גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר הקורונה: הלונדונים רוצים יותר מרחב וקונים בתים בכפר

מגפת הקורונה הפכה את העבודה מהבית לנורמה, והמריצה מחדש את שוק הבתים הכפריים

אחוזה בבריטניה. בדרך כלל יש בית קטן נוסף לצוות / צילום: Shutterstock
אחוזה בבריטניה. בדרך כלל יש בית קטן נוסף לצוות / צילום: Shutterstock

 

למגפת הקורונה יש תופעת לוואי בלתי צפויה. לפתח, הבריטים להוטים למצוא לעצמם יותר שטח ויותר הדר, והם מוצאים אותם באחוזות הכפריות. הם מפיחים חיים בשוק הנדל"ן הכפרי, אחרי דשדוש שנמשך יותר מעשור.

נפח העסקאות של בתים במחירים שבין 4.1 ל-5.5 מיליון דולר עלה ב-70% בין מאי לנובמבר 2020, בהשוואה לממוצע של חמש שנים, ואילו המכירות של בתים במחירים של 5.5-6.8 מיליון דולר עלו ב-78% באותה תקופה, כך לדברי כריס דרוס, אנליסט בכיר בצוות המחר של סוכנות Knight Frank.

"היה שינוי מוחלט", אומר פיליפ הארווי, מתווך נדל"ן ושותף בכיר ב- Property Vision. "אנחנו מאוד עסוקים. אנשים מקבלים החלטות. הם מקדמים החלטות של חמש שנים ומתמקדים בלייף סטייל. הם רוצים להרגיש בטוחים ורוצים שהמשפחות שלהם יהיו שמחות".

רוצים לגור במרחב נסיעה מלונדון

האופטימיות של הארווי ניכרת גם במדד "המחירים בכפר" המעודכן שפרסם Knight Frank, שמודד את הביצועים של נדל"ן במגזר הכפרי. המדד מצא שהבתים במחירים שבין 4.1 מיליון דולר לבין 5.5 מיליון דולר עשו את הקפיצה הגדולה ביותר, עם עלייה של 2.9% במחירים ברבעון השלישי של 2020. הבתים שמחירים 5.5-6.8 מיליון דולר עלו ב-2.4% באותה תקופה, ומחירי הבתים היקרים יותר עלו ב-1.4%.

מחירי הבתים בכפר שנמצאים במרחק נסיעה יומית ללונדון עלו במיוחד: בסקטור של בתים במחיר 2.7 מיליון דולר ומעלה, בדרום ובדרום מערב אנגליה, במרחק שעה עד שעתיים נסיעה מלונדון, המחירים עלו ב-8.4% וב-8%, בהתאמה, ב-2020, לפי סוכנות Savills .

המחירים האלה מסמלים שינוי מגמה. ב-2019, המחירים של בתי הכפר בטווח של 4.1-6.8 מיליון דולר ירדו ב-1%, לפי נייט פרנק, ואילו מחירי היקרים יותר ירדו ב-5%. המגמה ארוכת הטווח הייתה חריפה אפילו יותר. ממוצע המחירים של בתי כפר ב-2.7 מיליון דולר ויותר ירדו ב-18.7% מאז השיא של השוק ב-2007 ועד 2019, לפי Savills. כתוצאה מכך, הקונים יכולים לקבל יותר היום תמורת הכסף שלהם, בכפר האנגלי.

לדוגמה, Tormarton House, בשטח 880 מ"ר, מוצע למכירה באמצעות סוכנות Strutt & Parker במחיר 8.88 מיליון דולר. האחוזה הג’ורג’יאני בדרום גלוסטרשייר, כ-170 קילומטר ממערב ללונדון ופחות מ-20 קילומטר מהייגרוב, בית הכפר של הנסיך צ’רלס. בבית, על שטח של כ-40 דונם, יש 11 חדרי שינה, חמישה חדרי אמבטיה, והאורווה הפכה למשרד.

Savills מציעה כרגע למכירה את האחוזה הג’ורג’יאנית Belvedere, הצופה של הנהר אקס, במחוז דבון, ומשתרעת על פני 52 דונם. בבית שמונה חדרי שינה, ויש לו מרתף יין גדול, בריכה מקורה וסאונה. הבית בשטח כ-720 מ"ר, והוא מוצע למכירה ב-6.8 מיליון דולר.

השינוי בכיוון הוא בגדר חדשות טובות עבור מארק ון, בן 51, שבית הכפר שלו מוצע למכירה מאז נובמבר 2019 . Triscombe House, במחוז סומרסט, כ-280 קילומטר מדרום מערב ללונדון, היה הבית העיקרי שלו ושל אשתו ובנם, מאז 2010. הם קנו אותו ב-2003 לאחר שניזוק בשריפה, ולאחר שיפוץ כולל השתמשו בו כבית נופש, עד שהחליטו לעבור לגור בו. בבית, ששטחו כ-1,500 מר"ר, שבעה חדרים, חמישה חדרי אמבטיה, וכמעט 80 דונם של קרקע. למר ון יש חברת תוכנה, ולפני המגפה הוא עבד הרבה בצפון אמריקה, כך שאשתו ובנו היו בבית לבדם. הוא מניח שיחזור לנסוע בשלב מסוים, ולכן החליט למכור ולמצוא משהו קטן יותר.

Triscombe House מוצע למכירה על ידי סוכנות Strutt & Parker ב-5.4 מיליון דולר. ון מקווה שהעניין הגובר בנכסים כפריים והשיפורים בתנועת הרכבות באזור, יביאו את הקונים מלונדון.

המיני-בום בזה בחיים בכפר בא בהפתעה מסוימת למתווכים, משום שעד 2020, שוק בתי הכפר עוד לא התאושש מאז המשבר של 2007-2008, והמצב כוד החמיר מאז הברזקיט והעלייה במיסי הרכישה. כל מי שיקנה בית שני בבריטניה ב-6.8 מיליון דולר יצטרך לשלם עוד 913 אלף דולר מס למדינה. הקונים הזרים התמקדו בעיקר בלונדון, ולא באזורי הכפר.

 

האחזקה יקרה בהרבה מזו של דירה עירונית

בעוד שהמחירים בכפר נראים נמוכים להפתיע, בעיקר אם משווים אותם למה שקורה בלונדון, האחזקה של אחוזות מעין אלה יקרה בהרבה מאשר דירה מודרנית בעיר. למרות זאת, "אנשים מרגישים את ההזדמנות", אומר אדוארד רוק, שותף במחלקת המגזר הכפרי של נייט פרנק. "בשלוש-ארבע השנים האחרונות, היו כל הזמן מהמורות בכביש והתנאים המושלמים שאנשים ציפו להם לא הגיעו... אנשים פשוט החליטו שזה עכשיו או לעולם לא".

ונראה שלמעבר לעבודה מבית יש השפעה חזקה של הלך הרוח של הלונדונים. "אנשים חושבים שהם לעולם לא יצטרכו יותר ללכת למשרד לעתים קרובות", אומר הארווי. "הם מחפשים מקומות מרוחקים יותר לאורך קו הרכבת".

מה שהם רוצים, אומר הארווי, הם בתים משופצים, עם עלויות תחזוקה נמוכות, בתי ספר טובים וכפר קטן עם שירותים כמו חנות ופאב. "הם רוצים מרחב עבודה בבית, והם לא רוצים להפסיד שום דבר שהיה להם באווירה היותר אורבנית".

מה שצפוי בעתיד במגזר הכפרי תלוי במידה מסוימת במה שיקרה אחרי הברקזיט ובשאלה איך תתפתח המגפה. הארווי סבור שהביקוש יימשך אולם לא בטוח שהמחירים ימשיכו לעלות. "ההכנסות של האנשים לא הולכות לעלות בקרוב", הוא אומר. "מצד שני, בשנים האחרונות נכסים בכפר היו זולים".

מאז תחילת הקיץ, ג'ונתן הרינגטון, מנהל סוכנות Haringtons, היה עסוק לסייע לקונים שהיו להוטים לעבור לכפר. הסגר הקצר בנובמבר, וההכרזה על סגר שלישי בתחילת ינואר, הדגישו את חוסר הנוחות ואת השעמום שבחיים ועבודה בבית עירוני קטן בלי שום מרחב חיצוני למשך שבועות.

"התקשרה אליי אתמול גברת שהייתה נואשת לצאת מלונדון", הוא מספר. "בלונדון יש רחובות על רחובות שבהם אנשים חיים בבתים ששווים 2 מיליון פאונד, 3 מיליון, 4 מיליון. יש להם הכסף, צריך רק שחלק קטן מהם ירצו לצאת מהעיר והשוק הכפרי נהיה עסוק". 

עוד כתבות

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

המייסד של החברה בעלת הצמיחה המהירה בעולם מגלה את הסוד

הסטארט-אפ הראשון שהקימו נמכר למיקרוסופט, חברת אבטחת הענן שלהם מכניסה 350 מיליון דולר בשנה, ורק החודש הם עשו עסקת ענק נוספת ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?