גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: הכללים הבסיסיים נשכחו. ואז הגיעה אופירה אסייג

תקשורת המיינסטרים נכנעה ברובה לסטנדרטים עיתונאיים רופסים והתרגלה להנהן לראשים מדברים שמדקלמים דפי מסרים ● השפה הבוטה שלה אולי מטעה, אבל אסייג עובדת בשביל הצופים

מה שהתחיל בלחישה, מטעמי אנינות ודעות קדומות, הפך לקריאות התפעלות ולקונצנזוס - אופירה אסייג היא המראיינת הכי טובה בטלוויזיה כיום.

הסיבות להצלחתה אינן מסתוריות: זהו שילוב של רצינות, חריצות, ובעיקר חוסר הפחד לשאול כל שאלה בשילוב של אפס מחויבות לפוליטיקאים המרואיינים. לצערנו, אסייג היא היוצאת מהכלל המעידה על הכלל - ולכן הסיבות להצלחתה אינן מובנות מאליהן, אפילו כשמדובר בפלטפורמה הכל יכולה של קשת. 

אותה פלטפורמה העניקה לה ולשותפה האמיץ גם הוא, אייל ברקוביץ', את מצעד המרואיינים הפוליטיים. קשה עד בלתי אפשרי לפוליטיקאים לוותר על התענוג המפוקפק והמזוכיסטי להתראיין ב"קשת" בשישי בערב, דקות לפני "אולפן שישי" (גם כשהרייטינג שלה נמוך משמעותית מזה של מהדורות החדשות באמצע השבוע).

בכל זאת, כולנו ראינו בשנים האחרונות, כמה בקלות יכולים להתפספס ראיונות עם פוליטיקאים בפריים טיים, גם כשמדובר בעיתונאים ועיתונאיות פוליטיים "כשרים" למהדרין, עם רקורד ארוך שנים במקצוע.

תקשורת המיינסטרים נכנעה ברובה לסטנדרטים עיתונאיים רופסים, והתרגלה להנהן לראשים מדברים שמדקלמים דפי מסרים. למעשה, נראה שאולפני החדשות ותוכניות האקטואליה מנוהלים כיום ברובם על ידי ספינים.

לא עובדת בשביל פוליטיקאים

ככה זה עובד: הפוליטיקאים מצייצים ספין ומוסרים לרשת החברתית; ברשת החברתית הספין הופך ל"נושא"; מכאן, הוא מוגש בזמן למגישי התוכניות והמהדורות של הפריים טיים; ושם, הפלא ופלא, מראיינים את הפוליטיקאים על "הנושא", וחוזר חלילה.

עם הזמן, אולפני החדשות הלכו וויתרו על מקומם כמדווחי חדשות, או כמייצרי כותרות, ומצאו את עצמם מחממים ספינים מוכנים מראש. מה עוד, שברקע הצליחו הפוליטיקאים להוריד את רוב אולפני החדשות על הברכיים בין היתר באמצעות תעמולה קבועה ובלתי נפסקת על כך "שהתקשורת והשמאל הם אותו הדבר".

"שמאל" על פיהם, הם מי שמבקרים או מציגים תחקיר לא מחמיא לממשלה, מקיימים ראיון תקיף עם נציגי השלטון או סתם לא מהללים החלטות שלטוניות - כל אלה אילצו את המהדורות להוכיח שאין להם אחות שמאלנית. מכאן ועד להתקרנפות של התקשורת, המרחק הוא אפסי.

אלא שאסייג וברקוביץ' לא אוכלים את הלוקש ולא משחקים את המשחק. אם לדבר בשפת הכדורגל, הם יוצאים ממגננה, ועולים להתקפה. ברקו הוא שחקן נשמה, אסייג היא הקפטן והשכל החריף - הראיונות שלה מעידים על תחקיר רציני.

היא מדברת שוטף את ההתרחשויות הפוליטיות והציבוריות המערבלות את ישראל בקצב מסחרר. היא יודעת להפריד בין תעמולה וספין ובין חדשות. חוסר הפחד שלה, וגם חוסר חינני במחסום הבושה, שפעמים רבות מונע מעיתונאים מוכשרים לשאול שאלות רגישות, הם כלי הנשק הכי קטלניים בארסנל שלה. אין לה שום יומרה לשמור על "מכובדות" מזויפת. וממילא, כשהמדינה מנוהלת כמו משחק כדורגל, אין טעם ליישר את העניבה.

דפי המסרים המצוחצחים של המרואיינים, שנשמעו ונקראו עשרות ומאות פעמים בעיתונים, באתרי האקטואליה, בתחנות הרדיו ובתוכניות הטלוויזיה, מתגלים בשיא נלעגותם אצל אופירה וברקוביץ'.

כמו הילד באגדה הידועה על בגדי המלך החדשים, המראיינים חושפים את הפוליטיקאים במערומיהם. זה כמעט נוגע ללב לראות את הפוליטיקאים מתפתלים ומתבלבלים שוב ושוב בשידור, כשהשאלות הנוקבות או האמירות המתריסות ("אל תחרטט אותנו", "אני לא מאמינה לך", "לא קונה את ההסבר הזה", "נו באמת, אף אחד לא מאמין לך עכשיו בבית") נשלפות במיומנות של אקדוחן.

השפה הבוטה אולי מטעה, אבל זו לא התפרצות ספונטנית אלא טקטיקה מתוכננת: אסייג עובדת בשביל הצופים, לא בשביל הפוליטיקאים. לאלה האחרונים לא יעזרו ניסיונות ההיאחזות בגינוני כבוד, ובוודאי שלא יעזרו להם ניסיונות ההתחזות המגושמים שלהם כשהם מתאמצים "לרדת לעם" ("החרטא" של צחי הנגבי כמשל). המסר הוא פשוט: אל תדברו מעל הראש שלנו ואל תתחנפו אלינו. לא מלמעלה ולא מלמטה, ישר. מה כבר ביקשנו? אמת בפרסום. לא יותר.

בהקשר הזה חשוב להעיר את המובן מאליו - אסייג, ילידת דימונה, בת למשפחת מצביעי ליכוד (לפי עדותה), שגדלה בתקשורת הספורט, אינה שייכת למילייה שאפשר לכנות "תקשורת שמאלנית". היא אינה עונה לשום סטראוטיפ אשכנזי או שמאלני. נראה שאפילו שופרי התעמולה של מפלגת השלטון, שאותה ואת העומד בראשה היא תוקפת בחריפות בשנה האחרונה, לא הצליחה לשכנע את הציבור שמדובר ב"שמאלנית".

המודל של העולם הזה

כלל ידוע בתקשורת הוא שעל פי רוב, המצלמה והמיקרופון יהיו לצד המראיינים. האמצעים עומדים שם קודם כל בשבילם וכך גם כל המערכת המגבה מאחורי הקלעים - הבמאי, העורך, הסאונדמן, הטכנאי וכו.

הם ינמיכו את הקול של המרואיינים, יגבירו את הקול של המראיינים, יסיטו את המצלמה ויקצרו או יאריכו את זמן הריאיון. בסופו של דבר, קולו של המראיין יגבר על זה של המרואיין. בשדה הכוח שקיים בין השניים, המרואיין הוא הסוחר שבא למכור את מרכולתו. הוא צריך את המראיין, הרבה יותר משהוא צריך אותו. כלל חשוב יותר הוא, שבדמוקרטיה הפוליטיקאים אמורים לתת תשובות לציבור, לא לעסוק בפולחן אישיות. נדמה שהכללים הבסיסיים האלה בתקשורת ודמוקרטיה, נשכחו עד שאסייג הגיעה.

באופן אירוני כלשהו, "פירה וברקו" עובדים בשיטת העיתון המיתולוגי של אורי אבנרי, "העולם הזה" - כתבות צהובות עוטפות עיתונות קשוחה. פנטזיות נוצצות מעולם הבידור עוטפות אייטמים מרים על המציאות.

קל לראות איפה התשוקה של אסייג. היא משתמשת לא פעם בווריאציות על המשפט "אני פוחדת איזה מדינה נשאיר לילדים שלנו" - משפט כל כך פשוט וטריוויאלי, אפילו נדוש. אבל המסר שלו כלל לא טריוויאלי בתקופה הנוכחית. משמעו, שאין מבוגר אחראי מאחורי ההגה. מישהו צריך לקחת אחריות, ולא רק במסדרונות השלטון.

פקטור עצום במשבר הדמוקרטי שאנחנו חווים, הוא הדיסאינפורמציה וחידלון התקשורת. אסייג מראה שאפשר אחרת - אפשר לייצר חדשות לא מתחנפות ועדיין להביא רייטינג. אפשר להיות המבוגר האחראי ולא להתנשא. ואפשר גם אפשר לראיין כמו שצריך, למרות האווירה האנטי־דמוקרטית לעתים.

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ות"א 90 מאבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין