גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סלאק לא רכבה על הגל של זום בתקופת המגפה, כעת היא פגיעה יותר

מגפת הקורונה העבירה עובדים רבים לעבוד מהבית, אך סלאק, חלוצה בתחום הצ'ט המשרדי, לא הצליחה ליהנות מכך בגלל היעדר יכולות וידאו חזקות ● האם סיילספורס, שמנהלת מגעים לרכישת סלאק, מתכננת לשפר את היכולות הללו וכך גם את מעמדה מול זום ומיקרוסופט?

מנהלי חברת סלאק, בתחילת המסחר במניית החברה, יוני 2019 / צילום: Reuters, Brendan McDermid
מנהלי חברת סלאק, בתחילת המסחר במניית החברה, יוני 2019 / צילום: Reuters, Brendan McDermid

חברת סלאק (Slack Technologies) הייתה אחת החלוצות בפיתוח כלים העוזרים לעובדי משרדים לתקשר ביניהם באינטרנט. כאשר מגפת הקורונה שלחה מיליוני אנשים לבתיהם לעבוד מרחוק, חברות אחרות קפצו על ההזדמנות, והשאירו את סלאק מאחור, כחברה פוטנציאלית לרכישה.

בעוד סלאק זזה לאט בנושא הווידאו, חברת זום (Zoom Video Communications) וחברת מיקרוסופט היו בין הראשונות שקצרו פירות מהמעבר מפגישות פנים אל פנים לשיחות וועידה בווידאו בחברות רבות.

כעת, חברת התוכנות לעסקים "סיילספורס" (Salesforce.com) נמצאת במגעים לרכוש את סלאק, כך דווח ב"וול סטריט ג'ורנל". מניותיה של סיילספורס עלו ביותר מ־50% זאת, מאז שהקורונה דחפה חברות להעסקה מרחוק ומאז שלקוחות סיילספורס החלו לאמץ יותר ויותר תוכנות לניהול העסק, מה שנותן לה את הכוח הכלכלי לבצע רכישות.

זום מזנקת, סלאק עומדת במקום

המניה עלתה ב-37%

במהלך הקיץ אמר מנכ"ל סיילספורס מארק בניוף כי הערכות השווי הגבוהות של כמה חברות טכנולוגיה הופכות אותן ללא-אטרקטיביות לרכישה. סלאק לא הייתה בין החברות האלה. מאז פברואר עלו מניותיה של סלאק בכ־10%, לפני שעלו ביותר מ־37% ביום רביעי בעקבות הדיווח של ה"ג'ורנל". לעומת זאת, מניותיה של מיקרוסופט עלו ב־30% והמניות של זום עלו בערכן פי ארבעה בתקופה המקבילה.

זום צמחה ליותר מ־300 מיליון משתתפים בשיחות ביום - נתון גדול יותר ממספר המשתמשים הרשומים לתוכנה - לעומת כ־10 מיליון משתתפים ביום לפני המגפה. תוכנת Teams של מיקרוסופט, המציעה חווית תוכנה דומה של סלאק ושל זום ומגיעה בחינם כחלק מסוויטת התוכנות "אופיס 365", עלתה מ־32 מיליון משתמשים יומיים בתחילת המגפה במרץ ליותר מ־115 מיליון משתמשים בסוף החודש שעבר. סלאק הפסיקה לדווח על מספר המשתמשים היומי שלה בסוף שנה שעברה כשהגיעה ל־12 מיליון ביום.

מיקרוסופט הפכה לאיום על סלאק גדול ממה שהיה ניתן לצפות, כך אמר רישי ג'לוריה, אנליסט בחברת מחקר ההשקעות D.A. Davidson & Co. "סלאק", אמר, "עשויה להיות יותר פגיעה ממה שחשבנו מאז תחילת המגפה".

הוספת מאפייני וידאו

זה לא חייב היה להיות כך. סלאק עבדה להוסיף מאפייני וידאו לכלי הצ'טינג המשרדי שלה במשך שנים, ורכשה ב-2015 "את Screenhero", חברת סטארט-אפ המפתחת תוכנה לשיתוף מסכים.

הוספת רכיבי וידאו לתוכנה של סלאק התגלתה כמורכבת, אמר ג'האנזב שרוואני, המנכ"ל לשעבר של "Screenhero", שעזב את סלאק ב-2018. לצוות הקטן לקח יותר משנה להריץ את מאפייני ההקלטה הקולית והווידאו, הרבה יותר זמן ממה שהעריכו בתחילה, אמר.

סלאק החלה לכלול שיחות וידאו לקראת סוף 2016, ושיתוף מסכים הפך למאפיין של התוכנה באמצע 2017, שני מאפיינים שהרכיבו "שיחות סלאק". שיחות ווידאו בסלאק הן עדיין פשוטות יותר ממה שמציעה המתחרה זום, ומוגבלות לשיחות בתוך הארגון. זאת, לעומת האפשרות (הקיימת בזום) לאפשר למגוון משתמשים להיכנס בזמן אמת לשיחה מקוונת.

"זה לא שנוי במחלוקת לומר ש'שיחות סלאק' לא היו בעדיפות עליונה", אמר שרוואני, שכיום מנהל סטארטאפ חדש הקשור לשיתוף פעולה משרדי, "Screen".

כמו סטוריז באינסטגרם

השוק העניק בחזרה לחברות שהיו זריזות להגיב להפרעה בשגרה היומיומית שגרמה המגפה. חברת שיתוף הנסיעות הענקית אובר (Uber) הסתמכה על שירות משלוחי המזון שלה; אמזון נכנסה לסבב גיוסי עובדים על מנת לעמוד בעומס הזמנות אוכל מצרכנים הספונים בבתיהם; ומיקרוסופט מיהרה לשלב יכולות וידאו בתוכנת הצ'ט המשרדית שלה Teams.

סלאק הוסיפה מאפיינים חדשים על מנת להרחיב את האטרקטיביות שלה, כגון "Slack Connect". המאפיין, שנחשף לראשונה ביוני, מאפשר לשלוח הודעות וידאו וטקסט בין חברות שונות. מנכ"ל סלאק סטיוארט באטרפילד אמר כי המאפיין החדש הביא לצמיחה במספר המנויים המשלמים על התוכנה וצפוי למשוך מנויים חדשים נוספים.

גם נושא הווידאו זוכה להרחבה. ביוני, החברה אמרה שתשנה את פונקציית השיחות שלה כך שתישען על הטכנולוגיה של אמזון. ייתכן שהכוונה הייתה למנף עבודה שכבר עושים באמזון בכיוון זה. בחודש שעבר סלאק הציגה תוכניות לאפשר למשתמשים להדביק סרטוני ווידאו בתוך הצ'ט של סלאק, מאפיין שבאטרפילד השווה לסטוריז באינסטגרם. ניתן יהיה לראות סרטונים כאלה שלא בזמן אמת, והם יוכלו לשמש חלופה לפגישות זום ארוכות, אמר באטרפילד.

אף אחד מהצעדים הללו לא הביא משקיעים להתלהבות שהפגינו לגבי זום ומיקרוסופט. חברות טכנולוגיה. אלה "זכו בחלק לא פרופורציונלי מבהלת ההוצאות שהביאה הקורונה", אמר קית' וייס, אנליסט בבנק מורגן סטנלי בחודש שעבר. הוא חתך את הדירוג של סלאק ל"משקל חסר" - מה שמהווה בפועל המלצה למחזיקי המניות של החברה למכור אותן.

היום שאחרי המגפה

למרות שבסלאק עובדים על טכנולוגיית וידאו, החברה אומרת שזה מעולם לא היה מטרה אסטרטגית שלה. "איני חושב שמישהו הולך לשלם לנו יותר על מנוי על מנת לכלול שיחות וידאו", אמר באטרפילד בריאיון מהעת האחרונה, לפני שדווח על שיחות בנושא רכישת החברה.

באטרפילד אומר כי בחברה ישנה חשיבה לטווח ארוך ליום שאחרי המגפה, ואין לו כוונות להפוך את התוכנה שלו לזום. "אם היינו מחליטים פשוט שכל החברה הזו עוסקת בווידאו ב-2015, אני חושב שהיינו רואים עלייה גדולה יותר בשימוש במהלך תקופה זו", אמר, והוסיף: "אני לא חושב שזה מייצג את מה שאנחנו הולכים לראות בעתיד, וזום לא הולכת להמשיך לגדול ב־300% שנה אחרי שנה במשך שנים רבות. זאת, מפני שפשוט אין מספיק אנשים בעולם".

זום לא פרסמה תחזיות על גידול במספר המשתמשים, אך צופה שמשתמשים רבים שרשומים לשירות החינמי שלה יהפכו למנויים משלמים. ג'לוריה, האנליסט מחברת דיווידסון, אמר שסביר להניח שחברת סיילספורס תשקיע יותר בפונקציונליות הווידאו של סלאק.

הפופולריות של שיחות וועידה בווידאו בטווח הארוך, יחד עם הפופולריות של זום, תלויים במספר העובדים הצפויים להמשיך להישאר מחוץ למשרדים. המניה של זום ירדה ב־14% אחרי שחברת התרופות פייזר הכריזה שהייתה לה פריצת דרך בפיתוח חיסון לקורונה, ובמקביל לפרסום על כך שזום ומועצת המסחר הפדרלית הגיעו להסדר לגבי הצגה לא מהימנה מצד זום של נוהלי הפרטיות והאבטחה שלה.

למרות שאין לדעת בשלב זה מה יהיה עתיד מקומות העבודה וכמה זמן תימשך המגפה, מנהלים בזום, במיקרוסופט ובסלאק אומרים שהם צופים שהשינויים שהחלו בעקבות המשבר הבריאותי יעלו את התחזיות של החברות גם בטווח הארוך.

באטרפילד מוכן להמר על כך שלאורך תקופה, הרווחים של סלאק יהיו טובים. "אני לא חושב שמישהו שהחל להשתמש בסלאק במהלך המגפה יפסיק להשתמש בתוכנה כשהמגפה כבר לא תהיה כאן", אמר. 

עוד כתבות

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות