גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חזרתי להורים. גרתי עם כל הנעליים שעיצבתי בחדר אחד"

קשת נוסצקי, בת 24, מעצבת נעליים וסנדלרית ● "אני מתחרטת שלא לקחתי הלוואה כשהקמתי את העסק" ● גלובס שם את הסיוע לעסקים קטנים ולעצמאים במרכז 

קשת נוסצקי / צילום: שי הנסב
קשת נוסצקי / צילום: שי הנסב

קשת נוסצקי חלמה מגיל אפס לעצב אופנה, היא אפילו נרשמה למכינה בשנקר והכינה תיק עבודות, אבל חודש לפני המבחנים פגשה מעצבת נעליים. "הייתי אז בת 21, ושאלתי אותה: מה, את רק מעצבת נעליים? היא ענתה שכן, וזה היה כאילו נפל עליי מטאור. באותו יום התקשרתי לשנקר, ואמרתי להם שאני מבטלת את ההרשמה ושלא אבוא למבחנים. הציעו לדחות לי את ההרשמה לשנה הבאה, אמרתי שאין טעם כי הבנתי שלא אבוא לשם בחיים.

"התחלתי ללמוד סנדלרות במוסד שפשט את הרגל, ואז עברתי למורים פרטיים שלימדו אותי איך להכין נעליים. אני מאמינה שהן צריכות להיות לא רק יפות אלא גם נוחות, ולכן חשוב שאדע איך מייצרים את הקונסטרוקציה. שתהיה לי תחושתיות של הדבר, כדי שגם כשלא אייצר פיזית את הנעל, אדע להעביר הלאה מה אני רוצה.

"תוך כדי הלימודים, הכנתי לעצמי כפכפים. כולם החמיאו לי עליהם, שאלו מי עשה לך ואיפה קנית. אז עצרתי ואמרתי לעצמי, שאם אנשים מתעניינים אז כנראה גם יקנו. הסנדלים היו עשויות מגומי שקניתי 2 מטר ממנו בחנות של סנדלרים, ולא נשאר להם ולא ידעתי מאיפה להביא עוד. אז הזמנתי 150 מטר גומי מאיטליה, שהספיק ל-300 זוגות".

מאיפה היה לך כסף לממן את זה?
"חסכתי כל החיים. אני עובדת מגיל 12, אז שום דבר יעצור בעדי להגשים את החלום, ולשלם עליו. מכרתי תוך חודש 30 זוגות. בהתחלה לחברות, ואז זה הפך לחברות של חברות. הבנתי שאנשים אוהבים את מה שאני עושה, ושיש על מה לדבר. הייתי בת 22 ורציתי להיות עצמאית, אבל לא הייתי בטוחה איך עושים את זה. ההורים שלי שכירים כל החיים.

"התחלתי לייצר עוד שני דגמים, ואחרי שלושה חודשים השתתפתי ביריד של מעצבות נעליים ישראליות בגני התערוכה. הגעתי עם שלושה דגמים בכמה צבעים, בסך הכול שבע אופציות - אחת מהן, שכללה שילוב צבעים קיצוני, הגיעה אליי לראשונה שעתיים אחרי שהיריד נפתח - וכולן מגיעות עם ערימות של נעליים. לא יודעת מאיפה היה לי האומץ לעשות את זה, אבל המכירות היו טובות, וזה מבחינתי היה המפתח להבין שאני צריכה לרוץ על זה.

נעליים בעיצובה של קשת נוסצקי / צילום: שי הנסב

"עד אותו רגע עשיתי הכול לבד, ולא באמת היה לי מושג מה אני עושה. הכול היה בניחושים. למשל, קניתי קופסאות מסין, ואז במכס דרשו עליהן עוד הרבה כסף. הבנתי שאני רוצה לגדול, החלומות שלי ענקיים, ואם לא אתייעץ - אעשה טעויות מיותרות. לקחתי יועצת עסקית והקפתי את עצמי בסביבה כזו שאפשר לשאול בה בלי להתבייש. השלמתי עם זה שאני צעירה, וצריכה אנשים שיעזרו לי".

הצלחת להתפרנס מזה?
"עבדתי כמאמנת קפוארה אחר הצהרים, כדי לא לקחת שום הלוואה. הכול נעשה מחסכונות שלי. כל בוקר קמתי, עבדתי על המותג שלי 'קשת', ואז בשתיים סגרתי את הדלת, אכלתי ארוחת צהרים ויצאתי לעבוד בקפוארה עד שמונה בערב.

"יום אחד ישבתי עם חברה של אימא שלי שנוהגת לקנות נעליים יקרות ואיכותיות, והיא הראתה לי סנדל מרופט שהיה הכי נוח לדבריה. היא סיפרה שהייתה באי קאפרי אצל סנדלר, אמרה לו איזה דגם היא רוצה ובאיזה צבע, והוא הכין לה על המקום, תוך 20 דקות. זה משהו שקורה בעוד עיירות חוף, ולא הבנתי למה אין אפשרות כזו בארץ.

"ביוני 2019 נסעתי לקאפרי כדי ללמוד את הטכניקה הזו, כי לא מצאתי עליה מידע בשום מקום - מי שעוסק בה אלה זקנים איטלקיים שלא יודעים מילה באנגלית, רק סנדלרות. הסתובבתי שמונה ימים באי לבד, כולם כבר ידעו מי אני. הם לא אוהבים שלומדים מהם את הטכניקה, הם מרגישים שלוקחים להם את התרבות, אז התחלתי לקנות סנדלים לי ולחברות כדי לראות איך הם עושים את זה".

ביום האחרון על האי היא פגשה סנדלר שעבד בתוך חנות יוקרה. "הוא היה צעיר יותר, בן 42, ובגלל שאסור לו לדבר עם לקוחות הוא הבריח לי פתק עם מספר הטלפון שלו. הוא הסכים ללמד אותי אחרי סיום העונה, אז נסעתי אליו בדצמבר האחרון לשבועיים וחצי. ישבתי במרתף בנפולי, ובכל יום הכנתי 8 זוגות סנדלים. הבעיה בפטנט הזה הוא שהוא מיושן, אז בארץ לא מחזיקים את חומרי הגלם שאני צריכה. כולם אמרו לי שהם זרקו את המכונות הרלוונטיות לפני 50 שנה.

"עד אז ייצרתי הכול בארץ, אבל לא הייתה ברירה. נסעתי למילנו לתערוכה של חומרי גלם לנעליים, וחיפשתי שם ספק. חזרתי לארץ ביום שהכול התפוצץ עם הקורונה, וישר נכנסתי לבידוד. בכל זאת הייתי אופטימית, והתכתבתי עם הספק שמצאתי באיטליה. אבל אחרי שיצאתי מהבידוד הוא כתב לי שהם נכנסו לסגר, והוא לא עובד יותר. ואז התחיל הסגר בארץ, וגם פה הכול עצר. המפעל שעבדתי איתו בארץ נסגר, והיה לי רק את המלאי הקיים. לא יכולתי להתקדם עם הסנדלים, והרעיון שבאפריל-מאי יהיו לי סמפלים ביד הפך לא ריאלי".

איך הרגשת?
"הייתי אבודה. עזבתי את הדירה השכורה שלי, וחזרתי לבית של ההורים עם כל הסחורה. גרתי עם כל הנעליים בחדר. אגב, האתר שלי עלה לאוויר ב-15 במרץ, ממש כשהתחיל הסגר הראשון, וכמובן שלא הייתה בו כל כך תנועה. בכל אופן, לא משהו שמספיק לעסק להתקיים.

"במאי, כשנגמר הסגר, שכרתי דירה עם סטודיו בתוכה, והתחלתי לעשות פופ-אפים בתל אביב. הסנדלים שעיצבתי לקיץ הגיעו רק ב-6 באוגוסט, ותחשבי שאלה סנדלים שצריך להרכיב במקום, מה שמאוד מגביל מבחינת המכירות. ובכל זאת, אוגוסט היה החודש הכי טוב בעולם בשבילי - הכי הרבה מכירות שהיו לי עד היום.

"באותו זמן עבדתי גם בקפוארה, אבל נכנסתי לבידוד כי אחת התלמידות הייתה חולה. בעקבות זה התבטל לי יום מכירות ביום ירושלים והתבטל פופאפ. ואז, יומיים לפני סוף הבידוד, התחיל הסגר השני. מצאתי את עצמי במצב שיש לי דגמים שלא יוצאים, אין לי סחורה חדש לצלם, אין מה לעלות ברשתות. הכול עומד.

"גם קפוארה אין, היה רק בשבוע הראשון של ספטמבר. אני מאוד מתגעגעת לזה, זו אהבה שלי מעל 15 שנה. יש בזה סיפוק אחר מהעבודה על הנעליים. זו תחושה שאין לה תחליף, ולכן אני משאירה את זה בחיים שלי".

מה עשית נוכח המצב החדש?
"הייתי בהרבה עבודה עם עצמי להישאר אופטימית. גם ככה זו הייתה אמורה להיות תקופה קשה בשבילי, כי ככה זה בעסק חדש, אז בסך הכול יש תוספת קורונה. תמיד בשנה-שנתיים הראשונות מדובר בהשקעה מטורפת, וגם ככה לא ציפיתי לשנה טובה. אמרתי לעצמי שכשאעבור את הקורונה אעבור את זה לגמרי, ואהיה אחרי כל השפשופים.

"מבחינתי, זה זמן ללמוד. אני מסתכלת על עסקים שקורסים, ואני אומרת לעצמי שאין סיכוי שאקרוס ככה. אני אנהל את עצמי אחרת, ואדאג לא להגיע ליום כזה".

ומה למדת מההתנהלות שלך עצמך?
"אני מתחרטת שלא לקחתי הלוואה כשהקמתי את העסק, כי אם הייתי לוקחת, היה לי הון עצמי. היום יש לי מעט מאוד כסף בעו"ש, ועכשיו גם אף אחד לא ייתן לי הלוואה. היום הכסף שלי בנעליים. עלויות הייצור בארץ הן מאוד גבוהות, עולה לי מעל 200 שקל לייצר זוג נעליים, וזו רק ההתחלה. בגלל זה אני מוכרת ב-500-1,000 שקל. אגב, לפעמים אני מגיעה לבית הלקוחה עם כמה דגמים ומידות, כי בגלל שאני מותג חדש, נשים חוששות להוציא 800 שקל על מה שהן לא מכירות".

קיבלת מהן ביקורת?
"רוב התלונות הן על המחירים, אבל אני לא במקום של לעשות הנחות ומבצעים משמעותיים. אם את לא מסוגלת לשלם, אל תקני. אני לא רוצה לפתות אותך. אני מעדיפה שתחסכי עוד שנה בשביל נעל שלי, וזו תהיה נעל חלומותייך שלא תתחרטי עליה. קשה לבנות מיתוג, ואני לא רוצה לבנות משהו שהוא לא אני. אני מותג יוקרה".

חשבת לוותר על העצמאות?
"אני לא רוצה להפסיק. אולי אצטרך לצמצם דברים, אבל לא ארד מזה. אני מאמינה שכנראה שזה מה שאני צריכה לעבור. אני בעיקר מתוסכלת. אם משהו לא ישתנה עכשיו, אני לא יודעת איך אצליח. כנראה אצטרך לבקש עזרה מאנשים, ואני לא רוצה להגיע לזה, אבל אני מעדיפה לספוג עוד קצת עליי, כדי שכאשר אקום, לעסק יהיה קהל איכותי".

עצמאים, בעלי עסקים קטנים ושכירים בעלי שליטה - אנחנו רוצים לשמוע אתכם. להשתתפות במדור אפשר לפנות למייל i-can-help@globes.co.il

עוד כתבות

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בריאיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה חיובית • המניות הדואליות חוזרות עם פער חיובי ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים ● דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30 ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד־בינת, שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך

פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הרצוג והאריס שוחחו, סגנית הנשיא הדגישה את מחויבותה לגינוי גילויי אנטישמיות בארה"ב • הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון רצועת עזה • עדכונים שוטפים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין נמכרה לאחרונה ● לדירה זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר אינו משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו "בוסט" בשלושת החודשים האחרונים

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

עליות באסיה; מדד ניקיי עולה ב-2.3%

מדד הנג סנג עולה ב-2% ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"