גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיא ביבוא הרכבים בדצמבר: כל הסיבות והדגמים הבולטים

דצמבר שבר שיא ביבוא רכבים חדשים ותרם לקופת האוצר המתרוקנת 2.4 מיליארד שקל • טויוטה קורולה, יונדאי איוניק וקיה פיקנטו הם הדגמים שהובילו את 2020 במסירות • מה גרם ליבואנים להציף את השוק, והאם הסכום שנכנס יגיע על חשבון הרבעונים הראשונים של 2021

מכוניות חדשות ממתינות בנמל אילת / צילום: איל יצהר
מכוניות חדשות ממתינות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

בתחילת העשור הקודם ניהל שר התחבורה ישראל כ"ץ מלחמה סוערת ביבואניות הרכב הוותיקות. את משנתו הסדורה בנושא הוא תמצת בקריאה לציבור, שפורסמה בעמוד הפייסבוק שלו באפריל 2013: "רגע לפני שמהפכת המחירים בענף הרכב יוצאת לדרך, אני קורא לכם: אל תקנו רכבים חדשים עד שהמחירים יירדו... לא לקנות רכבים חדשים עד שהיבואנים יורידו את המחירים ויתנו גם לכם את ההנחות שהם נותנים לענף הליסינג... זה הזמן שלכם, אזרחי ישראל, להוכיח ליבואנים שתקופת החגיגות ורווחי היתר על חשבון הציבור הסתיימה".

כשמונה שנים מאוחר יותר השוק הוא אותו שוק. ההנחות לחברות הליסינג עדיין גבוהות, מחירי המחירון הממוצעים בקטגוריות הרכב הנפוצות לא ירדו אלא טיפסו, ועמם גם שווי השימוש שמשלמים משתמשי הליסינג. אבל בטוויסט מעניין של ההיסטוריה דווקא ענף הרכב, הסדין האדום של כ"ץ שר התחבורה, הפך להיות השנה יקירו של כ"ץ שר האוצר. אותו ענף סיפק ב-2020 חבל הצלה לתקציב המדינה המדולדל.

בחודש שעבר ניתחנו כאן את נתוני גביית המסים מרכישת רכב ומהשימוש בו ב-11 החודשים הראשונים של 2020, שיציבותם היחסית הייתה אחת מנקודות האור הבודדות של אותה שנה. אבל נתוני הגבייה של דצמבר כבר סיפקו לאוצר הזדמנות לפתוח בקבוק שמפניה: בחודש שעבר נרשמה גבייה עודפת של כמעט 2.4 מיליארד שקל בגביית מיסי רכב, כולל מסחריות - עלייה של 25% לעומת דצמבר אשתקד, שנובעת על פי נתוני האוצר מהקדמה של יבוא כלי רכב ושחרורם מהמכס לקראת שינויי המס, שנכנסו לתוקף בינואר. העלייה דחפה באותו חודש את כלל הכנסות המדינה ממסים עקיפים ב-1.7% והמתיקה, במעט, את הגלולה המרה של הגירעון העצום בתקציב.

אופטימיות? לא להסתנוור מהנתונים

תקבולי המס החריגים מיבוא רכב בדצמבר, שבדרך כלל נחשב חודש "מת", הם תוצר ישיר של רכבת ימית של עשרות אלפי כלי רכב חדשים, שנחתה לחופינו ורובה שוחררה מהמכס. אותם 2.4 מיליארד שקל עודפים מורכבים בעיקר ממס קנייה על יבוא רכב, שזינק בדצמבר בכמעט 25% לעומת דצמבר אשתקד, וגם ממע"מ על היבוא, שזינק ב-5.7% לעומת דצמבר 2019.

אם מחלקים את הסכום הזה למס הממוצע על כלי רכב חדשים בישראל אפשר להעריך, שבדצמבר שוחררו מהמכס ונכנסו למלאי היבואנים בסביבות 55-60 אלף כלי רכב חדשים. נציין, שעל פי נתוני הי יבוא הרשמיים של המכס, בדצמבר 2020 נרשם שיא של כל הזמנים ביבוא כלי רכב חדשים לישראל, כ-66 אלף כלי רכב. אולם סביר להניח שלא כולם שוחררו מהמכס ותרמו להכנסות של 2020.

ועדיין, מדובר במלאי עצום, ששקול למכירות של כמעט רבע מהמכירות בשנה נורמלית עבור שוק הרכב. לכאורה, זו אינדיקציה לאופטימיות של הענף ביחס למכירות ב-2021 ואולי גם להתאוששות מהירה של כלל המשק. בפועל, הזינוק נובע מכמה וכמה שיקולים "עסקיים" וקצרי טווח, שאין להם קשר לאופטימיות ולחיזוי.

השיקול הראשון, שמופיע גם בדוח התקציב של האוצר, הוא העדכון התקופתי והצפוי מראש של "המס הירוק", שנכנס לתוקף בינואר 2021. המס הזה מאפשר לאוצר לווסת כרצונו את היקף גביית מס הקנייה מכלי רכב חדשים בישראל באמצעות מניפולציות שרירותיות של נוסחת מזהמים מורכבת, שממנה נגזרות הטבות המס לכלי רכב מופחתי פליטה.

בעשור הקודם כבר ראינו, שבכל פעם שהיה צריך לסתום חור בתקציב או, שהציבור רכש חלילה יותר מדי כלי רכב "ירוקים" ומופחתי מס, שינה האוצר כמה מקדמים של גזי פליטה בנוסחה וכבמטה קסמים עלה מס הקנייה הממוצע על כלי רכב פרטיים והגבייה קפצה. הנוסחה גם הוכיחה שהיא אפקטיביות פסיכולוגית: די היה בפרסום מוקדם של נוסחה חדשה כדי להריץ יבואני רכב ייבא ולשחרר מהמכס עשרות אלפי כלי רכב גם אם השפעת המס הירוק בפועל הייתה מינורית. זה מה שקרה בדצמבר 2020.

לפני שנתיים גם שודרג הכלי הפיסקאלי-פסיכולוגי של המיסוי הירוק באמצעות "תוכנית רב שנתית להעלאה מדורגת של מס הקנייה על כלי רכב היברידיים ועל רכבי פלאג-אין". כמו בסוף 2019, התוכנית השפיעה על היבוא גם בדצמבר 2020, לקראת העלאת מס הקניה על כלי רכב היברידיים מ-45% ל-50% והעלאת מס הקנייה על רכבי פלאג-אין מ-25% ל-30% שנכנסה לתוקף בינואר 2021.

על פי נתוני המכס כשליש מכלי הרכב שיובאו בדצמבר 2020 ושוחררו היו היברידיים למיניהם. מדובר בכ-20 אלף כלי רכב, שהניבו למדינה הקדמת גבייה של 700-800 מיליון שקל. שלושה דגמים מרכזיים הובילו את המסירות ב-2020: טויוטה קורולה עם 12,290 מסירות, יונדאי איוניק עם 9,882 וקיה פיקנטו עם 8,036 רכבים.

מאיץ מכירות: השינוי בשערי המטבעות

שני שיקולים נוספים תרמו לחגיגת היבוא של דצמבר 2020. הראשון, הוא צפי לשיבושים קשים בייצור ובאספקה של תעשיית הרכב במחצית הראשונה של 2021. תעשיית הרכב העולמית אמנם הצליחה להתגבר לכאורה על משבר הקורונה, אבל לרעידת אדמה בהיקף כזה תמיד יש רעשי לוואי ואלה באים לידי ביטוי בקשיים עסקיים של ספקי משנה (פשיטות רגל), מחסור בחומרי גלם ועודפי ביקוש בלתי חזויים לרכיבים אחרים.

בימים אלה, למשל, יצרני רכב רבים, מסין ועד אירופה, פותחים את 2021 עם מחסור קריטי במעבדי נתונים (צ'יפים) לרכב בשל קשיי האספקה של תעשיית הצ'יפים בעולם. המחסור הביא בשבועות האחרונים להשבתת מפעלי רכב שלמים ולירידה משמעותית בקצב הייצור וצבירת המלאי של יצרנים גדולים דוגמת פולקסווגן, פורד, הונדה ואחרים. בנוסף, סין נכנסת כיום למעגל שני של קורונה ואזורים שלמים ובהם עשרות מיליוני תושבים ומפעלים קריטיים לתעשיית הרכב עשויים לחוות שוב שיבושי אספקה.

השיקול האחרון להקדמת היבוא הם שערי המטבע. כמקובל, היבואנים טוענים שאת רוב ההפרשים שנובעים מהתחזקות השקל היצרנים לוקחים לכיסם באמצעות העלאת מחירי הרכב החדש. בפועל, החוזק יוצא הדופן של השקל סיפק הזדמנות בלתי חוזרת להשגת רווחי שער על המלאי של השנה הבאה. בדצמבר הניחו יבואנים רבים שהתחזקות השקל ביחס למטבעות היבוא קרובה למיצוי. הקריסה הנוספת של הדולר בינואר 2021 הפריכה את ההנחה הזו חלקית, אבל אין ספק שהרצון לקבע את שערי המטבע על המלאי תרם להיקף היבוא בדצמבר.

הימור מסוכן: הוצאה כבדה בתקופה מסוכנת

בשורה התחתונה: נראה לכאורה שחגיגת יבוא הרכב של דצמבר היא סיטואציה, שכולם זוכים בה. האוצר "זכה" בהכנסות של כ-2.4 מיליארד שקל בסוף 2020 היבואנים הרוויחו מלאים זמינים שנרכשו בשער מטבע חסרי תקדים ובמיסוי נמוך יותר. הלקוחות ירוויחו (אולי) הנחות ומבצעים בהמשך השנה.

בפועל, המציאות שונה: אותם 2.4 מיליארד שקלים מהקדמת היבוא יהיו חסרים להכנסות המדינה בשני הרבעונים הראשונים של השנה. יבואני הרכב הימרו על צבירת מלאים "זולים" ומופחתי מס בהנחה שתימשך מגמת הביקוש החזק לרכב במחצית הראשונה של 2021. בתקופה כל כך בלתי יציבה זה הימור מסוכן. ואילו הלקוחות ממשיכים לרכוש כלי רכב בהנחות בהתבסס על חוזקו של השקל ועל האשראי הזול שהם מקבלים, ואחרינו המבול. 

עוד כתבות

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

יאיר ארז, מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו / צילום: יונתן בלום

150 ק"מ של רכבת: עוד לא היה בישראל פרויקט כזה. הכירו את הצעיר שאחראי עליו

יאיר ארז סולד מפוליטיקה, אך תמיד ידע שהוא רוצה לחולל שינוי דרך המגזר הציבורי ● כיום הוא מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו: "רוצה כבר לראות את העבודות יוצאות לדרך" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

מפגינה באיסטנבול מניפה דגלי פלסטין בהפגנה למען עזה. בציבור הטורקי גוברות הקריאות לניתוק הקשרים הכלכליים עם ישראל / צילום: ap, Khalil Hamra

"מרמרה 2" ודיונים על הרחבת החרם: בטורקיה מחריפים את הטון נגד ישראל

ההחלטה של טורקיה לפגוע קשות בסחר עם ישראל נובעת גם מהאיסור הישראלי להצניח סיוע בעזה, אבל בעיקר מהדרתה מדיוני השיקום של עזה, שעשויים להכניס הרבה כסף למקורביו של ארדואן ● מהלומה נוספת לסחר עלולה להיגרם ממשט מתוכנן לרצועת עזה, שטורקיה תיטול בו חלק

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

כלכלנים מעריכים: איך תשפיע העלייה באינפלציה על הריבית?

האינפלציה הפתיע את התחזיות המוקדמות כשעלתה לשיעור של 2.7% במרץ ● הכלכלנים הבכירים מנתחים את הנתונים ומסבירים את ההשפעה הצפויה על מתווה הריבית של בנק ישראל ● חן הרצוג, כלכלן ראשי ב-BDO: "חלק משמעותי מעליית המדד נובע מהתאמה חד-פעמית של המס על סיגריות וטבק"

מסמך סודי חושף: תפקידה של איראן בתדלוק ההפגנות נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: האופוזיציה האיראנית חשפה מסמך לפיו איראן עומדת מאחורי הפגנות אנטי-ישראליות ברחבי העולם, ביקרות על התפקוד של גנץ, גלנט ונתניהו והצעד הבא שארה"ב צריכה לעשות אחרי המתקפה האיראנית ● כותרות העיתונים בעולם 

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo & Scitex, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל HP Indigo, נועם זילברשטיין: "החוסן שלנו, במיוחד בעיתות משבר, הוא ששומר עלינו כמובילים עולמיים"

עם מפעל בקריית גת, תוך כדי פינוי עובדים וגיוס מילואים מסיבי, בחברת HP Indigo & Scitex, אחת המעסיקות הגדולות בהייטק הישראלי, התמודדו עם אתגרי המלחמה ● "לא מדובר בתקופה חד־פעמית, אלא במרתון שנצטרך להתמודד איתו", אמר נועם זילברשטיין, מנכ"ל החברה, במהלך כנס TECH IL של גלובס

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

משקאות ממותקים / צילום: Shutterstock

גביית יתר של 16.7 מיליון שקל: התביעה שאושרה נגד רשות המסים

בית המשפט אישר הגשת תובענה ייצוגית נגד רשות המסים בגין גביית מס קנייה ביתר מיבואני המשקאות הממותקים ● ברשות טענו בתגובה כי תנאי להשבת הכסף ליבואניות המשקאות יהיה הוכחה שהן לא גלגלו את המס לצרכנים ● המס, שהטיל שר האוצר לשעבר אביגדור ליברמן, בינתיים כבר בוטל ע"י הממשלה הנוכחית

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

החשש מעימות חזיתי בין ישראל לאיראן הפיל את וול סטריט

הנאסד"ק ירד בכ-1.8% ● הניקיי ירד ב-1.2% ● מאסק: "עשינו בדיקה מעמיקה והחלטנו, בהחלטה קשה, לפטר יותר מ-10%" ● BDO: "המתיחות מול איראן ובמיצרי הורמוז צפויה להשפיע על שוק הנפט העולמי" • בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: אנחנו משתדלים להציף גם סוגיות שלא מסוקרות ולראות גם את הדברים הטובים, ויש כאלה

בפתח כנס TECH IL של גלובס, הציגה מו"ל העיתון את העשייה של מדור הטק שלו וכן ציינה את השאיפה להציע לקוראים "מזון בריא למוח" ● בר און הציגה גם את תהליך דירוג 10 הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס, המבוסס על בחירות של קרוב ל־90 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בענף ההייטק הישראלי

השופט בדימוס ד''ר עדי זרנקין / צילום: פאול אורלייב

בן הבורר הוא בכיר בחברה מתחרה - האם זו עילה לפסילתו?

ביהמ"ש דחה את בקשת קבוצת סיגמא לפסול את הבורר ד"ר עדי זרנקין, שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, בשל טענה לחשש לניגוד עניינים, מאחר שבנו מכהן כבכיר ומחזיק במניות של חברה מתחרה לחברה שבלב המחלוקת

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

איזי ג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את הטיסות לישראל עד סוף אוקטובר

אתמול הודיעה איזי ג'ט על השהיה זמנית של הפעילות לתל אביב וממנה עד 21 באפריל, אולם כבר אמש באתר החברה לא היה ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר. כעת הגיע האישור הרשמי ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

יירוטי כיפת ברזל מעל שמי אשקלון, ערב מתקפת הכטב''מים מאיראן / צילום: Reuters, Amir Cohen

ישראל החליטה: תקיפה ברורה ונחרצת נגד איראן; נשלמה היערכות חיל האוויר

דיווח: סעודיה ואיחוד האמירויות חלקו מידע מסווג עם ארה"ב כדי לסכל את המתקפה האיראנית ● קבינט המלחמה התכנס ב-14:00 לדיון נוסף על תגובת ישראל מול איראן ● נשיא צרפת מקרון הודיע כי ישוחח היום עם נתניהו; שר החוץ הבריטי: "שוקלים להטיל סנקציות נוספות על איראן" שר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן שוחח עם שרי החוץ של ערב הסעודית, ירדן ומצרים עדכונים שוטפים

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

ד''ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

זיו קציר: "בעולם מעריכים מאוד את הערך המוסף שאנו מביאים לתחום ה-AI"

ד"ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, הזהיר בכנס TECH IL של גלובס כי המרוץ העולמי לבינה מלאכותית מחריף: "כל מדינה מנסה לקחת את החלק הארי מהענף הצומח, ומי שלא רץ קדימה, משתרך מאחור"