוע שעבר על יעילות של 94.5% במניעת מחלת קוביד-19 בניסוי הקליני שלה.

מגפת הקורונה גבתה כבר יותר מ-1.3 מיליון חיי אדם מסביב לעולם ואסטרהזנקה מקווה שהחיסון שלה יביא סוף למשבר הגלובלי.

פסקל סוריו, מנכ"ל אסטרהזנקה אמר בהודעה רשמית כי מדובר ב"אבן דרך חשובה" במאבק במשבר הבריאות העולמי. "יעילות ובטיחות החיסון שלנו מוכיחות כי הוא יהיה יעיל מאוד נגד קוביד-19 וכי תהיה לו השפעה מיידית על המשבר בבריאות הציבור", הוסיף מנכ"ל החברה.

סוריו הוסיף כי אסטרהזנקה התחייבה למאמץ ללא רווח ואספקה מהירה של מנות החיסון - "מה שאומר שהחיסון שלנו יהיה נגיש, זמין, בעלות סבירה ונספק מאות מיליוני מנות ממנו".

החיסון של אסטרהזנקה עדיין שחקן משמעותי

למרות שהחיסון של אסטרהזנקה נראה על פי הניסוי הנוכחי כפחות יעיל מהחיסונים של מודרנה ופייזר, יש לו יתרונות אחרים אשר צפויים להפוך גם אותו לשחקן משמעותי בשוק. ראשית, הביקוש לחיסון כלשהו לקורונה בשנה הקרובה יעלה על יכולת היצור, וייתכן כי מדינות שלא שריינו חיסונים של פייזר ומודרנה, תוכלנה לשלוט במחלה על ידי שימוש בחיסון של אסטרהזנקה. החיסון של אסטרהזנקה הוא גם בעל יתרונות לוגיסטיים, והוא ניתן לשינוע בקירור ולא בהקפאה. כמו כן, הוא צפוי להיות משמעותית זול יותר. אסטרהזנקה אמרה כי כל עוד הקורונה נחשבת למגפה, היא תשווק את החיסון במחיר עלות, וזה אומר כמה דולרים למנה, לעומת כמה עשרות דולרים לחיסונים של פייזר ומודרנה. לכן החיסון של אסטרהזנקה עשוי להיות הברירה הסבירה של המדינות הפחות עשירות.

מתנדב בניסוי החיסון לקורונה של אסטרהזנקה / צילום: Siphiwe Sibeko/Pool, Associated Press

מבחינת הטכנולוגיה, זו של פייזר ומודרנה נחשבת לטכנולוגיה יותר חדשנית ולכן אולי יותר בלתי צפויה, מה שיכול להוביל לכך שחלק מן המתחסנים יעדיפו את החיסון של אסטרהזנקה. עם זאת, גם הטכנולוגיה של אסטרהזנקה עדיין לא הביאה מעולה לשוק חיסון שנמצא בשימוש מסחרי, כך שגם בה יש סיכון מסויים. כמו כן, לעומת הניסויים של פייזר ומודרנה שבהם לא אותרה שום תופעת לווי חמורה, בניסוי של אסטרהזנקה אחת החולות פיתחה תגובת שיתוק חולפת, המזוהה עם מחלות זיהומיות ולעיתים רחוקות יותר עם חיסונים. הרשויות הרגולטוריות בבריטניה ובארה"ב, החליטו לאפשר לחברה להמשיך בניסוי שלה, ככל הנראה מתוך הערכה כי התופעה הזו בסבירות גבוהה לא נבעה מן החיסון, אולם עצם התיעוד של אירוע כזה, עלול לגרום לציבור להעדיף פחות את החיסון הזה.

חברת ג'ונסון אנד ג'ונסון, שנמצאת גם היא בשלב המתקדם של הניסויים הקליניים, ואמורה לפרסם תוצאות ראשונות מניסוי שלב III שלה עד סוף השנה, משתמשת גם היא באותה הטכנולוגיה כמו אסטרהזנקה, וגם לחיסון שלה יש יתרונות לוגיסטיים על פני החיסונים של יתר החברות. העובדה כי בינתיים כל החיסונים שהגיעו לקו הסיום הציגו יעילות גבוהה יחסית, היא סימן חיובי עבור ג'ונסון אנד ג'ונסון וחטיבת התרופות שלה יאנסן, אשר אחראית על פיתוח החיסון.

ישראל הזמינה 8 מיליון מנות של חיסון מחברת פייזר ועוד 10 מיליון מנות מחברת אסטרהזנקה, בנוסף לכמות לא ידועה של מנות מחברת מודרנה, אותה היא כעת מנסה להגדיל. השאלה לאילו ישראלים יוצע איזה מבין החיסונים, צפויה להעסיק את גורמי האתיקה במשרד הבריאות בחודשים הקרובים.

מנכ"ל אסטרהזנקה: נוכל לייצר כ-3 מיליארד מנות חיסון ב-2021

במסיבת העיתונאים של חברת אסטרהזנקה, אמר מנכ"ל החברה פסקל סירו, כי "עד סוף הרבעון הראשון של 2021 נוכל לייצר כ-300 מיליון מנות חיסון ובשיא נוכל לייצר 100-200 מיליון מנות חיסון בחודש. הקמנו רשת של יצרני חיסונים בעולם, כולל בהודו, ברוסיה ובדרום אמריקה, אשר כל אחת מהן מייצרת עבור האזור שלה, ללא תחרות ביניהן. הרשתות הללו יחד עם כושר הייצור שלנו, תוכלנה לייצר יחד כ-3 מיליארד מנות חיסון במהלך 2021". למרות זאת, עדיין אין לכל חברות החיסונים שכבר השיגו תוצאות טובות, קיבולת מספקת כדי לחסן מספיק אנשים בעל העולם כדי לעצור את המגפה, והחברה ציינה כי היא מקווה לתוצאות גם מחיסונים נוספים.

באירוע עלו שאלות רבות לגבי היעילות המרובה יותר שנראתה בחיסון דווקא במינון מעט נמוך יותר. פרופ' אנדרו פולארד, מאוניברסיטת אוקספורד שפיתחה את החיסון, אמר כי זה לא חריג שקורה דבר כזה בחיסון, והדגיש כי למרות שכמות המתנדבים שקיבלו את המינון הזה היה נמוך יחסית, עדיין הושגה תוצאת יעילות מובהקת סטטיסטית באותה הקבוצה. בימים אלה כבר מוגשות התוצאות הללו לרשויות הרגולטוריות בבריטניה ובאירופה, וייתכן ואלה יאשרו את החיסון והשיווק יחל עוד לפני שיתקבל אישור בארה"ב.

בינתיים בארה"ב, נערך ניסוי בהיקף של 40,000 איש, מהם כבר גוייסו 10,500 איש. כבר השבוע תיפגש אסטרהזנקה עם ה-FDA, רשות המזון והתרופות האמריקאית, ויוחלט האם להעביר חלק מן המתנדבים שיתגייסו בחודשים הקרובים לניסוי האמריקאי, למינון הנמוך יותר שנמצא כיעיל יותר. כמו כן תיבחן האפשרות להגיש את התוצאות מן הניסוי הבריטי לרגולטור האמריקאי, וכך לאשר אותו באישור חירום בארה"ב, עוד לפני שהניסוי האמריקאי יניב תוצאות משלו. תוצאות ראשונות מן הניסוי האמריקאי וכן תוצאות נוספות מן הניסוי הבריטי צפויות בתוך כחודש, ואז גם ניתן יהיה לראות אם התגובה הטובה יותר בקבוצת הניסוי שקיבלה את המינון הנמוך יותר נשמרת גם בקבוצה גדולה יותר של חולים.

בתגובה לשאלה האם התוצאות אומרות שהחיסון אכן יעיל פחות מזה של פייזר ומודרנה, ציין פולארד כי לא בטוח שכולם מודדים את התוצאות באותה הצורה. ההבדל עשוי להיות בעיקר במה נמדד כמחלת קורונה. כל החברות בודקות נוכחות של הוירוס הקורונה לקורונה רק לאחר שמתנדבים בניסוי מפתחים תסמינים. השאלה איזו רמת תסמינים מובילה לביצוע בדיקה, עשויה להשפיע על תוצאות הניסוי, כאשר ככל שהחברה מחפשת רק חולים קשים יותר, היא עשויה לראות הבדלים גדולים יותר בין הקבוצות.

יש לציין כי לא מבוצעת בדיקת PCR לכל המתנדבים, וסביב שישנם גם חולים א-סימפטומטיים כבר היום בקרב המתנדבים בכל הניסויים, ולא ידוע כיצד הא-סימפטומטיים מתחלקים בין הקבוצות. אסטרהזנקה מסרה כי היא כן מבצעת בדיקות PCR רנדומליות למתנדבים שלה, וכי זיהתה אסימפטומטיים, ויותר מהם בקבוצת הביקורת מאשר בקבוצת הניסוי. אולם, לא מסרה את החלוקה המדוייקת של האסימפטומטיים בין קבוצת הניסוי לקבוצת הביקורת. החברות בוחנות רק חולים תסמיניים כי כרגע המטרה העיקרית של החיסון היא למנוע תחלואה חמורה במחלה. אולם, בהמשך יהיה חשוב מאוד לבדוק מה ההשפעה של החיסון על הסיכון לתחלואה א-סימפטומטית וכתוצאה מכך, מה השפעתו על הדבקה של אנשים נוספים.

עוד כתבות

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

לפחות 3 מטרות חשודות יורטו בשמי הצפון

בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה חוסל בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● צה"ל תקף מבנה צבאי של ארגון הטרור במרחב יארון שבדרום לבנון ● ארבע רקטות שוגרו לאזור שדרות, מחסן עלה באש בעקבות נפילת רסיסי מיירט ● כל העדכונים

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; מדד פוטסי חצה את שיא כל הזמנים לאחר 4 ימים רצופים של עליות

נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● עליות קלות על חוזים העתידיים בוול סטריט ● עליות במחירי הנפט ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1.5% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"