גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קוקטיילים עד הבית: בקבוק חם, בלי קרח כתוש ובלי שקשוקים

קוקטיילים מבוקבקים במשלוח צמחו בחסות הקורונה לנישה מובילה בצריכת אלכוהול בארץ, מברים תל אביביים ועד למושבים וקיבוצים ● בסגר השלישי הצטרפו למגמה גם ברמנים פרטיים, ומיזמים חדשים ומשקשקים נולדו

דרינק בבית / צילום: Shutterstock
דרינק בבית / צילום: Shutterstock

הווה: במה נתנחם כשהברים סגורים

שעת ערב מאוחרת בכרמל החיפאי, ופתאום בדלת דופק שליח - ובידו קופסה. בפנים סט בקבוקים וכוסות, מארז קוקטיילים זוגי על בסיס אוזו, שרקח ברמן מקומי וכעת מגיע עד הבית בהתראה של לפחות שעתיים. קוקטיילים במשלוח הם מגמה - כמו ברי הקוקטיילים עצמם - שצברה תאוצה בשנה החולפת לאור הקורונה. זה התחיל במרכז תל אביב והתפשט גם למושבים ואפילו לקיבוצים ברחבי הארץ.

דרינק בבית. בלי קרח גרוס ובלי שקשוקים / צילום: Shutterstock

מה שהתחיל כקוריוז הפך לסגמנט מוביל בצריכת אלכוהול בישראל. כיום כבר מרבית ברי הקוקטיילים של תל אביב מציעים שירות שמביא את משקאות הדגל שלהם במשלוח. הברמנים המוערכים מוש בודניק ואדי נוימן יוצרים קוקטיילים נפלאים במשלוח בסושיאל קלאב ובבר התאילנדי קאב קם, בהתאמה. כך גם ספייסהאוס ורשת מסעדות שגב.

במבחר: טוקיו קלאב של מוש בודניק (סמוקי טומיס מרגריטה עם טקילה, מזקאל וליים, 52 שקל); sage of the woods של אימפריאל (עם ג׳ין, מרווה, סירופ וניל-רוזמרין וליקר אלדרפלאוור, 120 שקל לבקבוק של 3-4 קוקטיילים או 45 לבקבוק אישי); בקאב קם מציעים מארזי קוקטיילים בתוך אתר בית תאילנדי (thai-house.co.il) כמו סבאיי סבאיי על רום הוואנה קלאב מושרה באננס וסירופ ציפורן, הל וצ׳ילי ומיץ אננס (58 שקל לקוקטייל זוגי).

בסגר השלישי הצטרפו אליהם גם ברמנים פרטיים, שהחלו למכור קוקטיילים בהזמנה. מור קורל ואמיר שני הם שני שמות מוכרים, לצד רבים אחרים ששמם מועבר מפה לאוזן בקבוצות וואטסאפ שכונתיות. הראשון למכור קוקטיילים מבוקבקים בפורמט הזה היה בר האימפריאל התל אביבי, כבר ב-2013. עם בוא הסגר, הם חזרו להציע קוקטיילים בבקבוקים מהתפריט של הבר.

החודש החל לשלח קוקטיילים, באריזות נייר יפהפיות, גם המיקסולוג זוכה הפרסים אריאל לייזגולד, בעלי קבוצת בל בוי והברים 223, באטלר, פנטסטיק (bellboygroup.com).
"זה שוק שרק הולך וגדל, ומאפשר לנו לשמור על קשר עם הלקוחות", אומר לייזגולד. בהמשך יוצעו גם עזרים לברמנים בבית: סירופים וליקרים שמשמשים כבסיס לקוקטיילים. "אנשים לא רק מזמינים קוקטיילים אלא גם מכינים יותר בבית".

הבקבוקים המעוצבים של הבל בוי / צילום: אנטולי מיכאלו

עוד במסקרנים מככב תפריט הכולל עשרות קוקטיילים ומעל 20 סוגי נגרוני של בר הקוקטיילים "גסט רום", שמיוצרים מדי יום ורק לפי הזמנה (guestroom.company.site). "הכי בפשטות: זה שירות ללקוחות של הבר שלנו שלא יכולים לבוא - אז לפחות מתנחמים במשהו מאיתנו בבית", אומר הבעלים יובל סופר.

עבר: נפילתו ותחייתו של הקוקטייל

תחת ההגדרה משקאות מעורבבים ומתובלים נכנסת רוב השתייה שנלגמה בעולם משחר ההיסטוריה ועד העת החדשה מאוד, תחילת המאה ה-20. תזקיקים בחוזק של 70% אלכוהול היו גסים באופן מכאיב והצריכו המתקה, למשל של פירות ושל תבלינים, שיטשטשו את טעמם.

הקוקטייל כפי שאנחנו מכירים אותו - משקה שמיוצר מנוסחה ומעורבב בבר מול הלקוח נולד בתחילת המאה ה-19. ברנדי, שרי, ורמוט וג׳ין היו המשקאות שעליהם התבססו. "ככל שאנחנו יודעים, קוקטייל היא המצאה אמריקאית.

אִזכור ראשון למילה הזו - שאף אחד לא יודע מה באמת מקורה באופן ודאי - מגיע מסן פרנסיסקו, שהייתה אז בקצה העולם, במערב הפרוע. עם זאת סביר להניח שעוד קודם היו קוקטיילים בניו יורק. גם העשירים במושבות הקריביות מזגו לעצמם משקאות מקערות פונץ׳ ענקיות. משקאות מעורבבים היו תמיד באירועים חברתיים", אומר אורון לרנר, מנהל בר האימפריאל.

באמצע אותה מאה כבר פורסם ספר קוקטיילים ראשון, דקיק ובן 13 מתכונים, ראשון מני רבבות שפורסמו מאז. לפני כ-150 שנה החלו נחילי התיירים האמריקאים לייצא את תרבות שתיית הקוקטיילים לעולם כולו.

במלונות הפאר של אירופה נפתחו ברים "אמריקאיים" ששמרו על שמם עד היום, למשל האמריקן בר בסבוי שנחשב מאז הקמתו לאחד הטובים בעולם. אזכור ראשון לקוקטיילים בארץ הקודש קיים כבר מ-1929, קוקטייל "בין הסדינים" שנלגם בבר של מלון המלך דוד בירושלים.

אחרי דעיכה של תרבות ברי הקוקטייל בשנות התשעים של המאה הקודמת, בתחילת המילניום חלה תחייתם. ברמנים החלו לשחזר מתכונים מספרים ישנים, ושמם וחינם של משקאות שנשכחו מלב חזר לשיח האלכוהול. 223 של לייזגולד היה הראשון להביא את רוח הרנסנס הזו לתל אביב.

אחריו הוקם גם בר האימפריאל, הראשון והיחיד שזכה להיכנס לרשימת 50 הברים הטובים בעולם באמצע העשור הקודם. "אנחנו אוהבים ומקפידים להגיש משקאות אותנטיים. 70% מההיצע הם קלאסיקות של לפעמים מעל 100 שנה", אומר לרנר.

עתיד: חלליות ואלכימאים

תל אביב, ינואר 2021. בקבוקים מרשימים ועתידניים, שנראים כאילו נלקחו מסיפון חללית האנטרפרייז מפתים עיניים צמאות מבעד למסכי הסמארטפון. אליקסיר, מיזם של הברמנים גיא גרלניק (29) ואסף יחיאל (34), הוא המצטרף החדש ביותר לקטגוריית הקוקטיילים המבוקבקים. בתפריט המחתרתי והכמעט סודי שנמצא רק בוולט מככבים שמונה קוקטיילים זוגיים וסט מיניאטורות שמכיל טעימה מכולם.

קוקטייל מבוקבק של אליקסיר / צילום: אסף קרלה

הם מתבססים על מרכיבים עונתיים - מהפלפל החריף בעולם ועד לאננס טרי - ועוברים תהליך ייחודי, שאפילו מעניק להם פוטנציאל יישון, מהטרנדים המובילים בצריכת קוקטיילים בעולם.

"בנינו את התפריט בהשראת קוקטיילים קלאסיים, אבל הלכנו כל־כך רחוק, שהקשר בינם הלך לאיבוד", אומר גרלניק. כך קוקטייל שמכיל במקור בזיליקום, בזיל סמאש, מכיל כעת אגסי נאשי וחמציצים, ואילו למברג׳ק שמתבסס על הקוקטייל פניצילין (שילוב של וויסקי סקוטי, דבש, לימון וג’ינג’ר טרי), מכיל תה מעושן וברבן.

"המחשבה מאחורי הקוקטיילים הייתה ליצור חוויה סופר-פשוטה. רק לקרר ולשתות עם קרח, בלי קרח גרוס ובלי שקשוקים. צרכן בבית לא יכול לשכפל חוויה ומרקם של משקה בבר. יצאנו מהנקודה הזו ויצרנו מוצר שמותאם לבית. החיתון בין המרכיבים מתעצם אחרי שבוע-שבועיים, והטעמים לא נעלמים, אלא ממשיכים להתפתח", אומר גרלניק.

השניים הכירו בבר האימפריאל. גרלניק, שהעביר משמרות אורח בברים המדורגים ראשונים בעולם, היה מנהלו של יחיאל, במקור מדרום אפריקה, שעבד גם הוא בברים נחשבים בלונדון ובקייפטאון. החיבור ביניהם הוליד את השירות המדובר עם האפיל המחתרתי, ששמו, אֵלִיקְסִיר, שואב השראה מהאלכימאים הקדומים, שקראו כך לחומר שמרפא חולי ומעניק חיי נצח.

את הבקבוקים והמארזים פיתחו עם חברת גרלטי ותמי גרלניק. "משהו בוטיקי, שנולד בתקופה הזו ושמאפשר לנו למתוח את הגבולות שלנו", אומר יחיאל.

מתכוני קוקטיילים להכנה ביתית

קוקטייל לחיזוק מערכת החיסון

"חול ודם" (Blood & Sand), הוא מתכון קלאסי משנות העשרים של המאה הקודמת,
שנקרא על שם סרט אילם עם רודולף ולנטינו משנת 1922. בר בשם La Cuevita
בלוס אנג’לס עדכן אותו ברוח הקליפורנית והוסיף לו כורכום טחון (שכידוע אין כמוהו לחיזוק המערכת החיסונית) וזרעי צ’יה, שנחשבי למזון-על עשיר בנוגדי חמצון, מה שהופך את הקוקטייל הוותיק למושלם לימי קורונה.

מרכיבים (ל־2 מנות):
30 מ"ל ויסקי סקוטי (יש גם גרסה עם מזקאל, אפשר להשתמש בטקילה)
20 מ"ל ורמוט מתוק
20 מ"ל שרי הרינג
30 מ"ל מיץ תפוזים סחוט טרי
קמצוץ כורכום טרי (לא חובה)
1 כפית זרעי צ’יה (לא חובה)

הכנה:
מוזגים את כל המרכיבים לשייקר עם קרח. מנערים היטב, מסננים ומוזגים לכוס קוקטייל מקוררת.

קוקטייל שוקולד-תפוז

קוקטייל מבית היוצר של חברת בייליס, יכול לתפקד כקינוח לכל דבר ועניין, בעשירית הזמן שהיה לוקח להכין קינוח לא נוזלי.

מרכיבים (ל־2 מנות):
20 מ"ל אייריש קרים בייליס
20 מ"ל וודקה
20 מ"ל ליקר שוקולד
20 מ"ל גרנד מרנייה (או ליקר תפוזי אחר)
40 מ"ל חלב או שמנת

הכנה:
מוזגים את כל המרכיבים לשייקר עם קרח. מנערים היטב, מסננים ומוזגים לכוס קוקטייל מקוררת. המשקיענים יקשטו בסליל של קליפת תפוז.

זהרה רון

עוד כתבות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

לרכב הזה יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

לאחר התקיפה הישראלית באיראן: הדולר מזנק ל-3.82 שקלים

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי מאבד כ-2.5% ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● מחיר הזהב בשיא של כל הזמנים

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה