גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המאכערים הישראלים מתנפלים על איחוד האמירויות, וליזמים הישראלים יש רק מה להפסיד מכך

יזמים ואנשי עסקים ישראלים שמבקשים להצליח לחדור לשוק האמירתי צריכים לחפש אחר שותפויות של ממש במקום פתיחת דלתות, ולהעדיף עבודה קשה, מאתגרת וסיזיפית על פני הבטחות לקיצורי דרך

אבו דאבי, עיר הבירה של איחוד האמירויות הערביות / צילום: שאטרסטוק
אבו דאבי, עיר הבירה של איחוד האמירויות הערביות / צילום: שאטרסטוק

"עד הסכם השלום, חשבתי שתחום הייצוא הגדול ביותר מישראל הוא התחום הטכנולוגי", אמר לי בחיוך שותף עסקי באיחוד האמירויות הערביות לפני כשבוע. "עכשיו, אני מבין שהייצוא העיקרי שלכם הוא לא יזמים או מפתחים - אלא מתווכים".

מאות מאותם "מתווכים" כבר פנו אליו במהלך השבועות האחרונים, הבטיחו להרים וגבעות, הכול תוצרת כחול לבן. בשיחה הם מציגים את עצמם כ"קונקטורים", אבל בעברית יש לזה שם מדויק הרבה יותר: מאכערים.

מאז היוודע דבר ההסכם ברבים, המאכערים הישראלים התנפלו על איחוד האמירויות. לרוב, מדובר בישראלים שכבר ביקרו, פעלו או אפילו חיו במדינה בעבר, איש איש מסיבותיו.

הם מכירים גורמים שונים, לפעמים אפילו כמה בכירים. לרוב, הם מסונוורים מהשילוב שבין הרצון ללמוד (עקב מאמצי האיחוד לפתח את תחומי החדשנות, היזמות והטכנולוגיה במדינה) ובין כיסיהם העמוקים של המקומיים.

לתוכניתם, הם יחברו בין האיחוד לבין המיזמים הישראלים, יבססו שיתופי פעולה בשווי מיליארדי דולרים, ולא ישכחו לגזור לעצמם נתח, הכול בחסות מותג הסטארט-אפ ניישן והמוניטין של היזמים הישראלים בעולם.

המאכערים הישראלים פועלים מהר. במהלך השבועות האחרונים הם הספיקו לפנות לכל פקיד, זוטר עד בכיר, באיחוד האמירויות, בעודם מבטיחים כי באמצעותם (ורק באמצעותם) יוכלו ליהנות מגישה למיזמים המבטיחים ביותר ולטכנולוגיות המתקדמות ביותר באקוסיסטם הישראלי.

ואם בתחילת הדרך אותן שיחות והבטחות שעשעו את אנשי העסקים והפקידים המקומיים, הרי שכעת, מספר שבועות בסך הכול מאז נפרץ הסכר, גם הם כבר למדו כי יש להיזהר מהמאכער הישראלי ומהבטחותיו.

הדרך ארוכה ומפותלת

אותם מאכערים עטים לא רק על בכירי התעשייה והמשק האמירתיים, אלא גם על המיזמים והיזמים הישראלים, ומבטיחים כי יפתחו להם את "הדלתות הגבוהות ביותר", כי יכירו להם את האנשים הבכירים ביותר, וכי בעזרתם, ההצלחה העסקית באיחוד היא לא יותר מעניין של זמן.

אך יזמים ישראלים שייפלו בקסמיהם נוטלים סיכון לא מחושב. לא רק שאותם מאכערים (לרוב) לא מביאים למיזם תועלת של ממש, אלא ההפך הוא הנכון, ובמקרה הנוכחי, הנזק עלול להיות רב בהרבה מהתועלת.

עבור היזם הישראלי, הפוטנציאל נשמע גדול. איחוד האמירויות היא מדינה קטנה עם משמעות אזורית אדירה, ומספר מצומצם יחסית של אנשי מפתח. "אם אתה מכיר את המשפחה הנכונה, אתה 90% בפנים", אומר המאכער, שכמובן מכיר את אותה משפחה.

היזם כבר הוא רואה בעיני רוחו כיצד הקשרים הנכונים מסדרים לו "נחיתה קלה" באחד השווקים העסקיים התחרותיים והמתוחכמים ביותר בעולם, בדרך להצלחה אזורית נרחבת.

אך מנהיגי האיחוד לא מעריכים קיצורי דרך. לראייתם, מיזם שמחפש אחר נקודת הכניסה הקלה והנוחה ביותר סובל, כנראה, מסיכויי הצלחה נמוכים במיוחד: אחרת, מדוע שיחפש היזם אחר נחיתה קלה, במקום לבנות את העסק בשוק המקומי ולחצוב את דרכו להצלחה?

איחוד האומות הערביות, כאמור, הוא כיום אחד השווקים המתוחכמים והתחרותיים ביותר בעולם, ולא בכדי: הכסף הגדול, התכנון ארוך הטווח והניהול המוקפד הפכו את הזירה המקומית למרכז עסקי עולמי מוביל, ומשכו יזמים, חברות ותאגידים רבים.

בין כל אלו, מיזם אשר מצליח לבסס את מעמדו בשוק המקומי ולהוכיח יעילות וערך של ממש, זוכה לנקודות זכות רבות בעיני המשקיעים ומנהיגי האקוסיסטם. במקום לחפש אחר נחיתה קלה, טוב יעשו היזמים הישראלים אם ישקיעו את מרצם דווקא בבניית עסק משגשג בשוק המקומי, בהתאמת הפתרון או הטכנולוגיה לצרכים השונים, בשיחות עם לקוחות, שיתופי פעולה, משקיעים ועוד.

דרוש: שותף

לא מדובר במשימה קלה. למעשה, עבור יזמים ישראלים שמעולם לא היו באיחוד האמירויות, מדובר במשימה כמעט בלתי אפשרית. במקום לשתף פעולה עם מתווכים (במקרה הטוב) ומאכערים (במקרה הרע), שמבטיחים לפתוח דלתות וליצור קשרים עסקיים תוך זמן קצר, עבור היזמים הישראלים יהיה מועיל הרבה יותר לחפש אחר שותפים מזן אחר: כאלו שיסייעו להקים ולבסס פעילות בשוק המקומי, לבנות את העסק שלב אחר שלב, להתמודד עם הקשיים והאתגרים, לזהות הזדמנויות ולנהל את הפעילות היומיומית.

החשיבות של שותף מקומי היא אדירה כדי לצלוח רבים מהמכשולים והאתגרים ולהצליח היכן שעסקים רבים כל כך נכשלו, בעיקר כי לא העריכו נכונה את רמת התחכום של השוק.

שותף של ממש יספק למיזם ערך אדיר, גדול הרבה יותר מפתיחת דלת כזו או אחרת, וישפר משמעותית את סיכויי ההצלחה של הפעילות החדשה. ועם ההצלחה, תגיע גם תשומת הלב: לאחר שיוכח כחדשני ומועיל בשוק המקומי, יזכה המיזם לתמיכה ולסיוע של כל מנהיגי האקוסיסטם המקומי, שיפעילו את כל כובד משקלם כדי לקדם ולתמוך. גם עבור מיזם ותיק ומוכח, מדובר בסיוע שאין שני לו, גם ברמה העולמית.

"אם הייתי בוחר להרחיב את העסק לישראל", סיים השותף מתחילת הכתבה את דבריו, "לא היית מבקש שתכיר לי בכירים במשרד ראש הממשלה או את נשיא המדינה שלכם".

הוא צודק, כמובן. במקום זאת, סביר כי היה מבקש להכיר אנשי מקצוע מקומיים, כאלו שמבינים את רזי השוק, ויוכלו לסייע בהקמת פעילות מקומית ברמה הגבוהה ביותר. יזמים ואנשי עסקים ישראלים שמבקשים להצליח לחדור לשוק האמירתי צריכים לחשוב באותו האופן, לחפש אחר שותפויות של ממש במקום פתיחת דלתות, ולהעדיף עבודה קשה, מאתגרת וסיזיפית על פני הבטחות לקיצורי דרך. 

הכותב הוא יזם ומשקיע בינלאומי. בארבע השנים האחרונות הוא מנהל את חברת "איגנייט פאוור" (Ignite Power) בדובאי, הפועלת בשוק המקומי וברחבי המזרח התיכון ואפריקה

עוד כתבות

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

שיתוף הפעולה החדש של איראן שמדאיג את ארה"ב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"