גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך היא עושה את זה? אסטרטגיית היציאה של סיאול ממשבר הקורונה

קוריאה הדרומית הפתיעה בשנה שעברה עם גידול ברווחי החברות, בזמן שרוב המדדים בעולם ספגו התכווצות ברווח ממוצע למניה ● במבט על 2021, סקר אנליסטים של בלומברג צופה למדד קוספי גידול של 45% ברווח למניה - כמעט כפול בהשוואה ל-S&P 500

חדר מסחר בבנק בסיאול, בירת קוריאה הדרומית / צילום: Reuters, Kim Hong־Ji
חדר מסחר בבנק בסיאול, בירת קוריאה הדרומית / צילום: Reuters, Kim Hong־Ji

המשקיעים מסתערים על שוקי המניות ואיגרות החוב של קוריאה הדרומית. לתפיסתם, אין הרבה מקומות בעולם שמתאימים יותר ממדינה זו לנרטיב של חזרה לשגרה, כמו שאין הרבה מקומות שכמוה, הצליחו למנף את משבר הקורונה כדי לקדם אג'נדות כלכליות ארוכות טווח.

זו לא הפעם הראשונה שהעולם הכלכלי נושא את עיניו אל "הפלא האסייתי". קוריאה נכנסה לתהליך התיעוש אי-שם בתחילת שנות ה-60 כמדינה קטנה, צפופה ונטולת משאבי טבע. מאז היא לא מפסיקה לקטוף מחמאות על הישגיה הרבים. זו הייתה התקדמות כלכלית חסרת תקדים - מהירה, עוצמתית ובעיקר מתוכננת היטב. כלכלנים טוענים כי סוד הצלחתה של קוריאה הדרומית טמון ביסודות. השקעה בחינוך, בחדשנות ובטכנולוגיה, סביבה עסקית ידידותית ופתיחות גלובלית הן אבני היסוד של החברה הקוריאנית. המודל שלה מוכיח את עצמו כל פעם מחדש, ומבחינה זו, שנת קורונה לא הייתה שונה.

קוריאה הדרומית הצליחה לצאת מהמיתון כבר ברבעון השלישי של 2020, ולפי הערכות OECD, היא כנראה נפגעה הרבה פחות מחברותיה ב"מועדון המדינות העשירות". לפי הערכות אלה, התוצר של המדינה התכווץ ב-2020 בכ-1% בלבד, והוא צפוי להתרחב השנה בכ-2.8% (ממשלת קוריאה צופה קצת יותר). זאת, בהשוואה להתכווצות של כ-5.5% ב-2020 וצמיחה של 3.3% ב-2021 בממוצע במדינות OECD.

העולם נפעם בשנה החולפת מהיכולת הניהולית של סיאול להשתלט על אירוע רב-מערכתי כמו משבר הקורונה, ואין ספק שהייתה לכך השפעה מרככת על הכלכלה. עם זאת, כמו במקרה של סין, סביר להניח שגם למבנה הכלכלי המיוחד של קוריאה היה תפקיד חשוב במהירות החזרה לשגרה.

קוריאה הדרומית נתפסת כ"נגזרת" על הכלכלה העולמית. המשקיעים מסבירים: "היא הראשונה להימכר מתיק המניות במצבי משבר עולמי, והיא הראשונה להיכנס אליו חזרה כשהעניינים מתחילים להסתדר". בד בבד עם אישור החיסונים לקורונה ועלייה תואמת במפלס האופטימיות סביב 2021, נגמרה גם התרדמת בסחר העולמי. הביקוש העולמי משך אחריו את פעילות היצוא של קוריאה הדרומית ואת הכלכלה כולה, שכן היצוא מהווה יותר ממחצית התוצר הקוריאני.

תעשייה שהתחזקה למרות הקורונה

מוליכים למחצה (semiconductors) היא אחת מתעשיות הדגל של קוריאה הדרומית. כדי לסבר את האוזן, שתי היצרניות הגדולות, סמסונג ו-SK Hynix, נכנסות למדד המניות הקוריאני KOSPI 200 במשקל של כ-40%. שתי החברות נמצאות בראש הטבלה העולמית במונחי נתח שוק המכירות, אחרי אינטל. התפרצות נגיף הקורונה אמנם השביתה תעשיות רבות, אבל לא את תעשיית המוליכים למחצה. היא נמנית בין ברות המזל המועטות, שאותן כלכלת stay-at-homeלא רק שלא ריסקה, אלא במידה מסוימת חיזקה.

לא סוד שהקורונה נתנה דחיפה לכלכלה הדיגיטלית: בשנת 2020 עלה הביקוש לשבבים ששימשו לחוות שרתים, שנזקקו לגידול משמעותי בהיקף הפעילות, על רקע עלייה בשימוש בענן ובגיימינג. מגמה זו צפויה להמשך גם השנה - ובמקביל, צפויה גם התאוששות בביקושים בתחומים שנפגעו מהמשבר, כמו רכב או רובוטיקה תעשייתית.

מנוע צמיחה חשוב נוסף הוא תחום ה-G5. סקטור השבבים מרוויח פעמיים מפריסת תשתיות הדור החמישי של התקשורת: בפעם הראשונה מכך שגם תשתיות התקשורת החדשות מכילות שבבים, ובפעם השנייה מכל אותן תעשיות טכנולוגיות שצפויות לקום בעקבות פריסת הרשתות, כמו הבית החכם, העיר החכמה, אינטרנט של הדברים, מחשוב לביש, מציאות מדומה ורבודה ועוד.

 

המלחמה הטכנולוגית בין ארה"ב לסין

מתיחות בזירות הסחר והטכנולוגיה בין ארה"ב לסין יצרה עבור קוריאה הדרומית מערך מעניין של הזדמנויות וסיכונים, כשהכף נוטה לטובת ההזדמנויות. סוגיות ביטחוניות והחשש לפרטיות הנתונים הובילו מדינות רבות, ובהן ארה"ב, בריטניה, יפן ואוסטרליה, להגביל או לאסור על מפעילות התקשורת המקומיות להתקין ציוד שמיוצר על ידי וואווי (Huawei) הסינית, בעיקר בכל הקשור לפריסת רשתות G5. ארה"ב חסמה בפני ענקית הטלקום את הגישה לחומרה (שבבים) ולתוכנה האמריקאיות, ובכך גזרה עליה ירידה בכושר הייצור - וכפועל יוצא, גם ירידה בנתח שוק של מכשירי צריכה אלקטרוניים. יצרניות סיניות אחרות ינסו כנראה לנגוס בחלק מהעוגה שהותירה וואווי, אבל ניתן להניח כי המוניטין השלילי שמזוהה כעת עם סין, יעיב גם עליהן.

קוריאה הדרומית יותר מתשמח למלא את החסר, הן בתחום הטלקום והן בתחום האלקטרוניקה. כך, סמסונג, הידועה כיצרנית הסמארטפונים הגדולה בעולם וגם כחברה ששואפת להרחיב את עסקי ה-G5 שלה, כבר התחילה במהלך: בספטמבר האחרון היא חתמה עם חברת הטלקום האמריקאית ורייזון על הסכם ל-5 שנים בתחום ה-G5.

 

בצד הסיכונים, ניתן לציין כי לסנקציות על וואווי עלולות להיות גם השלכות שליליות על פעילותן של סמסונג ו-SK Hynix, שכן עבור שתיהן, וואווי היא הלקוח הגדול ביותר. שתי החברות מיהרו לפנות לממשל האמריקאי עם בקשה לאישור מיוחד להמשיך ולספק שבבים לוואווי (ההערכות הן שהסיכוי לקבל אחד כזה מהנשיא ג'ו ביידן גבוהים יותר מאשר אצל הנשיא היוצא, דונלד טראמפ) - ובמקביל, הן גם מקוות שלקוחות חדשים בסין ובמדינות אחרות יפצו על אובדן הכנסות פוטנציאלי.

תוכנית צמיחה ו"גרין ניו דיל"

קוריאה הדרומית, בדומה למדינות רבות אחרות, השיקה ב-2020 שורה של יוזמות ממשלתיות שמטרתן לעודד צמיחה בפעילות ולשקם את שוק העבודה. בין הצעדים ניתן למצוא השקעה ממשלתית בתשתיות פיזיות כמו מבנים ציבוריים, ספריות ומרכזי ספורט; מתן הטבות מס לצרכנים וכן הקמת מיזמי ענק בשיתוף פעולה עם הסקטור הפרטי.

לצד כל המהלכים "הקלאסיים", מתעקש הנשיא מון ג'יאה-אין "להצעיד את הכלכלה הקוריאנית למאה ה-21". בקוריאה ממשיכים להאמין כי הדרך לצמיחה בת קיימא עוברת דרך יזמות וחדשנות. מון הציג באחרונה את K-New Deal, תוכנית צמיחה אסטרטגית שנשענת על שלושה תחומים עיקריים: AI (בינה מלאכותית), דאטה ו"כלכלה ירוקה", עם דגש על economy hydrogen. ענפים אלה יזכו למיטב משאבי המחקר והפיתוח בשנים הקרובות, ייהנו מתמריצים פיננסיים, ובעיקר אליהם ינותבו מיטב תלמידי קוריאה הדרומית כבר בבתי ספר יסודיים.

מעניין לציין כי הצלחת המדיניות תימדד דרך שיפור בחווית איכות החיים של אזרחים. כך למשל, לדברי הנשיא, "המטרה היא לא רק להפוך את קוריאה הדרומית למספר אחת ב-AI, אלא לגרום לאנשים להיות מרוצים מ-AI".

גל ביקושים בשוק ההון הקוריאני

במהלך רוב 2020 הכתיבו את המגמה בשוק המניות הקוריאני משקיעים קמעוניים שהתעקשו על הימור "שורי", גם על מניות "הצמיחה" וגם על מניות "הערך".

במהלך נובמבר ציבור המשקיעים החליט לחזור סוף-סוף לקוריאה הדרומית, ושוק המניות נהנה מגל חדש של ביקושים. חברות מענפי הטכנולוגיה, הרפואה והרכב, להם משקל גבוה יחסית במדד, הובילו את הראלי.

ב-2020 קוריאה הדרומית הפתיעה עם גידול ברווחי החברות, בזמן שרוב המדדים בעולם ספגו התכווצות ברווח ממוצע למניה. במבט על 2021, סקר אנליסטים של בלומברג חוזה למדדKOSPI 200 גידול של כ-45% ברווח למניה - כמעט כפול בהשוואה ל-S&P 500. 

הכותבת היא מנהלת מחלקת מחקר מדדים בקסם קרנות ו-ETF. לחברות מקבוצת אקסלנס ולמחזיקיהן יש עניין אישי בנושאים המוצגים בטור. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה של ניירות ערך ו/או ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם

עוד כתבות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Nathan Howard

ארה"ב: מדד הליבה של ההוצאה לצריכה פרטית ירד ל-2.8%, כצפוי

מדד ה-PCE החודשי ירד ל-0.3% לעומת 0.5% בחודש שעבר ● מזרחי טפחות: "אי ההפתעה תומכת להערכתנו בתוואי הפד הנוכחי" ● היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8% ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה

מנות במחתרת התאילנדית / צילום: דניה ויינר

אחת המסעדות התאילנדיות הטובות בישראל מסתתרת בכלל בחצר של בית

עגלת קפה שמגישה מאפה פיסטוק נדיר, מרכז הוליסטי שגם הציניקנים יתמסרו לו, מיזם אמנות נשי ומסעדה שאפשר למצוא בה בננה לוטי משובחת ● יום בפרדס חנה כרכור

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות