גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המורה למתמטיקה שהפכה מפעל טחינה קטן לאימפריה: ג'וליה זהר מדברת על הדרך, הסערה והצלקת

"בבבנק הסתכלו עליי כאילו אני אישה שלא יודעת כלום ועושה את עצמה 'אבו עלי' כשהיא באה לנהל מפעל של גברים", מספרת מנכ"לית טחינה אל ארז, שאחרי מותו של בעלה לקחה על עצמה את המפעל המשפחתי - והפכה אותו לאימפריה ● מתוך הפודקאסט "חצי שעה של השראה עם ערן גפן"

הקלטת פודקאסט עם ג'וליה זהר התבררה כאתגר: היא מדברת כל כך בשקט, שמכשיר ההקלטה מתקשה לקלוט את קולה. על אף הצניעות הטבעית שלה, נראה שג'וליה מלוהקת בכל פעם מחדש על ידי הגורל לתפקיד ראשי משמעותי, שמאלץ אותה לעלות על הבמה המרכזית. זה התחיל כשמות בעלה כפה עליה לעזוב את העבודה בהוראה, לדאוג לפרנסת המשפחה ולקחת על עצמה להנהיג את מפעל הטחינה המשפחתי, והמשיך כשתרומה תמימה למטרה להט"בית העמידה אותה במרכזה של סערה תרבותית בחברה הערבית. כך הפכה ג'וליה זהר את המפעל הביתי לאימפריה שמשווקת גם לארה"ב - והיתה בעצמה למנהיגה קהילתית בלתי מעורערת.

Eran Gefen | חצי שעה של השראה עם ערן גפן · ג'וליה זהר | בעלים טחינת אל ארז

 

בואי נתחיל מהתחלה. איך הפכת להיות המנהלת של טחינה אל ארז?
"לפני שהתחלתי לעבוד במפעל, הייתי מורה למתמטיקה בחטיבת ביניים. ההורים שלי רצו שאלמד חינוך ואהיה מורה, שיהיו לי חודשיים חופש בשנה ושהעבודה תתאים לי גם כשאהיה אמא לילדים. הלכתי בתלם, לא חשבתי על יזמות או לצאת מחוץ לקופסא, פעלתי לפי הספר.

"בזמנו לבעלי היה מפעל לייצור ותיקון של מנועים וגנרטורים. יום אחד הוא ראה מודעה בעיתון על מפעל לייצור טחינה שעומד להיסגר ומוכר את המכונות שלו. התכנון היה לקנות את המכונות ולפרק אותן. זו הייתה התקופה שבה המנועים הסיניים הגיעו לארץ, והעבודה שלו נפגעה מכך.

"אחרי שרכש את המכונות, עלה לו רעיון לנסות להפעיל אותן ולייצר טחינה. בהתחלה זה נשמע לנו רעיון מפחיד - מה לנו ולטחינה, גם ככה היינו בחובות. אבל היה לו חזון והוא היה נחוש בדעתו. הוא היה איש אמיץ ורצה לקחת את הסיכון.

"ומשם התגלגלנו. בחודש הראשון הוא יצר את הטחינה וחילק בחינם לכל השכנות - העיקר שיטעמו ויגידו מה דעתן. כשרצינו להתחיל לייצר אריזות, היינו מוכרחים לחשוב על שם. בעלי אסף את כל המשפחה וביקש מכל אחד לכתוב על פתק רעיון משלו. עשינו הגרלה והפתק הנבחר היה 'אל ארז' שבמקרה היה הפתק שלי. לא חשבנו רחוק ולא עניין אותנו אם זה שם שניתן לבטא בקלות בעברית או באנגלית.

"אחרי תשע שנים בנינו מפעל בנצרת. אני המשכתי לעבוד כמורה ואהבתי את העבודה שלי. ואז, יום בהיר אחד, בעלי נפטר. נותרתי עם שני ילדים - יוסוף היה בכיתה ז' ולנה הייתה בתיכון. האינסטינקט הראשוני שלי היה לרצות למכור ולפרק את הכל. היה לי כעס על בעלי שעישן ועל כל העולם. אבל אז הבנתי שמכירה לא תכסה את החובות הקיימים, שאני חייבת להמשיך.

"רציתי להמשיך גם בשבילו. אמרתי לעצמי שאולי הפסדתי אותו, אבל אני לא רוצה גם להפסיד את כל מה שהוא עבד בשבילו".

הייתה לך התלבטות?
"לא התלבטתי. אם הייתי חושבת על זה לעומק, כנראה שלא הייתי עושה את זה. היינו בזמנו 18 עובדים. אספתי את כולם ואמרתי להם שאנחנו ממשיכים".

ואיך הייתה קבלת הפנים במפעל?
"קיבלו אותי יפה. מעולם לא הייתי מעורבת בניהול המפעל. נחשפתי לעבודה רק מהשיחות שלנו בבית. גבר ערבי אוהב את הפרטיות והחופש שלו, אבל תמיד הקשבתי לו ונתתי לו עצות מאחורי הקלעים בלי שירגיש.

"כשהגעתי למפעל לא חשבתי על עצמי בתור אישה ולא עסקתי בשאלה איך אני כאישה אתמודד בסקטור הערבי. מתחילת הדרך התייעצתי עם אנשי עסקים ערבים ולא התביישתי להגיד להם שאני לא יודעת. לנשים יש פחות אגו. הרשיתי לעצמי לבקש עזרה, ולשמחתי כולם התייצבו לעזור.

"הכבוד שנתנו לי בסקטור הערבי בנה לי את הביטחון העצמי. אני מאוד מסורה לחברה הערבית ולא הולכת נגד הזרם. אני מקפידה על הקוד של החברה מכל הבחינות, ולמרות שיש לי הרבה חברים בשני הצדדים - בחברה שלי אני מקפידה על הכללים שלנו".

"עבדתי 13 שעות ביום"

איך למדת לנהל?
"למדתי תוך כדי תנועה. הדבר הראשון שעשיתי כשנכנסתי למפעל היה להתחיל ללמוד על הייצור - איך עושים טחינה טובה. עד שבעלי נפטר הייתי מגיעה למפעל מדי פעם לשתות קפה בדרך הביתה, אף פעם לא ייצרתי טחינה.

"היו לי הרבה חסמים בדרך. כשהתחלתי לנהל, למרות ששרשרת הייצור לא השתנתה, התחילו לומר שמאז שהגעתי למפעל הטחינה כבר לא טעימה. גם הבנק הסתכל עליי בתור אישה שלא יודעת כלום ועושה את עצמה 'אבו עלי' כשהיא באה לנהל מפעל שלם של גברים. כשלא היה לי כסף לסגור את החודש, הייתי מתקשרת שבוע מראש לבקש עזרה. ספקים ביקשו ממני תשלום במזומן כי הם לא סמכו עליי מספיק כדי לתת לי אשראי. הלכתי וישבתי עם הספק של השומשום, והסברתי לו שאם הוא לא יבוא לקראתי אני איאלץ לסגור את המפעל.

"לא היה לי ראש עסקי, אבל עבדתי על בסיס האינטואיציה שלי. עבדתי 13 שעות ביום והמפעל היה כל חיי".

מתי חשבת על להתחיל לייצא?
"אחרי שנתיים עברנו מעבודה ידנית לעבודה עם מכונות. שיניתי את האריזות כך שיהיו יותר עמידות, והרגשתי שאנחנו מוכנים לייצוא. השוק בישראל קטן, ורציתי לברוח החוצה. נסעתי לתערוכה הראשונה שלי בניו ג'רזי. פגשתי שם שני בחורים ישראלים שהיו הישועה הראשונה שלי".

כשבעלך מת רצית רק לשמר את המפעל הקיים. מאיפה הגיע הדחף להצליח יותר ויותר?
"אני באופי שלי תמיד רוצה להתקדם בחיים. חייתי את המפעל. בשנים הראשונות לא עשיתי שום דבר חוץ מלהיות במפעל, אפילו לא יצאתי לטייל. ב-2009 בניתי מפעל חדש, כי הבנתי שאם אני אשאר באותו מקום אני אלך ואדרדר. רציתי להתפתח".

ערן גפן / צילום: מנחם רייס

סגנון הניהול שלך השתנה עם השנים?
"עם הזמן למדתי להיות יותר בקיאה. גם הגיל עשה את שלו. הלוואי שהיה לי את מה שיש לי עכשיו כשהתחלתי בזמנו".

כשנכנסת, המפעל היה בקשיים. הייתה לך נקודה בזמן שבה הרגשת תחושת הצלחה?
"בחמש השנים הראשונות היינו בחובות ולא הרווחתי. עבדתי מאוד קשה ובעיקר האמנתי במוצר שלי והאמנתי שאני יכולה. התעסקתי בהכל מהכל. כולל אם היה צריך לטאטא את הרצפה. אמרתי לעצמי שאני חייבת לעבור את השנים הקשות, כי בסוף יהיה טוב".

הסיפור שלך הוא גם חלק גדול מההצלחה.
"הסיפור הביא פרנסה טובה, אבל בסוף אני אישה מאמינה ואני בטוחה שיש מישהו מלמעלה שמסתכל עליי, מחבק אותי ונותן לי אור שמאיר את הדרך".

מתוך האמונה מגיעה גם התרומה לקהילה?
"אני משתדלת לתרום ולקדם את החברה הערבית. חשוב לי שכולם יחיו בשלום ושלווה, שכולם יהיו שווים".

בקיץ האחרון תרמתם למטרה שקשורה לקהילת הלהט"ב ונעניתם בחרם ובהרבה ביקורת בחברה הערבית, ומצד שני בהרבה גילויי תמיכה וגם בצמיחה במכירות.
"אני מנסה לסייע למגוון אוכלוסיות מוחלשות, לא רק ללהט"בים. אני מהמייסדים של קרן שנקראת 'מסירה', שהמטרה שלה היא לעזור לאנשים עם מוגבלויות שיש להם זכויות מעטות בחברה הערבית. אני נותנת הרצאות לעמותות ומעודדת נשים בחברה הערבית לצאת לעבוד. אני מעסיקה אצלי במפעל 17 נשים. אני עושה כל מה שאני יכולה, אבל בסוף אני לא סופר וומן ואין לי את היכולת לתקן את החברה כולה".

נעלבת מהתגובות?
"הביקורת השאירה בי צלקת, במיוחד כי היא באה מהחברה הערבית שהיא החברה שלי. כאב לי לראות את הטחינה שלי בזבל. לא ציפיתי לזה בכלל. אבל אני אמשיך לעזור ולעמוד לצדן של אוכלוסיות מוחלשות. אלוהים ייתן לי את הכוח להמשיך".

הטחינה נמכרת היום בעולם הערבי וגם בארה"ב. יש הבדל בשיווק בין הקהלים?
"בתחילת הדרך השיווק היה מפה לאוזן, לא היה לנו כסף לעשות יותר מזה. התחלנו בסקטור הערבי הכללי והתמקדנו בצפון הארץ. עם הזמן התחלנו למכור גם במרכז הארץ. רפי כהן היה הראשון שכתב בתפריט של מסעדת 'רפאל' שהוא משתמש בטחינה שלנו. לאט לאט התחילו להגיע למפעל אורחים וגם השפים אהבו להשתמש בטחינה שלנו".

היה לך גבול ופרצת אותו.
"אם לא הייתי נקלעת למצב שהייתי בו, לא הייתי יודעת שטמון בי הכוח להיות מנהלת. כנראה שלא הייתי יוצאת מהמשבצת וככל הנראה עדיין הייתי מורה. המצב אילץ אותי לחשוב אחרת. לקח לי המון זמן לבנות את המפעל החדש כי הבנקים לא האמינו בי. אני אישה והמחזור השנתי של המפעל לא היה גדול בזמנו. אבל זה היה עבורי אתגר - אני החלטתי שאני אבנה את המפעל 'ראס בן אמו'. היום אנחנו כבר בונים מפעל חדש נוסף".

ערן גפן הוא מייסד G^Team חברה לייעוץ אסטרטגי ומחבר הספר "יוצרים צמיחה - כך הופכים יצירתיות עסקית לתוכנית עבודה"

עוד כתבות

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב