גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחממות מנועים: אקוואריוס והייקון פרסמו טיוטות תשקיף ציבוריות לקראת הנפקות ראשוניות

מפתחת המנועים החסכוניים אקוואריוס הבטיחה גיוס של כ-65 מיליון דולר, לפי שווי חברה של כ-260 מיליון דולר ● הייקון, מתחום הדפוס הדיגיטלי, צפויה לגייס כ-45 מיליון דולר אחרי שהבטיחה את הסכום ממוסדיים

מערכת הדפוס וחיתוך הלייזר של הייקון / צילום: אתר החברה
מערכת הדפוס וחיתוך הלייזר של הייקון / צילום: אתר החברה

נמשכת נהירת חברות הטכנולוגיה לבורסה בתל אביב. שתי החברות האחרונות המצטרפות לגל הן אקוואריוס והייקון, שפרסמו טיוטות תשקיף ציבוריות ראשונות לקראת הנפקת מניות ראשונית (IPO) שהן צפויות להשלים בקרוב, אחרי שהבטיחו גיוסים של עשרות מיליוני דולרים מגופים מוסדיים במסגרת ההנפקות המתוכננות.

מפתחת המנועים החסכוניים אקוואריוס (Aquarius Engines), הבטיחה גיוס של כ-65 מיליון דולר (כ-215 מיליון שקל) לפי שווי חברה של כ-260 מיליון דולר (כ-860 מיליון שקל), והיא עשויה להגדיל את הסכום בכמה מיליונים נוספים במסגרת השלב הציבורי.

אקוואריוס, שהוקמה בשנת 2014 על-ידי המנכ"ל אריאל גורפונג, היו"ר גל פרידמן והמדען הראשי של אקוואריוס גרמניה שאול יעקובי, עוסקת בפיתוח, בייצור ובהפצת מנועי בעירה פנימיים לינאריים (מבוססי טכנולוגיה מתקדמת) וגנרטורים (מבוססי מנוע בעירה פנימי לינארי), "המשמשים לייצור חשמל מבוזר או תמיכה במערכות הנעה חשמליות".

בשלב הנוכחי אקוואריוס לא מייצרת הכנסות ואת המחצית הראשונה של השנה סיכמה בהפסד שהתקרב ל-4 מיליון דולר, המצטרף להפסד מצרפי של קרוב ל-14 מיליון דולר שהציגה בשנתיים הקודמות (2018-2019).

את הנפקת אקוואריוס מובילות חברות החיתום של אוריון, אפסילון ופועלים אי.בי.אי, ואת עיקר התמורה בהנפקה מייעדת החברה "למימון והרחבת פעילותה העסקית השוטפת", וכן למימון הוצאות שוטפות.

מלבד המייסדים, עם בעלי המניות הבולטים באקוואריוס נמנים מריוס נכט, ליאון רקנאטי ושלמה אליה.

עוד בין המשקיעים בחברה, החברה היפנית Musashi Seimitsu וחברת מקס משאיות ואוטובוסים הפועלות בענף הרכב, אבינועם לרנר וצבי ימיני. בין חברי הדירקטוריון של אקוואריוס ניתן לציין את פרופסור יעקב פרנקל, לשעבר נגיד בנק ישראל ויו"ר ג'יי.פי מורגן צ'ייס.

עיקר כספי הגיוס בהנפקה (כ-60 מיליון דולר) ייכנס לקופתה של אקוואריוס, וההנפקה תכלול גם הצעת מכר, שבמסגרתה יממשו חלק מבעליה הנוכחיים נתחים מהחזקותיהם, בתמורה כוללת של כ-5 מיליון דולר. עמלות החיתום וניהול ההנפקה וההוצאות הקשורות אליה צפויות להגיע ליותר מ-10 מיליון שקל.

אקוואריוס מסבירה בטיוטת התשקיף, כי החברה פיתחה "מנוע בעירה פנימי לינארי לייצור חשמל שיועד במיוחד לצורך הנעה חשמלית", המספק חיסכון משמעותי בעלות הייצור והתחזוקה השוטפת "בהשוואה למנועי בעירה פנימיים בעלי הספק דומה הקיימים בשוק". החברה מעסיקה כיום קצת יותר מ-40 עובדים, מרביתם בתחומי המחקר והפיתוח.

בחברה מדגישים, כי הגם שהמנוע שהיא פיתחה "מצטיין ברמת זיהום אוויר נמוכה ביחס למקובל במנועים העושים שימוש בדלקים פוסיליים", אקוואריוס "אינה פועלת בתחום האנרגיה המתחדשת".

עוד מציינים שם, כי עד כה משבר הקורונה לא פגע בפעילות החברה, אולם המשך התפשטות הווירוס עלול לפגוע בה בעתיד.

הייקון: "ביטול והקפאת הזמנות"

לעומתה, המועמדת השנייה להצטרף למסחר בשוק המקומי, הייקון, הצפויה לגייס כ-45 מיליון דולר (כ-165 מיליון שקל), אחרי שהבטיחה את הסכום ממוסדיים, כן נפגעה מהמשבר.

הייקון (Highcon) שהוקמה בשנת 2009 על-ידי אביב רצמן ומיכאל צימר, פועלת בעולם הדפוס, שבו פיתחה מוצר דיגיטלי מתקדם המסייע לחיתוך ההדפסה באמצעות לייזר. את הנפקתה מובילות פועלים אי.בי.אי ואפסילון.

כיום נמצאת החברה בידי כמה משקיעים פרטיים, אחרי שהושקעו בה עד כה כ-105 מיליון דולר. עם בעלי המניות הגדולים בהייקון נמנית קרן JVP בראשות אראל מרגלית, ואיש העסקים בני לנדא, בעל המניות המרכזי במפתחת טכנולוגיית האנרגיה הירוקה ג'נסל (GenCell), שהשלימה בשבוע שעבר בבורסה גיוס של כ-205 מיליון שקל לפי שווי חברה של כ-800 מיליון שקל "אחרי הכסף". עוד בין המחזיקים בהייקון - קבוצת LR של רועי בן ימי ועמי לוסטיג וקבוצת OurCrowd של יונתן וויליאם מדבד.

בסיכום המחצית הראשונה השנה הכנסותיה של הייקון צללו בכ-80% לקצת יותר מ-1 מיליון דולר, וזאת לפי החברה בהשפעת המשבר שהוביל "לביטול והקפאת הזמנות מצד לקוחות", וכן הוביל להפחתת השימוש במוצרי החברה.

בשורה התחתונה, הפסדיה של הייקון במחצית השנה גדלו ב-15% והגיעו לכ-8 מיליון דולר, אחרי שבשנתיים הקודמות (2018-2019), שבהן הציגה צמיחה בהכנסות שהתקרבו אשתקד ל-10 מיליון דולר, הפסדיה הצטברו ליותר מ-28 מיליון דולר.

מערכות דיגיטליות לייצור אריזות 

כפי שהייקון מסבירה, היא עוסקת במחקר ופיתוח של "מערכות דיגיטליות מתקדמות ופורצות דרך לייצור אריזות מתקפלות ומעמדי תצוגה מגיליונות קרטון קשיח וקרטון גלי". עוד מעניקה הייקון שירותים שונים עבור השימוש במערכות אלה ומוכרת מוצרים מתכלים עבור המערכות שהיא מייצרת.

החל מהשנה שעברה, המערכות שהייקון מציעה "נמכרות בעיקר ליצרני אריזות מהמובילים בעולם", בעיקר לחברות בינוניות וגדולות בתחומי המזון, קוסמטיקה, משקאות, מכשירים אלקטרוניים ועוד. מנכ"ל הייקון הוא שלמה נימרודי.

החברה גם נכנסה לפעילות ייצור דיגיטלי של אריזות לחברות בשוק המסחר המקוון (E-Commerce), תחום שלפי החברה "נמצא כרגע בראשית דרכו אך צומח במהירות".

החברה מעסיקה יותר מ-70 עובדים, ונוסף להם, יש לה קרוב ל-30 יועצים המעניקים לה שירותים כקבלנים עצמאיים. מרבית לקוחותיה הם מהשוק האמריקאי והאירופי, ויש לה גם פעילות במזרח הרחוק. עמלות החיתום וניהול ההנפקה של הייקון והוצאותיה צפויות להגיע לכ-9.5 מיליון שקל.

שתי ההנפקות המדוברות מתבצעות בדרך של הצעה לא אחידה (Book Building), המאפיינת רבות מההנפקות בגל האינטנסיבי שנרשם בבורסה המקומית בחודשים האחרונים. 

*** גילוי מלא: מריוס נכט הוא בן הזוג לשעבר של ענת אגמון, מבעלות השליטה ב"גלובס". השניים מצויים במחלוקת אישית וכלכלית *** 

עוד כתבות

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה