גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה שמחה שגרירת ארה"ב המיועדת לאו"ם ואיך זה קשור לגלובליזם?

70 שנה העולם דגל ב"רב-צדדיות" - שיתוף פעולה גלובלי, לטובת אינטרס כלכלי, אבל עוד לפני עידן טראמפ, הגלובליזם כבר נמאס על רבים ● האם יש דרך חזרה מ"האינטרס העצמי"?

לינדה תומס־גרינפילד, השגרירה החדשה של ארה"ב באו"ם. רגע של אופוריה / צילום: Reuters, Sipa USA
לינדה תומס־גרינפילד, השגרירה החדשה של ארה"ב באו"ם. רגע של אופוריה / צילום: Reuters, Sipa USA

היה רגע מעניין ולא-אופייני במעמד ההודעה על מינויי ג'ו ביידן, בשבוע שעבר. הנשיא המיועד הציג את מיועדיו לכהונות מזכיר המדינה, השר לבטחון פנים, היועץ לבטחון לאומי, הממונה על קהילת המודיעין והשגרירה באו"ם.

זו האחרונה, דיפלומטית שחורה רבת אנפין ממדינת לואיזיאנה, לינדה תומס-גרינפילד, הייתה היחידה שהרשתה לעצמה רגע של אופוריה. כל השאר היו חגיגיים אך מאופקים. היא קראה, "הרב-צדדיוּת חוזרת! הדיפלומטיה חוזרת!".

צריך רק להעיר בסוגריים שבארה"ב יש מסורת רבת שנים של הענקת מושב קבינט לשגריר/ה באו"ם, מה שמעמיד אותם הרבה מעל אחרים בסגל הדיפלומטי. לא פעם זה קרש קפיצה לעליות מסחררות. ממילא, גם לשגרירה החדשה נועדו גדולות. אולי.

אבל מה לה קריאת השמחה הקצת מעורפלת על חזרת הרב-צדדיות ("מולטי-לטראליזם" בלשונות המערב)? כמה אמריקאים אפילו יודעים מה זה? וכמה אמריקאים יצטרפו לריקוד השמחה של השגרירה המיועדת לאחר שתיוודע להם המשמעות?

דונלד טראמפ לא היה זקוק להסברים. הוא מיהר לצייץ בתגובה, "אמריקה תחילה!", שזה פחות או יותר ההיפך מ"רב-צדדיות".

עליונות השוק החופשי?

"רב־צדדיות" היא הפרקטיקה המדינית העומדת ביסוד מה שמכונה "גלובליזם", זאת אומרת, החזון של שיתוף פעולה בין האומות לתועלת אינטרס כללי. יעדיו של שיתוף הפעולה הזה מגוונים, אבל ביסודו עומדת ההכרה שאינטרס עצמי בלבד עלול לחזור ולהוביל את העולם אל הקטסטרופות של שנות ה-30 וה-40, מן השפל הכלכלי הגדול ועד מלחמת העולם השנייה.

כך התחיל האו"ם, כך התחילו הבנק העולמי וקרן המטבע הבינלאומית, כך התחילו ארגונים בחסות האו"ם לשיתוף פעולה בענייני בריאות, מזון, חקלאות ופליטים. כך התחיל לימים שיתוף הפעולה הלא-מזהיר לטובת איכות הסביבה. וכך התחילו להתגבש הסכמי סחר חופשי, תחילה באירופה, אחר כך באסיה וביבשת אמריקה. כך נולד ארגון הסחר העולמי (WTO), שניסח את הציפיות הבסיסיות של האומות הסוחרות, ואִפשר, לפני כמעט 20 שנה, את הצטרפותה המלאה של סין אל חברת הסוחרות.

גלובליזם הניב לא רק מסגרות פעולה אלא גם הגיון פעולה. תחת הרושם של התמוטטות הקומוניזם, ארצות קיבלו עליהן כללי משחק, מבית ומחוץ, שהייתה כרוכה בהם הנחת עליונותו של השוק החופשי. ארצות זינקו אליו כמעט בן לילה, מבלי להביא בחשבון את הצורך ברשתות הגנה ואת הסכנה של ריכוז הון ומשאבים בידי מעטים.

סכנה, "ממשלה עולמית"

גלובליזם, או "ניאו-ליברליזם", נתקלו בהתנגדות גוברת, תחילה בשמאל, שהניבה פנייה מסיבית שמאלה באמריקה הלטינית; ואחר כך ימינה, בחלקים של אירופה, לפני שהגיעה לצפון אמריקה.

לעיתים קרובות מדי לא נשקלו התוצאות הכלכליות והחברתיות של פתיחת שערים, הנמכת חומות והורדת מכסים. לפנים חשבנו שעיקר הנזק יירשם בארצות העניות, או המתפתחות; לימים התברר שמאכלת הגלובליזם הצרוף יכולה להינעץ בקִרבה מאיימת לליבן של הארצות העשירות.

בארה"ב, ההתנגדות ל"רב-צדדיות" היא לפחות בת מאה שנה, מאז הסכמי ורסאי, בסוף מלחמת העולם הראשונה. היא הניבה את הבדלנות הרת האסון של 20 השנה הבאות, בואכה מלחמת העולם השנייה. הרבה לפני שניתנו בה סימנים פופוליסטיים, ניתן לה היגיון תיאולוגי-קונספירטיבי.

בחצי המאה האחרונה, האו"ם למשל תואר כקשר חשאי לכונן "ממשלה עולמית" שתשלול את חרויות הפרט של האמריקאים. אנשים התבוננו בחרדה השמיימה וציפו להופעת מסוקי בלאק-הוק שמתוכם יבקעו כחולי-קסדות לכונן סדר עולמי חדש. המזכיר הכללי של האו"ם אף זוהה עם האנטי-כריסטוס, בא-כוח השטן עלי אדמות. ברצינות.

מומחים כבדי ראש נמאסו

הבשורה לפי דונלד טראמפ מצאה אפוא קרקע פורייה, אולי לא חרושה, אבל בוודאי עדורה. סחר חופשי, או חופשי יחסית, עשה שמות בתעשייה הכבדה של ארה"ב.
מומחים כבדי ראש, שדיברו בין השאר בשבח ה"רב-צדדיות", נמאסו על מיליוני אמריקאים. ובריטים, וצרפתים, ואיטלקים, ואל נכון גם ישראלים. "אמריקה תחילה" התחרזה עם חד-צדדיות, והיא נעשתה סיסמת הבחירות האפקטיבית ביותר של זמננו.
הוא הבטיח לבוחריו לקרוע לגזרים כל הסכם סחר חופשי והבטיח שארה"ב לא תילחם עוד מעבר לים לטובת זרים, או לטובת יעדים מופשטים כמו דמוקרטיה, או זכויות אדם. הוא הוקיע את הארצות "המנצלות" את ארה"ב (אגב, בשלב מסוים הוא כלל בהן גם את ישראל, לפני שהקים סניף של חיבת ציון בבית הלבן). אחד האקטים הראשונים של נשיאותו היה ההסתלקות מהסכמי האקלים של פריז. "נבחרתי לייצג את פיטסברג, לא את פריז", אמר במעמד הקריעה-לגזרים על מדשאת הבית הלבן.

הוא הנמיך את קומתה של הדיפלומטיה, ושל הדיפלומטים ורחש איבה אינסטינקטיבית עמוקה למחלקת המדינה. למזרח התיכון שלח בתפקידי מפתח את עורכי הדין שלו, מי שנהגו לטפל בפשיטות רגל של בתי קזינו. הוא הסתלק מארגון הבריאות של האו"ם בעיצומה של מגפת הקורונה. ברית נאט"ו, הקושרת את ארה"ב עם הדמוקרטיות המערביות מאז 1949, הייתה מוקצה בעיניו מחמת המיאוס.

התיתכן חזרה אל הרב-צדדיות? אולי, אך בוודאי לא במובן שעליו נהג ג'ו ביידן לדבר. הוא אמר שאם טראמפ יובס ב-2020, ארבע שנותיו ייחשבו ל"אפיזודה חולפת". אבל עכשיו הוא מודה ש"טראמפ שינה את פני הקרקע".

פרדוקסלית, טראמפ אולי גם שינה לטובה את הנסיבות שמפניהן סר חינה של ה"רב-צדדיות". הסלידה הכמעט כללית (לא כולל את ישראל) מסגנונו ומאישיותו אולי תעניק שחרור על תנאי לחזון הגלובלי. אולי מדינאים זהירים יותר ויהירים פחות יצליחו להפיח רוח חיים בעצמות הרב-צדדיות היבשות.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים