גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי עבודה, בלי מענקים: העולים החדשים והתושבים החוזרים של הקורונה נופלים בין הכיסאות של רשות המסים

עולים ותושבים חוזרים שנהנים מפטור ממס על הכנסות מחו"ל ואיבדו את עבודתם במהלך הקורונה, מוצאים את עצמם קירחים מכל הכיוונים • הם כבר לא יכולים לעבוד בחו"ל או לקבל מענקים מהמדינה האם ואינם זכאים למענקים גם בישראל

א', אמנית, עלתה לארץ בשנת 2017. מאז היא תושבת הארץ, אך עיקר הכנסותיה מהופעות בחו"ל. בעקבות ההטבות המוענקות לעולים חדשים, היא לא נדרשה לשלם מס בישראל על הכנסותיה מחו"ל, והיא גם אינה חייבת בדיווח לרשות המסים (למשך עשר שנים ממועד העלייה). מאז פרוץ משבר הקורונה אין לה הופעות כלל, לא בארץ ולא בחו"ל, ולכן במשך חודשים ארוכים אין לה כל הכנסה. לתדהמתה, היא גילתה שהיא גם לא זכאית לכל סיוע מהמדינה, היות ובשל הטבת המס לעולים החדשים היא לא דיווחה לרשות המסים בישראל על עיקר הכנסותיה מאז עלייתה לארץ - כל ההכנסות בחו"ל.

"אני נופלת בין הכיסאות של המענקים", מספרת א' לגלובס. "גרתי בחו"ל 30 שנה ובחרתי לחזור לכאן, אף שיש קושי בלעשות עלייה ואף שאת רוב ההופעות שלי אני עושה בחו"ל. כשהגיעה הקורונה כל ההטבות שקיבלתי כמי שחזרה לארץ פעלו לרעתי. הכול סגור. אין לי הופעות, ואני גם לא זכאית למענקים - לא בישראל ולא במדינה ממנה הגעתי, כי אני כבר לא תושבת אותה מדינה. נשארתי ללא הכנסה וללא שום רשת ביטחון. ההטבה לעולים חדשים ותושבים חוזרים מעולה בימי שגרה, אבל בתקופת הקורונה אתה יוצא קירח מכאן ומכאן".

מומחי המס מסבירים: לאילו הטבות זכאים עולים ותושבים חוזרים 

לדברי א', "מי שתכנן עלייה אך לא השלים אותה יש לו אבא ואימא במדינה שממנה הוא מגיע. חברים שלי, שעוד לא השלימו את הליך התושבות בישראל, מקבלים את המענקים שלהם במדינה שממנה הם מגיעים. יש לי חברים שהיו בעלי מפעלים ועסקים בחו"ל, והם סגרו שם הכול, ועוד לא הספיקו לפתוח כאן, אז הם עובדים כנהגי משלוחים ומנסים לשרוד כי לא מגיעה להם שום עזרה".

"מרבית העולים אינם מבוססים"

א' וחבריה לא לבד. מדובר בבעיה שנוגעת לעולים רבים שנמצאים עדיין בתקופת "הקליטה" שמעניקים להם חוקי המס בישראל - עשר שנות פטור מדיווח על הכנסות בחו"ל ומתשלום מס עליהן. בישראל קיימים מאות אלפי עולים חדשים, אשר עלו בעשר השנים האחרונות לישראל. משבר הקורונה בעולם העלה, וצפוי להעלות עוד, את שיעור העולים החדשים.

במכתב ששיגר לשר האוצר עו"ד איתי ברכה, השותף המנהל במשרד עורכי הדין ברכה ושות' המתמחה בתחום המסים והרגולציה, בשם העולים, נכתב כי העולים האלה הם קהילה שלמה אשר נפלה בין הכיסאות בתוכנית הסיוע הממשלתית ואשר קולם אינו נשמע עד היום. "ציבור העולים הפך בימים אלו במדינת ישראל למעשה ל'ניזוקים השקופים' אשר המדינה שכחה מהם וזנחה אותם".

לדברי עו"ד ברכה, "הרבה מכירים את העולים החדשים ככאלו הקונים את דירות היוקרה בתל אביב, בירושלים וערים רבות ומעלים את מחירי הדיור בישראל, אך מדובר בקומץ. בין העולים החדשים לישראל רבים חווים קשיים משמעותיים במציאת עבודה בארץ, חלקם נשארים כעובדים שכירים בחו"ל ועובדים מהבית או ‘חיים על הקו' וחלקם מנהלים עסקים באופן עצמאי בישראל ומחוצה לה", כותב ברכה. "מרבית העולים החדשים אינם אנשים מבוססים והם נאבקים מדי יום כדי להביא את לחמם הביתה".

לטענת עו"ד ברכה, "בשגרה פועלים משרד הקליטה, הסוכנות היהודית וארגונים רבים אחרים וחשובים לצורך סיוע והכוונה לעולים החדשים, אך בעת משבר זו, נדמה כי אין מי שדואג להם, אולי כי הם אינם מבינים את המציאות שאליה נקלע חלק גדול מציבור זה".
ללא ותק של חצי שנה לקבלת דמי אבטלה.

תוכנית הסיוע מעניקה פיצוי לעסקים ובעליהם, העצמאים, בהתאם לנוסחאות המחשבות את שיעור הפגיעה הכלכלית שספג העסק. נוסחאות אלה מתבססות על נתוני ההכנסות לשנת 2019 ביחס לשנה הנוכחית. גם מנגנון החל"ת קובע תנאי סף שלפיו כדי להיות זכאי לתשלום בגין חל"ת, על המבקש להיות בעל ותק של שישה חודשי עבודה בתקופה של 18 החודשים האחרונים.

ברכה מסביר כי "בעוד נוסחאות הפיצוי ותנאי הסף האמור ביחס למנגנון החל"ת, מוצדקים ביחס לכלל האוכלוסייה בישראל, דווקא עבור ציבור העולים הם מהווים מחסום לקבלת תמיכה מהמדינה ומגיעים ככל הנראה מחוסר הבנה של מאפייני ציבור זה, השונים ממאפייני כלל האוכלוסייה בישראל".

עולים חדשים רבים אשר עלו בשנים האחרונות לישראל לא הצליחו להשתלב עדיין במעגל העבודה ואינם מחזיקים בוותק של שישה חודשי תעסוקה בישראל ולכן אינם זכאים לתשלום החל"ת. מי שעלה לישראל אך נותר לעבוד בחו"ל ו'חי על הקו' או עובד מהבית עבור מעסיקו הזר, נפגע קשות בעקבות המשבר. בעקבות סגירת השערים האוויריים של מדינת ישראל ומדינות רבות, עולים חדשים רבים אינם יכולים ‘לחיות על הקו' ולבצע את עבודתם ובכך הפכו גם הם למובטלים. הם אינם זכאים לפיצוי במדינה הזרה שאינם תושביה. מצב זה יצר בקרב העולים החדשים מובטלים ‘שקופים'.

באשר לבעלי העסקים והעצמאיים, המנהלים עסקים מחוץ לישראל ונפגעו כתוצאה מהמשבר, כותב ברכה: "גם הם אינם זכאים לסיוע כלשהוא מהמדינה. כידוע, עולה חדש פטור ממס ומדיווח בישראל על הכנסות שהוא מפיק מחוץ לישראל וזאת למשך עשר שנים ממועד עלייתו לישראל. פטור זה, הנועד דווקא לעודד עלייה, בעת המשבר עושה למעשה את ההפך הגמור. עולים חדשים רבים המנהלים עסקים בחו"ל ספגו אף הם נזקים כלכליים גדולים וחלקם אף נסגרו בתקופה זו. חלק מהם אינם זכאים לקבל פיצוי מהמדינה כי הם אינם נחשבים תושבים באותה המדינה, וכיוון שעד היום הם לא דיווחו בישראל על הכנסתם, בהתאם לחוק, אין למדינה את הנתונים על הכנסותיהם לשנת 2019 ולכן הם אינם זכאים לפיצוי כל שהוא מהמדינה".

לטענתו, כמי שמלווה עולים חדשים רבים טרם העלייה ובמהלך ההגעה לארץ, המצב הקיים לא רק שמונע מיהודים רבים לעלות לישראל, אלא הוא אף גורם ליהודים רבים לארוז את חפציהם ולרדת בדמעות מהארץ בתקופה זו.

משרד האוצר: העולים קיבלו סיוע

ממשרד האוצר נמסר כי "עם פרוץ מגפת הקורונה בישראל ועת התבררו ממדי המגפה והשלכותיה, נערכו משרדי האוצר והעלייה והקליטה לספק את שירותי הקליטה המיטביים עבור העולים החדשים בארץ.

"העולים קיבלו מענקים כספיים ישירים בשלושה מישורים: תיקון הפער בין העולים לאוכלוסייה הוותיקה בנוגע למענק המיוחד (500 שקל נוספים שקיבלו זכאי הבטחת הכנסה ולא עולים זכאי הבטחת הכנסה); בתוכנית הכלכלית הרחבה שאושרה לאחר מכן, העולים הוכרו כאוכלוסייה מוחלשת, הזכאית למענק מוגדל; אושר מענק מיוחד לעולים אשר עלו מ-1.9.2019 עד 30.6.2020, שמאפשר להם להמשיך לקבל הכנסה בגובה סל קליטה למשך חודשיים נוספים.

"בנוסף, העולים קיבלו מענה בצורת סיוע כספי עקיף, ובין השאר יזמים ובעלי עסקים קטנים קיבלו תגבור שעות ליווי בעלי מקצוע להתמודדות עם המצב וסיוע בקבלת מענקי רשות המסים; תוכניות תעסוקה הכוללות מימון הסבה והכשרות תעסוקתיות לעולים, קידום העסקת אקדמאים דרך תמריץ למעסיקים לקליטת עולים, מימון שכ"ל למקצועות בעלי אוריינטציה תעסוקתית ומרכזי הכוון תעסוקתי, אפשרות לקורסי הכשרה פעם נוספת להתמודדות עם הסבה תעסוקתית מחודשת בשל שינוי הסביבה התעסוקתית".

מרשות המסים נמסר בתגובה, כי "ניתן להעריך כי עולים חדשים המנהלים עסקים בחו"ל ומדווחים שם על הכנסותיהם זכאים למענקים וסיוע במדינות שבהן הם פועלים. ככל שלאותו עולה יש הכנסה חייבת בישראל יהיה זכאי למענקים ככל אזרח. יצוין כי לרשות המסים אין כל מידע על הכנסות אלה בשל פטור מדיווח הקיים בחוק". 

עוד כתבות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

פעם הוא היה סגן שר ההגנה של איראן, עכשיו הוא מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות