גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המאבק נגד חיזבאללה: ישראל והאמירויות משלבות ידיים

השגריר לשעבר רון פרושאור והחוקרת האמירתית אבתיסם אל קטבי קוראים לצרפת להחמיר את ההגבלות על הפעילות האזרחית של הארגון, שמשמשת כיסוי לפעילות טרור ● המשבר הכלכלי באיראן ובלבנון הגדיל את התלות של חיזבאללה בפעילות של ייצור והברחה של סמים

מפעל לייצור חשיש בבקעה, בלבנון. ההברחות הפכו לחלק מהתזרים של הארגון / צילום: Reuters, Mohamed Azakir
מפעל לייצור חשיש בבקעה, בלבנון. ההברחות הפכו לחלק מהתזרים של הארגון / צילום: Reuters, Mohamed Azakir

בינואר 2016 נחת בשדה התעופה אורלי בפריס איש העסקים הלבנוני מוחמד נור א-דין. לאחר שעבר את ביקורת הדרכונים, קפצו עליו חמישה בלשי אינטרפול ולקחו אותו לחקירה. ממש באותם רגעים נעצרו עוד 14 בני אדם, חברי רשת הברחות הסמים והלבנת הכספים של חיזבאללה. ברשותו של נור א-דין נמצאו לא פחות מ-9 מיליון אירו, ובחיפושים במקומות הקשורים אליו, בהם מסגדים ומשרדי אגודות צדקה איסלמיות, נמצא כסף רב נוסף, מטילי זהב ותכשיטים.

ליל המעצרים הגיע לאחר חקירה מאומצת של האינטרפול, שהסתייע במידע שהגיע מהסוכנות האמריקאית למלחמה בסמים DEA, וגם מארגוני מודיעין, כמו המוסד. החקירות העלו רשת מסועפת של הברחת סמים מדרום אמריקה לבנין שבאפריקה, שם הם הוסלקו במכוניות פאר שנרכשו מאירופה, וחזרו ליבשת, למגרשי מכוניות שהיו שייכים לאנשי חיזבאללה בעלי אזרחות גרמנית בלגית או צרפתית. משם הופצו הסמים ברחובות.

הרווחים מהמהלך המורכב הזה הולבנו באמצעות רכש של מכוניות, תכשיטים, זהב ויהלומים, שנמכרו אחר כך בעיקר למפרץ. הרווחים הגיעו לכיסיהם של ברוני הסמים באמריקה הדרומית, לבלדרים ולאנשי התיווך, אבל הנתח החשוב מבחינתנו - כרבע מההכנסות - עבר לארגון שמתפעל את כל הרשת הזו, חיזבאללה.

פעילות ענפה בתחום הסמים 

לפי מידע שריכזו מומחי המכון הבינלאומי למאבק בטרור (ICT), שפועל יחד עם מכון אבא אבן לדיפלומטיה במרכז הבינתחומי, חיזבאללה מתפעל את רשתות הפצת הסמים כחלק מהזרוע הכלכלית שלו, המספקת חלק ניכר מהכנסותיו. בין היתאר מדובר במכירת חשיש שמגדלים חקלאים בבקעה הלבנונית, וקוקאין המגודל ומיוצר באמריקה הדרומית ובעיקר בקולומביה.

לפי המכון, באמצעות מהגרים לבנונים שיעים, חיזבאללה הקים במדינות המעורבות ארגונים שמשמשים לצדקה לכאורה, אך הם הבסיסים של רשת ההברחות והלבנת הכספים וגם הבסיסים לפעילות טרור.

לפי המכון, בקולומביה, למשל, פועל קרטל סמים ענקי לבנוני, בראשותו של ברון סמים שיעי בשם אימאן ג'ומעה. לפי מידע של ה-DEA האמריקאי, היקף הסחר שלו הוא כ-200 מיליון דולר בחודש, וכרבע מזה מגיע לחיזבאללה.

תקציבו השנתי של הארגון הלבנוני מגיע לכמיליארד דולר. חלק ניכר מהסכום מגיע מאיראן. בשנתיים האחרונות, בשל העיצומים האמריקאים, החלק הזה קטן. בשל העיצומים ויכולת המעקב הבינלאומית, קשה מאוד להעביר כספים לארגון באמצעים בנקאיים רגילים, ולכן יש עדיפות להעברות במזומן. בלדרים מגיעים מטהראן לביירות, ובמזוודות הם נושאים מליוני דולרים לחיזבאללה.

דניאל כהן, עמית מחקר ב-ICT, מעריך כי הכנסות הארגון מהפעילות של רשתות הברחות הסמים ומעסקאות נשק מגיעות ל-300-400 מיליון דולר בשנה. לדבריו, הכסף הזה נחוץ יותר מתמיד, בשל העלות הכבדה של המלחמה בסוריה, שם ספג הארגון יותר מ-2,000 הרוגים וכמעט עשרת אלפים פצועים. משפחות המתים והפצועים זוכות לקצבאות חודשיות, שבשנה האחרונה קוצצו ביחד עם משכורות אנשי הארגון. סיבה נוספת לתלות בכספים אלה לכך היא המשבר הכלכלי ופוליטי בלבנון.

מקור הכנסה נוסף של הארגון הוא רשת אגודות צדקה "דאעווה", שמגייסות כספי תרומות, לכאורה עבור נזקקים בלבנון או למטרות כמו הקמת גני ילדים ומוסדות חינוך. בפועל הרוב עובר למימון פעולותיו של חיזבאללה. חקירות בגרמניה ביחד עם האינטרפול, למשל, גילו שכספים אלו עברו למימון המעורבות בסוריה.

פעילות אזרחית ככסות לטרור

לדברי כהן, כאן נעוץ הצורך הקריטי לפעול להוצאת כל החלקים של חיזבאללה מחוץ לחוק באירופה ולהגדירם כארגון טרור. רוב אנשי השטח של חיזבאללה באירופה שייכים לארגוני צדקה, שמסונפים לזרוע הפוליטית-אזרחית של הארגון, זו שברוב מדינות אירופה עדיין לגיטימית. לכן, גם כשהם נתפסים, האישומים והעונשים הם על סחר בסמים ועבירות כלכליות, ולכן הענישה קלה יחסית.

צירוף של הזרוע הפוליטית של חיזבאללה להגדרת ארגון טרור, תגדיל את הענישה, ותפנה כוחות ותקציבים למאבק נגדם ונגד הטרור הבינלאומי.

רון פרושאור, שהיה שגריר ישראל באו"ם ובבריטניה ומנכ"ל משרד החוץ וכיום עומד בראש מכון אבא אבן, כתב בשבוע שעבר מאמר עם מומחית עמיתה מהאמירויות ד"ר אבתיסאם אל קטבי, שקורא לנשיא צרפת מקרון להכריז על מאבק חורמה בארגון, לרבות הכרה בכל פעילותו כפעילות טרור.

אבתיסם אל קטבי. המכון האמירתי למדיניות / צילום: Emirates Policy Center

השניים מפרטים במאמר את הקשר בין זרוע הטרור הבינלאומית של חיזבאללה לאיראן, ואת מסוכנותה לאירופה ולעולם כולו. הם מבהירים, כי כל עוד חיזבאללה נותר במעמדו החזק בלבנון, אין לארץ הארזים שום סיכוי להשתקם. הם מזהירים כי חיזבאללה ואיראן מתמידות במאמצים לחדור ולהשתלט על עוד מדינות במרחב, בהן סוריה ועיראק, ומהוות איום לכל המדינות האחרות.

לדברי פרושאור, העמדה הזו משותפת לישראל ולאמירויות, שעמה נבנתה תשתית אינטרסים ושת"פ חזקה כבר בעשור הקודם, לפני הסכמי השלום. "בניתוח המקרו, המפרציות רואות כיום בישראל חלק מהפיתרון ולא חלק מהבעיות של המזה"ת. הקשר עם ישראל יאפשר להן להשפיע על המדיניות של ירושלים, אבל עיקר החשיבות שלהן בשתוף פעולה בסוגיות של ביטחון לאומי, וביצירת ציר נגד יריבותיהן, איראן וחיזבאללה, טורקיה והאחים המוסלמים".

"בחרנו לפנות לצרפת", הוא אומר, "כי היא האם הרוחנית של לבנון, הפטרונית שלה". לדבריו, יש בממשל הצרפתי, בעיקר במשרד החוץ, גישה של הידברות עם חיזבאללה, בשל השפעתו בלבנון. לדבריו "הם לא התפכחו גם לאחר אסון הפיצוץ בנמל ביירות, שחשף את מצבורי החומרים המסוכנים שמחזיק חיזבאללה בערי לבנון. מצבורים כאלה בהיקף קטן בהרבה נמצאו גם במחסנים של הארגון באירופה".

המאמר מראה לצרפתים כי זו לא רק ישראל שיוצאת נגד חיזבאללה אלא גם מדינות ערביות. לאל-קטבי קשר ישיר עם יורש העצר של האמירויות מוחמד בן זאייד, ועמדותיה משפיעות על המדיניות של אבו-דאבי וגם משקפות אותה.

"אנחנו לא צריכים לספר לאירופאים כמה חיזבאללה מסוכן לישראל, זה לא מעניין אותם ולכן הם לא הגדירו את כל שלוחותיו כארגון טרור. המטרה כאן היא לראות כי הם פוגעים באירופה עצמה. כספית, בהפצת סמים, בטרור וכו'".

לדברי פרושאור מאמציו מול בריטניה וגרמניה נושאים פרי, ושתי המדינות נמצאות בתהליכי הכרזה על חיזבאללה כולו כארגון טרור. 

פרושאור מסביר כי אחת מהטענות של האירופים, היא כי אם נחרים את הזרוע המדינית של חיזבאללה לא יהיה עם מי לדבר, אבל לדבריו המחקרים והמידע הרב שהראו למנהיגים האירופים הפריכו את הטענה. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות