גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גוגל לקחה, גוגל תשלם: המו"לים באירופה שמים סוף לחגיגה של ענקית החיפוש

מרגע שכלי התקשורת באיחוד האירופי הבינו כיצד ענקיות התוכן נגסו בעסקי הפרסום  והשתלטו עליו, הם פועלים כדי להפסיק לתת להן ליהנות על חשבונם ● את הרוח הגבית מעניקה להם הדירקטיבה של הנציבות האירופית, שדאגה לראשונה לזכויות היוצרים

"דוכן עיתונים בברלין. גוגל מנסה לחתום על הסכמים ישירים עם מערכות העיתונים / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאטיב
"דוכן עיתונים בברלין. גוגל מנסה לחתום על הסכמים ישירים עם מערכות העיתונים / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאטיב

באפריל 2019 נפל דבר באיחוד האירופי. דירקטיבה של הנציבות האירופית דאגה לראשונה לזכויות היוצרים של עיתונים וכלי תקשורת בעידן הדיגיטלי, ולשימוש שנעשה בתוכן שלהם בפלטפורמות מקוונות כמו גוגל או פייסבוק. ההחלטה הייתה חלק מההתפכחות האירופית בנוגע לכוח ולכסף שצברו ענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות בעשורים האחרונים, על חשבון תעשיות ותיקות, תוך כדי האשמות בהתחמקות ממסים ובניצול לרעה של כוחן. היא גם שינתה מן היסוד את מאזן הכוחות בקרב שמתנהל כבר יותר מעשור ביבשת - יצרני התוכן נגד גוגל.

הרקע להחלטה היה הזעזוע הטקטוני שעובר על העיתונות בכל העולם - הכנסות העיתונים מפרסום צנחו בעשרות אחוזים בשני העשורים האחרונים בארה"ב ובאירופה, בעוד ההכנסות של גוגל ואחרות מפרסום מקוון הלכו ועלו. במעגל אכזרי של קיצוצי כוח אדם והעלאת דמי מינוי, חלק מכלי התקשורת הצליחו להגדיל מעט את הכנסותיהם, אך התהליך תרם להידרדרות נמשכת במספר המנויים ולרווחיות נשחקת. כחלק מהתהליך, המקצועיות העיתונאית נפגעה לעתים מהתנאים החדשים, מה שרק תרם להמשך ההידרדרות.

חלק מהתקשורת המשודרת באירופה (טלוויזיה ורדיו) ממומנת בין השאר בנדיבות על ידי המדינה, אבל מעט מאוד מכלי התקשורת המודפסים מקבלים מימון ישיר דומה. הם זוכים לסבסוד מסוים באמצעות תעריפי דואר מיוחדים (למנויים), מודעות ממשלתיות, יוזמות אד-הוק כמו מינוי חינם לצעירים ועוד - אך גם עם כל אלו הם בקושי גומרים את החודש. כמו בכל העולם, גם באירופה, ה"פרינט" נמצא במשבר.

לקח לכלי התקשורת המודפסים ביבשת זמן רב, יחסית, להבין כיצד גוגל וענקיות תוכן מקוון אחרות למעשה לקחו להם את עסקי הפרסום הוותיק והשתלטו עליו (ועל תחומים חדשים שיצרו) במרחבים הדיגיטליים. אך מהרגע שהדבר נהיה ברור, בתחילת שנות ה-2000, הם מנסים באופן נואש להחזיר את השד לבקבוק - להפסיק עם חלוקת החומרים בחינם כדי שאחרים ייהנו על חשבונם. הם מעלים חומות תשלום ודורשים כסף בעבור התוכן, אולם בעולם שבו גוגל ופייסבוק, בין היתר, שולטות על הגישה אליהן - הם מוצאים את עצמם במלכוד. המו"לים באירופה התחילו את המלחמה נגד גוגל כבר באמצע שנות ה-2000, עם איומים ותביעות משפטיות, אבל למעשה שום דבר משמעותי לא קרה בשטח עד אפריל בשנה שעברה.

דירקטיבה אירופית היא כלי רב עוצמה. מדובר בחקיקה מחייבת שמכירה בהבדלים בין מדינות, ולכן מאפשרת לכל אחת מהמדינות החברות באיחוד לאמץ את היעדים המופיעים בה במערכת החוקים הלאומית שלה, ונותנת לממשלות תקופת זמן מסוימת לתרגם אותה לחוקים המקומיים, לרוב כשנתיים. זו שהתקבלה באפריל - שעוסקת ב-Copyright in The Digital Single Market (זכויות יוצרים בשוק הדיגיטלי המשותף) - מכירה לראשונה בזכויות של מו"לים ביבשת לדרוש פיצוי בעבור השימוש שעושות פלטפורמות מקוונות בתוכן שלהם. היא מאפשרת לעיתונים ולכלי תקשורת לפעול עצמאית מול פלטפורמות כמו גוגל, או לחבור לאיגוד ארצי שיישא וייתן בשמם.

צרפת: המו"לים דורשים מגוגל 150 מיליון אירו בשנה 

ראשונה לפעול היתה ממשלת צרפת. אחרי הליך חקיקה מהיר, כבר באוקטובר 2019 נכנס לתוקף חוק המגן על זכויות היוצרים של כלי התקשורת לפי הדירקטיבה החדשה. כחודש לפני כן, הודיעה גוגל כי על מנת להגן על עצמה מתשלום אפשרי, היא לא תציג יותר בשני הערוצים המרכזיים שלה - Google Search ו-Google News - תוצאות המבוססות על תוכן מכלי תקשורת צרפתיים - לא כותרת, לא תמצית, לא תמונה ולא אינפוגרפיקה. מהלך דומה עשתה החברה ב-2014 בספרד, שבה הממשלה ניסתה להגן על העיתונים באמצעות חוק מיוחד בנוגע לזכויות היוצרים שלהם שהקדים את הדירקטיבה האירופית. בשל ניסוח החוק, גוגל פשוט הפסיקה את שירות Google News במדינה, מה שתרם לירידה משמעותית בכניסה לכלי התקשורת ולפגיעה אנושה בקטנים שבהם.

אבל בצרפת, העיתונים נקטו גישה שונה בעקבות העובדה שהחוק נוסח אחרת. איגוד המו"לים של העיתונים בצרפת ביחד עם סוכנות הידיעות הצרפתית פנו בתגובה לצעד של גוגל לרשות התחרות הצרפתית, וטענו כי מדובר בניצול לרעה של "כוחה המונופוליסטי" של החברה, וכי עליה לשבת ולדון עמם בפיצוי הוגן כפי שקובע החוק, ולא להטיל עליהם סנקציות שמצמצמות את הגלישה אליהם.

באפריל השנה פסקה הרשות כי אכן מדובר בניצול לרעה, וכי על גוגל לשוב ולהציג את התוצאות כפי שנעשה בעבר. מה שהתרחש לאחר מכן הוא קרב משפטי, שדומים לו גוגל מנהלת כמעט בכל מדינה שבה החקיקה פונה נגדה. עורכי דין מטעם החברה פנו למספר ערכאות כדי לערער על הפסיקה, ובסופו של דבר, בחודש שעבר, פסק בית משפט לערעורים בפריז כי חלק גדול מההחלטה של רשות התחרות היה מוצדק, וכי על גוגל לשבת למו"מ עם נציגי העיתונים כדי "לדון על פיצוי מוסכם" בהתאם להוראות החוק הצרפתי שאומץ.

"מה שגוגל עשתה בצרפת זה מה שהם עושים בכל מדינה אירופית - קרב משפטי ארוך. אבל כשהם ראו שהם הולכים להפסיד, הם ניסו לצמצם הפסדים על ידי כך שיצרו בינתיים הסכמים פרטיים עם כמה כלי תקשורת מובילים", מספר גורם משפטי אירופי המייצג את העיתונים, "זו מדיניות ותיקה של הפרד ומשול". לדבריו, ענקית הטכנולוגיה מנסה "לקבוע רף תשלומים נמוך" על ידי גיבוש מהיר של עסקאות ישירות עם כמה כלי תקשורת במצוקה פיננסית.

כך למשל, לפי הערכות בשוק האירופי, העיתון הצרפתי "לה מונד" מקבל מגוגל 1.5-2 מיליון אירו בתמורה לזכות להשתמש בתוכן. מאחורי הקלעים, יש מי שסבורים כי הסכום ההוגן יותר, בהתחשב בשימוש וברווח של גוגל, אמור להיות פי עשרה - כ-15-20 מיליון אירו.

כעת מדובר למעשה על מו"מ מורכב על כסף. בתחילת המגעים בשנה שעברה איגוד המו"לים הצרפתי העריך כי הסכום השנתי שעל גוגל לשלם לעיתונים בצרפת עומד על 150 מיליון אירו, שהם מחצית בלבד מהאובדן בהכנסות מפרסום, לפי הערכות שלו עצמו. בינתיים, כאמור, גוגל כבר חתמה על כמה הסכמים ישירים עם עיתונים, שקובעים רף נמוך הרבה יותר.

גרמניה: תוכנית שתעניק מיליארד אירו לכלי תקשורת בעולם

בגרמניה, הממשלה נמצאת בחודשים האחרונים בעיצומו של ניסוח החוק. איגוד המו"לים של העיתונות המודפסת במדינה, גוגל, גורמי ציבור וגורמים משפטיים מוזמנים לחוות דעת ולהעיר בנוגע לטיוטה שנייה של החוק שאמור לאמץ את יעדי הדירקטיבה האירופית. טיוטת החוק הגרמני נחשבת בשלב זה ל"רכה יותר" בעבור גוגל מאשר המקבילה בצרפת, ולפי מומחים, ענקית הטכנולוגיה מנסה להשתמש בעובדה זו כדי לחתום כעת על הסכמים ישירים עם עיתונים.

זו הסיבה, בין השאר, שגרמניה הפכה בחודש שעבר למדינה הראשונה שבה הושק שירות חדש של גוגל בשם Google News Showcase, מעין שירות חדשות המכיל תוכן מכמה כלי תקשורת מובילים בגרמניה שעמם חתמה החברה על הסכמים. בין השאר, נמצאים ברשימה המגזין שפיגל, העיתון FAZ, העיתון הכלכלי הנדלסבלאט, ברלינר צייטונג ואחרים. לפי הערכות, למשל, ה-FAZ מקבל גם הוא כשני מיליון אירו בשנה, שהם חבל הצלה פיננסי לעיתון האיכות שנמצא בקשיים כלכליים. גם כלי התקשורת האחרים נחשבים לכאלה הנמצאים במצוקה כלכלית.

"למעשה אנחנו רואים מדרג", מספר הגורם המשפטי האירופי, "במדינות שבהן אין ממש חקיקה נגד גוגל בנושא זכויות היוצרים של העיתונים החברה מפעילה את מסגרת Google News Initiative, שמעבירה סכומים קטנים יחסית לכלי תקשורת מודפסים ומקוונים; במדינות כמו גרמניה ואחרות, בעקבות הלחץ הרגולטורי, גוגל השיקו וצפויים להרחיב את ה-Showcase, ובמדינות כמו צרפת יש סוג של מו"מ כדי להוריד את הסכום השנתי למינימום. למעשה מתנהל באירופה כעת מאבק משפטי בכל מדינה ומדינה, סביב החקיקה שמאמצת את הדירקטיבה. גוגל מבינה עכשיו שהיא לא תצליח להתחמק מלשלם בעבור תוכן עיתונאי ותקשורתי באירופה. אז היא מנסה להשפיע עם מי היא תעשה עסקים ובכמה, כדי לצמצם את הסכום שהיא צריכה לשלם".

במסגרת ה-Showcase, למשל, הודיעה החברה בתחילת אוקטובר כי היא מתכוונת להוציא כמיליארד אירו על תוכן מכלי תקשורת מובילים ברחבי העולם. "אנו נשלם למו"לים כדי ליצור ולאצור תוכן ברמה גבוהה שיהפוך לחוויה חדשה של צריכת חדשות מקוונת", כתב מנכ"ל חברת האם "אלפבית", סונדאר פיצ'אי, שנזכר כיצד אהב לראות את אביו קורא את העיתון המודפס בבוקר. החברה לא פירטה על פני כמה שנים תימשך ההשקעה הזו אך ציינה כי זו ההתחייבות "הגדולה ביותר שלנו אי פעם". בצרפת, לפי הדיווחים, מוכנה גוגל לתת במסגרת זאת לעיתונים כ-25 מיליון אירו בשנה, רחוק מה-150 מיליון שדורשים המו"לים.

מבחינת גוגל, הדברים כמובן נראים אחרת. היא מקפידה לציין כי היא פועלת לפי החוקים המקומיים, בהתאם להנחיות וכי למעשה היא נמצאת בדיאלוג מתמיד עם המו"לים כדי למצוא פתרונות מוסכמים. לפי דוחות החברה שצוטטו בתקשורת האירופית, הכנסותיה בשנה שעברה באירופה, המזרח התיכון ואפריקה עמדו על 188 מיליארד דולר. "מאז שהחוק האירופי על זכויות היוצרים נכנס לתוקף בצרפת בשנה שעברה", אמר המנכ"ל המקומי של החברה, "נמצאנו בקשר עם המו"לים כדי להגדיל את התמיכה שלנו וההשקעה בחדשות... אנו נמשיך במו"מ". החברה שבה ומציינת כי היא "ערה לצורך להגדיל את ההשקעה" ביצרני חדשות.

פולין: דווקא עותרת נגד ההחלטה האירופית

כאמור, גם במדינות אחרות באירופה מתנהלים בימים אלה דיונים בנוגע לאופן יישום הדירקטיבה. באוסטריה, הממשלה השמרנית-ירוקה מקדמת תיקון שיעניק חלק משמעותי מהפיצוי על השימוש בתוכן לעיתונאים המייצרים אותו, ולא רק לכלי התקשורת. גם מדינות אחרות, ביניהן דנמרק, שוקלות לכלול בתוך מנגנון הפיצוי את זכויות העיתונאים החתומים על הידיעות. בבלגיה, לפי הדיווחים, שוקלים לאמץ את הדירקטיבה כמעט כלשונה, בעוד באיטליה הממשלה דנה בחוק הדומה לחוק הצרפתי.

אך יש גם ממשלות באיחוד האירופי, כמו פולין למשל, הרואות בדירקטיבה התערבות אסורה בעניינים העסקיים המאפיינים את העולם הדיגיטלי ומנסות לדחות אותה. הממשלה בפולין אף הגישה עתירה לבית הדין האירופי הגבוה לצדק נגד כמה סעיפים מהחוק החדש, שאמורה להתברר בקרוב.

בינתיים, שוק התוכן האירופי, ובמיוחד תעשיית העיתונות המודפסת שנמצאת במשבר מתמשך שרק מוחרף על ידי מגפת הקורונה, ממתינים לדדליין הצפוי לאימוץ כל החוקים - יוני 2021, שנתיים אחרי שהחוק האירופי נכנס לתוקף.

עוד כתבות

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד